»

Diski še vedno dražji kot pred poplavami

Slo-Tech - Pred dvema letoma so Tajsko prizadele obsežne poplave, ki so si obširno pokrivanje na naši strani zaslužile zaradi uničenih proizvodnih kapacitet proizvajalcev diskov. Najbolj prizadet je bil Western Digital, čeprav so hude škode utrpeli tudi proizvajalci nujnih sestavnih delov, brez katerih diskov ni mogoče sestaviti. Cene so tedaj zrasle in se do danes še niso spustile.

Kratkotrajni šok je bil pričakovan. Takoj po katastrofi so cene poletele v nebo, saj so se diski podražili tudi za več kot dvakrat. A dolgoročnejših vplivov to ne bi smelo imeti, saj so tovarne precej hitro obnovili, proizvodnja je spet stekla, na nameček pa imajo proizvajalci računalnikov večidel sklenjene...

21 komentarjev

Apple potrebuje novega ponudnika flash pomnilnika

Apple je v lanskem 4. četrtletju pokupil skoraj četrtino vse proizvodnje NAND pomnilnika.

vir: CNN
EETimes - EE Times postulira o še eni težavi, ki jo bo moral Apple rešiti po trganju svojega poslovnega odnosa s Samsungom: najti nov vir NAND Flash pomnilnika za svoje mobilne naprave. Na trgu naj bi po lanskih presežkih namreč vladalo pomanjkanje, obenem pa je največji proizvajalec prav Samsung.

Sodeč po podatkih analitske hiše IHS iSuppli je tako Samsung lani dobavil 38 % vsega Flasha, sledijo pa mu Toshiba (28 %), Micron (14 %, več kot pol tega na rovaš lanskega prevzema obubožane Elpide), SK...

40 komentarjev

Prodaja diskov na predpoplavnih ravneh, cene pa žal ne

Slo-Tech - Leto dni po katastrofalnih poplavah na Tajskem in v sosednjih državi lansko jesen, ki so uničile dobršen del kapacitet za proizvodnjo trdih diskov, se je trg vrnil v stare tirnice. Kot ugotavljajo v podjetju IHS iSuppli, se je prodaja povzpela na predpoplavne ravni, cene pa žal vztrajajo precej više.

V letu 2012 naj bi prodali okoli 524 milijonov trdih diskov, kar je za 4,3 odstotke več kot lani. Znaten delež k rasti prispeva izid nove verzije operacijskega sistema Windows 8, ki krepi prodajo novih računalnikov in seveda tudi diskov v njih. Napovedi za prihodnost kažejo nadaljevanje trenda, tako da naj bi se prodaja do leta 2017 povzpela na 600 milijonov.

Precej manj gotove so napovedi o cenah. Pred poplavami je bila povprečna cena prodanega...

105 komentarjev

Western Digital kljub poplavam skoraj početveril dobiček

Western Digital si je po povodnji odlično opomogel.

Western Digital - Po lanskih poplavah na Tajskem je kazalo, da se proizvajalci trdih diskov še dolgo ne bodo mogli otresti redečih številk. Najhuje je bilo v Western Digitalu, kjer so poplave uničile več proizvodnih obratov in z ohromitvijo proizvodnje povzročile več sto milijonov dolarjev škode. Proizvodnjo so hitro začeli ponovno zaganjati in čeprav še vedno ne dosega ravni izpred poplav, Western Digital posluje odlično. Poplave so mu zaradi nesorazmernega zvišanja cen celo zelo pomagale.

Včeraj so objavili rezultate zadnjega fiskalnega četrtletja za to leto, v katerem so dobiček povečali za osupljivih 372 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani (spomnimo, da so se poplave začele zadnji teden julija, torej je Western Digital dobiček povišal v...

31 komentarjev

Presežek NAND-flasha na trgu se nadaljuje, cene strmoglavljajo

DigiTimes - Medtem ko je na trgu trdih diskov od lanske jeseni zaradi poplav v jugovzhodni Aziji vladalo hudo pomanjkanje, kar je njihove cene gnalo kvišku, je situacija na trgu pomnilnika NAND flash povsem drugačna. Povpraševanje ne dosega ponudbe, kar zbija cene in je Toshibo prisililo v zmanjšanje proizvodnje.

Že celo leto se proizvajalci soočajo z nizkimi cenami, ki vladajo na trgu. Elpida je težki situaciji in nekaterim zgrešenim odločitvam v preteklosti letos dokončno podlegla, tako da jo je prevzel Micron. Cene so od začetka leta upadle za skoraj polovico, dvig pa se pred četrtim kvartalom, ki bo božična nakupovalna sezona povpraševanje nekoliko povečala, ne pričakuje. Prodaja peša zaradi recesije, nasičenega trga, nižjega...

25 komentarjev

Zaloge diskov na starih ravneh, dobički in cene rekordni

InfoWorld - Poplave, ki so lani oktobra zalile Tajsko in okoliške države, so za nekaj mesecev ohromile svetovni trg trdih diskov, saj je bila uničena ali resno prizadeta četrtina svetovnih proizvodnih kapacitet. Cene trdih diskov so poskočile v nebo in v maloprodaji v špicah zrasle tudi za več sto odstotkov, podjetja pa so potrebovala več mesecev, da so proizvodnjo začela postavljati nazaj na noge. Najhuje jo je skupil Western Digital. Razmere so se do danes umirile, težav z dobavljivostjo ni več, a visoke cene vztrajajo. V povprečju so cene 28 odstotkov višje, prodaja pa zgolj 16 odstotkov nižja.

Te sicer niso več na rekordnih ravneh, a so še vedno opazno višje, kot so bile pred poplavami. Na InfoWorldu so za primer vzeli dvoterabajtni WD-jev Caviar, ki je lani septembra stal 70 dolarjev, v...

36 komentarjev

Western Digital z 200 milijoni stroškov zaradi poplav, še vedno dobičkonosen

Western Digital - Z zanimanjem smo pričakovali podatke o poslovanju Western Digitala v zadnjem četrtletju, saj se je podjetje zadnje mesece spopadalo z izpadom proizvodnje na Tajskem zaradi obsežnih poplav. Prizadetih je bilo več podjetij in njihovih dobaviteljev, a najhuje je bilo prav v WD-ju, kjer so morali tajski del proizvodnje v celoti ustaviti. Voda se je počasi umaknila, decembra pa so začeli ponovno zaganjati proizvodnjo. Vmes so cene trdih diskov poskočile v nebo, dobavni roki pa prav tako. Zato je toliko bolj vzpodbudna novica, da je Western Digital še vedno posloval z dobičkom in da nadaljuje obnavljanje proizvodnje.

V zadnjem lanskem četrtletju so tako s prodajo 28,5 milijona trdih diskov realizirali dve milijarde dolarjev...

19 komentarjev

Asusu utegne zmanjkati diskov

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
Reuters - Tudi med sestavljavci računalnikov so se začele kazati prve posledice poplav na Tajskem, ki so zalile vse obrate proizvajalca trdih diskov Western Digitala in podjetja Nidec, ki proizvede večino motorjev za trde diske vseh proizvajalcev. Poročali smo o globalni podražitvi trdih diskov, ki je posledica izpada proizvodnje in oteženega transporta komponent zaradi pretrganih cestnih povezav, kar smo zelo občutili tudi v naših krajih, sedaj pa se pojavljajo že prva poročila o pomanjkanju diskov. Prvi je javno o tem spregovoril Asus.

Asus je namreč objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so še vzpodbudni. V treh mesecih so ustvarili za 4,7 milijarde tajvanskih dolarjev...

99 komentarjev

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

Micron spet pozitivno

Gibanje cene delnic Microna v zadnjih treh mesecih

Extremetech - Ameriški proizvajalec polprevodniških elementov Micron je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 4. marca. Po dolgem času so spet poslovali pozitivno (šele drugo četrtletje v zadnjih treh letih), k čemur je izdatno pripomoglo strmo višanje cen DRAM-a. Tako se je njihova bruto marža na izdelke zvišala s 27 na 35 odstotkov, medtem ko so proizvodni stroški upadli. Prihodki od prodaje DRAM-a so se povečali za 24 odstotkov zaradi 17 odstotkov večje proizvodnje in sedem odstotkov višjih cen. Skupno so tako znašali 1,96 milijarde dolarjev, od česar so zabeležili 365 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani je izguba znašala 763 milijonov dolarjev. V zadnjih dveh mesecih so delnice podjetja Micron pridobile četrtino vrednosti, včeraj po objavi rezultatov pa še...

3 komentarji

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev