»

Februarska zmrzal v Teksasu povzročila milijarde izgube in dobičke

Bloomberg - Ko je 15. februarja letos Teksas zajel arktični mraz, zaradi česar se je država pogreznila v pet dni trajajoči temo in mraz, si je malokdo mislil, da bo račune za elektriko in ogrevanje plačeval še več let. Energetski sistem države je bil v nekaj urah na tleh, zaradi česar so sočasno cene poletele v nebo, ponudba energentov - zlasti plina in elektrike - pa je strmoglavila. Komur so še gorele luči, je to kmalu krepko obžaloval. Na drugi strani enačbe pa so bili proizvajalci zemeljskega plina in upravljavci plinovodov. Ti so v petih dneh ustvarili 11 milijard dolarjev, od česar so tri četrtine plačale elektrarne, ki so to podražitev veliki meri prenesle na potrošnike, preostanek pa porabniki plina za ogrevanje in kuho. Podrobnosti so znane, razkriva Bloomberg.

Da bi šlo nekaj hudo narobe, je bilo nekaterim jasno že dni pred ohladitvijo. Proizvodnjo zemeljskega plina so začeli krčiti, ker je bilo jasno, da oprema ni prilagojena za prihajajoče arktične temperature. Od 9. februarja...

34 komentarjev

Prodaja videoiger dosega rekorde

Slika: statista.com

Slo-Tech - Glede na zapovedi o ostajanju doma rezultati niti ni presenetljiv. V minulem četrtletju je prodaja videoiger dosegla rekorde. V ZDA so zanje potrošili 10,9 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so levji delež porabili za dejanske naslove, torej igre, in sicer 9,6 milijona dolarjev. Nekoliko, za dva odstotka, je zrasla tudi prodaja strojne opreme za igre na 773 milijonov dolarjev, medtem ko je prodaja pripadajoče opreme zrasla na 503 milijone dolarjev. To se je odrazilo tudi na borzi, saj so delnice proizvajalcev igre med vsesplošnim padanjem tečajem rasle. Activision Blizzard je letos pridobil že 23 odstotkov, Electronic Arts 8,9 odstotka in Take-Two 7,4 odstotka. Ameriški trg (merjeno z indeksom S&P 500) je v tem času izgubil 12 odstotkov. Najbolj prodajane igre so bile New Horizons, Call of Duty: Modern Warfare, DOOM Eternal, Grand Theft Auto V, Dragon Ball Z: Kakarot, Fortnite, Minecraft, MLB The Show 20, in NBA 2K20.

Medtem se je...

10 komentarjev

HP se pripravlja na veliko odpuščanje

U.S. Securities and Exchange Commission - Hewlett-Packard načrtuje 16-odstotno znižanje števila zaposlenih, kar pomeni 7.000-9.000 delovnih mest. V podjetju, ki ima po zadnjih javno dostopnih podatkih 55.000 zaposlenih, bodo z večjim prestrukturiranjem do leta 2022 privarčevali milijardo dolarjev. Število zaposlenih bodo znižali tako z mehkimi prijemi, torej upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb, kakor tudi z odpuščanjem. Samo prestrukturiranje bo sicer stalo milijardo dolarjev, od tega polovico v letu 2020, preostanek pa v letih 2021 in 2022. Največ bodo privarčevali v menedžmentu in podpornih službah, kjer načrtujejo največ odpuščanj. Delnica podjetja je takoj po objavi teh napovedi izgubila skoraj deset odstotkov vrednosti.

Novi izvršni direktor Enrique Lores je dejal, da bo prestrukturiranje podjetju omogočilo, da se pripravo na novo poglavje. Lores bo funkcijo prevzel 1. novembra, ko bo nasledil Diona Weislerja, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Njegova glavna naloga bo dvig dobičkonosnosti podjetja, ki ga...

23 komentarjev

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev

AMD se vrača na zeleno vejo

Slo-Tech - Zadnje leto, ki ga je AMD sklenil z dobičkom, je bilo 2011. Odtlej je podjetje zabeležilo skoraj tri milijarde dolarjev kumulativne izgube. Letos so si od novih procesorjev, ki so po dolgem času mešali štrene Intelu, veliko obetali. In res, po zelo dolgem času je AMD posloval pozitivno.

Prvo letošnje četrtletje so sklenili s 73 milijoni dolarjev čiste izgube, drugo s 16 milijoni dolarjev izgube, tretje pa z 71 milijoni dolarjev dobička. AMD napoveduje, da se bo trend nadaljeval. Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 1,64 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 34 odstotkov več kot v drugem letošnjem kvartalu. Polovični delež k rezultatom je prispeval oddelek za...

77 komentarjev

AMD presenetil z izgubo

Reuters - AMD je tretje letošnje četrtletje sklenil z izgubo, ki je presegala napovedi analitikov. Ob 1,06 milijarde dolarjev dohodkov, kar je 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, se je izguba povzpela na 197 milijonov dolarjev. Lani so v enakem obdobju ustvarili 17 milijonov dolarjev dobička ob 1,43 milijarde dolarjev prihodkov, potem pa so sledila štiri negativna četrtletja.

Glavnino krivde za slab rezultat AMD pripisuje upadu prodaje računalnikov. Zato je njihov oddelek za PC-je ustvaril kar 181 milijonov dolarjev izgube (lani zgolj 17 milijonov), saj so prodali manj. Dodaten udarec so prinesla prevrednotenja starih zalog, ki jih niso uspeli prodati. Dodatni 48 milijonov dolarjev izgube je posledica stroškov zaradi...

86 komentarjev

Amazon z ogromnimi prihodki, a izgubo

Slo-Tech - Amazon kot po tekočem traku hrusta male knjigarne in si pridobiva čedalje večji tržni delež, a delničarjem to bolj malo pomaga, razkrivajo zadnji rezultati iz poslovanja. V tretjem letošnjem četrtletju, ki se je končalo septembra, je Amazon spet zelo povečal prihodke, ki so se povzpeli na 17 milijard dolarjev oziroma 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Toda Amazon je ustvaril izgubo, in sicer iz poslovanja sedem milijonov dolarjev, pod črto pa kar 41 milijonov dolarjev čiste izgube. Lani je je bilo še več, saj je znašala 274 milijonov dolarjev, a je večji del odpadel na katastrofalni prevzem LivingSociala. Kaj se torej dogaja?

Še bolj zanimiva je reakcija investitorjev, saj se je delnica podražila za deset...

25 komentarjev

HTC slabo, Samsung rekordno

HTC One podjetju ni pomagal do uspeha

vir: Android Central
Android Central - HTC je v preteklem, tretjem letošnjem četrtletju zabeležil prvo izgubo v zgodovini podjetja. Izgubo so sicer napovedali že julija, a vseeno kaže, v kakšnih težavah je podjetje. V tretjem četrtletju so imeli za 1,6 milijarde dolarjev prihodkov in za 101 milijona dolarjev izgube, ko odštejemo davčne obveznosti. To lahko primerjamo z drugim četrtletjem letošnjega leta, ko so imeli za 2,35 milijarde dolarjev prihodkov in 42 milijonov dolarjev dobička, oz. s tretjim lanskim četrtletjem, ko so imeli za 2,4 milijarde prihodkov ter 132 milijonov dolarjev dobička, ko so plačali davčne obveze.

Največji konkurent na HTC-jevem področju, Samsung, po drugi strani kuje rekordne dobičke. Res je, da Samsung objavlja rezultate za celo podjetje Samsung Electronics, torej za divizije, ki razvijajo...

6 komentarjev

Yahoo povečal dobiček

Yahoo News - Yahoo je objavil rezultate poslovanja v prvem letošnjem kvartalu, ki smo jih z nestrpnostjo pričakovali, saj se v Yahooju zadnje čase precej dogaja. Posebej veliko prahu je dvignila prepoved dela od doma, ki bo začela veljati junija. Vplivov na storilnost in poslovni izid tako še ni mogoče oceniti, so pa opazni učinki na klimo v podjetju. To je bil namreč le eden izmed ukrepov, katerih cilj je vdahniti podjetju več žara in zaposlenim več entuziazma.

V prvem letošnjem četrtletju je Yahoo ustvaril 1,14 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu so povečali dobiček, ki se je povzpel na 390 milijonov dolarjev, kar je za tretjino več kot tačas lani. Dobička iz poslovanja...

3 komentarji

AMD zaradi nizke prodaje zmanjšuje proizvodnjo

AMD - Zaradi gospodarske krize prodaja računalnikov še vedno počasi upada, kar povzroča velike težave zlasti AMD-ju. Podjetje ima v primerjavi z največjim konkurentom Intelom že tako ali tako nizek tržni delež, ki se letos še krči. Prvikrat po dolgih letih je njihov delež padel pod 17 odstotkov, če štejemo vse mogoče oblike procesorjev skupaj. Dodatno težavo za AMD pa predstavlja varčevanje kupcev, saj pri nižjem povpraševanju pomanjkanje najprej občuti AMD in šele nato Intel. AMD je namreč v precej nezavidljivem položaju; na trgu namiznih računalnikov in strežnikov jih prehiteva Intel, medtem se jim k tablicam in pametnih telefonom sploh ni uspelo preriniti, tam pa zdaj dominira ARM.

Prodaja...

109 komentarjev

Precenjeni Amazon posloval z izgubo

Slate - Amazon je največji spletni trgovec, ki je resda začel kot internetna knjigarna, danes pa prodaja vse od knjig do elektronike in pohištva. Promet povečujejo iz leta v leto in temu ustrezno raste tudi tečaj njihove delnice. A podroben pogled razkriva, da je po nekaterih kazalnikih njegova borzna vrednost napihnjena kot že dolgo noben balon.

Tovrstne razmisleke je vzpodbudila objava poslovnih rezultatov za letošnje tretje četrtletje, v katerem je Amazon zašel v rdeče številke. Prihodki od prodaje so se (v primerjavi z lanskim tretjim kvartalom) zvišali za 27 odstotkov na 13,8 milijarde dolarjev. Če odštejemo negativni vpliv tečajnih razlik, je zvišanje celo 30-odstotno. A Amazon je pridelal izgubo. Ta je v zadnjih treh mesecih znašala 274 milijonov dolarjev. Levji delež...

52 komentarjev

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev

Facebook pridelal 157 milijonov dolarjev izgube

Facebook - Včeraj je bil težko pričakovani dan za Facebook in njegove delničarja, saj je podjetje prvikrat po začetku kotacije na borzi razkrilo poslovne rezultate. Novinarska konferenca se je začela ob 22. uri po našem času (povzetek konference), na njej pa so se pojavili vsi glavni, torej ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg, finančni direktor David Ebersman in operativna direktorica Sheryl Sandberg. V drugem letošnjem četrtletju je Facebook ustvaril 157 milijonov dolarjev izgube, ki pa je posledica računovodskih pravil ob začetku kotacije. Iz poslovanja so ustvarili dobiček.

Prihodki iz poslovanja so znašali 1,18 milijarde dolarjev, kar je za 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je 84 odstotkov prihodkov iz...

22 komentarjev

Nokia spet z rekordno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, v katerem so ponovno pridelali ogromno izgubo in le malenkostno povečali prihodke glede na prvi kvartal. V zadnjih treh mesecih so zabeležili 1,41 milijarde evrov čiste izgube, kar je za osem odstotkov slabše kot v prvem kvartalu in kar štirikrat več kot v enakem obdobju lani (takrat je izguba znašala 368 milijonov dolarjev). Prihodki od prodaje so dosegli 7,5 milijarde dolarjev, kar je tri odstotke več kot v prvem četrtletju. Nokia je tako zabeležila najslabši rezultat v zgodovini.

Pred dvema letoma so bile vesti popolnoma drugačne, saj je takrat Nokia poslovala stabilno in pridelovala visoke dobičke. Sedaj večina kazalcev kaže negativne obete. Prodaja...

64 komentarjev

AMD napovedal odpuščanje

AMD - AMD je včeraj napovedal, da bodo do konca leta in v prihodnjem letu izvedli prestrukturiranje podjetja, v sklopu katerega bodo odpuščali, prekinjali pogodbe in združevali oddelke ter tako "povečali produktivnost, skrajšali čas med pripravo prototipa izdelka in končno prodajo ter se bolj prilagoditi trendom, ki bodo najverjetneje gonilo rasti".

Skupno bodo odpustili 1400 zaposlenih, kar je približno 13 odstotkov vseh zaposlenih v AMD-ju po svetu. S tem bodo v zadnjem letošnjem četrtletju privarčevali le 10 milijonov dolarjev, saj bodo dodatni stroški zaradi prestrukturiranja znašali 100 milijonov dolarjev, celotni stroški poslovanja pa se bodo potemtakem povzpeli 610 milijonov dolarjev....

32 komentarjev

Nvidia povečala dobiček

Nvidia - Nvidia je objavila poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je zaključilo konec julija. Iz njih je razvidno, da so v teh treh mesecih ustvarili 1,02 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za četrtino več kot v enakem obdobju lani in 5,7 odstotka več kot v prvem letošnjem kvartalu. Rast je v veliki meri posledica prevzema Icere.

Ob 51,7-odstotni bruto marži so imeli 151,6 milijona dolarjev čistega dobička, kar je 14 odstotkov več kot v prvem kvartalu. Lani v enakem obdobju so ustvarili 141 milijonov dolarjev čiste izgube. V naslednjem četrtletju pričakujejo okoli petodstotno rast prihodkov.

Ključni dogodki v zadnjem četrtletju so bili dokončan prevzem Icere, izid mobilne grafike GeForce GTX 580M, vpeljava...

15 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev