»

Nvidia naj bi razvijala procesor za namizne računalnike

Slo-Tech - Sklicujoč se na neuradne informacije, Reuters poroča, da se Nvidia podaja v osvajanje nove trdnjave. Vladar trga grafičnih čipov za umetno inteligenco razvija tudi centralne procesorske enote (CPU), ki bodo temeljile na arhitekturi ARM in bodo poganjale Windows na namiznih računalnikih.

To je del Microsoftove strategije v boju proti Applu, ki v zadnjih letih povečuje tržni delež. Ta se je v tem času skorajda podvojil, k čemur so prispevali lastni čipi na tej isti arhitekturi ARM. Pri tem pa podjetji nista osamljeni, saj naj bi tudi AMD razvijal čipe na ARM za osebne računalnike. Ključno vprašanje je, kdo bo prvi na trgu. Nvidia naj bi prve čipe ARM izdala že leta 2025. Še en konkurent, Qualcomm, naj bi imel do leta 2024 ekskluzivno pravico za izdelavo ARM-jevskih čipov za računalnike z Windows, kar pojasnjuje, zakaj se torej leta 2025 obeta prihod ostalih igralcev. Qualcomm jih sicer izdeluje že od leta 2016 in so namenjeni prenosnim računalnikom.

V Nvidii in AMD-ju navedb ne...

57 komentarjev

ARM dobil simultano večnitenje

Slo-Tech - ARM je predstavil novi procesor Cortex A65AE, ki je prvi procesor tega proizvajalca s podporo simultanemu večnitenju. Novinca bržkone ne bomo videli v namiznih računalnikih, saj je namenjen avtomobilskemu svetu - poganjal bo avtonomna vozila in razvedrilne sisteme. ARM pa žal ni razkril podrobnih specifikacij ali hitrosti.

Doslej se je ARM vztrajno izogibal večnitenju (HyperThreading), kot sta ga poznala AMD in Intel. Namesto tega se je raje odločal za kombinacijo hitrih in počasnih jeder (big.LITTLE). Čeprav je ARM prvikrat resno omenjal večnitenje že leta 2010 in ga odtlej celo nekajkrat dodal v načrte, je na koncu vedno prevladala odločitev, da ga ne potrebuje. Logika je bila preprosta: mobilne naprave ga ne potrebujejo, hkrati pa požre preveč energije....

14 komentarjev

Bo Windows za ARM dobil emulator x86?

ZDNet - Glavni problem Windows za ARM je prav dejstvo, da je napisan za arhitekturo ARM. Samo po sebi to seveda ne predstavlja težave, a običajno želimo poganjati še kaj drugega poleg golega operacijskega sistema. Aplikacij za ARM je malo, zato je Windows RT na tablicah in Surfaceu zgolj pogojno uporaben. Na pametnih telefonih teh težav ni, ker zanje že zaradi samega vmesnika pišejo namenske aplikacije, a na velikih tablici bi včasih želeli pognati kaj iz sveta x86. Odslej bomo lahko.

ZDNet je iz zanesljivih virov izvedel, da bo ena izmed naslednjih verzij Windows 10 za ARM dobila...

73 komentarjev

Nova nadgradnja Windows 10 marca

Slo-Tech - Če gre verjeti namigom v kodi trenutnih razvijalskih verzij Windows 10, bomo naslednjo večjo nadgradnjo z imenom Redstone 2 dočakali prihodnje leto marca. V trenutni verziji se namreč pojavlja sklicevanje na verzijo 1703, kar ustreza marčevski izdaji prihodnje leto. Windows 10 Anniversary Update (kodno ime Redstone 1) je izšel julija letos in ima oznako 1607, novembrska verzija (Threshold 2) pa je bila 1511.

Več uradnih informacij pričakujemo na velikem dogodku 26. oktobra, ko bo Microsoft predstavljal nove izdelke iz družine Surface. O novostih, ki jih bo prinesel Redstone 2, še ni veliko znanega. Prinaša zatemnitev zaslona in spremembo barv v toplejše ob nočnih urah, za kar trenutno uporabljamo dodatne programe, izboljšano Cortano in spremembe, ki bodo...

44 komentarjev

CES: AMD-jevi procesorji Zen z enotnim podnožjem AM4

PC World - Trenutno ponuja AMD procesorske čipe za tri vrste podnožij, v prihodnosti pa bodo temu naredili konec. Nova arhitektura Zen, ki prihaja letos, bo uvedla poenoteno podnožje AM4 za vse vrste procesorjev, kar bo precej poenostavilo nadgradnje in prehode.

Danes sedejo AMD-jevi čipi na AM1, FM2+ in AM3+, odvisno od vrste. Athloni in Semproni (Kabini), ki so v resnici sistemi na čipu (SoC), sedijo na AM1, saj imajo vgrajene krmilnike za USB, SATA in pomnilnik. APU-ji uporabljajo ležišče FM2+, saj imajo integriran severni most, medtem ko južnega zagotavlja osnovna plošča. Klasični procesorski čipi FX pa sedejo na podnožje AM3+, plošča pa jim zagotavlja severni in južni most.

Odslej bodo vsi sedli na AM4. V novi arhitekturi Zen se bo družina APU-jev imenovala Bristol Ridge, medtem ko...

91 komentarjev

AMD pripravlja obilico strežniških novosti

Sistem Seamicro z visokim številom jeder

vir: AnandTech
AnandTech - Jasno je, da AMD na področju namiznih, relativno visoko zmogljivih procesorjev bolj ali manj stagnira. A to morda ni tako hudo, kot se je zdelo še pred leti, saj je ta del računalniškega sveta zadnjih nekaj let v upadanju. Po drugi strani beležimo rast mobilnih naprav, ki pa so procesorsko relativno šibke. Posledične se vedno bolj in bolj zanašajo na oblačne storitve, torej na strežnike. AMD počasi koraka proti varčnim čipom, namenjenim mobilnim napravam (majhni in lahki prenosniki, tablični računalniki), a še več stavijo v strežniškem svetu. Strategija zna biti odlična, saj so predstavili nekaj zanimivih novosti, nasploh pa strežniški svet prinaša višje dobičke. Pri AMD-ju največ očitno stavijo na...

8 komentarjev

Razvoj Windows za 64-bitni ARM v teku

Techworld - Ko je Microsoft napovedal, da bo Windows 8 izšel tudi za platformo ARM (Windows RT), in ko je ARM naznanil izid 64-bitne verzije svojih procesorjev, je bilo današnjo novico pravzaprav pričakovati. Slej ali prej bo izšel tudi Windows za 64-bitni ARM. Kot pravijo v ARM, se bo to zgodilo raje prej kakor slej.

Ian Forsyth iz ARM je povedal, da konkretnih datumov ne more komentirati, a da je razvoj Windows 8 za 64-bitne ARM-jeve procesorje v teku. Microsoft je namreč pretekli teden v sklopu uradne splavitve Windows 8 izdal tudi verzijo za 32-bitni ARM in verzijo za 64-bitni x86. ARM pa je ta teden konkretno naznanil prva procesorja v 64 bitih.

Gre za Cortex-A53 in Cortex-A57, ki bosta osnovana na arhitekturi Armv8. Oba bosta naprodaj od leta 2014 dalje,...

11 komentarjev

AMD licenciral ARM Cortex A5

Wired News - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali že dlje časa. AMD, ki je doslej izdeloval le čipe na arhitekturi x86, je od ARM-ja licenciral Cortex A5. Gre za enega izmed enostavnejših ARM-jevih čipov, ki porabi sila malo energije in zasede ravno tako malo prostora na jedru. AMD je s tem napravil majhen korak, saj še ne bodo izdelovali čipov, ki bi v celoti temeljili na tehnologiji ARM, je pa to prvi korak v to smer, pri čemer seveda ni rečeno, da bodo to pot kdaj prehodili do konca.

AMD je še pred petimi meseci na logično...

6 komentarjev

Calxeda predstavila strežniške ARM-procesorje, HP pa strežnike

X-Bit Labs - V zadnjem času platforma ARM vedno močneje trka na vrata na področjih uporabe, ki z njeno dosedanjo trdnjavo, mobilnimi telefoni nima veliko skupnega. Microsoft je že napovedal, da bo nova verzija operacijskega sistema Windows 8 na voljo za platformo ARM, Nvidia je na CES-u najavila razvoj procesorjev ARM Denver za strežnike, lani so dobili večnitenje, v ponedeljek pa smo dočakali najavo 64-bitnih procesorjev ARM. Sedaj se nam obetajo še prvi resni strežniki s procesorji ARM, ki jih bo s čipi podjetja Calxeda sestavil Hewlett-Packard.

V Calxedi so včeraj predstavili svoje mikroprocesorje na arhitekturi ARM, ki jih imenujejo EnergyCore. Gre za integrirani sistem SoC, ki vsebuje štiri 32-bitna procesorska jedra Cortex-A9 (1,4...

21 komentarjev

ARM dobil 64 bitov

Ars Technica - V četrtek je ARM na novinarski konferenci v kalifornijski Santa Clari predstavil tehnične podrobnosti nove generacije arhitekture ARMv8, ki končno prinaša podporo za 64-bitno izvrševanje ukazov. Prvi procesorji z ARMv8 bodo na voljo prihodnje leto, prvi prototipi sistemov, ki jih bodo uporabljali, pa leta 2014.

ARM je najbolj priljubljena med RISC-arhitekturami (medtem ko je x86, ki jo imamo v osebnih računalnikih, CISC), ki jo v veliki meri uporabljamo, kadar sta ključni nizka cena in nizka poraba energije. Zato ni presenetljivo, da je velika večina procesorjev v pametnih telefonih, predvajalnikih glasbe, tabličnih računalnikih in vrsti drugih naprav prav arhitekture ARM. Vsi ti procesorji so 32-bitni (v resnici imajo že 40-bitno virtualno naslavljanje za...

51 komentarjev

CES 2011: Nvidia napovedala ARM-procesorje Denver za strežnike (in namizne računalnike)

Nvidia - Nvidia je najavila, da s podjetjem ARM Holdings razvijajo prvi procesor na arhitekturi ARM, ki bo namenjen napravam z veliko potrebo po računski moči. Doslej je bil ARM nišni produkt, ki se je odlično prodajal v mobilnih telefonih, krmilnikih, poceni mikroprocesorjih in podobno, koder sta cenenost in varčnost pomembnejši od zmogljivosti. To se kani spremeniti.

Novica se izvrstno sklada z Microsoftovo napovedjo, da bodo v prihodnji verziji Windows podprli ARM. Nova generacija procesorjev se za zdaj kodno imenuje Denver bo Nvidii omogočila prodor na nove trge, je na CES-u pojasnil njen izvršni direktor Jen-Hsun Huang. Vodja razvoja v Nvidii Bill Dally dodaja, da se bomo s tem končno znebili hegemonije in neučinkovitosti...

40 komentarjev

ARM predstavil nov grafični čip Mali-T604

engadget - Na letošnji Technology Conference 2010 je ARM predstavil nov grafični čip, ki se imenuje Mali-T604 in bo na voljo podjetjem, ki licenčno sodelujejo z ARM-jem. Prvi v tej vrsti je seveda Samsung, ki že uporablja ARM-jeva jedra Hummingbird, tako da je nadgradnja še z Mali-T604 logična poteza. Kot pravi ARM, je nov čip dizajniran z mislijo na GPGPU in ima obsežno podporo za OpenCL, OpenGL in DirectX 11.

Jem Davies iz ARM-ja je še povedal, da gre zgolj za prvi grafični čip iz platforme Midgard. Ta ima štiri jedra osenčevalnikov...

4 komentarji

ARM bo svojim čipom dodal večnitenje

Cortex A15 'Eagle' je še enoniten, nasledniki pa ne bodo več

vir: PC World
PC World - Predstavnik podjetja ARM je napovedal, da bo podjetje v svoje prihodnje procesorje dodalo večnitenje. Podjetje ARM je poznano po procesorskih dizajnih, ki jih nato licencirajo proizvajalcem čipov. Njihovi čipi so našli pot v veliko pametnih telefonov, v podjetju pa se sedaj spogledujejo še s trgom strežnikov, mrežne opreme in telekomunikacij. Medtem ko za pametne telefone večnitenje ni nujno, morajo za preboj na strežniški trg to tehnologijo obvezno uvesti.

To je povedal tudi njihov tržnik Kumaran Siva, ki je dejal, da bodo imeli...

25 komentarjev

Palm se seli na ARM platformo

The Register - Palm je dolgo časa vztrajal na Motorolinih Dragonball procesorjih, sedaj pa se je odločil, da se preseli na ARM platformo. Po besedah Palma, naj bi prehod na drugo platformo pomenil nek napredek, ki bi Palme naredil še bolj konkurenčne PocketPC-jem, hkrati pa želi Palm navdušiti še druge proizvajalce čipov, da se začnejo zanimati za ARM procesorje. Čeprav ta selitev izgleda precej običajna, se v ozadju skriva precej zvit načrt, ki ga je Palm pripravljal kar dolgo časa. S tem, ko bi Palm navdušil proizvajalce za ARM procesorje, naj bi bila tudi ponudba večja. Palm tako ne bi bil več vezan na enega proizvajalca (Motorola), ampak bi lahko ob previsoki ceni ARM procesorja določenega proizvajalca izbral drugega ponudnika. Ali bi se to poznalo na večjem dobičku podjetja Palm ali na nižji ceni njihovih dlančnikov? Zaenkrat je še prezgodaj, da bi razpravljali v to smer, ker na trgu ni niti Palmov, ki bi vsebovali ARM procesorje, niti PalmOS-a 5.0, ki bo potreben, če bomo hoteli uživati...

0 komentarjev