» »

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je včeraj s tesno večino s tremi glasovi za in dvema proti potrdila skupek pravil o nevtralnosti interneta, ki so ga pripravljali dolgih sedem let. Proti sta glasovala republikanska člana komisije. Čeprav kritiki sprejetim pravilom očitajo ohlapnost, luknjičavost in diskriminacijo med žičnim in mobilnim dostopom do interneta, gre za pomemben korak pri zagotavljanju nevtralnosti interneta.

Predsednik FCC-ja Julius Genachowski je označil nova pravila kot dobra in pomembna za zagotavljanje neokrnjenega dostopa do internetnih vsebin v prihodnosti. Z njimi je namreč določeno, da ponudniki dostopa do interneta prek fiksnega omrežja (ADSL, optika, kabelski internet, na klic ...) ne smejo "nerazumno diskriminirati prometa". Sem bi sodila tudi plačana prioritizacija prometa in storitev. Kritiki sprejetih pravil prihajajo iz obeh taborov.

Prvi tabor meni, da potrebe po uzakonitvi nevtralnosti interneta sploh ni. Sem sodi Robert McDowell, ki je glasoval proti, saj po njegovem mnenju internet preprosto deluje in stvari, ki deluje, se ne popravlja. Regulacija naj bi škodila investicijam v razvoj širokopasovnega interneta in po nepotrebnem obremenjevala ISP-je. V zadnjih letih je bilo "le prgišče" kršitev nevtralnosti interneta, ki so jih sodišča rešila v skladu z obstoječo zakonodajo, zato nova ni potrebna, zaključuje.

Tudi iz vrst podpornikov nevtralnosti interneta je slišati kritike novih pravil, saj naj bi šlo za slab kompromis. Jezi jih izvzetje ponudnikov mobilnega dostopa do interneta, ki jim nič ne prepoveduje diskriminacije prometa. Onemogočanje glasovnih storitev (recimo Skype), ki tekmujejo neposredno z njihovim primarnim poslom, jim ne bo dovoljeno, bodo pa lahko blokirali kaj drugega. Prav tako kritizirajo izjemo za ponudnike dostopa do interneta prek fiksnih omrežij, ki se nanaša na specializirane storitve, ki tudi lahko dobijo prednost. V Public Knowledge tako pravijo, da so pravila daleč od tega, kar bi FCC lahko dosegel.

Pred novimi pravili leži še en kavelj, na katerega opozarja McDowell. Sodišče je aprila letos v znamenitem primeru Comcast razsodilo, da FCC nima pristojnosti zahtevati od ISP-jev nevtralnosti interneta, zato naj bi nova pravila na sodišču ne bi zdržala. Napoveduje jim nekajletno visenje v sodnih vicah oziroma dokler se pritožba FCC-ja ne razreši ali jim Kongres eksplicitno ne pokloni pristojnosti za regulacijo širokopasovnih povezav. Dogajanje bo vsekakor še zelo zanimivo.

7 komentarjev

Pyr0Beast ::

Končno nekaj dobrega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

poweroff ::

Pa kaj se gredo tile republikanci? Škoda sicer, da niso dosegli dogovora tudi za mobilne operaterje, a vseeno dosti bolje kot nič.
sudo poweroff

T-h-o-r ::

kaj se gredo republikanci? isto, kot vsi desničarji


jemati želijo svobodo ljudem
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Mipe ::

Ne, ne, ne... To ni njihov cilj, ampak sredstvo za doseganje poglavitnega cilja: denar in moč. To najlažje dobiš z jemanjem svobode ljudem. Boste že videli, da se bodo še česa spomnili, da bi si podjarmili internet!

Gregor P ::

Sedem let, da so šli potrditi samoumevno dejstvo, ki se ne bi spremenilo, tudi če ga ne bi potrdili (vsaj ne na dolgi rok);((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

r0ker ::

tudi mene je zbodlo v glavi pri besedah, da so za to potrebovali sedem let.

Iatromantis ::

Is Net Neutrality a FCC Trojan Horse?

https://www.eff.org/deeplinks/2009/09/n...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec nevtralnosti interneta v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22267926 (61088) pirat
»

FCC potrdil nevtralnost interneta v ZDA

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2812645 (6561) jype
»

Netflix razmišlja o distribuciji vsebin prek P2P (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6818287 (15747) Senitel
»

Verizon toži FCC zaradi nevtralnosti interneta

Oddelek: Novice / NWO
54107 (2927) Pyr0Beast
»

Hud udarec za nevtralnost interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5323975 (21429) poweroff

Več podobnih tem