»

Čedalje več vrnjenih izdelkov predstavlja breme za spletne trgovce

Slo-Tech - Z nakupovanjem prek interneta, ki se v zadnjem času širi tudi na področje obleke in obutve, se pojavlja tudi okoljski problem. Številna podjetja nudijo možnost brezplačne vrnitve neustreznih izdelkov, kar marsikdo izkoristi za to, da naroči več različnih kosov in potem vrne neustrezne. S tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi v nekaterih primerih ti vrnjeni kosi romali neposredno na smetišče. Amazon so Nemci in Francozi obtoževali točno tega. Enako se počne tudi z neprodanimi izdeki; Burberry jih je lani uničil za 100 milijonov evrov.

Količina vrnjenih kosov se je v zadnjih petih letih podvojila. Samo v Kanadi jih letno vrnejo za 46 milijard dolarjev in čeprav seveda vse ne potuje takoj na smetišče, nezanemarljiv delež vendarle gre tja. Razlog je preprost; pogosto je ceneje izdelek zavreči kot preveriti, ali še vedno brezhiben, ga v primeru oblačil ponovno zlikati, zapakirati in še enkrat prodati. Za neprodane zaloge je razlog še bolj banalen; podjetja se bojijo, da bi prevelika...

130 komentarjev

Locky dobil nov način širjenja

Slo-Tech - Izsiljevalski virus Locky, ki že celo leto povzroča preglavice, ker žrtvam zašifrira vse podatke in za odklep zahteva plačilo pol bitcoina, kar je približno 350 evrov, je dobil nov način napada. V prvi polovici leta se je širil v glavnem z okuženimi makroji v Wordovih datotekah, se od septembra pospešeno širi med uporabniki omrežij, kot sta Facebook in LinkedIn. Raziskovalci so sedaj ugotovili, kako za okužbe izkorišča fotografije in luknje v omenjenih omrežjih.

Širi se prek slik, ki so jih napadalci uspeli naložiti na Facebook in LinkedIn ter druga družbena omrežja oziroma poslati prek vgrajenih orodij za komunikacijo. Okužene slike so oblikovane tako, da brskalnik prisilijo v prenos slikovne datoteke na disk (običajno se slike...

39 komentarjev

Največji Facebook, Google z drugim in tretjim mestom

Slo-Tech - Facebook se je lani pred javno ponudbo delnic pohvalil, da ima milijardo uporabnikov. Zadnje raziskave spletnih družabnih omrežij kažejo, da to ni povsem res, a dejstvo ostaja, da je Facebook daleč pred vsemi. Zanimivo ima Google svoji strani kar na drugem in tretjem mestu - Google+ in YouTube, ki se po novem tudi šteje za družabno omrežje, ker se tam družimo in tudi komentiramo, ne le pasivno spremljamo videoposnetkov. Vsa največja omrežja še vedno beležijo rast števila uporabnikov.

Po rezultatih raziskave Global Web Indexa je imel Facebook v zadnjem lanskem kvartalu 693 milijonov aktivnih uporabnikov (registriranih je sicer 900 milijonov računov); kar predstavlja 51 odstotkov vseh ljudi z dostopom do interneta. Google+ in YouTube capljata zadaj, a beležita solidno rast (sicer manjšo od Facebooka)....

31 komentarjev

Groupon na zgodovinsko nizkih nivojih, hedge sklad kupil desetino podjetja

New York Times - Velik hedge sklad Tiger Global Management je v ponedeljek v poročilu za ameriškega nadzornika trga vrednostnih papirjev razkril, da so kupili 9,9-odstotni delež v Grouponu. Niso razkrili, koliko so za delnice odšteli. Tržna vrednost paketa je v ponedeljek znašala 200 milijonov, saj je Groupon kotacijo zaključil pri 3,11 dolarja za delnico.

V skladu so povedali, da kljub velikem nakupu ne načrtujejo nobenih sprememb v vodenju Groupona. Njihova investicija je pasivna oziroma finančna. Z drugimi besedami to pomeni, da je po njihovem mnenju Groupon podcenjen. To je priložnost, da si pogledamo, kako kotirajo tudi ostale delnice podjetij, ki se ukvarjajo s družabnimi omrežji. Ko smo to počeli sredi avgusta,...

2 komentarja

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev,...

254 komentarjev

Pok socialnega balončka

Sprememba vrednosti delnic Facebooka, Zynge, Netflixa in Groupona od 18. maja letos v odstotkih. Indeks S&P je v tem času pridobival.

Slo-Tech - Facebook je začel kotirati 18. maja in pričakovanja so bila velika. Podjetje je imelo več kot 900 milijonov uporabnikov, predhodni posli in dokapitalizacije pa so se sklepali po astronomskih vrednostih, ki so tržno kapitalizacijo podjetja postavljali na 100 milijard dolarjev. Ponudili so 421 milijonov delnic (od tega 180 milijonov sveže emisije) po ceni 38 dolarjev. Zgodilo se je ravno nasprotno od pričakovanj. Sprva jo je zagodla tehnika, delnice so prvi dan še nekako šepale okoli 38 dolarjev, nato pa so bile v prostem padu, kar je povzročilo precej hude krvi in tudi tožb.

Vlagatelji so si belili glavo z vprašanjem, kaj je šlo narobe. Najbolj resničen in hkrati tudi najmanj prijeten odgovor je, da prav nič. Borza je postavila stvari na...

49 komentarjev

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

The Wall Street Journal - Izteka se skoraj en mesec od prve javne ponudbe delnic (IPO) Facebook in njegovega začetka kotacije. Pred tem je na trgu vladalo obsedeno zanimanje za Facebookove delnice, ki se je odrazilo celo v povečanju tranše delnic za IPO in najvišji mogoči valutaciji (38 dolarjev za delnico oziroma tržna kapitalizacija 100 milijard dolarjev), a je Facebook prve dni trgovanja razočaral. Kdor je sodeloval v IPO in ni prodal prvi dan, ima nerealizirano...

14 komentarjev

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

ComputerWorld - Evforija po javni ponudbi delnic Facebooka in njihovem začetku kotacije v petek se je polegla. Cena iz IPO-ja, ki je znašala 38 dolarjev na delnico, se je v petek resda dvignila vse do 42 dolarjev, a je nato upadla praktično na izhodišče. V drugem dnevu trgovanja z delnico so delničarji utrpeli 11-odstotno izgubo, saj je zaključni tečaj znašal 34,03 dolarja, v trgovanju po uradnem zaprtju (after-hours) pa je izgubila še slab odstotek. Promet je bil še vedno zelo velik, saj so z delnicami sklenili za 5,7 milijarde dolarjev poslov.

Javnost se seveda sprašuje, kaj je šlo narobe, da je delnica izgubila več kot desetino svoje vrednosti. Odgovor je zelo enostaven: nič ni šlo narobe. Pri trenutni ceni je Facebook še vedno nesramno drag, saj je...

36 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev

Še teden dni do javne ponudbe delnic LinkedIna

Guardian - Ozračje je primerno razgreto za velike prevzeme in ponudbe delnic, zato bo prihodnji teden v ZDA uvod v megalomanske javne ponudbe delnic podjetij (IPO), ki se ukvarjajo z drugo generacijo spleta. Prvi bo na vrsti LinkedIn, ki bo tako uresničil želje in prehitel Facebook in bo prvo veliko ameriško podjetje nove generacije z IPO-jem.

LinkedIn bo ponudil 7,8 milijona delnic v cenovnem razponu 32-35 dolarjev in spričo velikega zanimanja investitorjev bo najbrž obveljala zgornja cena. Na ta način bodo zbrali 273 milijonov svežega kapitala. Če se bo ponovila zgodba z Renrenom, ki je prvi dan kotacije pridobil 40 odstotkov, analitiki ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija LinkedIna okrog 3,3 milijarde dolarjev.

LinkedIn ima 100 milijonov uporabnikov...

10 komentarjev