»

Qualcomm vs. Apple 1:0

vir: Wikipedia
Bloomberg - Sodišče v San Diegu je minuli petek Qualcommu prisodilo pomembno patentno zmago. Porota je namreč soglasno sklenila, da je Apple kršil tri njihove patente, zaradi česar mora plačati 31 milijonov dolarjev odškodnine. In sicer 1,41 dolarja na vsak prodan iPhone, ki je vseboval komponente, glede katerih je Apple kršil pravice industrijske lastnine. Gre za iPhone 7, 8 in X, patenti pa so povezani s hitrim povezovanjem v omrežje po prižigu telefona, pa energetsko varčnim procesiranjem grafike, tretji pa se nanaša na deljenje podatkov med aplikacijskim procesorjem in modemom.

Obe podjetji sta zadnja leta zapleteni v številne spore, zato so predstavniki Appla že sporočili, da gre pri sveže dobljenem patentnem sporu...

1 komentar

Apple dobil prve čipe iz TMSC-ja, čedalje manj odvisen od Samsunga

The Wall Street Journal - Apple je prejel prvo pošiljko mikroprocesorjev iz TMSC-ja, poroča Wall Street Journal. S tem je TMSC zaprl usta vsem, ki niso verjeli, da bodo sposobni realizirati lansko pogodbo, ki so jo sklenili z Applom. Največ lahko izgubi Samsung.

Ta je bil dolga leta edini dobavitelj mikroprocesorjev za Applove iPhone, a je bilo njuno partnerstvo grenko-sladko, saj sta bili podjetji nenehno zapleteni v tožbe zaradi medsebojnih kršitev patentov. Samsung je Applov najpomembnejši dobavitelj in hkrati njegov največji konkurent. Zato si Apple že dlje časa prizadevati diverzificirati svoje kanale in to vključuje proizvodnjo čipov v TMSC-ju. S tem je Apple dobil več manevrskega prostora tudi pri pogajanjih s Samsungom, od katerega lahko sedaj...

28 komentarjev

TSMC se pripravlja na proizvodnjo procesorjev za Apple

Slashgear - Apple in Samsung imata čuden grenko-sladki odnos, ki na eni strani sestoji iz obsežnega sodelovanja, ko Samsung za Apple proizvaja vrsto strojne opreme (procesorje, LCD-panele itd.), ter na drugi strani iz nešteto patentnih tožb. Apple je že večkrat dal vedeti, da iščejo alternative oziroma da želijo zmanjšati svojo odvisnost od Samsunga, čeprav korenitejših sprememb doslej še ni bilo.

Zadnja v vrsti novic je TSMC-jeva najava, da bodo začeli proizvajati prve primerke Applovega čipa A6X, ki ga najdemo v najnovejših ipadih. Omenjeni čip v 32 nm-tehnologiji trenutno proizvaja Samsung, TSMC pa bo isti čip proizvajal v 28 nm. S tem bo čip manj potraten, Apple pa naj bi ga predstavil v iPadu 5 in iPadu mini 2. Pričakujemo ju že sredi tega leta.

Apple se je okoli...

24 komentarjev

Samsung sme videti dogovor med Applom in HTC-jem

BBC - Apple in HTC sta pretekli teden podpisala dogovor o navzkrižnem licenciranju, s čimer sta zaprla vse tekoče pravne postopke zaradi domnevnih kršitev patentov in modelov. Zakaj sta podjetji pristali na to odločitev, je brez vpogleda v dogovor težko reči, a ni pretirano predpostaviti, da se bo Apple lahko sedaj osredotočil na dvoboj s Samsungom, medtem ko bo HTC v zameno za 100-300 milijonov dolarjev letno dobil 10-letno licenco za uporabo vseh Applovih patentov. Slednji je namreč presodil, da jim HTC ni več nevaren. Samsung pa je povsem druga liga in tu bo boj še vroč.

Takoj po najavi patentnega dogovora, ki je tajen, je Samsung zahteval vpogled. Sodišče v ZDA je hitro odločilo, da to pravico ima. V zahtevi so zapisali, da dogovor gotovo vključuje tudi nekaj...

5 komentarjev

Google, HTC o zadevi Apple proti Samsung

Jobs je med pripravo svoje biografije povedal, da smatra Android za "ukradeni izdelek", zato bo treba glede tega nujno nekaj narediti. Sprva so se igrali z idejo neposredne tožbe zoper Google, a se potem odločili, da bo izplen bržkone večji skozi ločene procese zoper OEM-e, ki dejansko prodajajo 'ponarejene izdelke'. Z lanskim nakupom Motorole Mobility se je v tem krogu znašel tudi Google. Kaj in kako bo zdaj Apple, bo še izjemno zanimivo vprašanje.

Wired News - Učinek sodbe v zadevi Apple proti Samsungu zgleda ne bo tako velik, kot so si ga želeli v Cupertinu. Google je v svojem kratkem komentarju že poudaril, da sporni patentni ne zadevajo tudi "jedra Androida"; še en Android OEM, HTC, pa se kljub porazu Samsunga ne misli poravnati v svojem sporu z Applom.

Kot rečeno, je Google mnenja, da patenti na pinch-to-zoom, tap-to-zoom in bounce-back ob robu zaslona ne zadevajo samega jedra Androida, ampak kvečjemu Samsungove lastne spremembe. To za začetek. Obenem dodajajo, da ameriški patentni urad že pregleduje pogoje za veljavnost omenjenih patentov, posebej bounce back patenta, ki je prispeval največ k milijardni odškodnini, in za katerega (po njihovo) obstajata vsaj dve konkurenčni predhodni rešitvi (prior art). Ker se patenti lahko podelijo zgolj za...

23 komentarjev

Zmaga za Samsung na Japonskem

BBC - Razplet je dobila še ena lokalna inkarnacija patentne vojne med Samsungom in Applom, in sicer to pot japonska. Sodišče v Tokiu je namreč danes odločilo, da Samsung s svojimi izdelki iz družine Galaxy ni kršil Applovih patentov in zaščite dizajna za iPhone in iPad. Šlo je za patente, ki pokrivajo prenos vsebine med različnimi napravami. Apple je s tožbo zahteval prepoved uvoza Samsungovih galaxyjev na Japonsko plačilo odškodnine, namesto tega pa bo moral plačati sodne stroške.

Samsung se je na odločitev sodišča že odzval in sporočil, da jo pozdravljajo. Apple uradnega komentarja še ni dal, se bodo pa na razsodbo verjetno pritožili. Glede na njihove finance so sodni stroški malenkost, potencialna korist ob...

9 komentarjev

Korejsko sodišče Apple in Samsung poslalo v kot

BBC - Seulsko sodišče je v primeru Apple proti Samsungu, v katerem sta obe podjetji drug drugega obtoževali kršitev patentov v izdelkih, sprejelo salomonsko rešitev. Kriva sta oba, saj sta oba kršila vsaj en patent v lasti konkurenta, zato morata oba plačati globo. Hkrati je prepovedalo uvoz (za Apple) in prodajo (za oba) nekaterih popularnih izdelkov v Južni Koreji.

Sodišče v južnokorejski prestolnici je razsodilo, da je Apple kršil dva Samsungova patenta, ki se nanašata na brezžično povezovanje. Zaradi tega mora Apple Samsungu plačati 40 milijonov vonov (28.000 evrov), prav tako pa ga je doletela prepoved prodaje starejših izdelkov iPhone 3GS, iPhone 4, iPad in iPad2. Prepoved za iPhone 4S ne velja.

Nič kaj zglednejše pa ni bilo Samsungovo ravnanje. Sodišče je...

8 komentarjev

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev

Apple je poroti pokazal nazorne 'before and after' slike, s katerih naj bi neodvoumno izhajalo, da je Samsung preprosto skopiral njihove izdelke.

vir: CNet
CNet - Sinoči je porota v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom presenetila z rano razsodbo: Samsung so spoznali krivega kopiranja 6 patentov oziroma modelov (design patenta na izgled izdelka), od tega petih naklepno (kar prinaša trojno odškodnino), razvrednotenja blagovne znamke in za nameček še, da so nazakonito izkoriščali obvladujoči položaj na trgu UMTS tehnologij. Za ugotovljeno so Cupertinu dodelili dobro milijardo odškodnine (eno milijardo, 51 milijonov in 855 tisoč dolarjev), od. skupaj zahtevane poltretje milijarde. Nasprotno so zavrnili prav vse Samsungove zahtevke, za skupaj po milijarde, in jim dodelili točno 0 dolarjev.

Odločitev porote že odmeva, seveda na celem spektru od veselja...

340 komentarjev

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Ars Technica - Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila...

20 komentarjev

To pot Apple toži - univerza

vir: Reuters
Reuters - Pogosto pišemo, da Apple ali kakšen drugi tehnološki gigant zaradi domnevnih kršitev patentov toži drugega giganta ali kakšno manjše podjetje. Redkeje poročamo o tožbah manjših podjetij zoper gigante, saj si ta težko privoščijo ogromne sodne stroške. Še redkeje pa tožbo zoper Apple vloži kakšna univerza. Na Tajvanu je tamkajšnja univerza ocenila, da Applova asistentka za prepoznavo govora Siri krši njihove patente, zato so vložili tožbo na ameriškem sodišču.

Nacionalna univerza Čeng Kung iz Tajnana na Tajvanu je na sodišču v Teksasu vložila tožbo zoper Apple. V njej podjetju očitajo kršitev dveh patentov - enega iz leta 2007 in drugega iz leta 2010 - ki se nanašata na prepoznavo govora. Univerza trdi, da Applova...

28 komentarjev

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so...

226 komentarjev

Samsung terja prepoved prodaje iPhona 4S na Japonskem in v Avstraliji

iPhone 4S, novo jabolko spora

vir: engadget
The Wall Street Journal - Spor med Applom in Samsungom, v katerem je prvi dosegel prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Avstraliji, Nemčiji in še večji del Samsungovega asortimana na Nizozemskem, se še razplamteva. Samsung je takoj po predstavitvi novega Applovega iPhona 4S vložil zahtevo za prepoved prodaje v Franciji in Italiji, sedaj pa želijo isto doseči še v Avstraliji in na Japonskem. Nizozemsko sodišče pa je zahtevo za prepoved prodaje Applovih izdelkov zavrglo.

Danes so namreč na sodiščih v Tokiu in v Novem južnem Walesu vložili zahtevi za začasno odredbo, ki bi prepovedala prodajo iPhona 4S do končne odločitve sodišča v obeh državah, na Japonskem pa še...

41 komentarjev

Apple z dokazi nekoliko po svoje tudi v Haagu

ComputerWorld - Kmalu po vložitvi zahtevka za sodno odredbo o prepovedi prodaje Samsungovega Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji se je izkazalo, da je Apple sodišču v Düsseldorfu predložil prirejene dokaze. Problematična je bila fotografija Galaxy Taba in Applovega iPada, saj so bile dimenzije prvega nekoliko popačene (razmerje med dolžino in širino je bilo zmanjšano), da je bil videti bolj podoben iPadu). Takrat smo se spraševali, ali je to Apple storil namenoma ali po pomoti, sedaj pa dvomov ni več. Istovrstno malverzacijo so si privoščili tudi v postopku pred nizozemskim sodiščem v Haagu.

V tem primeru je namreč Apple trdil, da sta pametna telefona iPhone 3G in Samsung Galaxy S preveč podobna. Samsungu očitajo kopiranje dizajna, za nameček pa so dodali še par točk kršitev patentov. Da bi laže dokazali prvi očitek, so med dokazno...

107 komentarjev