»

Evropska komisija začela podrobni pregled Broadcomvega prevzema VMwara

Evropska komisija - Evropska komisija je po pričakovanjih začela preiskavo načrtovanega prevzema VMwara, ki ga je Broadcom napovedal maja letos. Po preliminarni preiskavi, ki se imenuje faza 1, so se odločili za podrobni pregled, torej fazo 2. Komisija bo preverila, ali bi prevzem lahko negativno vplival na konkurenco na trgu, zlasti na področju strojne opreme, ki deluje s programsko opremo VMware. Komisija ima 90 delovnih dni časa, torej do 11. maja prihodnje leto, da sprejme odločitev. Dovoljenje za prevzem so že dobili v Braziliji, Južni Afriki in Kanadi. A ključni sta odločitvi v EU in ZDA, ki pa še manjkata.

Prevzem je drugi največji na svetu, saj bo Broadcom odštel kar 69 milijard dolarjev, če upoštevamo še prevzeti dolg. Broadcom ponuja vrsto različnih strojnih komponent, v zadnjem času pa se širi tudi na trg programske opreme. Tam že deluje VMware, ki nudi programsko opremo za virtualizacijo, ki sodeluje tudi s strojno opremo, kakršno ponuja Broadcom (mrežne kartice, FC HBA, adapterji za...

0 komentarjev

Pametni virusi v navideznih računalnikih ne tečejo

Slo-Tech - Raziskovalci pri preiskavah zlonamerne programske opreme čedalje pogosteje odkrivajo, da se ta v kontroliranih okoljih (navideznih računalnikih) sploh ne zažene, ker otežuje njeno analizo. Nekaj v ta namen uporabljenih tehnik smo že poznali, nekaj pa je povsem novih.

Eden izmed zlonamernih Wordovih dokumentov (Ursnif), ki vsebuje makro za sprožitev okužbe, preveri štiri dejavnike. Če vsebuje ime datoteke zgolj heksadecimalne znake (0-9, a-f, A-F) pred predpono, makro ne stori nič zlega. Raziskovalci namreč pogosto pred analizo preimenujejo viruse glede na njihovo zgoščeno vrednost SHA256 ali MD5, da imajo točen pregled nad tem, kaj teče. Hkrati makro preveri, koliko...

9 komentarjev

Kitajci razvijajo svoj operacijski sistem

Slo-Tech - Razkritja o vseprisotnem vohunjenju so vzpodbudila kitajsko vlado, da naroči izgradnjo lastnega operacijskega sistema. Kdor v današnji dobi nadzoruje proizvodnjo programske in strojne opreme, nadzoruje tudi komunikacije, zato ne želijo biti odvisni od zahodne (ameriške) programske opreme. Prihaja COS - China Operating System.

Kot piše kitajski People's Daily, bosta pri razvoju sodelovala Inštitut za programsko opremo pri Kitajski akademiji znanosti (ISCAS) in podjetje Shanghai Liantong. Prihajajoč operacijski sistem na Linuxovi osnovi, ki bo namenjen pametnim telefonom, osebnim računalnikom in mobilnim napravam, so svečano napovedali v sredo. Kot pravijo, bodo s tem prekinili tuji monopol na področju infrastrukturne...

32 komentarjev

Ameriško-britanske tajne službe so mnenja, da so v računalnikih Lenovo skrite ranljivosti v strojni opremi

Slo-Tech - Časopis Australian Financial Review poroča, da naj bi v računalniških omrežjih obveščevalno varnostnih agencij (označenih z oznako tajno (secret) in strogo tajno (top-secret)) ZDA, Kanade, Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije v sredini prejšnjega desetletja prepovedali uporabo računalnikov Lenovo.

Razlog? Labolatorijsko testiranje strojne opreme (opravile naj bi ga britanske tajne službe) naj bi namreč pokazalo, da računalniki Lenovo vsebujejo ranljivosti v strojni programski opremi (tim. firmware), poleg tega pa naj bi vsebovali tudi tim. back-door strojno opremo (ang. back-door hardware). Omenjene ranljivosti oz. zlonamerna strojna oprema naj bi omogočali nepooblaščen oddaljen dostop do ranljivih računalnikov (ne glede na programsko zaščito ali zaščito na nivoju operacijskega sistema).

Računalnike Lenovo proizvaja istoimensko kitajsko podjetje, ki je oddelek za namizne računalnike od ameriškega podjetja IBM odkupilo leta 2005. Podjetje naj bi bilo sicer tesno povezano...

23 komentarjev

VMwaru ušla izvorna koda

Poleg kode so ušla tudi elektronska sporočila.

Slo-Tech - Heker z vzdevkom Hardcore Charlie je že 8. aprila na Pastebinu objavil dele izvorne kode, ki naj bi pripadali VMwarovemu programu virtualizacijo ESX. Sedaj je VMWare uradno potrdil, da je objavljena koda resnično izvorna koda ESX, ki so jo ukradli kitajskemu paradržavnemu podjetju. Sicer gre za starejšo verzijo programa, ki pa je še vedno precej v rabi. Incident že preiskujejo.

ESX je je tako imenovani hipervizorski...

10 komentarjev

Indijska stranska vrata v RIM-ovih, Nokiinih in Applovih izdelkih najbrž potegavščina

Reuters - Prejšnji teden smo poročali o domnevnem odkritju dokumentov, ki naj bi dokazovali, da so RIM, Nokia in Apple v svoje mobilne naprave za indijski trg po navodilih vlade vgradili stranska vrata za prisluškovanje. Dokumente naj bi hekerska skupina Dharamraja pridobila ob vdoru v strežnike indijske vojske, od koder izvira tudi objavljena izvorna koda Symantecovih programov. Sedaj se pojavljajo resni dvomi o pristnosti dokumentov, saj naj bi šlo za ponaredke. Vdor se je seveda resnično zgodil, kar je že v petek potrdil Symantec.

Ameriške oblasti so takoj po objavi dokumentov začele preiskavo, saj je bila domnevna tarča prisluškovanja prav njihova komisija. Izsledkov preiskave ZDA še niso razkrile, se pa porajajo dvomi o pristnosti dokumentov. Neuradno so indijski predstavniki povedali, da so dokumenti ponarejeni, saj je besedilo nameščeno, podpis pa prekopiran iz drugih uradnih dokumentov. Tudi Rumel Dahiya z Inštituta za obramboslovje, ki ga financira indijska vojska, je dejal, da gre...

4 komentarji

ID objavil izvorno kodo Doom 3 pogona in to pod GPL 3

Doom 3 Vuvuzela mod verjetno ni več daleč.

vir: The Verge
The Verge - Po zaslugi zagnanosti Carmacka, Besseta in ostalih IDjevcev je izvorna koda za Doom 3 zdaj na voljo in to pod pristno copyleft licenco GPL v3. Priložili so še projektne datoteke za GNU/Linux (SCons), Okna (Visual Studio) in Mac (Xcode), tako da si lahko kodo ogledate, izgradite in predelate tudi sami.

Game data (mape, skini in vse ostalo) sicer ostajajo pod EULO, tako da bo za preigravanje predelav in osvežitev še vedno treba posedovati izvorno kopijo igre. Podoben dogovor je na voljo za številne znane starejše naslove, npr. EDUKE32, ki skupaj s podatki iz originalnega Duke Nukema 3D omogoča uživanje igre v višjih resolucijah.

Pri vsem skupaj je najbolj pomembno, da je koda izdana pod...

58 komentarjev

Izšel brezplačni VMware ESXi Hypervisor

vir: VMware
VMware - Na VMware strani so 28. julija objavili novico, da je na voljo brezplačna okleščena verzija ESX Serverja, imenovanega ESXi Hypervisor.

ESXi v primerjavi z različico ESX ne vsebuje servisne konzole, zaradi česar je ESXi hipervizor OS neodvisen. ESX različica bazira na RH Linuxu in ponuja standardno Linux servisno konzolo, VMware ESXi hipervizor pa deluje bolj kot nekakšen firmware. Ker ni "Linux based" in je inštalacija precej preprosta, je menda primeren tudi za IT oddelke, ki šele začenjajo z virtualizacijo in imajo manj izkušenj z Linuxom. Namesto servisne konzole ESXi zato ponuja t.i. RCLI (Remote Command Line Interface) funkcionalnost, administracija pa je možna tudi...

25 komentarjev

Microsoft toži distributerja ukradene izvorne kode

Security Focus Online - Februarja tega leta je Microsoftu ušlo za okoli 200 MB izvorne kode operacijskih sistemov Windows NT in Windows 2000, ki se je naglo pojavila na P2P omrežjih širom sveta. Seveda so se pri Microsoftu takoj vrgli v iskanje izvora te izvorne kode in so tekom postopka ugotovili, da je koda prišla od njihovega partnerja Mainsofta, ki je razvijal Unix orodja za Windows. Vseeno pa način, kako je bila izvorna koda izdana ter kdo jo je izdal, ostaja skrivnost.

Pod neusmiljenim napadom Microsoftovih odvetnikov se je znašel William Genovese, ki ga obtužujejo ekonomskega vohunstva, ker je objavil to kodo na svoji spletni strani. In v čem je razlika med Williamom in večino ostalih ljudi, ki so prenesli datoteke na svoj računalnik? On je objavil datoteke z izvorno kodo na spleti strani in za njihov prenos zahteval dvajset dolarjev. Sam trdi, da je vse to naredil v šali, vendar pa se to enemu izmed preiskovalcev ni zdelo smešno.

William se brani z izjavo, da bi naj bila edina oseba, ki je vzela...

11 komentarjev

Cisco potrdil krajo kode

Reuters - Pred približnom enim tednom so se začele širiti govorice, da so neznani ruski hekerji vdrli v računalniško omrežje Cisca, ki je eden od največjih proizvajalcev omrežne opreme. Ukradli naj bi del izvorne kode, ki teče v njihovih usmerjevalnikih, ki poganjajo dobršen del interneta in tudi zasebnih omrežij podjetij. Strah se je naselil v srcu ljudi zato, ker so se hitro pojavile napovedi, da bo zunanji pregled kode zelo verjetno odkril kakšno varnostno luknjo kar bi lahko nepridipravi uporabili sebi v korist.

Sedaj so te govorice tudi uradno potrdili pri Ciscu. Pri tem so še poudarili, da zaradi kraje izvorne kode uporabniki njihovih produktov niso izpostavljeni še večjim varnostnim tveganjem. Svetu so zaupali tudi, da kode v svet ni izpustil tako nihče od njihovih uslužbencev kot tudi nihče od njihovih partnerjev. Zaenkrat tudi ni videti, da bi bila kraja kode posledica kakšne varnostne luknje v njihovi strojni opremi. Kako je izvorna koda prišla v svet zaenkrat še ni znano.

Seveda...

17 komentarjev