»

Roboti postajajo uporabni v mikrokirurgiji

Technology Review - Na Nizozemskem so opravili prvi klinični preizkus robota v operativnih posegih z natančnostjo pod milimetrom. Rezultati so spodbudni, kar navdaja z upanjem, da se bodo takšni, tudi za izurjene kirurge zelo zahtevni posegi, lahko kmalu izvajali v širšem merilu.

Roboti so pri kirurških operacijah v omejeni rabi že več desetletij, a se doslej zaradi slabega razmerja med koristmi in ceno še niso posebej razširili. Najbolj množičen in razvpit med njimi je da Vinci, katerega tegobe so značilne za to področje. Poglavitna prednost tovrstnih sistemov naj bi bilo udobnejše delovno mesto za kirurga, saj mu zaradi telenadzora ni treba neposredno držati za instrumente. Toda študije v dveh desetletjih še niso uspele pokazati bistvenih koristi da Vincija za bolnike, kar ob ceni dveh milijonov dolarjev za posameznega robota ne navdaja z optimizmom. Zdaj se za stroje odpira novo področje: v operacijah z zahtevano natančnostjo desetink milimetra (da Vinci je natančen zgolj na milimeter), kar je...

3 komentarji

Druga generacija Kinecta za osebne računalnike prihaja

Praktično enak, kot za Xbox One

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Zmogljivosti Kinecta ter njihovo izkoriščanje v zanimivih projektih so precej dobro znane, za kar je odgovoren predvsem uradni strojni paket s programsko podporo, ki je omogočil priklop na osebne računalnike z Windows. Z Xbox One je Microsoft predstavil še zmogljivejši Kinect, ki ima višjo ločljivost tako običajne (namesto 640 x 480 pik tokrat kar 1920 x 1080) kot IR kamere, skupaj s širšim kotom zajema, za kar poskrbi optični sistem kamere. Posledično je sposoben zaznati osebe, ki so bližje (oddaljenost mora biti vsaj en meter v primerjavi z dvema metroma predhodnika), zmogljivejši procesor pa lahko sledi premikanju do šestim osebam hkrati, sledi do 25 sklepom posamezne osebe, prepoznava obrazno mimiko, zaznava utrip, bistveno boljše je zaznavanje govora,...

9 komentarjev

Microsoft podprl Kinect v Internet Explorerju

Microsoft - Microsoft je izdal API-knjižico (članek), ki omogoča uporabo Kinecta oziroma krmiljenje z njim za navigacijo po spletnih straneh. Kaj takega smo pravzaprav pričakovali, saj je razvojni paket SDK za Kinect že nekaj časa na voljo, izdali pa so tudi verzijo Kinecta za Windows. Za pisce spletnih strani pa bo uporaba Kinecta sedaj res preprosta, saj morajo za uporabo JavaScript API za Kinect v kodo vključiti le nekaj vrstic, nato pa lahko pišejo svoj JavaScript in preprosto komunicirajo z brskalnikom in DOM.

Kinect seveda ostaja precej omejen na platformo Windows. Za uporabo Kinecta potrebujemo ustrezen vtičnik ActiveX (kar ni ravno v duhu univerzalnosti prihajajočega HTML5) in ustrezne gonilnike za Kinect (shema je prikazana na sliki spodaj). To pomeni, da je njegova uporaba omejena na Windows 7 ali 8 ter na Internet Explorer 9 ali 10.

...

29 komentarjev

Kinect kot del kirurškega osebja

ZDNet - Microsoftov Kinect, ki je prvenstveno namenjen za krmiljenje konzole Xbox 360, je moč priključiti na vsak računalnik prek USB in odkar Microsoft pripravlja celo uradni SDK zanj, so možnosti uporabe neskončne. Eno izmed bolj zanimivih so našli v kliniki Sunnybrook v Torontu, kjer Kinect pomaga pri operacijah.

Seveda Kinect ne omogoča finega krmiljenja robota, kot je razvpiti robot Vinci v celjski bolnišnici (razvpiti predvsem zaradi sporov o doplačilu nadstandardne storitve), ampak ima drugo uporabno vrednost. Z njim je mogoče krmiliti računalnik, ki prikazuje posnetke različnih slikanj med preiskavo. Posnetki računalniške tomografije in podobni so namreč izjemno pomembni, saj se kirurgi opirajo tudi nanje pri izvajanju operacij, pri...

12 komentarjev

Microsoft izdal uradni SDK Beta za Kinect

Slashdot - Microsoft je že skoraj uresničil obljubo, da bodo pripravili razvojni paket SDK za Kinect, ki ga je napovedal februarja. Čeprav so kmalu po izidu Kinecta na internet pot našli odprtokodni gonilniki, ki jim Microsoft ni nasprotoval, in so entuziasti uspeli Kinect prepričati v delovanje s PlayStationom, smo vsi skupaj nestrpno čakali SDK. Pred nami je prva beta.

SDK ali programskorazvojni komplet (software development kit) namreč omogoča enostavno in predvidljivo pisanje aplikacij, ki zmorejo uporabiti Kinect v najrazličnejše, tudi s konzolo nepovezane namene, saj vsebuje gonilnike, API-knjižice in primere kode. Kinect SDK je napisan za platformo .NET, tako da je mogoče njegove knjižice uporabiti v poljubnem jeziku .NET (C#, VB.NET ali C++.NET). Na voljo je v...

10 komentarjev

Prihaja Kinect SDK za Windows

Bo Kinect tudi na osebnih računalnikih zaživel z igrami?

vir: engadget
engadget - O razvojnem paketu, ki bi omogočil uporabo Microsoftovega Kinecta tudi na osebnih računalnikih, se je govorilo že od sredine januarja, in čeprav Steve Ballmer ni popolnoma potrdil izida, je že pred časom povedal, da lahko v prihodnosti pričakujemo uradno podporo. Takrat seveda ni izdal niti okvirnih datumov, a so pri Microsoftu zdaj sporočili, da bo brezplačen razvojni paket na voljo že to pomlad. Z razvojnim paketom bi Microsoft tudi uradno omogočil razvijalcem in akademikov uporabo Kinecta v namene, ki niso nujno povezani z upravljanje likov v igrah.

Tudi to bo seveda prišlo na vrsto, a nekoliko kasneje po izidu. SDK bo vsem hekanja Kinecta željnim uporabnikom prinesel enostavnejši dostop do strojne opreme, npr. infrardečega senzorja, zaznavanja govora ter drugih delov Kinecta.

5 komentarjev

Kinect ruši rekorde

Slo-Tech - Kmalu bo minil mesec dni od izida Kinecta (zanimivo, kako hitro smo pozabili na simpatično in predvsem laže izgovorljivo kodno ime Natal), a navdušenje nad novo igračko iz Microsofta ne jenja. Tako poročamo o rekordni prodaji in novih načinih uporabe, še zlasti po objavi odprtokodnih gonilnikov.

V prvih treh tednih prodaje je Microsoft prodal poltretji milijon Kinectov, pa se božična nakupovalna sezona šele začenja. Do konca leta naj bi, tako upajo v Redmondu, prodali pet milijonov enot. K temu bo gotovo pripomoglo dejstvo, da je Kinect na voljo v 60.000 trgovinah v 38 državah sveta.

Nekateri med temi kupci so s Kinectom počeli zanimive stvari. Že nekaj dni po izidu je Oliver Kreylos pokazal, da je moč Kinect uporabiti za izdelavo...

17 komentarjev

Prvi odprtokodni gonilnik za Kinect

Slo-Tech - V ZDA je nov krmilnik za Xbox izšel prejšnji teden, ta teden pa smo na svoj račun prišli še Evropejci. Kinect je že naprodaj tudi v Sloveniji in stane okrog 170 evrov. Prav tako pa smo prejšnji teden pisali o razpisani nagradi v višini 2000 dolarjev za odprtokodne gonilnike za Kinect, ki bi omogočili njegovo uporabo tudi v drugih napravah (recimo na navadnih računalnikih). Prvi je to storil Hector Martin, ki je že izdal svoj odprtokodni gonilnik zanj in pobral tri tisočake, saj je bil nagradni sklad vmes zvišan.

Microsoft je medtem že izjavil, da se ne strinjajo s takšno zlorabo Kinecta, zato se bodo borili proti njej. Adafruit Industries, ki so razpisali natečaj, bodo zato poleg tega donirali še dva tisoč dolarjev Electronic Frontier...

29 komentarjev

Znana cena Kinecta (Natala)

X-Bit Labs - Microsoft je uradno potrdil cene za nov krmilnik za igre Kinect, ki je bil dolgo časa poznan pod kodnim imenom Natal. Sam senzor Kinect bo za obstoječe uporabnike konzole Xbox 360 stal 150 dolarjev, kar je v skladu z napovedmi. Nova štirigigabajtna konzola Xbox 360 bo na voljo od 3. avgusta za 200 dolarjev, ponujala pa bo modernejši videz, vgrajen Wi-Fi N, 4 GB bliskovnega pomnilnika in na dotik občutljive gumbe. Po izidu Kinecta bo komplet naprodaj za 300 dolarjev.

Kot je že znano, se bo Kinect vključil neposredno v vsak Xbox 360 in poseduje kamero, zvočne senzorje in tehnologijo za zaznavanje gibanja, ki sledi 48 točkam človeškega telesa. Zmogel naj bi do 30 sličic na sekundo.

21 komentarjev