»

V Veliki Britaniji po brexitu predlagajo ošibitev nevtralnosti interneta

Slo-Tech - Medtem ko v Evropski uniji nevtralnost interneta zagotavlja uredba 2015/2120, želi britanski regulator te dosežke načeti. Odkar je Velika Britanija izstopila iz Evropske unije, je namreč evropska zakonodaja ne zavezuje več, čeprav je je večino prenesla in velja do sprememb. Ofcom je predstavil predlog zakonodajnih sprememb, ki bi dale ponudnikom telekomunikacijskih storitev in operaterjem "več fleksibilnosti".

Po novih pravilih bi imeli operaterji možnost ponujati dražje pakete, ki bi na primer prinašali nižje zakasnitve, kar bi namenili igralcem iger, uživalcem pretočnih vsebin in ostalim, kjer so latence pomembne. Operaterji bi prav tako lahko ponujali specializirane storitve in upravljanje prometa (traffic management), s čimer bi regulirali obremenjenost omrežij. Uvedba QoS bi v praksi pomenila uvedbo večtirnega prometa različnih prioritet. Vrnil bi se tudi zero-rating, kar se imenuje izvzetje določenih vrst prometa iz paketov, ki imajo omejen prenos podatkov.

Ukinjanje...

21 komentarjev

Telekom ne dovoli deljenja mobilne povezave

vir: Delo
Delo - Telekom se je odločil, da zakup prenosa podatkov prek mobilnega omrežja ne pomeni, da jih lahko porabimo povsem poljubno. Tako lahko razumemo njihovo politiko, ki prepoveduje in tudi v praksi preprečuje deljenje podatkovne povezave z mobilnega telefona (tethering) v določenih paketih, če ne dokupimo (tehnično povsem nepotrebne) storitve, ki to dovoljuje.

V paketu Modri namreč Telekom do 31. 1. 2016 ponuja zakup dodatne količine prenosa podatkov, in sicer 10 GB za tri evre mesečno. Pri tem v pogojih uporabe piše, da te podatkovne povezave ni dovoljeno dovoliti z drugimi napravami, torej ustvariti Wi-Fi točke. Če želimo početi še to, moramo doplačati dodatna dva evra. Nekaj podobnega je v paketu EU neskončno zapovedoval že Simobil, a v praksi tega niso...

117 komentarjev

Nizozemski AKOS oglobil dva operaterja zavoljo kršitev nevtralnosti interneta

Slo-Tech - Zavoljo zelo podobnih razlogov kot AKOS pri nas se je tudi nizozemski regulator elektronskih komunikacij ACM odločil sankcionirati dva domača operaterja (KPN in Vodafone) zaradi kršitev pravil o nevtralnosti interneta.

Za razliko od našega regulatorja pa na Nizozemskem niso izrekli zgolj ureditvene odločbe, s katero bi jima torej naložili odpravo ugotovljenih nepravilnosti, ampak so ju kar oglobili. KPN je tako dobil 250.000 evrov globe zavoljo blokiranja določenih internetnih storitev (zlasti VoIP storitev) na svoji brezplačni WiFi storitvi, Vodefone pa za 200.000 evrov, ker je k nekaterim svojim internetnim paketom brezplačno priključil HBO-jevo video-on-demand storitev HBO GO, s čimer je uporabnike...

8 komentarjev

Nizozemci uzakonili Net Neutrality

Omejevanje določenih storitev je operaterjem omogočalo prodajo sicer nekonkurenčnih in dragih paketov, na škodo uporabnika.

vir: cellphonesignal.com
Bits of Freedom - Nizozemski parlament je včeraj z novelo zakona o elektronskih komunikacijah kot prvi v Evropi uzakonil nevtralnost interneta (ti. net neutrality) za ponudnike širokopasovnega interneta, poroča njihova nevladna organizacija Bits of Freedom.

Zakon po novem prepoveduje omejevanje ali upočasnjevanje prenosa za posamezne ali vse uporabnike (traffic shaping), razen v primeru, ko je to nujno potrebno za preprečevanje preobremenjenost omrežja (congestion), če za to izrecno prosi uporabnik, npr. v primeru DDOS napada nanj, oz. če operaterju to iz tega ali onega razloga naloži sodišče. Ekplicitno je prepovedano draženje ali oblikovanje omejenih paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth...

32 komentarjev

Britanci zadržani do optike

vir: PC Pro
PC Pro - Na Otoku je že od lani na voljo "superhitra" optika od 24Mbit/sec naprej, vendar se je zanjo odločilo silo malo uporabnikov. Le med 3.5% do 5% upravičencev oz. zgolj "družine z najstniki", kot je komentiral regulator trga Ofcom.

Največji ponudnik dostopa do interneta BT je k podpisu uspel privabiti le 300.000 od skoraj 6 milijonov upravičenih gospodinjstev (5%), kar je sicer bolje od prejšnjega leta (38.000 podpisnikov ali 1.5%), a še vedno malo. Konkurenčni Virgin Media bi lahko 100Mbit/s optiko ponudil kar 8 milijonom naročnikov, vendar jih je podpisalo le 187.000 (2.3%), pa še ti so se večinoma odločili za cenejši 50Mbit/s paket.

So razlogi v ceni? Verjetno ne, ker optika ni dražja...

78 komentarjev

Nevtralnost interneta v Veliki Britaniji

Na otoku so popularni paketi 'do 20Mbit/sec' ali 'do 50Mbit/sec', dejanske hitrosti pa so praviloma znatno nižje.

Slo-Tech - Britanski telekomunikacijski regulator Ofcom je nedavno opravil obsežen pregled nacionalnega trga s širokopasovnim internetom. Preverili so ponudbe 14 različnih paketov pri 7 največjih ponudnikih interneta (ISP), ter jih primerjali z dejanskim stanjem pri naročnikih. V ta namen so obiskali 1767 gospodinjstev širom države in opravili več milijonov meritev hitrosti interneta.

Ugotovitve so zanimive v več pogledih. Prvič, prenos podatkov v večernih "peak" urah je bil zgolj za malenkost nižji od povprečja čez dan, kar ovrže očitke o preobremenjenosti omrežja (congestion) in posledično potrebi po prioritetiziranju določenega prometa. Ta...

15 komentarjev

Verizon toži FCC zaradi nevtralnosti interneta

ComputerWorld - Ameriški ponudnik dostopa do interneta Verizon je na prizivnem sodišču v Washingtonu vložil tožbo zoper Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), v kateri ji osporava pristojnosti za uveljavljanje nevtralnosti interneta. FCC je 21. decembra lani sprejel pravila o nevtralnosti interneta, ki ponudnikom dostop do interneta prepovedujejo blokiranje prometa ali posameznih aplikacij na internetu (razen za mobilne operaterje). Vse skupaj meji na sprenevedanje, saj je Verizon lani z Googlom javno podpiral nevtralnost interneta in celo izdal predlog za zakonsko ureditev tega področja.

Michael Glover iz Verizona pojasnjuje, da so se po temeljiti analizi FCC-jevih odločb...

5 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je včeraj s tesno večino s tremi glasovi za in dvema proti potrdila skupek pravil o nevtralnosti interneta, ki so ga pripravljali dolgih sedem let. Proti sta glasovala republikanska člana komisije. Čeprav kritiki sprejetim pravilom očitajo ohlapnost, luknjičavost in diskriminacijo med žičnim in mobilnim dostopom do interneta, gre za pomemben korak pri zagotavljanju nevtralnosti interneta.

Predsednik FCC-ja Julius Genachowski je označil nova pravila kot dobra in pomembna za zagotavljanje neokrnjenega dostopa do internetnih vsebin v prihodnosti. Z njimi je namreč določeno, da ponudniki dostopa do interneta prek fiksnega omrežja (ADSL, optika, kabelski internet, na klic ...) ne smejo "nerazumno diskriminirati prometa". Sem bi sodila tudi plačana prioritizacija prometa in storitev. Kritiki sprejetih pravil prihajajo iz obeh taborov.

Prvi tabor meni, da potrebe po uzakonitvi nevtralnosti interneta sploh ni. Sem sodi Robert McDowell, ki...

7 komentarjev

Britanski ISP ponuja prioritizacijo prometa

PC Pro - Na Madžarskem je zakonodajalec ponudnike dostopa do interneta prisilil poleg oglaševane cene pripisati še minimalno garantirano hitrost, s čimer želijo uvesti nekaj reda na področje, saj uporabniki mnogokrat ne dobijo tega, kar plačajo. V Veliki Britaniji pa so se nekateri ponudniki dostopa do interneta podobnih težav lotili z drugega konca - Demon je začel ponujati igralniški paket, ki prioritizira uporabnikov promet za skromno doplačilo.

Na prvi pogled se zdi, da gre za problem nevtralnosti interneta, o čemer se v zadnjem času krešejo mnenja na obeh straneh Atlantika, a situacija ni povsem enaka. Pri nevtralnosti interneta gre za zagotavljanje enakopravnosti podatkovnih paketkov ne glede na izvor, Demon pa nudi prioritizacijo glede na cilj. Ali kot pravijo sami, za dodatne tri funte mesečno uporabnikom, ki intenzivno igrajo igre prek spleta, preklopijo na režim povezav do interneta za podjetja, ki je načeloma zanesljivejši.

Poleg višje prioritete, ki pa po besedah predstavnikov...

22 komentarjev

Google in Verizon v pogovorih o nevtralnosti interneta

Julius Genachowski, vodja FCC-ja

ComputerWorld - Včeraj dopoldne so se na spletu pojavila poročila, da se Google in Verizon dogovarjata, kako upravljati promet. Verizon naj bi bil potrdil, da se že 10 mesecev pogajajo z Googlom in FCC (Zvezna komisija za komunikacije) o uveljavitvi nevtralnosti interneta. Slednja zahteva, da se ves promet na internetu, ne glede na vsebino, vir in destinacijo, obravnava enakovredno. Dogovori naj bi potekali o prioritizaciji prometa z Googlovih strežnikov, za kar bi Google dobro plačal. Nevtralnost interneta je sicer žgoča tema, saj ponudniki dostopa do interneta in upravljavci omrežij vztrajajo, da morajo promet nekaterih vrst, kot je denimo BitTorrent, omejevati, da lahko zagotavljajo kakovostno storitev za vse svoje uporabnike. FCC na...

3 komentarji

Nova pravila FCC-ja: nevtralnost interneta na preizkušnji

Ars Technica - Nov osnutek pravil (PDF) o nevtralnosti interneta, ki ga je pripravila ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), buri duhove. Kot pravi neprofitna organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF), je problematična dikcija, ki od ponudnikov interneta (ISP) ne zahteva omogočanja prenosa nelegalnih vsebin ali nelegalnega prenosa vsebin. Z drugimi besedami: ISP-ji so izvzeti iz zahtevka po nevtralnosti, če trdijo, da določene vsebine blokirajo, upočasnjujejo ali kako drugače pohabljajo zaradi ilegalnosti. Vse skupaj je v pravilih nedvoumno definirano z besedami, da nimajo nobenega namena ščititi nezakonitih dejavnostih v teh pravilih.

Fred von Lohmann, odvetnik...

2 komentarja