» »

Barnes & Noble zaradi izgube ne bo več proizvajal barvnih nookov

Barnes & Noble zaradi izgube ne bo več proizvajal barvnih nookov

The Wall Street Journal - Velika ameriška veriga knjigarn Barnes & Noble je v zadnjem četrtletju zabeležila veliko izgubo, ki je požrla večino dobička v celotnem letu. V zadnjih treh mesecih (februar-april) so pridelali 119 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju. Zanimivo pa je, da je vir te izgube e-bralnik Nook.

Založniki in knjigarnarji se bojijo, da bodo elektronske knjige izrinile papirnate izdaje, s čimer se bi poslovile tudi fizične knjigarne. Te imajo že tako dosti preglavic zaradi Amazona, ki tudi tiskane knjige ponuja zelo poceni. A Barnes & Noble je pokazal, da se da tudi z e-bralniki zgrešiti. Oddelek podjetja za strojno opremo, ki prodaja njihov Nook, je namreč v zadnjih treh mesecih nabral 177 milijonov dolarjev izgube (pred upoštevanjem davkov, amortizacije, obresti in slabitev), medtem ko jo je v enakem obdobju lani 77 milijonov dolarjev. Večino zadnje izgube, kar 133 milijonov dolarjev, je odpadlo na odpis neprodanih zalog. Prihodki od prodaje nookov so se skrčili za tretjino oziroma za 108 milijonov dolarjev - medtem pa prodaje konkurenčnega Kindla raste. Oddelek fizičnih knjigarn je posloval z dobičkom, a ga je bilo premalo, da bi uspel pokriti Nookove izgube. Skupno so padli tudi prihodki podjetja, in sicer za sedem odstotkov na 1,3 milijarde dolarjev. Z nookom so skupno v celem letu izgubili skoraj pol milijarde dolarjev.

Delnica podjetja je takoj po objavi rezultatov zgrmela za 17 odstotkov, Barnes & Noble pa je napovedal ukrepe. Prvi ukrep bo zmanjšanje tveganja, ki ga prinaša proizvodnja nookov, zato bodo barvne e-bralnike odslej zaupali v izdelavo pogodbnemu partnerju, nanje pa bodo nalepili znak Nook. Kaj se bo zgodilo s tem delom podjetja, ni jasno. Microsoft je že lastnik 17 odstotkov in omenja se, da je zainteresiran za nakup. Z njim bi namreč Surface in Windows Phone dobila precej vsebine.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft kupuje Nooke?

Oddelek: Novice / Windows Mobile
215691 (4573) Qushaak
»

Microsoft najavil tristo milijonsko investicijo v Nooke

Oddelek: Novice / Ostale najave
339284 (7618) BALAST
»

B&N umaknil DC-jeve stripe iz svojih knjigarn, ker je Amazon dobil ekskluzivo za Kind

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
175668 (4689) zos
»

Barnes & Noble predstavil oskubljeni in cenejši e-bralnik

Oddelek: Novice / Android
327192 (5996) karafeka
»

NOOKcolor predstavljen

Oddelek: Novice / Android
154711 (4180) JurijTurnsek

Več podobnih tem