» »

Nokia odkupila Siemensov delež v NSN

Nokia odkupila Siemensov delež v NSN

Slo-Tech - Nokia je danes napovedala, da bo odkupila Siemensov 50-odstotni delež v skupnem podjetju Nokia Siemens Networks (NSN). Vrednost posla je 1,7 milijarde evrov, od tega 1,2 milijarde v gotovini, razliko pa v letu dni s posojilom. NSN bo postal daleč največji del podjetja Nokia. Posel bo končan v tretjem četrtletju tega leta.

NSN prodaja telekomunikacijsko opremo mobilnim operaterjem in prinaša velik dobiček, medtem ko Nokia že nekaj let ustvarja izgubo. V prvem letošnjem kvartalu je na primer NSN ustvaril 899 milijonov evrov dobička (četrtletje pred tem pa celo 1,2 milijarde evrov), Nokia pa 196 milijonov evrov čiste izgubo. To kaže, da je Nokia uspela NSN kupiti zelo poceni, saj se bo samo z dobičkom izplačal v manj kot letu dni. NSN namreč že dlje časa posluje zelo uspešno, saj je trg infrastrukture za mobilno telefonijo v silovitem porastu, sploh v pripravah na množično uvedbo tehnologije 4G v državah izven EU.

Nokia bo s tem sicer okrepila finančno stanje, težava pa ostaja denarni tok. Podjetje trenutno ustvarja negativni tok in hkrati porablja kapital za tekoče poslovanje, prevzem NSN pa bo kratkoročno precej obremenil bilance. Zaradi tega ima Nokia že dlje časa bonitetno oceno smeti (Fitch ji pripisuje BB-). Investitorji kljub temu delijo mnenje analitikov, da je prevzem dolgoročno pametna poteza, zato je delnica podjetja danes v začetni evforiji pridobila 10 odstotkov, potem pa je Nokia počasi potonila na tri odstotke plusa.


3 komentarji

||_^_|| ::

Zanimivo:)

shubell ::

Moram pri NLB vprašati če dobim kredit za nakup tega podjetja, kot garancijo bom pa dal delnice podjetja. Sounds legit?

Castiel ::

shubell je izjavil:

Moram pri NLB vprašati če dobim kredit za nakup tega podjetja, kot garancijo bom pa dal delnice podjetja. Sounds legit?pri nlb ne boš dobil kredita za takšno podjetje. Podjetje namreč ne propada. V roku 1 leta bi jim bil sposoben odplačati ves kredit.. to ni zanimivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave v Nokii se nadaljujejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9021137 (15537) PrihajaNodi
»

Microsoft prevzema mobilni del Nokie (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
8730814 (25937) vostok_1
»

Nokia z nižjim dobičkom in tržnim deležem

Oddelek: Novice / Rezultati
156722 (5447) fpbs
»

Iranski aktivist in zapornik toži Nokia Siemens Networks

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
134004 (3293) kitaj
»

Zahodna podjetja Iranu prodala nadzorno tehnologijo

Oddelek: Novice / Zasebnost
303579 (2295) Pyr0Beast

Več podobnih tem