»

Google pri iskanju uporabnike opozori na okužbe računalnika

Google - Uporabniki Googlovega iskalnika, ki imajo računalnike okužene z določeno škodljivo programsko opremo (malware), lahko od včeraj pri izpisu rezultatov iskanja na vrhu strani vidijo veliko rumeno pasico, v kateri jih Google opozarja na okuženost računalnika. Če bi pomislili, da gre za kakšen strašilni ali oponašajoči program, bi se zmotili. Google resnično opozori uporabnike, ki imajo okužene računalnike.

Podrobnosti, za kateri malware gre, Google ni želel razkriti. Povedali so, da obstoji v več variantah, zato ga ni bilo smiselno na silo poimenovati. Gre za program, ki napade le operacijski sistem Windows in sicer preusmeri promet z računalnika prek posredniških strežnikov (proxy) v končni fazi na Googlove strežnike. Pri rednem pregledu je Google zaznal povečan in neobičajen pregled, zato uporabnike, ki so viri tega prometa, opozori na verjetno okužbo. Google poudarja, da izraz...

8 komentarjev

Google ne bo ukinil Translate API, temveč uvedel zaračunavanje

Google - Google je prejšnji teden napovedal postopno upokojitev in ukinitev API-jev za več svojih storitev, pri čemer se je najostreje lotil prav najuporabnejše Google Translate, saj ji namenil niti prehodnega obdobja, ampak je kot dokončni datum za ukinitev postavil 1. december. To bi pomenilo, da bo takrat prenehalo delovati cel kup aplikacij tretjih proizvajalcev. Ker so se razvijalci masovno pritožili, je Google odločitev premislil in najavil, da API-ja za Google Translate ne bo ukinil. Namesto tega bo postala plačljiva.

Google se je za prvotno ukinitev Google Translate API odločil, ker je...

3 komentarji

Google ukinja vrsto API-jev, med drugim Google Translate

ZDNet - Google je objavil spomladansko čiščenje API-jev, v sklopu katerega jih bodo v ukinjanje poslali osemnajst, med drugim priljubljen Google Translate API. Nekatere izmed njih so zamenjale nove, izboljšane verzije z dodanimi funkcionalnostmi, večina pa jih bo preprosto odpadla.

Sedem izmed njih (Code Search, Diacritize, Feedburner, Finance, Power Meter, Sidewiki in Wave) je takoj dobilo status zastarele oziroma nepodprte (deprecated), a bodo do nadaljnjega delovale kot doslej. Preostale (Blog Search, Image Search, News Search, Patent Search, Transliterate, Video Search in Virtual Keyboard) so...

21 komentarjev

Prispel je Chrome 11 - nova ikona za vse

Nova ikona Chroma

vir: engadget
engadget - Z različico Chrome 11 v razvijalski veji je Google pred približno tremi meseci predstavil novo ikono brskalnika, ki je po izgledu sledila projektu Chromium, na katerem je Chrome osnovan. Pred približno 6 tedni je s prehodom na Chrome 11 enako ikono dobila še beta veja, zdaj pa se je enako zgodilo s stabilno izdajo, ki so jo pri Googlu s Chrome 10 nadgradili na Chrome 11. Vsi uporabniki naj bi zdaj tako že imeli novo ikono.

A pomembnejše od nove ikone je, da so pri Googlu zakrpali obilico hroščev. S Chrome 11.0.696.57 so namreč izplačali rekordno vrednost 16.500 ameriških dolarjev (za vsak odkrit hrošč oz. varnostno luknjo Google najditelja nadgradi, višina nagrade je odvisna od resnosti najdbe), ki je šla najditeljem nekaterih izmed 25 novih napak. Podrobnosti nekaterih izmed lukenj...

53 komentarjev

Predogled razvojnega paketa za Android 3.0 Honeycomb na voljo

Prenovljeno namizje Androida 3.0 s sistemsko vrstico na dnu

vir: Google
Google - Google je pravkar izdal prvo različico razvojnega paketa (SDK) za Android 3.0 (Honeycomb), ki pa je še predogledne (preview) narave. To med drugim pomeni, da v SDK-ju še niso popolnoma dokončani API-ji, ki bodo na voljo v končni izdaji operacijskega sistema. Vseeno bodo razvijalci lahko nov razvojni paket uporabili za pripravo novih aplikacij oz. popravke na obstoječih ter s tem omogočili združljivost z novo različico operacijskega sistema in nekaterimi novostmi, ki jih prinaša.

Google je med slednjimi izpostavil predvsem novi orodni vrstici, akcijsko na vrhu in sistemsko na dnu. V slednji se bodo nahajale informacije o sistemu (ura, jakost brezžičnega signala, stanje baterije) ter bližnjice do do sedaj sicer fizičnih gumbov oz. akcij,...

30 komentarjev

Apple dovolil pisanje aplikacij v Flashu

CNet - Apple je aprila letos postavil nova pravila za razvijalce aplikacij, v katerih je zapisal, da morajo biti aplikacije napisane izključno v jezikih, ki jih je Apple odobril (Objective-C, C, C++ ali JavaScript). To je ujezilo Adobe, ki je bil izdal Adobe Packager for iPhone prav za enostavno prevajanje aplikacij v Flashu v nativno kodo za iPhone. Te dni si je Apple premislil.

Po novih pogojih uporabe lahko pisci uporabljajo katerokoli orodje za pisanje aplikacij, Apple pa bo objavil še App Store Review Guidelines, kjer so zapisali točke, ki jim morajo ustrezati aplikacije, da so sprejete v App Store. In v teh si je Apple še vedno pridržal dovolj vzvodov, da ne objavi tistih, ki jih ne mara (npr. Če aplikacije ne počenja nečesa uporabnega ali nudi zabave, ne bo nujno odobrena, saj imajo veliko resnih razvijalcev, ki v druži svojih aplikacij ne želijo amaterskih izdelkov).

V pogojih uporabe so sicer spremenili točke 3.3.1 (aplikacije lahko uporabljajo le dokumentirane API-je na način,...

17 komentarjev

Google I/O se je začel

Slo-Tech - Včeraj se je začela največja letošnja razvijalska konferenca, ki jo gosti San Francisco. Google I/O bo trajal dva dni. V tem času se bo družilo 5000 ljudi iz 66 držav, ki bodo lahko poslušali več kot 200 predavanj in si ogledali 180 demonstracij delovanja izdelkov v razvoju. Lani je bil hit HTML5, ki se je v letu dni že pošteno udomačil na spletu, letos pa so prikazali Google App Engine for Business, ki že dve leti omogoča pisanje aplikacij na Googlovi infrastrukturi, medtem ko za večjo prenosljivost oblakov sodelujejo z VMWarom.

Seveda ni šlo brez omembe Chrome Web Stora, ki po Googlovih beseda ne bo le še ena izmed spletnih trgovin za aplikacije. Zagnali jo bodo še letos. Prvi dan so predstavili še Google Maps API Premier v3, ki je končno zlezel iz...

28 komentarjev

Wolfram Alpha s plačljivimi API-ji

Ars Technica - Wolfram je ponudil knjižice API, ki bodo programerjem omogočile vključitev zadetkov iskanja z iskalnikom WolframAlpha v lastne aplikacije. To ni neka sveža iznajdba, saj podobne API-jeve nudi veliko ponudnikov spletnih servisov. Večinoma v zameno zahtevajo prikaz kakšnih oglasov, načeloma pa je uporaba brezplačna. Wolfram se je odločil, da to ne zadostuje, tako da je uporaba njihovega API-ja plačljiva. Rezultate vrnejo v formatu XML v več individualnih podih, ki ustrezajo različnim gručam podatkov, ki jih prikazuje WolframAlpha. Poleg tega v posameznih poljih iskalnik vrača informacije o privzetkih in atributih odziva, potencialno zanimive informacije iz tretjih virov in povezave nanje. Skratka, rezultat je precej bolj uporaben kot golo iskanje po WolframAlpha.

Žal to stane kar precej. Vsak zahtevek mora biti opremljen z identifikacijsko številko, po katerih Wolfram preveri, ali je uporabnik res plačnik. Eno iskanje nato stane od 6 centov do 2,2 centa, odvisno od količine. Ni še...

1 komentar