»

Rambus z lastnimi čipi

Slo-Tech - Kdor dlje časa spremlja trg računalniškega pomnilnika, se bo gotovo spomnil podjetja Rambus. Njegovih izdelkov sicer ne vidite v nobenem računalniku, a podjetje je znano po tožbah in eksotičnem pomnilniku RDRAM iz časov Pentiuma 4. Intel ga je sprva uporabljal, a se je kot pravi standard kmalu uveljavil konkurenčen SDRAM. V sodnih dvoranah pa je bil Rambus redni gost, saj praktično ni proizvajalca, ki ga v svojih 25-letni zgodovini še ni tožil. V zadnjih letih se je Rambus nekoliko unesel, trg pomnilnika pa se je toliko konsolidiral, da so se začeli analitiki resno spraševati o vzdržnosti Rambusovega poslovnega modela, ki je v celoti temeljil na licenciranju tehnologije. Reševalo ga je dejstvo, da ima še vedno nekaj...

28 komentarjev

Rambus in AMD podaljšala dogovor o licenciranju

Rambusovi patenti

X-Bit Labs - AMD in Rambus sta včeraj objavila vest, da sta obnovila patentni dogovor, ki AMD-ju dovoljuje rabo patentov za DRAM, ki so v Rambusovi lasti. Dogovor se izteče septembra letos, zato sta podjetji podpisali dopolnila, ki bodo ostala v veljavi do jeseni leta 2015. AMD bo tako Rambusu v zameno še naprej plačeval četrtletno licenčnino, katere višino bodo določili konec tega leta. Finančnih podrobnosti niso razkrili.

Rambus je v patentnem svetu znano podjetje, ki je svoj čas razvilo in tržilo RDRAM. Na njem se je v 90. letih prejšnjega stoletja pošteno opekel Intel, ki je podpisal pogodbo o ekskluzivni uporabi tega pomnilnika, ki se je izkazal kot predrag in prepočasen. Poleg tega je Rambus,...

5 komentarjev

Intervju z Rambusom

CNet - Kot sem že večkrat rekel, je lahko Rambus zelo zoprno podjetje, saj toži druga podjetja, ki se ukvarjajo s pomnilnikom kar po tekočem traku (tipično Ameriška strategija). Seveda gotovo ni treba poudarjati, da se večina tožb ne konča v prid Rambusu. Vendar pa je Rambus lahko tudi precej zanimivo podjetje, ko pridemo do tehnologije. Njegove prihodnje načrte sem že predstavil v eni izmed mojih prejšnjih novic, sedaj pa je čas, da pogledamo, kako ljudje v Rambusu komentirajo odnose z Intelom, višjo ceno RDRAM-a, napovedi za prihodnost, tožbe z drugimi podjetji, itd. Intervju so napravili na CNetu in sicer z enim izmed vodilnih mož pri Rambusu - Davidom Mooringom. Seveda intervjuja ne vzemite preveč resno, ker - saj veste - vsak navija za svoje .

0 komentarjev

Rambus zopet na sodišču

Hartware.net - Kot že veste je Rambus tožil različne proizvajalce pomnilniških medijev zaradi kraje patentov in vedno ˝popušil˝. No sedaj pa se je zgodila manjša sprememba. Rambus to pot ni tisti ki toži, temveč je to pot tožen on. Zakaj gre. Trenutno je Rambus soočen z večinsko tožbo delničarjev proti njem. V tožbi delničarji očitajo Rambusu zavajanje o posedovanju patentov in z tem posledično tudi izgube na račun delnic,zaradi tega zavajanje, ki so temu sledile. To pa je tudi razumljivo, saj so delnice v enem letu izgubile skoraj 90% vrednosti.

2 komentarja

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Ponovno : Rambus vs. Infineon

uebertakten.de - Kreganje okoli kraje patentov med ameriškim proizvajalcem Rambusom in nemškim Infineonom se nadaljuje sedaj v Nemčiji. Kot je znano je Rambus obtožil Infineon in nekatere druge proizvajalce (Micron, Infineon, Hyundai) modulov kraje patentov. V tem sporu gre predvsem za kršitev evropskega Rambus patenta, ki dovoljuje proizvodnjo pomnilniških čipov. Rambus, ki nima svoje lastne proizvodnje, je tako močno odvisen od prodaje licenc. V maju je Rambus, v podobni tožbi v ZDA, doživel težek poraz. Tožba je bila zavrnjena in Rambus je moral denarno nadomestiti izpad proizvodnje. Za razplet te tožbe bo treba še počakati.

1 komentar

Pravici je zadoščeno

Electic Tech - Italijansko sodišče je tudi ugotovilo, da Micron ni kršil patentov, ki jih je registriral Rambus. Še ena sodba ovržena, še en velik dan za to, da se spomnimo, da se s takim grdogrdim odnosom ne pride nikamor. Rambus, raje delaj to, za kar si narejen. Delaj pomnilnike. Po konkurenčnih cenah.

0 komentarjev

Rambus izgubil na sodišču

SystemLogic - Na Slo-Techu smo Rambusovo tožarjenje pozorno spremljali že od samega začetka in sedaj se zadeva počasi zaključuje. Po tem, ko jim je uspelo podrediti nekaj manjših proizvajalcev pomnilnik, se je Rambus lotil velikanov in na prvem mestu je bil Infineon. Na srečo se je vse skupaj pri Infineonu tudi končalo. Ne le, da Rambus ni dobil, kar je zahteval, temveč jih je sodnik spoznal za krive prevare pri pridobivanju patentov, ki so jih pomnilniški proizvajalci razvijali pod okriljem JEDECa. Tako mora Rambus plačati $3.5 milijona odškodnin. Na sodbo se sicer mislijo pritožiti, toda dvomim, da bo to kaj spremenilo. Pa so le dobili, kar so si zaslužili!

3 komentarji

RAMBUS izgublja

EBN - Kaj naj rečem o podjetju, ki na trgu neslavno propade, nato pa za zadovoljitev toži prav vse proizvajalce po vrsti, češ da so kršili njegove patente? Karkoli bi rekel, bi strogo kršilo moralna pravila naše strani, zato ostanimo samo na reku: "Bes jih plentaj". Resno. Njihov neprofesionalni arogantni odnos jih bo pripeljal samo do ene stvari - propada. Tega se zavedajo tudi v ZDA, saj je okrožni sodnik Robert Payne ovrgel prav vse tožbe RAMBUSA proti podjetju Infineon, razen treh, v isti sapi pa izjavil, da Infineona itak ne bi obtožil kakršnihkoli zlih dejanj. RAMBUS je spet pogorel v celi črti. Živel ameriški sodni sistem ! Klik!

5 komentarjev

Rambus z velikimi stroški

Tech Web - Heh, ta novica pa me je po pravici povedano kar razveselila, saj se štejem med goreče nasprotnike Rambusa (ne tehnologije, temveč politike podjetja, da se razumemo). Kot poroča sam predsenik tega kontraverznega podjetja, so stroški raznih sodnih poravnav precej narasli in bodo samo v tem četrtletju znašali okoli $5 milijonov! To seveda ni malo niti za tako veliko podjetje, saj je skupni prihodek za to četrtletje znašal malo čez $13 milijonov. Torej bi se lahko reklo, da Rambus porabi skoraj polovico svojega zaslužka za tožarjenja po raznih sodiščih, namesto da bi se koncentrirali na razvoj (in ne krajo patentov) ter zniževanje stroškov izdelave. Kakorkoli, v prihajajočem letu jih čakajo še trije ogromni sodni procesi proti Hyunadiju, Micronu in Infineonu, ki bodo podjetje stali gore denarja. Prav jim je !

4 komentarji

British Telecom licencira hipertekstovne povezave

BBC - Angleški British Telekom je po svojem lastnem prepričanju lastnik patenta na hipertekstovne povezave, ki povezujejo Internet. Sodeč po njihovih arhivih so leta 1976 v ZDA patentirali tekstovne povezave za Prestel in Viewdata informacijske servise, sedaj pa so (po lastnem mnenju, seveda) lastniki vseh HTML povezav v ZDA (njihov patent so priznale samo ZDA). Seveda s tem nameravajo mastno profitirati in so se tako že lotili tožbe enega izmed največjih ISPjevv ZDA, Prodigya. Tožba bo po vsej verjetnosti trajala zelo dolgo časa, izida pa trenutno ni mogoče napovedati. Smešno... Več o vsej zadevi lahko preberete na BBC News.

2 komentarja

Rambus toži Nvidio

The Register - Heh, yup, zdaj so se spravili celo na Nvidio, trenutno enega izmed najmočnejših grafičnih gigantov. Sodeč po registerjevem poročilu je Rambus nedavno "obvestil" Nvidio, da z določenimi produkti krši njihove patente in licence in seveda zahteva podpis licenčne pogodbe in plačilo licenčnine. Odvetniki Nvidie so na "obvestilo" že odgovorili in kot lahko sklepate, ni odgovor nič kaj prijazen. Rambusu se definitivno ne nameravajo podrejati, čeprav upajo na sklenitev kakšne, za obe strani ugodne, pogodbe.Hm, Rambus je vedno bolj podoben podivjanem pravnem stroju... Po internetu se celo svaljkajo novice o skorajšnjem pravnem sporu med Intelom in Rambusom. We shall se...

4 komentarji

Rambus bo napadel tudi izdelovalce čipovij

Electronic News - Ko sem prvič prebral to novico se kar nisem mogel nehati smejati! Za kaj sploh gre? Kot veste, Rambus že kar nekaj časa toži vse proizvajalce SDRAM in DDR SDRAM pomnilnika zaradi zlorabe njihovih "patentov". Te patente so si, mimogrede, pridobili po zelo zelo ovinkasti in komaj legalni poti in s pomočjo več prevar. Kakorkoli, nekateri proizvajalci so jim že podlegli in jim morajo plačevati licenčnino, nekateri ( Micron, Infineon ) pa jih trenutno tožijo nazaj. Sedaj pa so pri Rambusu najavili tudi namero, da tožijo vse izdelovalce veznih čipovij ali katerih drugih komponent, ki komunicirajo s pomnilnikom! V bistvu sploh ne vem, ali bi jih označil kot norce ali prekleto pogumne podjetnike... Eno je sigurno: s tem bi si pridobili ogromen monopol na računalniškem tržišču, saj trenutno skoraj ni naprave, ki ne bi komunicirala s pomnilnikom. Upam, da jim bo spodletelo [>:D]!

5 komentarjev