»

Google se je lani izognil plačilu treh milijard evrov davkov

Bloomberg - Tudi Google svojemu nekdanjemu sloganu navkljub sodi med multinacionalke, ki s pridom izkoriščajo irske in nizozemske davčne predpise, ki podjetjem s premeteno strukturo podružnic omogočajo izogibanje davkom. V letu 2015 se je Google, uradno kot holdinško podjetje Alphabet, izognil plačilu dobrih treh milijard evrov davkov, ko je 14,9 milijarde evrov evropskih prihodkov preusmeril skozi bermudsko podružnico. To je za 40 odstotkov več kot leto pred tem. Skupno je Google na tak način varno parkiral več kot 58 milijard dolarjev dobičkov.

Gre za uveljavljeno strukturo sendviča. Prva Googlova irska podružnica Google Ireland Limited ustvari večino Googlovih prihodkov na evropskih trgih. Te potem poskra nizozemska podružnica Google Netherlands Holdings BV, ki nima zaposlenih, in jih potem...

40 komentarjev

Francija: Google nam dolguje milijardo evrov davkov

Slo-Tech - Google še vedno s pridom izkorišča različno davčno obravnavo v evropskih državah, zaradi česar plačuje prenizke davke, podjetju očita Francija. Ta je že leta 2012 sprožila preiskavo zaradi suma utaje davkov (in pri tem ni edina, niti ni Google edini grešnik). Francoska davčna uprava trdi, da ji je Google dolžan za milijardo evrov davkov.

O izmikanju davkov multinacionalk smo že pisali. Glavna zamisel je pametna razporeditev podružnic, ki so v Evropi najraje...

19 komentarjev

Eric Schmidt v Veliki Britaniji plača več davka kot Google

vir: Reuters
Reuters - Podobno kot se podjetje Apple na drugi strani luže se tudi Google redno srečuje z očitki, da si s kuhanjem računovodskih izkazov neupravičeno znižujejo davčno osnovo za davek na dobiček. Francija je uradno preiskavo odprla lani jeseni, še bolj neprijetno pa je za njih v Veliki Britaniji, kjer je jeza zavoljo neplačevanja davkov s strani ameriških velikanov razrasla že v manjše protestno gibanje, kjer ljudje bojkotirajo Starbucks in Amazon.

Googlov Irski šef Matt Brittin se je že lani novembra zagovarjal pred parlamentarno komisijo za za javne finance (public accounts commitee). Tam je pojasnil, da je plačani davek v višini 12 milijonov evrov v zadnjih 6 letih (2005-11) - ali manj kot desetino odstotka od pripadajočih 14 milijard...

14 komentarjev

Izogibanje davkom IT-multinacionalk II: denar je že v ZDA

The Wall Street Journal - Večkrat smo že pisali o računovodskih akrobacijah, ki jih izvajajo multinacionalke kot Microsoft, Apple ali Google, da bi plačale čim manj davkov. S pametnim odpiranjem podružnic in poslovanjem prek njih uspejo svoje efektivne davčne stopnje zbiti na absurdno nizke ravni, kar sproža negodovanje in preiskave davčnih organov po svetu. Težava pa je, da je vse to početje večidel povsem legalno.

ZDA so ena izmed redkih držav, ki obdavčujejo po načelu svetovnega dohodka. To pomeni, da morajo ameriška podjetja plačati davek tudi na dobiček, ki so ga ustvarila izven ZDA....

25 komentarjev

Free po posredovanju ministrstva nehal blokirati reklame

The New York Times - Drugi največji francoski ponudnik dostopa do interneta Free je poizkusil nekaj revolucionarnega. Na nivoju modema (oziroma ADSL-vmesnika) bi blokirali vse oglase, tako da jih uporabniki v lokalnem omrežju ne bi videli. Zamisel bi uporabniki z veseljem sprejeli, oglaševalci in strani, ki od njih živijo, pa so uprizorili enega največjih spletnih revoltov. S tem se uničuje brezplačen internet, niso nič ovinkarili. Freejeva nakana je sedaj tragikomično propadla, saj je posredovala kar vlada.

Francoska ministrica za digitalno ekonomijo Fleur Pellerin je povedala, da se je pogovorila s Freejem in ga prepričala, da projekt ukinejo. Dejala je, da "noben deležnik ne more samovoljno ogroziti digitalnega ekosistema". Takšna...

44 komentarjev

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

The New York Times - V zadnjem času se je povečalo zanimanje davčnih organov po vsem svetu za početje velikih multinacionalk, kot so Google, Microsoft in Apple, ki se z izkoriščanjem zakonodaje v davčno prijaznejših državah izogibajo plačevanju davkov. Prvikrat smo o tem pisali predlani, problem pa se je do danes le še stopnjeval. Francija in Avstralija sta zato najavili, da bosta podrobno preučili Googlovo poslovanje v teh državah in ukrepali, če bosta našli podlago za to. Ameriška davčna uprava ga je pod drobnogled vzela že lani.

Francoze jezi Googlovo izkoriščanje irske zakonodaje in obvozov prek Nizozemske. S taktiko dvojnega irskega...

18 komentarjev

Ameriška davčna uprava preiskuje Google

BuisnessWeek Online - Po pisanju Businessweeka je ameriška davčna uprava (IRS) začela temeljito preiskavo Googlovega poslovanja, s katero želijo ugotoviti, ali Google utajuje davke z nezakonitim prenosom pravic do uporabe svoje intelektualne lastnine in drugih neopredmetenih sredstev na tuje podružnice.

Da se ameriške multinacionalke, med njimi tudi Google, izmikajo plačilu davkov, ni nič novega. Izmikanje za razliko od utaje ni ilegalno, meja med njima pa je v mnogo primerih zelo tanka. Najpogostejši način za znižanje davčne osnove v ZDA je prenos pravic na tuje podružnice, najraje na Irskem, Nizozemskem ali Bermudih, kjer so davki nižji....

4 komentarji

Google dal na stran pol milijarde za poravnavo

Pfizer je bil leta 2009 kaznovan z globo višini 2,3 milijarde dolarjev zaradi trženja analgetikov, ki nista bila več na seznamu registriranih zdravil.

The Wall Street Journal - Po pisanju The Wall Street Journala je Google napravil za 500 milijonov dolarjev rezervacij za poravnavo s pravosodnim ministrstvom v primeru oglaševanje ilegalnih spletnih lekarn. Če se namreč izkaže, da je kateri iskalnik s prikazovanjem oglasov za ilegalne dejavnosti služil, je kazensko odgovoren, in prav to pravosodno ministrstvo očita Googlu.

Srž problema so reklame za spletne prodajalne zdravil, ki nimajo sedeža v ZDA. Te kršijo zakonodajo s prodajo ponarejenih, pretečenih ali neodobrenih zdravil, pri čemer zdravniški recept sploh ni potreben, zato je njihovo delovanje v ZDA prepovedano. Če se bo izkazalo, da je Google vede sprejemal oglase teh prodajaln, bo kazensko odgovoren (recimo leta 2007 so se Google, Microsoft in Yahoo poravnali in plačali skupno 31,5 milijona dolarjev zaradi oglaševanja...

1 komentar

Lani polovica poizkusov ribarjenja iz ZDA

Slo-Tech - Priljubljeni skrbnik za proste DNS-strežnike OpenDNS je objavil statistiko za leto 2010, kjer moremo prebrati podatke o najbolj blokiranih domenah v preteklem letu in največjih prevarantih. OpenDNS namreč uporabniku omogoča, da sam odloči, kateri strani ali katere zvrsti strani bodo nedostopne, kar s pridom izkoriščajo v velikih podjetjih in organizacijah, kjer tavanje zaposlenih po YouTubu ne sodi v opis delovnih zadolžitev.

Statistika je pokazala, da je ogromna večina blokiranih kategorij strani pornografskih in obscenih. Pogosto so blokirane tudi igralniške strani, strani s sovražnim govorom in pa strani, ki omogočajo anonimno brskanje po spletu (različni posredniški strežniki in anonimizatorji).

Razrez po domenah pokaže, da 14 odstotkov omrežij blokira...

6 komentarjev

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Bloomberg - Izogibanje plačevanju davkov v vseh državah grdo gledajo, a praksa sama po sebi za razliko od utajevanja davkov ni nelegalna. Zlasti podjetja v državah z visoko obdavčitvijo dobička poizkušajo s kreativnim računovodstvom svojo davčno obveznost zmanjšati. Ameriške IT-korporacije niso pri tem nobena izjema, ugotavljajo na Bloombergu. Vodilni pri tem početju je Google, ki je s premetenimi transakcijami uspel efektivno obdavčitev svojega čezmejnega dobička znižati na 2,4 odstotka (celotnega pa na 22,2 odstotka), s čimer so v zadnjih treh letih privarčevali 3,1 milijarde dolarjev ali, povedano drugače, povečali svoj dobiček za četrtino. Enake taktike uporabljajo tudi drugi, med njimi tudi Apple, Microsoft, IBM in Oracle, ki so si stopnje obdavčitve znižali na 4,5 do 25,8 odstotka.

Davek na dobiček v ZDA znaša 35 odstotkov, kar je po mnenju podjetij preveč. V Franciji na primer znaša 34,4 odstotka, v Nemčiji 30,2 odstotka in na Japonskem 39,5 odstotka.

Podjetja uporabljajo več metod za...

28 komentarjev

Applov menedžer aretiran zaradi milijonske podkupnine

ComputerWorld - Sedemintridesetletni Paul Shin Devine, Applov menedžer za globalno prodajo, je bil aretiran in obtožen pranja denarja, prevare in sprejemanja podkupnin v višini več kot milijon dolarjev od azijskih podjetij, ki so želela postati Applovi dobavitelji dodatkov za iPhone in iPade. Skupaj s Singapurcem Andrewom Angom naj bi podjetja nagovarjala k plačevanju podkupnin in jih tudi sprejemala v zameno za informacije, ki so jim omogočile sklenitev pogodb z Applom. Devine in Ang sta imela odprtih več računov v tujini na lastno in ženino ime ter eno slamnato podjetje, azijska podjetja pa so nanje nakazovala ne previsoke zneske z namenom nakazila Vzorec ali podobno, da ne bi vzbudili pozornosti. Shema je tekla več let.

The Wall Street Journal omenja imena podjetij Cresyn iz Južne Koreje, Kaedar Electronics iz Kitajske in Jin Li Mould Manufacturing iz Singapurja, blia so še druga. V slednjem podjetju je bil zaposlen tudi Ang, ki je deloval kot posrednik med Devinom, svojimi šefi v JLMM in...

19 komentarjev