»

Milansko prizivno sodišče oprostilo Googlove zaposlene v kontroverznem primeru Google Video

The New York Times - V Italiji se je z oprostilno sodbo končal sporni sodni proces, v katerem so bili leta 2010 trije Googlovi zaposleni obsojeni kršitev italijanske zakonodaje o zasebnosti. Proces je bil izjemno sporen, ker je šlo za posnetek, ki so ga leta 2006 na Google Video naložili neki italijanski šolarji iz Torina. V posnetku se norčujejo iz avtističnega sošolca, zato ga je Google le nekaj ur po obvestilu italijanske policije izbrisal. Prepočasi.

Google in ostale strani, ki objavljajo uporabniško vsebino, te ne pregledujejo in odobravajo pred objavo, ker to zaradi količine materiala ni praktično izvedljivo (že nekoliko star podatek je, da se na YouTube vsako minuto naloži 72 ur materiala). Namesto tega velja doktrina varnega...

2 komentarja

Še en zakon o prepovedi anonimnih internetnih komentarjev

Slo-Tech - Skupina poslancev v newyorški državni legislaturi je predlagala Zakon o zaščiti na internetu, ki bi vse v New Yorku gostovane spletne časopise, bloge in druga spletišča obvezal k odpravi anonimnega komentiranja. Vsak komentar bi moral biti opremljen s podpisom, tiste brez pa bi bilo treba umakniti, morda sicer potem, ko se komentatorje pozove k podpisu s pravim imenom.

Republikanski poslanec Jim Conte, eden od sponzorjev predloga, pravi, da bi ukrep pomembno omejil sicer vse preveč pogoste "zlonamerne in v ničemer utemeljene politične napade", cyberbullyje pa "prisilil k razkritju svoje identitete". Širše gledano bi "poskrbeli za nekaj nujno potrebne odgovornosti v tej internetni dobi", še dodaja njegov strankarski kolega O'Mara.

Takšen zakonski predlog je sicer...

77 komentarjev

Twitter uredil cenzuro po državah

ITworld.com - Po vsesplošni hvali pozitivne vloge na demokratične procese in participacijo mladih je Twitter ta teden najavil možnost cenzuriranja posameznih twittov ali celo računov v določenih državah, medtem ko bodo normalno vidni povsod drugje.

Cenzurirani oz. withheld twitti bodo za bralca posebej označeni (glej sliko), bralčeva država pa se bo določila na podlagi njegovega oz. njenega IP naslova. Twitter sicer pravi, da si lahko vsak uporabnik v primeru napake pri zaznavi ročno nastavi svojo državo, ni pa še jasno, a bo s tem mogoče zaobiti cenzuro, ter ali bodo posebej blokirali še znane proxy strežnike in anonimizacijska omrežja tipa TOR.

Kot pojasnjujejo, jih je k temu primorala njihova hitra rast na mednarodnem trgu, katere posledica je, med drugim "prisotnost v državah z nekoliko samosvojim pogledom na pravico do svobodnega širjenja mnenj in vesti, bodisi iz zgodovinskih, kulturnih ali političnih razlogov"; Nemčija in...

19 komentarjev

40 držav članic OZN odločno proti izklopu interneta kot ukrepu za varovanja avtorskih pravic

Slo-Tech - V začetku meseca smo pisali o poročilu posebnega poročevalca OZN Franka La Rue o podpori in zaščiti pravice do svobode mišljenja in izražanja, v katerem je pošteno okrcal zlasti Francijo in Veliko Britanijo posredi njune three strikes zakonodaje za odklop interneta vztrajnim kršiteljem avtorskih pravic. Nadaljevanje te zgodbe je govor z naslovom Svoboda izražanja na Internetu, ki ga je pred Svetom OZN za človekove pravice podal Carl Bildt, norveški zunanji minister, njegovemu mnenju pa se je pridružilo skupaj 40 držav. V govoru je poudaril, da morajo biti vse pravice, ki smo jih deležni v...

152 komentarjev

Posebno poročilo Združenih narodov o svobodi govora in zasebnosti na internetu kritizira tudi razviti Zahod

Ars Technica - Posebni poročevalec Združenih narodov Frank La Rue je pripravil Poročilo o podpori in zaščiti pravice do svobode mišljenja in izražanja, v katerem se je posvetil predvsem omejitvam na internetu. Čeprav bi pričakovali, da svobodo izražanja na internetu ovirajo bližnjevzhodne države in Kitajska, je La Rue pošteno okrcal tudi razviti Zahod. Izpostavil je predvsem Francijo in Veliko Britanijo.

La Rue ugotavlja, da je svoboda izražanja omejena v državah na vseh koncih sveta. Na Kitajskem filtrirajo promet in cenzurirajo iskanje besed, kot sta "demokracija" in "človekove pravice", medtem ko na Bližnjem vzhodu ob protestih ukinejo dostop do interneta (Egipt, Sirija). Posebej problematično je zapiranje blogerjev zaradi izražanja svojih pogledov, kar intenzivno...

3 komentarji

Podrobnosti o razveljavitvi obvezne hrambe prometnih podatkov v Nemčiji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je v začetku tedna nemško ustavno sodišče nemški zakon o obvezni hrambi prometnih podatkov zaradi kršitve pravice do zasebnosti razveljavilo, hkrati pa tudi odredilo, da je potrebno vse shranjene prometne podatke nemudoma izbrisati.

Nemško ustavno sodišče je tako odločilo na podlagi pritožbe več kot 34.000 nemških državljanov (med drugim tudi pravosodne ministrice Sabine Leutheusser-Schnarrenberger), združenih v civilno iniciativo z imenom Delovna skupina o hrambi prometnih podatkov.

Po mnenju sodišča namreč nemški zakon o obvezni hrambi prometnih podatkov ne vsebuje ustreznih mehanizmov za preprečevanje neupravičenih posegov v zasebnost in je v neskladju tako z nemško ustavo, kot tudi z 8. in 10. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki zagotavljata pravico do zasebnosti in svobodo izražanja. Pomenljiva pa je tudi izjava predsednika nemškega ustavnega sodišča, Hansa-Jürgena Papierja, ki je dejal, da bi hramba prometnih podatkov lahko "povzročila...

8 komentarjev

Združeni narodi pripravljajo predlog za sleditev internetnega prometa

Slashdot - Pred kratkim so v javnost pricurljali dokumenti o predlogu kitajske vlade, ki bi spremenil delovanje infrastrukture interneta in bi omogočil določenim organom izsledljivost vsakega paketka, ki je poslan na internetu.

Dokumente je pripravila posebna delovna skupina v okviru Organizacije Združenih narodov poimenovana Q6/17, v njej pa sedijo predstavniki kitajske, ameriške tajne službe NSA, Koreje, Cisco-ta in japonskega podjetja za omrežno varnost.

Kitajska v svojem predlogu predlaga, da se naj uvede tehnologija, ki bo omogočala sledljivost v različnih mrežnih okoljih, na različnih dostopnih metodah (torej tudi če bi anonimno dostopali do interneta na javnih brezžičnih omrežjih) in tehnologijah. Da bi se zagotovila sledljivost, se bi naj vse potrebne informacije tudi shranjevale.

Med argumenti za uvedbo takega sistema sledenja med drugim navajajo tudi potrebo po izsleditvi posameznikov, ki z npr. objavijo sporočilo, ki kakšno vlado postavi v neprijeten položaj. O spornosti takšne...

41 komentarjev

Domače branje: "Wright, Peter. 1987. Spycatcher. New York, London: Penguin Books."

Slo-Tech - Wright, Peter. 1987. Spycatcher. New York, London: Penguin Books.

Peter Wright se je leta 1955 pridružil britanski tajni službi MI5, kjer je deloval kot znanstveni sodelavec. Njegova naloga je bila razvoj nadzorne tehnologije, pa tudi operativno delo. Po upokojitvi je izdal knjigo, v kateri opisuje svoje spomine.

Wright je bil obveščevalec v času, ko je Britanija doživela enega hujših vohunskih škandalov, ki je razkril kako je prestreljena s sovjetskimi tajnimi službami. Wright v knjigi opisuje odkritje Cambridške četvorke (oziroma petorke) vohunov, ki so v Britaniji delali za KGB. Štirje izmed njih so bili znani, peti pa ne, Wright pa v svoji knjigi razvija teorijo, da je bil peti človek vohunske skupine Sir Roger Hollis, načelnik tajne službe MI5.
Knjiga Spycatcher daje bralcu vpogled v strukturo in delovanje britanske tajne službe MI5, Wright pa je v njej razkril tudi različne nezakonite dejavnosti. Med drugim tudi prisluškovanje prijateljskim državam ter načrte za...

5 komentarjev

Microsoft in človekove pravice

Guardian - Kakšna je odgovornost proizvajalcev orožja, ki orožje dobavljajo totalitarnim režimom? Podobno, čeprav ne tako kruto dilemo so izpostavili v Amnesty International. Opozarjajo namreč, da se je na Kitajskem od konca leta 2002 zelo povečalo število ljudi, ki so bili priprti in obsojeni zaradi izražanja svojega mnenja na internetu oziroma dostopa do prepovedanih vsebin. Pa ne gre za kakšno piratstvo ali pedofilske vsebine, pač pa "subverzivno" podpisovanje on-line peticij, objavljanje "govoric" o SARS-u, zahteve za demokratizacijo in spoštovanje človekovih pravic, itd.

In kaj ima pri tem korporacija Microsoft? Kot poroča britanski Observer, je AI obtožila Microsoft in Cisco, da Kitajski prodajata tehnologijo, ki omogoča kršitve človekovih pravic. Mark Allison, ki je poročilo AI tudi pripravil je mnenja, da Microsoft krši 11. točko kodeksa Združenih narodov o človekovih pravicah, ki pravi, da se morajo korporacije truditi da njihove storitve in izdelki ne bodo uporabljeni za kršitve...

29 komentarjev

EPIC-ov poziv k zaščiti WHOIS baze

Slo-Tech - V naslednjem tednu bo imela ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and
Numbers, ki skrbi za upravljanje globalnega domenskega sistema) srečanje, na katerem bodo razpravljali o WHOIS bazi, v kateri so shranjene informacije o veljavnosti domen, o njihovih lastnikih in DNS strežnikih.
Organizacija EPIC (Electronic Privacy Information Center) pa opozarja, da bi lahko imela ta razprava pomembne posledice na zasebnost, civilne svoboščine ter svobodo izražanja na internetu. Problem je namreč v tem, da so podatki iz WHOIS baze javno (in globalno) dostopni vsem. Tako spammerjem, kriminalcem ter državnim organom totalitarnih režimov. EPIC opozarja, da se zaradi tega lahko lastniki domen znajdejo pod različnimi pritiski ter dodajajo, da lastniki domen upravičeno pričakujejo zaščito njihove zasebnosti in posledično svobode izražanja. Člani EPICa so zato na predsednika ICANN-a Paul Twomeya naslovili pismo, v katerem ga pozivajo naj ICANN za WHOIS bazo zagotovi visoko stopnjo zaščite...

2 komentarja