» »

Western Digital kljub poplavam skoraj početveril dobiček

Western Digital kljub poplavam skoraj početveril dobiček

Western Digital si je po povodnji odlično opomogel.

Western Digital - Po lanskih poplavah na Tajskem je kazalo, da se proizvajalci trdih diskov še dolgo ne bodo mogli otresti redečih številk. Najhuje je bilo v Western Digitalu, kjer so poplave uničile več proizvodnih obratov in z ohromitvijo proizvodnje povzročile več sto milijonov dolarjev škode. Proizvodnjo so hitro začeli ponovno zaganjati in čeprav še vedno ne dosega ravni izpred poplav, Western Digital posluje odlično. Poplave so mu zaradi nesorazmernega zvišanja cen celo zelo pomagale.

Včeraj so objavili rezultate zadnjega fiskalnega četrtletja za to leto, v katerem so dobiček povečali za osupljivih 372 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani (spomnimo, da so se poplave začele zadnji teden julija, torej je Western Digital dobiček povišal v primerjavi s predpoplavnim kvartalom!). V zadnjih treh mesecih se je dobiček povzpel na 745 milijonov dolarjev (lani 158 milijonov evrov), prodaja pa je dosegla 4,8 milijarde dolarjev (lani 2,4 milijarde dolarjev). Število prodanih trdih diskov se je prav tako povečalo, a ne tako zelo kakor zgornja parametra. Prodali so 71 milijonov diskov, lani v enakem obdobju pa 54 milijonov.

V celotnem fiskalnem letu 2012 so ustvarili 1,6 milijarde dolarjev dobička ob 12,5 milijarde dolarjev prometa. V primerjavi z letom 2011 se je prodaja povečala za 32 odstotkov, dobiček pa se je več kot podvojil. Še bolj zanimivo je, da Western Digital ne bo nadomestil vseh uničenih proizvodnih kapacitet. Ocenili in rezervirali so 650 milijonov dolarjev sredstev za obnovo vseh kapacitet, a bodo porabili vsega 400 milijonov dolarjev, saj nima smisla proizvodnje vrniti na predpoplavne nivoje.

Western Digital je torej eden največjih zmagovalcev poplav. Čeprav so bili precej prizadeti, jim je dvig cen, ki so takoj po poplavi zbezljale v stratosfero, omogočil več kot dostojno prebroditev težav. Del povečanja odpade tudi na prevzem Hitachija, a bistveno povišanje bruto marž kaže, da je WD odlično izrabil dvig cen diskov. Čeprav so te od vrha že upadle, so še vedno 20-30 odstotkov višje kot lani ob tem času. Nič ne kaže, da bi se WD pripravljal na kakšno znižanje cen.

31 komentarjev

Relanium ::

Kje je evropska komisija, ko jo rabiš :P

Jebiga, svoboden trg...

floyd1 ::

Oni se ukvarjajo še z dinozavri. Pardon, malo mlajšimi bratci, optičnimi pogoni :|.
Do proizvajalcev HDD-jev pridejo čez kakih 5 let, ko bo trg (verjetno) že itak zreguliral današnje anomalije. Vsaj moral bi.

jakazois ::

Ni čudn da majo dobičk če majo diske za 1T po 100€

francek1 ::

Monopol je odlična stvar, če si monopolist...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

floyd1 ::

Duopol pa še boljša, ker je (vsaj malo) manj očitna kot monopol.

Blazz ::

in pri duopolu niti ne rabiš dogovarjanja pa se vseeno da igrati kot partner in ne kot konkurent... nimaš kej lopovi...

jype ::

Zakaj lopovi? Tako je videti free market.

floyd1 ::

V "starih" časih so tako situacijo hitro porihtali novi igralci (spomnim se Fujitsuja, pa Samsunga), danes pa... Nekako dvomim, da lahko še kdo tako "uleti".

Blazz ::

ne vem, a sem kdaj rekel da je free market cool, da sedaj ne smem reči lopovi?... free market je en big fail in drži samo v teorijah, katere te v prvem letniku ekonomskega faksa podučijo... trg ne more sam sebe uravnati, vsaj pravično ne... tako da, ja lopovi...

jype ::

Blazz> ne vem, a sem kdaj rekel da je free market cool, da sedaj ne smem reči lopovi?

Malce izzivam tiste s tega foruma, ki navijajo za prosti trg.

Blazz> tako da, ja lopovi...

No, jaz jim ne bi rekel lopovi, zgolj oderuhi. Kar počnejo je skoraj povsem legalno.

floyd1> V "starih" časih so tako situacijo hitro porihtali novi igralci (spomnim se Fujitsuja, pa Samsunga), danes pa... Nekako dvomim, da lahko še kdo tako "uleti".

SSD.

floyd1 ::

SSD ni nadomestek, bolj dodatek. V nekaj letih pa... ja, možno, pustimo se presenetiti.

SuperVeloce ::

V roku 2 tednov sta mi crknila dva 2,5' diska, 1TB Samsung in 500GB Hitachi. Nej se grejo je***, stvarno. Prej v 20 letih nisem imel toliko slabih izkušenj, še za enga WDja sem en lep cajt mislil, da je izgubljen primer, na koncu sem pa samo zamenjal TVS smt diodo...

edit: hitachi ni bil 1tb, samsung je izdelava april, hitachi je lanski
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

In kaj se dons zaene diske splača vzet? A so tisti s 5letno garancijo dejansko kakršnakoli garancija, da bodo delali vsaj 5 let?

Rabim nekaj za naslednjih 10 let, 80gb maxtorji mi počasi postajajo premajhni ... (pa še skoraj vsi delajo)

Pyr0Beast ::

Seagate ma sploh bajno garancijo zadnje cajte.

Kje je 60 mesecev kot je to bilo nekoč ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Spura ::

Zdej imas like 2 proizvajalca... cene ne bodo sle vec kaj dosti dol.

driver_x ::

pegasus je izjavil:

In kaj se dons zaene diske splača vzet? A so tisti s 5letno garancijo dejansko kakršnakoli garancija, da bodo delali vsaj 5 let?


Ne, samo v petih letih boš dobil novega, če ti obstoječi crkne, za podatke pa moraš poskrbeti sam.

WD ti ob okvari lahko pošlje nov disk še preden jim vrneš pokvarjenega. Samsunga pa sem menjaval ravno v času, ko so se združevali s Seagateom in je bil kar problem najti vse podatke za RMA.

jype ::

floyd1> SSD ni nadomestek, bolj dodatek. V nekaj letih pa... ja, možno, pustimo se presenetiti.

SSD je več kot odličen nadomestek za večino osebnih računalnikov.

pegasus ::

Pyr0Beast je izjavil:

Kje je 60 mesecev kot je to bilo nekoč ?

Naključna izbira ... isti disk: garancija 5 let, 3 leta, 2 leti.
Mi lahko to nekdo razloži? Nimajo vsi istega uvoznika pri nas?

Mitch ::

kljub ali zaradi poplav?

Spock83 ::

Hja zdaj je tudi mala zmešnjava pri garanciji. Od novega leta sta WD in Seagate skrajšala garancijo nekaterim modelom diskov. Zdaj ne vem če tukaj spadajao tudi "enterprise" serija.

floyd1 ::

jype je izjavil:

floyd1> SSD ni nadomestek, bolj dodatek. V nekaj letih pa... ja, možno, pustimo se presenetiti.

SSD je več kot odličen nadomestek za večino osebnih računalnikov.

Se strinjam, za večino. Kot vedno je hudič v podrobnostih ;-)

HairyFotr ::

Tko nahitro izgleda, da bila poplava zanje na nek perverzen nacin zelo pozitivna - povisala je ceno diskov, skoraj zastonj je "zaprla" nepotrebne obrate, vecino skode so pa zelo verjetno dobili povrnjeno od zavarovalnic.

EEDEEOT ::

kdaj se bodo končno pocenili zunanji diski, j**** jim majku. cene so še vedno absurdno astronomsko iste kot 1 mesec po "tragičnem" dogodku

Mipe ::

Kmalu bodo načrtno poplavljali svoje tovarne...

antonija ::

Ja, tele cliamte changes so ziher samo zavarovalniska goljufija kapitalistov. :P
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jst ::

No, lejte, ne morete pričakovati, da bodo HDDji 2TB 60EUR. To je bilo smešno nizko in sem si takrat mislil, da se bodo zmenili, kot so se ene slabih 10 let nazaj, ko so se proizvajalci RAMa zmenili in umetno povišali ceno.

Teakšnih "džabe" cen ne bomo več videli. Mogoče v primeru 4TB+ diskov, ki bodo recimo 150EUR. Ker v nasprotju s SDDji, kapaciteta ne raste (skoraj) linearno s ceno pri HDDjih. Saj je logično: v SDDjih mora pri večjem modelu biti več NAND celic, ki so enake cene, kot pri manjšem modelu; pri HDDjih pa en/dva plattera več pomeni minimalno zvišanje cene.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

antonija ::

Zakaj jih pa nebi? Pro 60eur za 2TB so imeli se vedno kar lep dobicek, je pa res da so takrat imeli malo vec konkurence. Ce bo vsemogocni svobodni trg deloval tako kot mora, potem bomo prislis vsaj an tolk nizke cene kot so bile.

Ce se bojo pa zmenili za cene jih bojo pa organi zaceli sekirat, tako kot zdej CDjarje. Amapk to bo cez ene 10 al pa 20 let, ko HDDjev ne bo vec v domacih compih (razen za kaksen domaci cloud mogoce al pa media server). :)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Spock83 ::

Torej po tvoje ne morejo biti več enake cene kot so bile pred poplavami? Itak da lahko. No zdaj bo to počasneje potekalo, ker ni več take konkurence. Za SSD hvala bogu, da je toliko proizvajalec, ker je to za nas samo plus. Velika proizvodnja + velika konkurenca = profit za nas uporabnike.

Jst ::

antonija: Ja, ko bodo diski 4TB+, bo verjetno spet nizka cena. Ampak 60EUR za 2TB... to mi je bilo tako smešno nizko! Itak pa takšne velike diska za tako nizko ceno rabijo samo hoarderji. Nekdo, ki obdeluje RAW slike, proda en starejši, najmanj uporabljan objektiv, pa si kupi 5 HDDjev za storage in dva delovna SDDja. Enako za video. Cena računalniških komponent je minimalna v primerjavi z ceno opreme (hardware - (video)kamere) in programi (software).

Ne narobe razumeti, da sem PROTI nizkim cenam HDDjev. Bodo spet nizke, verjetno PO 4TB+ HDD. Ampak pač razumem, da ni v interesu proizvajalcev, da tako hitro pade cena na ceno pred poplavami.


---

Spock: Vsi SDD proizvajalci kupujejo NAND od ene dveh proizvajalcev. Pocenili/Cenijo se v veliki meri zato, ker flash spominu pada cena.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

antonija ::

Smesni nizko gor al dol, svoje cajte smo za 1GB dajali vec dnarja. Amapk zdej niso vec svoji cajti, ampak 2012. Ce je slo lansko leto, bo slo tud letos, nic bat. Edino zloraba duopola lahko to prepreci/upocasni, ampak to je protizakonito in lahko dobijo kazen.

Primerjava z opticnimi instrumenti (kar objektivi so) ni ravno na mestu, ker ze doooolgo casa ni bilo nobenega hudega napredka, zaradi katerega bi brusenje glazun bilo hitrejse in cenejse. Zato objektivi tako lepo drzijo ceno.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jst ::

Saj se strinjam. Mogoče sem prvi post napisal v preveč napadalnem tonu. Do tega so me pripravili posti, ki jih berem tukaj po forumu, ki vsi kričijo in paničarijo, kako so dragi HDDji, da bo konec sveta, če ne bodo takoj 2TB 60EUR, da bi treba iti v Bruselj na sodišče za človekove pravice,... :)


---

>Primerjava z opticnimi instrumenti (kar objektivi so) ni ravno na mestu, ker ze doooolgo
>casa ni bilo nobenega hudega napredka,

Saj pri HDDjih tudi ni bilo že doooolgo kakšnega hudega napredka. Po istem postopku delajo že 40 let. OK, prišli so SDDji, tako, da to drži samo na pol.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Diski še vedno dražji kot pred poplavami

Oddelek: Novice / Rezultati
218015 (5344) Gregor P
»

Zaloge diskov na starih ravneh, dobički in cene rekordni

Oddelek: Novice / Ostale najave
369705 (7225) dexterboy
»

Western Digital z 200 milijoni stroškov zaradi poplav, še vedno dobičkonosen

Oddelek: Novice / Rezultati
194977 (3621) Jerry000
»

Western Digital prehitel Seagate

Oddelek: Novice / Rezultati
348644 (7657) Garibaldi
»

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

Oddelek: Novice / Diski
63576 (3035) jishiri

Več podobnih tem