»

Nemški urad za varstvo konkurence nad Google

Slo-Tech - Nemški urad za varstvo konkurence (Bundeskartellamt) je Googlu poslal uradni opomin zaradi kršitev nemške zakonodaje pri obdelavi podatkov strank. Gre za nova določila v Zakona o varstvu konkurence, ki podjetjem s prevladujočim tržnim položajem nalaga dodatne omejitve. BKA tolmači, da je Google zavezanec po tem členu, zato nasprotuje njegovi nepregledni obdelavi osebnih podatkov uporabnikov.

Preiskava teče že od leta maja 2021, prvi izsledki pa so pokazali utemeljeni sum, da Google zakonodajo krši, zato mu je BKA izrekel opomin, s katerim terja spremembo delovanja. Bistvena težava je zbiranje podatkov uporabnikov v različnih storitvah (iskanje, Gmail, zemljevidi, YouTube itd.), ki jih Google potem združuje v profil in uporablja za prikaz ciljanih oglasov. Google formalno uporabnikov daje možnost izbire, a so pogovorna okna oblikovana tako, da je najenostavneje poklikati Strinjam se. Sporno je, da je izbira ene možnosti enostavnejša od izbire druge možnosti.

Google je opomin dobil...

0 komentarjev

Velika trojica na frenetičnem zagovoru pred ameriškim senatom

vir: Euronews

Slo-Tech - "Gospod Dorsey, kdo za vraga vas je izvolil in vas postavil na pozicijo s katere odločate o tem, kaj lahko mediji poročajo in kaj smejo izvedeti ameriški državljani? In zakaj se ne prenehate obnašati kot volilni štab demokratov ter blokirati poglede, ki nasprotujejo vašim političnim nazorom?" Tako se je republikanski senator Ted Cruz kar nekako zdrl na Jacka Dorseya, izvršnega direktorja Twitterja, med telekonferenčnim zaslišanjem pred senatno Komisijo za trgovino. Zaslišanja, ki ga je sprožila nedavna blokada novice The New York Posta na družbenih omrežjih, sta se morala udeležiti še njegova kolega iz Facebooka in Googla, Mark Zuckerberg in Sundar Pichai.

Kljub temu, da naj bi zaslišanje po dnevnem redu potekalo na temo odgovornosti spletnih podjetij za objavljene vsebine - gre za t. i. oddelek 230 ameriškega Zakona o dostojnosti komunikacij - pa so senatorji pogosto zatavali na stranpoti in trojico spraševali tudi glede oviranja konkurence, širjenja dezinformacij glede volitev...

26 komentarjev

Svet stoji in pade ... na Googlovih strežnikih

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Sinoči je utrpelo izpad kar nekaj spletnih storitev, med njimi YouTube, Snapchat, Gmail, Vimeo, Discord in druge. Shopify je denimo moral za nekaj časa zapreti tudi blagajne v fizičnih trgovinah. V ozadju vsega je bilo sesutje Googlovih strežnikov na katerih storitve gostujejo, pri čemer je bila najbolj prizadeta vzhodna obala ZDA, so pa izpad YouTuba in Gmaila opazili tudi uporabniki po Evropi in drugod po svetu. Nasploh so nadzorne plošče G Suite občasno prikazovale nedelovanje večine Googlovih storitev.

Stvari so se normalizirale šele po dobrih štirih urah, Googlovi inženirji pa so za...

16 komentarjev

Vsi izdelki in storitve, ki jih je Google pokončal

Slo-Tech - Vsako podjetje se odreče razvoju izdelkov, ki ne prinašajo dobička oziroma za katere uporabniki ne marajo. Google pri tem ni izjema, a je vseeno nadvse poučno pogledati, koliko storitev je Google v dobrih 20 letih obstoja ukinil. Nekatere so odšle z veliko pompa, denimo družbeno omrežje Google+ ali skrajševalnik spletnih naslovov goo.gl, za druge pa marsikdo sploh še ni slišal, na primer ZygoteBody.

Na naslovu Killed By Google najdemo lično zbran seznam vseh storitev in izdelkov, ki jih je Google pokopal. Do danes so jih našteli že 147, med katerimi levji delež odpade na storitve (125). Najdemo pa tudi strojno opremo, kakršen je nesojeni modularni telefon iz projekta Ara ali Google Glass, ter aplikacije, na primer Google Allo. Nekateri ukinjene izdelke...

12 komentarjev

Volkswagnov menedžer v ZDA obsojen na sedem let zapora zaradi afere z izpusti

Slo-Tech - Oliverja Schmidta, ki je bil v ameriški podružnici Volkswagna vodja enote za skladnost in so ga zaradi škandala z goljufanjem pri emisijah aretirali januarja, je ameriško sodišče obsodilo na najvišjo mogočo kazen. Nemški državljan se je s tožilstvom pogodil in izrekel za krivega, zato mu je grozila kazen do največ sedmih let zapora in največ 400.000 dolarjev globe. Sodišče mu je prisodilo maksimum.

Čeprav so Schmidtovi odvetniki še na zaključni obravnavi poizkusili izposlovati čim milejšo...

103 komentarji

Schmidt pred senatom zanikal obtožbe o Googlovem favoriziranju lastnih storitev

Guardian - Včeraj je pred Senatom v ZDA potekalo zaslišanje Googlovega predsednika Erica Schmidta, ki ga je Pododbor za varstvo konkurence napovedal že marca. Pododbor preiskuje, ali Google rezultate iskanja nezakonito prilagaja, tako da so njegove lastne storitve više na seznamu, kot bi bile pri strogo algoritmični razvrstitvi. Schmidt je vse obtožbe zanikal.

Senatorji so kot primer navedli rezultate neodvisne študije, ki je primerjala rezultate iskanja za iste izdelke na treh straneh za primerjavo izdelkov in Google Shoppingu. Medtem ko so bili zadetki za ostale tri strani vsakokrat zelo raznoliki, je bil Google Shopping pri iskanju na Googlu vedno na tretjem mestu. Predsednik pododbora Mike Lee je Google obtožil prilagajanja...

16 komentarjev

Google danes čaka zaslišanje zaradi kopičenja osebnih podatkov

Slo-Tech - Če smo že pri vprašanju zasebnosti in (ne)vključevanja fb/tw/g+/ga widgetov na spletne sprani: predsednik upravnega odbora Googla, Eric Schmidt, bo danes pred ameriškim kongresom predstavil Googlovo stališče do uvedbe "Do-Not-Track" zakononov. Podjetje, ki obvladuje 70% iskalnega trga, skoraj celoten trg mobilnega iskanja in ima pomembno prisotnost drugje (storitve Mail, Calendar, Reader, Writer Blogger, Analytics ipd.), je seveda proti. Ključno vprašanje je, ali lahko spletne strani (npr. Cnet) in njihovi pogodbeniki (npr. Google, preko nameščenega Google Analytics vtičnika, ali Facebook preko Social Widgeta) zbirajo podatke o uporabnikovi spletni izkušnji. Google pravi, da ja; nekateri zainteresirani posamezniki, da nikakor ne, ker...

21 komentarjev

Poslovilna nagrada za Erica Schmidta 100 milijonov dolarjev

Vodilna trojica - Eric Schmidt, Sergey Brin in Larry Page z mikrofonom v roki

vir: Google
Bloomberg - Eric Schmidt, ki 4. aprila zapušča položaj Googlovega izvršnega direktorja, ne bo imel finančnih težav. Za njegovo minulo delo mu bo Google poklonil nagrado in odpravnino skupaj v obliki delnic in delniških opcij. Višina celotnega paketa znaša 100 milijonov dolarjev pri trenutnih tržnih cenah Googlovih delnic, prejel pa ga bo postopoma v naslednjih štirih letih. Googlova tiskovna predstavnica je dejala, da je to prva tovrstna nagrada za Schmidta. Analitiki dodajajo, da gre za neobičajno visoko nagrado že za aktualnega izvršnega direktorja, kaj šele odhajajočega. Očitno je, da si Google želi tudi v naslednjih štirih letih modre nasvete Erica Schmidta.

Tudi brez tega darila pa Schmidt ne...

9 komentarjev

EU začenja preiskavo Googla

Europa.eu - Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane...

19 komentarjev

Google bo posredoval podatke omrežij Wi-Fi

Financial Times - Pred slabim mesecem je splet presenetilo razkritje, da je Googlov vozni park za storitev Street View snemal tudi podatke in promet z nezaščitenih brezžičnih omrežij ob cestah. Google je po odkritju takoj nehal zbirati te podatke in se opravičil, a je Nemčija kljub temu od Googla zahtevala, da jim posredujejo vse zbrane podatke. Na ta način so želeli preveriti, kaj točno je Google zbral, a se v podjetju za zahteve iz Hamburga sprva niso menili. Naposled se je Google le vdal in obljubil sodelovanje.

Prihodnji teden bodo Nemčiji, Franciji in Španiji posredovali vse zahtevane podatke, je zagotovil izvršni direktor Eric Schmidt. Prav tako bodo javno objavili izsledke zunanjega pregleda prakse, zaradi katere so vozila sploh zbirala podatke v prvi vrsti. Schmidt je še dejal, da ne morejo izključiti možnosti, da so zbrali tudi finančne in bančne osebne podatke ljudi. "Zamočili smo. O tem bodimo zelo jasni. Če si odkrit o svojih napakah, je to najboljša obramba pred njihovo ponovitvijo,"...

24 komentarjev

Google skoraj gotovo zapušča Kitajsko

Washington Post - Izmenjava ostrih besed med kitajskimi oblastmi in Googlom še ni pri kraju, nasprotno, v tem tednu je eskalirala. V petek je kitajski minister za industrijsko in informacijsko tehnologijo Jidžong Li posvaril Google, da morajo upoštevati zakone ali pa se pripraviti na posledice. Sporočilo v nediplomatskem tonu pravi: "Če želite početi kaj v nasprotju s kitajskimi zakoni, ste sovražni, neodgovorni in boste plačali." Gre seveda za vprašanje cenzuriranja zadetkov pri iskanju na internetu, čemur se je Google januarja uprl. Li je neomajen, ko beseda nanese na cenzuro. Če neke informacije škodijo stabilnosti ali ljudem, jih bo pač potrebno blokirati, dodaja. Kitajska se seveda ne ozira preveč na Google, saj ima ta na Kitajskem le tretjinski tržni delež; večino ima Baidu.

Google je prav tako trmast. Kot pravijo viri v Mountain Viewu, so 99,9-odstotno prepričani, da se bodo iz Kitajske poslovili. Odločitev naj bi Google javnosti posredoval kmalu, pred tem pa morajo poskrbeti za primerno...

26 komentarjev