» »

Roboti postajajo uporabni v mikrokirurgiji

Roboti postajajo uporabni v mikrokirurgiji

Technology Review - Na Nizozemskem so opravili prvi klinični preizkus robota v operativnih posegih z natančnostjo pod milimetrom. Rezultati so spodbudni, kar navdaja z upanjem, da se bodo takšni, tudi za izurjene kirurge zelo zahtevni posegi, lahko kmalu izvajali v širšem merilu.

Roboti so pri kirurških operacijah v omejeni rabi že več desetletij, a se doslej zaradi slabega razmerja med koristmi in ceno še niso posebej razširili. Najbolj množičen in razvpit med njimi je da Vinci, katerega tegobe so značilne za to področje. Poglavitna prednost tovrstnih sistemov naj bi bilo udobnejše delovno mesto za kirurga, saj mu zaradi telenadzora ni treba neposredno držati za instrumente. Toda študije v dveh desetletjih še niso uspele pokazati bistvenih koristi da Vincija za bolnike, kar ob ceni dveh milijonov dolarjev za posameznega robota ne navdaja z optimizmom. Zdaj se za stroje odpira novo področje: v operacijah z zahtevano natančnostjo desetink milimetra (da Vinci je natančen zgolj na milimeter), kar je tudi za izkušene kirurge zahteven izziv, ki mu mnogi zaradi drhtenja rok in prstov niso kos.

Nizozemska firma Microsure je razvila robota z imenom MUSA, za operacije limfedemov - oteklin zaradi zastoja limfne tekočine, kar se operativno rešuje s prevezovanjem limfnih in krvnih žilic, ponavadi debeline med 0,3 in 0,8 milimetra. V ta namen MUSA najprej izniči naravno tresenje rok, za katerim trpijo še tako odlični kirurgi, obenem pa je zmožen prevajati ročne gibe v višjo natančnost, in sicer tudi v merilu ena proti sto. To pomeni, da lahko zdravnik kontrolno paličico premakne za centimeter, medtem ko se bo operativna roka za desetinko milimetra. Na prvi pacientki je stroj uspešno operiral pred tremi leti, sedaj pa so na univerzah v Maastrichtu in Eindhovnu opravili prvi randomizirani klinični preizkus.

Izbrali so dvajset nekdanjih bolnic z rakom na dojki, ki se jim je kot posledica mastektomije razvil limfedem. Deset so jih podvrgli klasični operaciji, pri desetih pa je pomagal robot. Študija ugotavlja, da ni bistvenih razlik v izidu operacij, oziroma zdravju pacientk; tistim, ki so jih operirali z robotom, so se rane zacelile celo nekoliko hitreje. To nakazuje, da je sistem verjetno varen; edini negativni dejavnik je bil čas operacij, saj so robotske trajale zaznavno dlje, kar pa je šlo v mnogočem še na račun neizurjenih operaterjev. Robota pred splošno uvedbo čaka še več podobnih eksperimentov, z večjim številom tako pacientk kot kirurgov. V primeru uspešnosti bi utegnil precej povečati število izvedenih operacij na limfedemu po svetu, ki jih danes še omejuje število kirurgov, ki so jih zmožni izvajati.

3 komentarji

mrTwelveTrees ::

Počasi, počasi, pa bomo prišli do tja da bodo roboti že sami to počeli.

Invictus ::

V VB so delali primerjavo med robotom in človekom pri operaciji očesne mrene. Robot je bil itak boljši.

Seveda pa ni avtonomen, in še ZELOOOOOOO dolgo ne bo. malo zaradi zdravniškega ceha, največ pa zaradi manjka logike ob problemih....

Drugače se meni uporaba robota pri operacijah ne zdi sporna, kot marsikomu, saj robota še vedno vodi kirurg...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

TheBlueOne ::

Ja, ta robot koliko vem samo poveca natancnost, v bistvu je highttech kopirka s pomanjsavo. :) Si mislim, da bi taksno zadevo deloma lahko naredili ze urarji in optiki pred 100 leti. No po funkciji zelo podobno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neuralink že načrtuje poskuse na ljudeh

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
259285 (8018) Gregor P
»

kako dobri so nevrohirurgi v primerjavi s spretnimi štromarji ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12214734 (11872) BlueKnight
»

V Veliki Britaniji so z roboti prvič operirali oko in rezultati so fenomenalni

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167012 (5487) zmaugy
»

Kako bi moralo biti... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6611358 (10004) kr1ženska
»

Prva samostojna robotska operacija srca (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
669058 (7852) G-man

Več podobnih tem