»

Pirate Bay praznuje 15 let obstoja

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Verjetno najstarejša, najznamenitejša in najtrdovratnejša spletna stran za množično kršenje avtorskih pravic te dni praznuje petnajstletnico obstoja. Pirate Bay je v tem času prehodil dolgo pot. Njegov nastanek leta 2003 je generiral kanček anarhizma, predvsem pa mladostno uporništvo proti avtorskim, moralnim, pa tudi politično-ekonimskim avtoritetam družbe. Nastal je na švedskem, kjer so se v zdaj že nekdanjem združenju Piratbyrån zbrali...

27 komentarjev

Microsoft: jesenske volitve v ZDA bodo spet varnostni izziv

vir: BBC
BBC - "Ne," se je pred tednom dni v Helsinkih glasil odrezav odgovor ameriškega predsednika Donalda Trumpa na vprašanje novinarja ali meni, da se Rusija še vmešava v ameriške volitve.

A kot je na varnostni konferenci v Aspnu pred dnevi povedal Tom Burt, zadolžen za varovanje zasebnosti strank pri Microsoftu, so v podjetju nedavno preiskali nekaj poskusov phishinga, ki je potekal prek lažne Microsoftove strani. Z drugimi besedami, napadalci so žrtve skušali zvabiti na...

13 komentarjev

Bi namesto gledanja oglasov donirali procesorski čas?

Slo-Tech - The Pirate Bay se je lotil zanimivega eksperimenta, v katerem preizkušajo eno izmed alternativnih možnosti za financiranje strani. Poizkusa so se sicer lotili katastrofalno neprimerno, saj uporabnikov niso predhodno obvestili, a zamisel je zanimiva. Namesto prikazovanja oglasov na spletni strani bi si sposodili procesor obiskovalca in za čas obiska na njem rudarili kriptovalute. Za bitcoin je že prepozno, za kakšne druge - recimo monero - pa so procesorji še dovolj zmogljivi.

Obiskovalci The Pirate Baya so včeraj opazili, da jim obremenitev procesorja precej poskoči, ko obiščejo določene podstrani na strani. Nekaj raziskovanja je pokazalo, da so na stran integrirali kodo v JavaScriptu, ki rudari kriptovaluto monero....

33 komentarjev

Torrentz.eu umolknil

TorrentFreak - Medtem ko sta bila The Pirate Bay in kasneje tudi KickAssTorrent ves čas pod žarometi javnosti, je torrentz.eu precej manj vpadljivo, a zanesljivo opravljal svojo nalogo. Stran, ki je svojo pot začela še pred The Pirate Bayem, in je kratek čas gostovala torrente, zelo kmalu pa se je preobrazila v metaiskalnik po vseh drugih straneh s torrenti, je danes brez pojasnila ugasnila. Spletna stran še obstaja, a iskanje namesto rezultatov vrne obvestilo, v katerem piše zbogom.

Torrentz.eu je na splet privekal leta 2003, torej še pred The Pirate Bayem. V 13 letih delovanja se je prelevila v največji iskalnik po torrentih, ki je združeval zadetke z vseh najpopularnejših strani s torrenti. S tem so doslej uspeli ves čas krmariti na varni strani zakona, saj nikoli niso gostili niti avtorsko zaščitenih vsebin niti...

60 komentarjev

The Pirate Bay se vrača kot Feniks

TorrentFreak - Dva meseca po raciji švedske policije, v kateri so zasegli strežnike spletne strani The Pirate Bay in stran onemogočili najresneje in za najdlje časa doslej, so se pirati vrnili. Spletna stran je ponovno dosegljiva.

Spomnimo, da so na Švedskem v raciji podatkovnega centra Nacka zasegli strojno opremo, na kateri je tekel The Pirate Bay, zaradi česar je bila stran vse do danes nedosegljiva. Na internetu so se sicer pojavile stare kopije, a brez nove vsebine. Prav tako je bilo mogoče postaviti lasten Pirate Bay, a je šlo bolj za kljubovalno gesto kakor za uporabno stran.

Spletna stran se je vrnila na isti švedski domeni. Spletna stran je polno funkcionalna, saj ponuja že najbolj sveže vsebine, prav tako pa delujejo tudi vsi uporabniški računi s...

50 komentarjev

Igra prestolov zmagovalec torrenta 2013, Iron Maiden niso priredili koncerta za pirate

Slo-Tech - Največkrat prenesena televizijska serija z interneta je Igra prestolov, kaže statistika prenosov prek torrentov. V povprečju si je posamezno epizodo serije z interneta pretočilo 5.900.000 ljudi, kar je več, kot je bilo gledalcev v ZDA pred televizijskimi sprejemniki.

Avgusta sta bili številki približno izenačeni pri dobrih štirih milijonih, od tedaj pa se je število prenosov še povečalo, čeprav je serija tekla od marca do junija. Omenimo, da so ustvarjalci serije letos priznali, da piratstvo v bistvu ni velik problem, saj ustvarja ustrezno navdušenje in zanimanje za serijo, kar se kaže v obliki prihodkov na drugih področjih (več ogledov na televiziji, prodaja spremljevalnega materiala itd.).

Na...

27 komentarjev

Potegavščina dneva: Pirate Bay v Severni Koreji

Slo-Tech - Kdor je včeraj obiskal priljubljeno spletno stran z datotekami torrent The Pirate Bay, ga je pričakal spremenjen logotip (glej spodaj) in obvestilo, da so se preselili v Severno Korejo. Norveški, švedski in katalonski ponudniki povezav, ki so doslej skrbeli za povezljivost piratskega zaliva s svetom, so namreč svoje usluge ukinili, potem ko so jim varuhi avtorskih pravic zagrozili s tožbami. In tako The Pirate Bay sedaj trdi, da jim povezavo do interneta omogoča Severna Koreja, saj da so dobili posebno povabilo tamkajšnjega vodje Kim Jong-una. Sliši se precej neverjetno.

Internetne povezave v Severni Koreji so bile še do...

25 komentarjev

TPB: AFK, dokumentarni film o The Pirate Bay

Slo-Tech - Po včerajšnji premieri na Berlinskem filmskem festivalu je direktor Simon Klose, kot že obljubljeno, danes objavil celotno kopijo filma The Pirate Bay: Away from Keyboard (TPB:AFK) na YouTubu, torrentih in drugod. Film je tako na voljo zastonj, seveda pa ga lahko tudi kupite za 10 dolarjev (oz. poljubno višji znesek) kot digitalni prenos, prednaročite DVD za 23 dolarjev ali ga podprete z nakupom majic in drugih pritiklin.

Uro in 22 minut dolgo delo je na voljo pod Creative Commons Attribution - Non-Commercial - No Derivatives licenco, se pravi, ga lahko prosto delite naprej, dokler skupaj s kopijo navedete avtorstvo in dokler s tem ne služite denarja. "No derivatives" klavzula, ki prepoveduje predelave in remixe, je tu zato, ker film...

48 komentarjev

Sirija odrezana od interneta

EFF - Med silovitimi ofenzivami, ki potekajo v državljanski vojni v Siriji, je država izgubila povezavo z internetom. Ni še znano, ali so povezavo prekinile sirske oblasti, da bi lažje obračunale z uporabniki, ali pa so jih nemara med prodiranjem pretrgali prav uporniki. Obe strani krivdo pripisujeta druga drugi, verjetnejša pa je prva možnost.

Že lani smo pisali, da je Sirija začela omejevati dostop do interneta. Takrat so se upori šele prav začenjali in oblasti so poizkusile ovirati dogovarjanje z omejevanjem dostopa do interneta. Tudi v kasnejših mesecih je bil dostop do interneta in do tujih strani večkrat moten. Nikoli doslej pa se še ni zgodilo, da bi bila v temi cela država.

Vseh 84...

10 komentarjev

ThePirateBay se seli v oblak

TorrentFreak - Sinoči so administratorji torrent trackerja The Pirate Bay zamenjali ponudnika spletnega gostovanja, in sicer tako, da zdaj ne gostujejo več na svojih fizičnih strežnikih v kolokaciji, ampak na spretno skritih oblačnih instancah. Nova ureditev je cenejša, robustnejša, bolj skalabilna (dodajanje novih instanc je hitro in poceni) ter predvsem bolj odporna pred policijskimi zasegi.

TPB zdaj gostuje pri večih (trenutno dveh) še neimenovanih ponudnikih oblačnega gostovanja, vsakem na drugi celini. Z "neimenovanih" mislijo, da tudi ponudniku gostovanja niso...

99 komentarjev

Švedska policija opravila preiskavo pri ISP-ju PRQ

Internetni ponudnik PRQ pozna le malo omejitev; med drugim pri njih gostuje švedska skupina za legallizacijo določenih oblik pedofilije; to kljub hudim naporom vlade, da bi jih spravili z obličja spleta.

TorrentFreak - Včeraj dopoldan je švedska policija obiskala podatkovni center internetnega ponudnika in spletnega gostitelja PRQ, ki se specializira za gostovanje spletnih strani, ki pri drugih ponudnikih ne bi bile našle prostora (med ustanovitelji sta dva od fantov z The Pirate Bay). Zanimali naj bi jih štirje strežniki, domnevno povezani z nedavnimi DDOS napadi na več vladnih spletnih strani, vendar naj bi zaradi nekakšne pomote z interneta odklopili celoten omrežni odsek 80.88./19, na katerem je gostovalo več znanih imen iz p2p in torrent scene.

Dani trenutek so še vedno nedosegliji javni torrent trackerji torrenthound.com, linkomanija.net in tankafetast.nu, zasebna FTracker in Bithumen, dobro znani blog RLSLOG.net, ter en kup strani s prenosi športnih dogodkov. Začasne...

4 komentarji

Težave pri IP blokadi piratskih spletnih strani

Poenostavljeni opis dogajanja, ki se sproži, ko v vaš brskalnik vtipkate nek naslov.

vir: Vlad studio
BBC - Priljubljeni torrent tracker, glasbeni promotor in nekdanji šaljivec The Pirate Bay je blokiran v številnih evropskih državah, še posebej dosledno pa v Veliki Britaniji. Skoraj vsi večji ponudniki interneta so na podlagi dobljene tožbe britanske RIAA (BPI) primorani onemogočiti dostop tako do domene kot do pripadajočih IP naslovov. A tovrstne blokade nikakor niso brez svojih problemov. Za začetek je zgolj najava skorajšnje blokade na BBC in drugih večjih medijskih postajah povzročila izjemen naval obiska (12 milijonov Britancev samo tisti dan), mnogo od njih takih, ki strani dotlej sploh niso ne poznali in ne uporabljali. Dalje, izgogibanje blokadi je sorazmerno enostavno. Tretji, še bolj zoprni problem pa je, da se z blokado...

8 komentarjev

Po nizozemski blokadi Pirate Baya promet prek torrentov celo narasel

Extremetech - Na veliko razočaranje protipiratskih organizacij in združenjem lastnikov avtorskih pravic se je promet prek protokola BitTorrent po junijski blokadi zloglasne strani The Pirate Bay v Evropi le še povečal. Spomnimo, da je maja nizozemsko sodišče razsodilo, da morajo nizozemski ponudniki dostopa do interneta onemogočiti dostop do Pirate Baya, a deljenja datotek to ni zajezilo. Britansko sodišče je podobno odločitev sprejelo že mesec pred tem. Zgodilo se je nasprotno.

Nizozemski ponudnik dostopa do interneta XS4All je objavil podatke o prometu, ki kažejo, da želenih učinkov ni. Spodnji graf prikazuje promet prek torrentov od januarja do junija letos, pri čemer rdeča črta označuje začetek nizozemske blokade Pirate Baya. Čeprav naj bi bila stran po navedbah nizozemskih ISP-jev nedosegljiva več kot 90 odstotkom njihovih uporabnikov, to ni prineslo...

58 komentarjev

Pirate Bay nazaj, napad delo osamljenega jezdeca

PluggedIn - Po dvodnevni nedosegljivosti je spletna stran The Pirate Bay nazaj. V teh dneh je bila nedostopna, ker je bila tarča obsežnega koordiniranega napada DDOS, ki so ga sprožili neznani storilci. O motivu za napad se je mnogo špekuliralo, in sicer so bili na tapeti člani skupine Anonymous, katerih napad na Virgin Media je bil The Pirate Bay predhodno kritiziral. Izkazalo se je, da napadalci ne izvirajo iz te skupine.

Odgovornost za napad je prevzel heker z vzdevkom AnonNyre, ki je to storil kar prek Twitterja. V več sporočilih je precej vulgarno izrazil svoje sovraštvo do Pirate Baya in Anonymousa. Svoje dejanje je nato obširneje opisal na Pastebinu. Povedal je, da ne odobrava početja Anonymousa in da občasno pomaga policiji. Ker Anonymous uporablja The Pirate Bay za objavo svojih izjav za javnost, je...

49 komentarjev

Poteka velik koordiniran napad DDOS na Pirate Bay

vir: ZDNet
ZDNet - Priljubljena spletna stran s torrenti The Pirate Bay, ki je trn v peti številnim organizacijam za zaščito avtorskih pravic po svetu, je že več kot 24 ur nedosegljiva. Sprva je kazalo, da so organi pregona končno uspeli zatreti trdovratno stran, a se je kasneje izkazalo, da je razlog drugačen. Neznani napadalci so se strani lotili s koordiniranim napadom DDOS, je stran sporočila prek Facebooka. Nedosegljiva je tako glavna stran kot tudi blog, ki gostuje na drugem strežniku.

Pirati so sicer hitro našli obvoz za svoje uporabnike in objavili seznam posredniških...

22 komentarjev

Simultane policijske preiskave prostorov The Pirate Baya v več državah

TorrentFreak - Danes so državne policije v 14 državah izvedle racije strežnikov, ki so bili osumljeni, da na njih gostuje The Pirate Bay. Večina jih je bila na Švedskem, kjer so zajeli računalnike na kar sedmih lokacijah (med njimi tudi podjetje PRQ, kjer gostuje del Wikileaksa, a ta ni imel povezave s preiskavo, ter Univerzo Umeå), pomembne strežnike pa je imel The Pirate Bay tudi na Nizozemskem, Češkem in Madžarskem. Doslej je znano, da je akcija koordinirala belgijska policija in da je potekala vsaj še v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Norveškem. Stran The Pirate Bay je bila zato večino dneva nedosegljiva.

101 komentar

The Pirate Bay ni bil prodan

Hans Pandeya

CNet - Zgodba o domnevnem nakupu popularne strani s torrenti The Pirate Bay, ki traja že od lani, je polna nenavadnih preobratov. Po razsodbi sodišča zoper skrbnike strani, da je njihovo početje nelegalne, se je našel princ na belem konju po imenu Hans Pandeya, ki je želel s svojim podjetjem Global Gaming Factory X kupiti The Pirate Bay in iz njega napraviti legalno stran. Prodaja se je odmikala in na koncu izjalovila, ker so švedski nadzorni organi ugotovili, da...

0 komentarjev

The Pirate Bay ugasnil sledilnik, prešel na protokol DHT

Ars Technica - Zloglasna švedska spletna stran The Pirate Bay je včeraj objavila, da bodo ugasnili svoj priljubljeni sledilnik (tracker) za nelegalne torrente. To ne pomeni, da bo piratski zaliv prekrila plima vsled ujm na sodiščih. Ravno nasprotno. V preteklih mesecih je namreč ničkoliko sodišč, začenši s švedsko odločitvijo, da je stran nelegalna, zahtevalo prepoved dostopa do strani ter odstranitev vseh datotek z njihovih strežnikov. Da bi se otresli podobnih napadov, so skrbniki strani ukinili eno redkih središčnih točk sicer decentraliziranega sistema torrentov.

Stran The Pirate Bay bo še vedno ostala na spletu v vlogu ogromnega kazala po nelegalnih vsebinah, le da bo ugasli sledilnik nasledil sistem DHT. Namesto zalaganja s torrenti iz centralnega repozitorija bodo sedaj odjemalci našli hash datoteke, nato pa s samostojnim poizvedovanjem pri ostalih soležnikih (peers) v roju (swarm) poiskali podatke. The Pirate Bay se je na sodišču že zagovarjal, da so zgolj imenik datotek torrent, podobno...

64 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

Pirate Bay bo ponudil VPN za pet evrov mesečno

Ars Technica - Proces proti najbolj znani torrent strani na spletu The Pirate Bay na Švedskem se je že končal, o katerem smo obširno poročali, tako da čakamo le še na razsodbo (verjetno 17. aprila). So se pa medtem lastniki strani odločili za eno novost. Zainteresiranim bodo ponudili VPN dostop do strani. Storitev se bo imenovala IPREDator (IPRED sicer pomeni Intellectual Property Rights Enforcement Directive) in bo stala pet evrov mesečno, uporabniki pa bodo v zameno dobili anonimno prenašanje torrentov. IPRED namreč dovoljuje oblastem in lastnikom avtorskih pravic, da zahtevajo osebno podatke osumljenih krišiteljev, tako da jih lahko neposredno kontaktirajo in zagrozijo s tožbami. The Pirate Bay pravi, da bo uporabnike prek VPN mnogo teže identificirati in izslediti.

29 komentarjev