»

Nvidia lastnikom GTX 970 v poravnavi ponuja 30 dolarjev

Ars Technica - Nvidia in lastniki grafičnih kartic GTX 970, ki so podjetje tožili zaradi zavajanja pri specifikacijah, so našli skupni jezik. Dogovorili so se o poravnavi, po kateri bo vsak lastnik kartice, ki jo je kupil pred javno objavo težav s pomnilnikom, dobil 30 dolarjev. Poravnavo mora potrditi še sodišče.

Spomnimo, da so lani kupci GTX 970 razočarano ugotavljali, da kartica resda ima 4 GB GDDR5-pomnilnika, kot je Nvidia oglaševala, a da megabajt ni megabajtu enak. Prvih 3,5 GB deluje normalno pri deklarirani hitrosti, uporaba zadnjega pol gigabajta pa je sedemkrat počasnejša. Razlog je v arhitekturi, nejasnost pa je po Nvidiinih besedah posledica nesporazuma pri komunikaciji med razvojnim...

4 komentarji

Iskanje številk kreditnih kartic z Googlom

Najteže je poguglati prav številke kartic American Express, ker se tudi kartice iste izdajateljice razlikujejo v prvih številkah.

Slo-Tech - Ukradene številke kreditnih kartic se na internetu prodajajo na črnem trgu, in sicer na raznih skrivnih forumih. S tem početjem se ukvarjajo hudodelske družbe, ki so največkrat iz vzhodne Evrope, vse skupaj pa je zaradi nelegalnosti odmaknjeno od oči javnosti. Zato bo toliko bolj presenetljivo, da se je še pred kratkim dalo številne številke kreditnih kartic preprosto poguglati.

Že davnega leta 2007 so raziskovalci odkrili, da lahko v Google vpišete prvih osem številk številke svoje kartice, ta pa vam bo potem postregel z rezultati, med katerimi bo mnogo številk kreditnih kartic. Še bolje je delovalo iskanje po intervalu številk, recimo vnos 4147000000000000..4147999999999999. Google je "luknjo" kmalu popravil in iskanje sedaj vrne napako, če...

29 komentarjev

Ekonomija copyright trollinga

Torrent omrežje daje že po sami definiciji dovolj dokazov za začetek postopka.

TorrentFreak - Še je novic s Torrentfreaka: Allan Gregory, floridski pravnik in specialist za pravo interneta, je objavil zanimiv prispevek o denarju za masovnimi p2p tožbami. Upoštevajoč zadnje neuspehe pred sodišči je namreč težko pričavati, da bi lahko še naprej ustvarjale dobiček.

Naziv "masovno tožarjenje" je nekoliko krivičen, saj pravzaprav ni nihče (individualno) tožen, ampak se s tožbo zgolj grozi in jo uporablja kot vzvod za dosego poravnave, kjer p2p uporabnik prizna krivdo, plača odškodnino in se zaveže "nikoli več" dotikati bittorrenta. Zato se za prakso vse bolj uveljavljata imeni speculative invoicing (špekulativno izdajanje računov) in...

17 komentarjev

Še en three strikes zakon je na poti, tokrat po avstralsko

Techdirt - Opogumljena s uspešnim sprejemom zakona v Franciji in Veliki Britaniji oz. "prostovoljnih" dogovorov z ISP-ji na Irskem, ZDA, Novi Zelandiji in verjetno še kje se je zdaj založniška industrija lotila še celine "tam spodaj".

Že prejšnji mesec je Avstralska federacija proti kraji avtorskih del (AFACT, prim. britanski FACT) pozvala ponudnike interneta, naj izpolnijo svoje "obveznosti" in uvedejo sistem "stopnjevanega odgovora" (graduated response) zoper podle p2p pirate. A ker v pozivu niso uspeli utemeljiti, od kod naj bi izvirala ta obveznost zunajsodnega odklopa naročnikov, do dogovora ni prišlo. AFACT je zato pospešil tempo in se

54 komentarjev

Irski sodnik tarča groženj posredi odločitve o blokadi thepiratebay.com

TorrentFreak - Več irskih časopisov je objavilo novico o grožnjah, ki naj bi jih bil sodnik irskega Vrhovnega sodišča, g. Peter Charleton (na sliki), deležen l. 2009 po potrditvi sodne poravnave med ameriško založniško industrijo in nacionalnim internetnim ponudnikom Eircom. Skupina internetnih aktivistov, skrita za IP naslovi iz Kazahstana in Uzbekistana, ga je označilo za "izdajalca svobode govora na internetu" ter mu obljubila "vdor v njegov računalnik, namestitev otroške pornografije nanj, odtujitev številk kreditnih kartic oz. drugih osebnih podatkov in naročilo dostave skladovnice pic in prostitutk na dom, vse za njegovo pohlepno dušo." (vse plačano s sveže ukradeno kartico, op.p.).

Spomnimo, štiri velike ameriške glasbene založbe...

108 komentarjev

Irci vpeljujejo three-strikes sistem

TorrentFreak - Medtem ko organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic inovirajo s predlogom o mesečnem nadomestilu za spletno piratstvo, imetniki taistih pravic trdno stojijo za starimi idejami. Velike štiri založbe (Sony BMG, EMI, Universal in Warner) so preko svoje irske izpostave IRMA uspele zlobirati spremembo zakona o avtorski pravici, ki bi jim omogočil izvajanje izklopov interneta zoper redne p2p pirate.

Zagonetke so se že od samega početka lotili nekoliko drugače. Namesto zapletenega "francoskega" postopka s predlogom novega zakona, javno razpravo, polomom v spodnjem domu parlamenta in potem ekspresno potrditvijo zakona mesec dni kasneje so se...

8 komentarjev

T-2 vložil predlog za začetek prisilne poravnave

vir: Dnevnik
Dnevnik - Finance poročajo, da je mariborska družba T-2 na Okrožno sodišče v Mariboru vložila predlog za začetek postopka prisilne poravnave. Kot so danes povedali v podjetju T-2, so se za to potezo odločili zavoljo "sanacije dolgov iz preteklosti, ki zagotavlja uspešno sanacijo družbe in je kot tak v interesu tako družbe kot tudi njenih upnikov in lastnikov".

Mariborsko sodišče bo 3. januarja odločalo o predlogu za začetek stečajnega postopka nad T-2, kar je septembra zahteval Telekom. Da bi se izognil stečaju, mora T-2 do tedaj začeti postopke za povečanje kapitala družbe oziroma drugače odpraviti razloge za začetek stečaja. Prisilna poravnava je ena izmed poti.

V T-2 poudarjajo, da prisilna poravnava ne bo nikakor vplivala na naročnike in poslovanje z njimi. "Hkrati pa bo ob uspešno...

88 komentarjev

UPC Ireland dobil tožbo proti založnikom

TechEye - Višje sodišče v Dublinu je včeraj razsodilo, da ponudniku dostopa do interneta (ISP) UPC Ireland ni treba identificirati in odklopiti uporabnikov interneta, ki so obtoženi širjenja in prenašanja nelegalnih datotek, ker v irski zakonodaji ni ustreznih precedensov (Irska uporablja anglosaški pravni sistem, kjer imajo precedensi oziroma sodniške odločitve bistveno večji pomen kot v kontinentalnem pravu). To pomeni, da irski ISP-ji ne bodo sodelovali v programu treh udarcev (three strikes), ki ga v Evropi promovira zlasti Francija.

Warner Music, Universal Music, Sony BMG in EMI Records so zahtevali vpeljavo sistema treh udarcev iz treh točk: neformalnega opozorila, strogega pisnega opomina in izključitve za nekaj dni, v primeru nadaljevanja kršitve pa celoletni suspenz. Največji irski ISP Eircom je ta sistem uvedel v začetku tega leta, medtem ko je UPC trdil, da ni zakonske podlage za vpeljavo tako strogega režima, zaradi česar se je znašel na sodišču proti četverici velikih založb.

...

12 komentarjev

Incident z brisanjem knjig Amazon stal 150.000 dolarjev

Heise - Julija letos je Amazon kupcem elektronskih verzij knjig Živalska farma in 1984 enostransko oddaljeno pobrisal te knjige in vrnil denar, ker jih je založnik opozoril, da zanje Amazon nima ustreznih pravic. Kupci so zagnali vik in krik, Amazon pa se je v prihodnjih mesecih posipal s pepelom in obljubljal, da česa tako neumnega ne bo več ponovil. Hkrati so si s tem nakopali še srd dijaka Justina Gawronskega iz Michigana, ki si je ob prebiranju knjige 1984 za domače branje v Kindle zapisoval opombe ob branju, ki so postali z izbrisom knjige neuporabni, zaradi česar je vložil tožbo.

Amazon je dosegel poravnavo z oškodovanim dijakom. Obvezali so se, da ne bodo oddaljeno brisali ali spreminjali kupljenih del kupcem brez uporabnikovega privoljenja, razen v primerih neplačila, s sodnim nalogom ali za brisanje zlobne kode. Pomembnejši del dogovora za tožnika pa je odškodnina v višini 150.000 dolarjev, od katere bo odvetniški del šel za dobrodelne namene. Ker si je Gawronski prizadeval, da...

2 komentarja

Tožbe proti velikanom

X-Bit Labs - Podjetje Intergraph je včeraj objavilo, da so se spustili v tožbo proti računalniškim gigantom, podjetjem Dell Computer Corporation, Gateway Inc. ter HP Company (vključujoč Compaqove izdelke). Za kaj sploh gre?

Podjetje Intergraph ima po ameriškem patentnem sistemu v lasti patente št. 4.899.275, 4.933.835 ter 5.091.846, ki patentirajo posebno tehnologijo dostopa do t.i. cache pomnilnika na procesorju (Clipper). Intergraph naj bi Clipper tehnologijo patentiral že daljnega leta 1993. Leta 1997 so takó pri Intergraphu tožili podjetje Intel, kjer je prišlo do zunaj-sodne poravnave in dogovora, kako pa se bo razpletla zdajšnja tožba pa še ni jasno. Klik!

3 komentarji