»

Galaxy Note7 ni pohrustal vsega dobička

Slo-Tech - Samsung je po pričakovanjih razočaral s poslovnimi rezultati za minulo četrtletje, v katerem se je večino časa ukvarjal z vnetljivimi Galaxyji Note7, ki jih je na koncu nehal proizvajati. V zadnjih treh mesecih je oddelek s pametnimi telefoni ustvaril 22,5 bilijarde vonov (17,8 milijarde evrov) prihodkov, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je skoraj popolnoma stopil, saj je upadel za 95 odstotkov na 100 milijard vonov (80 milijonov evrov).

Zanimivo je, da se ostali Samsungovi telefoni prodajajo enako dobro, tako da na primer Galaxy S7 in S7 Edge nista občutila fiaska z Note7. Vseeno pa v podjetju priznavajo, da bo ključni izziv v naslednjih mesecih ponovno osvojiti razočarane uporabnike Note7, ki so v nezanemarljivih številkah odšli h konkurenci v...

14 komentarjev

Afera Dieselgate se razplamteva: neustreznih 11 milijonov vozil

Slo-Tech - Afera z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov v Volkswagnovih dizlih dobiva nove razsežnosti. Po petkovem priznanju, da je podjetje več let goljufalo in v svoja vozila vgrajevalo programsko opremo, ki je med merjenjem emisij poskrbela za z zakonodajo skladen izpuh, pri normalnem delovanju pa zavoljo boljših zmogljivosti te prekoračila za 40-krat, se dnevi izvršnega direktorja Martina Winterkorna zdijo šteti.

Za ta petek je napovedana seja nadzornega sveta, kjer bi morali izvršnemu direktorju Winterkornu pogodbo podaljšati do leta 2018, kar se je še prejšnji četrtek zdelo le formalnost. Sedaj so analitiki prepričani, da Winterkorn stolčka ne bo obdržal. Po neuradnih informacijah naj bi do konca tedna odstopil kar sam, kot njegova zamenjava pa se omenja...

196 komentarjev

Velik padec dobička v Samsungu

Samsung - Korejski Samsung, Applov veliki rival in poosebljenje Androida, je v tretjem letošnjem četrtletju zaradi slabše prodaje pametnih telefonov in povečane konkurence utrpel enega največjih padcev dobička v zadnjih letih. V skladu z napovedmi se je dobiček skrčil za polovico.

Prihodki niso ekstremno upadli in so s 45 bilijoni vonov (36 milijard evrov) za 20 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Opazneje pa se je znižal dobiček, ki je upadel za 49 odstotkov na 4,2 bilijona vonov (3,2 milijarde evrov). Glavni problem je prodaja mobilnih naprav, ki ustvari približno polovico Samsungovih prihodkov in se krči.

V zadnjih treh mesecih je Samsung prodal 78-81 milijonov pametnih telefonov,...

85 komentarjev

Težave v Nokii se nadaljujejo

Nokia - Nokiino padanje v črno luknjo se nadaljuje, kažejo poslovni rezultati za zadnje lansko četrtletje, ki jih je finski velikan razkril danes. Upadla je tako prodaja pametnih telefonov kot navadnih mobilnih telefonov, temu ustrezni pa so nižji prihodki.

V zadnjem četrtletju so prodali za 2,63 milijarde evrov mobilnih naprav, kar je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem in pet odstotkov manj kot v lanskem tretjem kvartalu. Pada tudi prodaja družine mobilnih telefonov z Windows Phone, saj so prodali 8,2 milijona telefonov Lumia, medtem ko so jih v tretjem četrtletju 8,8 milijona. To je še posebej zaskrbljujoče, ker niti božična nakupovalna sezona ni pomagala k rasti.

Hkrati ima težavo...

90 komentarjev

Nokia malo bliže dobičkonosnosti

Izguba se počasi manjša.

vir: The Verge
The Verge - Finska Nokia je pravkar razgrnila finančne podatke za nedavno drugo četrtletje. Prodali so za 5,6 milijard dolarjev blaga in storitev, pri tem pa ustvarili za skupaj 115 milijonov evrov izgube iz poslovanja. To je sicer veliko bolje kot v zadnjih nekaj četrtletjih. Pozitivno so presenetile domala vse divizije - telefoni so ustvarili vsega 33 milijonov izgube, kar je manj od pričakovanj, zemljevidi se bližajo pozitivni ničli, poslovna divizija (Nokia Siemens Network), ki dela mrežno opremo, pa je zabeležila celo 10,5 milijonov dobička.

Seveda je vse najbolj zanimala ravno prodaja telefonov. Prodali so 7,1 milijonov Lumij ali za četrtino več...

12 komentarjev

Nokia odkupila Siemensov delež v NSN

Slo-Tech - Nokia je danes napovedala, da bo odkupila Siemensov 50-odstotni delež v skupnem podjetju Nokia Siemens Networks (NSN). Vrednost posla je 1,7 milijarde evrov, od tega 1,2 milijarde v gotovini, razliko pa v letu dni s posojilom. NSN bo postal daleč največji del podjetja Nokia. Posel bo končan v tretjem četrtletju tega leta.

NSN prodaja telekomunikacijsko opremo mobilnim operaterjem in prinaša velik dobiček, medtem ko Nokia že nekaj let ustvarja izgubo. V prvem letošnjem kvartalu je na primer NSN ustvaril 899 milijonov evrov dobička (četrtletje pred tem pa celo 1,2 milijarde evrov), Nokia pa 196 milijonov evrov čiste izgubo. To kaže, da je Nokia uspela NSN kupiti zelo poceni, saj se bo samo z dobičkom izplačal v manj kot letu dni. NSN namreč že dlje časa posluje zelo uspešno, saj je trg...

3 komentarji

Nokia v Londonu predstavila Lumio 925

ZDNet - Danes ob 11.00 uri je imela Nokia v Londonu tiskovno konferenco oziroma pravi pravcati dogodek, kjer so predstavili nove telefone in načrte za prihodnost podjetja. Potem ko so že prejšnji teden napovedali Lumio 928, ki pa je vezana na operaterja Verizon in s tem izključno severnoameriški trg, so danes pokazali še Lumio 925, ki je namenjena vsem. Seveda jo poganja Windows Phone, je pa še malce manjša od predhodnikov (Lumia 920).

Tehta vsega 139 gramov (Lumia 920 jih je imela 185), v debelino pa meri 8,5 mm (predhodnik pa 10,7 mm). Specifikacije so sicer podobne, in sicer ima dvojedrni procesor z 1,5 GHz, 1 GB pomnilnika in 16 GB...

30 komentarjev

Nokia z zmerno izgubo, Lumia raste

Stephen Elop pospravlja po Nokii

TheNextWeb - Nokia je razkrila, kako so poslovali v prvih treh mesecih tega leta, in pri investitorji povzročila mešane občutke. Podjetje je sicer poslovalo z izgubo, in sicer je izguba iz poslovanja znašala 150 milijonov evrov. V zadnjem lanskem kvartalu je Nokia ustvarila 440 milijonov evrov dobička, kar je bilo prvikrat po začetku leta 2011. Zadnja četrtletja v letu so zaradi božične prodaje nekoliko posebna, svoje pa so tedaj pridodali tudi strogi varčevalni ukrepi. Kakorkoli že, 150 milijonov evrov je dvakrat nižja izguba od pričakovanj analitikov in bistveno manj od lanskega katastrofe, ko je v enakem obdobju Nokia ustvarila poldrugo milijardo evrov globoko luknjo.

Razočarala pa je prodaja,...

65 komentarjev

MWC: Štirje novi telefoni iz Nokie

Lumia 720

vir: The New York Times
The New York Times - V Barceloni na Mobile World Congressu je Nokia predstavila štiri nove telefone, in sicer dva pametna telefona in dva klasična mobilna telefona. Družino pametnih telefonov z Windows Phone 8 dopolnjujeta Lumia 720 in Lumia 520, medtem ko bodo nezahtevnim uporabnikom ponudili Nokio 301 in Nokio 105.

Lumia 720 je med novinci najnaprednejši telefon, a kljub temu ne predrag. Poganja ga dvojedrni procesor Snapdragon S4 z 1,0 GHz na Windows Phone 8. Ima 4,3-palčni...

31 komentarjev

Symbian je mrtev, Nokia izplavala iz rdečih številk

Nokia - Nokia je danes potrdila, kar smo pravzaprav vedeli že nekaj časa: Symbian je mrtev. Telefon 808 PureView, ki ga je Nokia predstavila lani februarja, je tudi uradno zadnji telefon, ki ga poganja operacijski sistem Symbian. Mogoče bi bila primernejša beseda zakrnel in ne mrtev, saj je Nokia v zadnjem četrtletju še vedno prodala 2,2 milijona naprav z naloženim Symbianom in jih je še vedno mogoče kupiti. PureView se odlično prodaja zlasti zaradi odličnih optičnih lastnosti, ki bodo svoje...

53 komentarjev

Natisnite si svoje ohišje za nokio

Slo-Tech - Nokia je resno vzela svojo situacijo, zato se na vse načine trudi pridobiti več uporabnikov svojih mobilnih telefonov. To se počne z marketingom ravno toliko kakor s tehnološko dovršenostjo. In kaj bi bilo letos bolj privlačno in vroče kot 3D-tiskanje? Tiskalniki za trorazsežno tiskanje resda še niso na vsaki pisalni mizi, a videli smo že nekaj zelo zanimivih aplikacij - navsezadnje si lahko natisnete tudi puško in magazin. Nokiin pristop je precej manj militanten.

Javno so izdali specifikacije za ohišje za svoje telefone Lumia 820, ki so izšli lani. Lumia že tovarniško stavi na nečimrnost, saj je na voljo v kopici barv, ima pa...

58 komentarjev

Nokia v zadnjem četrtletju pozitivno presenetila

Slo-Tech - Iz Espooja na Finskem prihajajo nadvse razveseljujoče novice. Po večletnem negativnem trendu se je prodaja Nokie začela povečevati, tako da se propad velikana zdaj zdi precej manj verjeten kot pred nekaj meseci. V zadnjem četrtletju preteklega leta, za katerega še ni konsolidiranih poslovnih rezultatov, so prodali 4,4 milijona pametnih telefonov znamke Lumia.

Spomnimo, da je v drugem lanskem kvartalu Nokia prodala štiri milijone Lumij, v predzadnjem četrtletju pa vsega 2,9 milijona. Zaradi praznične nakupovalne sezone je v obzir treba vzeti tradicionalno boljšo prodajo v zadnjem kvartalu, a številke so vendarle zgovorne. Poleg 4,4 milijona Lumij so prodali še 9,3 milijona pametnih telefonov znamke Asha in 2,2 milijonov pametnih telefonov s...

20 komentarjev

Po 14 letih Nokia sestopila s prestola

International Business Times - Nokia je bila nekoč sinonim za mobilne telefone. Kdor je dal kaj nase, je imel Nokiin telefon. Njihov tržni delež je v najboljših časih presegal 50 odstotkov in dolga leta se je Nokia zdela nedotakljiva. Zadnje raziskave trga pa so pokazale, da je Nokia po 14 letih izgubila vodstvo na trgu. Prehitel jo je Samsung.

Na področju pametnih telefonov je Nokio že zdavnaj povozila konkurenca. V skupnem seštevku je Nokia lani s 30-odstotnim tržnim deležem vseeno še zasedala prvo mesto. Letos se je njej delež skrčil na 24 odstotkov, tako da jo je prehitel Samsung, ki se je razširil s 24 na 29 odstotkov. Drugi ostaja Apple, ki je svoj delež povečal za polovico (s sedem na 10 odstotkov). Vsi ostali naberejo ravno desetino.

Glavni razlog za Nokiin slab rezultat so pametni telefoni, kjer nimajo pametnega odgovora na androide...

46 komentarjev

Nokia prodala svoj sedež

The Wall Street Journal - Nokia je v spopadu s težkimi ekonomskimi razmerami, v katerih se je znašla, prodala stavbo, v kateri domuje njen sedež, s čimer je pridobila 170 milijonov evrov gotovine. Finsko podjetje Exilion Capital Oy, ki se ukvarja z nepremičninskimi skladi, se je med pogajanji z več podjetji izkazalo kot najboljši ponudnik, so sporočili iz Nokie. V stavbi s površino 48.000 kvadratnih metrov, kjer trenutno službuje 1.800 zaposlenih, je sedež podjetja že 16 let in bo tam tudi ostal. Nokia bo prostore namreč najela nazaj.

Gre za znano prakso monetizacije nepremičnin, s katero podjetja izkoristijo kapital, ki ga imajo vezanega v opekah in betonu. Nepremičnino prodajo najboljšemu ponudniku, nato pa začno plačevati najemnino za njeno...

65 komentarjev

Apple izgublja tržni delež, Lumia se prodaja odlično

iPhone 5 in Lumia 920

vir: News.com.au
News.com.au - Applu gre nekoliko za nohte. Konkurenca postaja vedno močnejša in po raziskavi ABI research je Applov tržni delež tabličnih računalnikov v zadnjem obdobju padel za 14 odstotkov na 55 odstotkov in dosegel najnižjo vrednost v zgodovini od pričetka prodaje iPada.

Tudi na trgu mobilinih telefonov, kupci - še posebej po vseh težavah pri izidu iPhone 5, ki je razočaral (tj. ni dovolj impresioniral) marsikaterega ljubitelja jabolčnih produktov - kljub odlični prodaji vse pogostejo pogledujejo tudi proti drugim proizvajalcem. Med njimi je tudi Nokia s svojim najmočnejšim modelom, Lumia 920, ki v primerjavi s konkurenco prinaša kar nekaj novosti (optično stabilizacijo kamere,...

105 komentarjev

Nokia izgubila vodjo oddelka za fotoaparate

Senzor z 42 milijoni točk s pripadajočo optiko zasede veliko prostora

vir: The Verge
The Verge - Nedvomno je slikanje in snemanje videa na mobilnikih za Nokio izjemnega pomena, sploh če se vrnemo v nekoliko bolj oddaljeno zgodovino - Nokia N93 je bila zgrajena okrog fotoaparata, ki je bil postavljen v osi preklopa mobilnika (zaslon se je nato zavrtel na še enem tečaju, da je bilo možno videti zaslon med slikanjem oz. snemanjem), tako N93 kot N95 pa sta bila ena izmed prvih mobilnikov, ki sta se ponašala ne le z optičnim zoomom, temveč s sistemom leč, ki jih je dobavil Carl Zeiss. Zgodovina se je nadaljevala, a s prevzemom Windows Phone kot platformo za svoje najboljše izdelke so nekaj...

15 komentarjev

Japonski proizvajalci elektronike v hudih težavah

The New York Times - Medtem ko vrstice o finančnih rezultatih in polomih japonskih podjetij polni zlasti Sony, ki je na Zahodu najbolj znan med akutnimi bolniki, še zdaleč ni edini na Daljnem vzhodu, ki se je znašel v škripcih. V precej resnejših težavah je namreč Sharp. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po izdelavi panelov za LCD-je, sicer pa proizvaja še cel kup drugih elektronskih naprav - od mobilnih telefonov in sončnih celic do klimatskih naprav in pomnilnika flash - je tik pred propadom. Le malenkost svetlejši so obeti za Panasonic, ki se prav tako bori za obstoj.

Brez olepševanja je Sharp jasno povedal, da trenutni finančni rezultati porajajo dvom, ali je podjetje sposobno preživeti naslednjih 12 mesecev. Precej žalostno, saj...

19 komentarjev

Sony sedmič zapovrstjo z izgubo

Sony - Temni oblaki se zgrinjajo nad Sony, ki je še sedmič zapovrstjo pridelal izgubo. V tretjem letošnjem četrtletju so ustvarili 15,5 milijarde jenov čiste izgube (150 milijonov evrov), medtem ko so analitiki napovedovali približno tolikšen dobiček. Sony je sicer napovedal, da bodo prvikrat po petih letih letošnje leto vendarle zaključili z dobičkom - okoli 200 milijonov evrov naj bi ga bilo.

Glavni razlog za slabe rezultate je proizvodnja in prodaja televizorjev, ki jih Sony ne uspe dobro prodajati. Samo na področju televizorjev so v tem kvartalu zabeležili večino izgube, česar ostali oddelki niso mogli kompenzirati. Zaradi tega so napovedali nadaljevanje reorganizacije, v sklopu katere bodo odpustili 10.000 zaposlenih (okoli...

13 komentarjev

Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo

vir: Nokia
TechRadar UK - Tudi tretje letošnje četrtletje je finski velikan Nokia končal z izgubo. Ob koncu tromesečja je čista izguba znašala 970 milijonov evrov, ker je nekoliko več od pričakovanj analitikov, ki so napovedali 600 milijonov evrov izgube, a vseeno skrb vzbujajoče. Znižali so se tudi prihodki od prodaje, ki so upadli za petino na 7,2 milijarde evrov. Nokia tako za poslovanje porablja rezerve iz denarnih sredstev, ki so se v tem četrtletju znižale s 4,2 milijarde na 3,6 milijarde evrov. V enakem obdobju lani je imela Nokia dobiček.

Glavni razlog za klavrne rezultate je pešajoča prodaja telefonov Lumia, na katere Nokia veliko stavi. V predpreteklem kvartalu so jih prodali štiri milijone, v zadnjem pa le še 2,9 milijona. Upe zato...

66 komentarjev

Nokia spet z rekordno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, v katerem so ponovno pridelali ogromno izgubo in le malenkostno povečali prihodke glede na prvi kvartal. V zadnjih treh mesecih so zabeležili 1,41 milijarde evrov čiste izgube, kar je za osem odstotkov slabše kot v prvem kvartalu in kar štirikrat več kot v enakem obdobju lani (takrat je izguba znašala 368 milijonov dolarjev). Prihodki od prodaje so dosegli 7,5 milijarde dolarjev, kar je tri odstotke več kot v prvem četrtletju. Nokia je tako zabeležila najslabši rezultat v zgodovini.

Pred dvema letoma so bile vesti popolnoma drugačne, saj je takrat Nokia poslovala stabilno in pridelovala visoke dobičke. Sedaj večina kazalcev kaže negativne obete. Prodaja...

64 komentarjev

Nokia z ogromno milijardno izgubo

Nokia - Zadnje četrtletje leta 2011 je finska Nokia, ki se je skozi celotno lansko leto otepala padajočega tržnega deleža in izgube, končala z ogromno čisto izgubo, ki je znašala 954 milijonov evrov. Opazno so upadli prihodki, prodaja in tržni delež, tako da izguba ni presenetljiva. Celotno fiskalno leto 2011 so sklenili z 1,1 milijarde evrov čiste izgube.

V zadnjih treh mesecih so prihodki od prodaje dosegli 10 milijard evrov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju leta 2010. Prodaja je najbolj strmoglavila v ZDA (za 77 odstotkov), manj pa v Evropi (-38 odstotkov) in na Kitajskem (-40 odstotkov). Lani so v zadnjem kvartalu pridelali 884 milijonov evrov dobička, sedaj pa skoraj milijardo evrov izgube. S tem so nadaljevali...

100 komentarjev

Philips bo zaradi manjšega dobička odpuščal

Guardian - Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike in največji svetovni proizvajalec svetil, nizozemski Philips je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Zaradi hudega padca dobička, ki se je skrčil za 85 odstotkov, so napovedali množična odpuščanja.

V zadnjih treh mesecih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani prodaja povečala za šest odstotkov, a so skupni prihodki zaradi negativnih tečajnih razlik upadli za en odstotek na 5,4 milijarde evrov. Čisti dobiček se je z lanskih 448 milijonov evrov zmanjšal na 76 milijonov evrov, predvsem zaradi višjih stroškov materialov, tečajnih razlik, izgube iz nekaterih dejavnosti v ukinjanju in stroškov prestrukturiranja.

Philips je zato že napovedal, da bodo odpustili 4500 zaposlenih,...

44 komentarjev

Nokia pridelala ogromno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Kot so v finskem velikanu napovedali že sredi četrtletja, je Nokia v zadnjih treh mesecih zaradi pešajoče prodaje pametnih telefonov poslovala negativno. Ob 9,3 milijardah evrov prihodkov, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, so pridelali 487 milijonov evrov izgube iz poslovanja. Lani so v tem času zabeležili 295 milijonov evrov dobička.

Nokio vleče navzdol slaba prodaja mobilnih telefonov, tako pametnih kot tudi navadnih. Povprečna prodajna cena pametnih telefonov se je v zadnjih treh mesecih znižala za tri odstotke, saj je želela Nokia s pocenitvami privabiti več kupcev, a se je načrt izpridil - prodali so jih za 34 odstotkov manj. Upadla je tudi prodaja navadnih mobilnih telefonov, ki je merjeno v evrih za šestino nižja kot lani. Skupno je prodaja telefonov upadla za 20...

60 komentarjev

Nokia z nižjim dobičkom in tržnim deležem

V zadnjem letu so delnice Nokie izgubile 14 odstotkov vrednosti.

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali pozitivno, a slabše od četrtletja poprej. Še sredi leta 2009 se je Nokia borila z visoko izgubo, medtem ko je bil zadnji predlanski kvartal pozitiven, saj je dobiček znašal 948 milijonov evrov. V zadnjem lanskem četrtletju se je dobiček skrčil na 745 milijonov evrov, kar je za 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2009. Prihodki od prodaje so se z 12 milijard evrov povečali na 12,7 milijarde evrov.

V Nokii so povedali, da se je njihov tržni delež na področju pametnih telefonov in netbookov znižal s 40 odstotkov na 31 odstotkov. Prav tako se je povprečna cena prodanega pametnega telefona znižala za 16 odstotkov na 156 evrov. Upoštevaje zadnja odpuščanja v razvojnem delu Nokie za Symbian obeti niso rožnati. Globalni...

15 komentarjev