»

Venezuelske kriptovalute petro še vedno ni

Slo-Tech - Bili so časi, ko je vsaka omemba kriptovalut in blockchaina pomenila, da bodo vrednosti letele v nebo, vlagatelji pa stali v vrsti. Na to je bržkone računala tudi Venezuela, ki je letos kot prva država izdala svojo uradno kriptovaluto z imenom petro. Predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bodo izdelali 100 milijonov petrov v skupni vrednosti šest milijard dolarjev, ki bodo podprti z državnimi zalogami nafte (sodček za petro). Toda pol leta pozneje je petro še vedno spregledan, saj ga niso uvrstili na nobeno večjih kriptomenjalnic, prav tako pa je bilo z njim opravljenih zanemarljivo malo transakcij.

Konkretno naj bi vrednost petra zagotavljalo 380 kvadratnih kilometrov veliko območje v...

50 komentarjev

Amazon se pridružuje bilijonskemu klubu

The New York Times - Potem ko je v začetku avgusta Apple postal prvo ameriško podjetje s tržno kapitalizacijo več kot 1000 milijard (bilijon) dolarjev, se je klubu danes pridružil Amazon. Tečaj njegovih delnic je danes za hip presegel vrednost 2050,27 dolarja, kar je ravno dovolj za bilijonsko tržno kapitalizacijo. V nadaljevanju je delnica izgubila nekaj desetink odstotka, v prihodnjih dneh pa pričakujemo, da bo spet presegla to mejo.

Prvo podjetje, ki je preseglo magično mejo 1000 milijard dolarjev, je PetroChina, ki mu je to uspelo že leta 2007. Toda to je bilo v drugačnih razmerah, saj je PetroChina ravno začel kotirati na šanghajski borzi in že prvi dan skoraj potrojil svojo vrednost. Na hongkonški borzi, kjer je bil kotiral že pred tem, je dogajanje sledilo razmeram v...

21 komentarjev

Google kot najvrednejša blagovna znamka prehitel Apple

Forbes - Google je na lestvici najbolj vrednih blagovnih znamk na svetu BrandZ, ki jo je pripravilo podjetje Millward Brown, prehitel Apple in postal najbolj vredna znamka na svetu. Apple, ki je bil prvouvrščeni zadnja tri leta, je padel na drugo mesto, tretji ostaja IBM. Millward Brown podatke zbira z intervjuji z več kot 150.000 posamezniki iz celega sveta (celotno poročilo).

Vrednost Googlove blagovne znamke je v zadnjem letu poskočila za 40 odstotkov in znaša 159 milijard dolarjev, medtem ko je Applova blagovna znamka izgubila 20 odstotkov in pristala pri 148 milijardah dolarjev. Google je napredoval, ker podjetje izvaja številne projekte in pripravlja kopico novih izdelkov in tehnologij....

27 komentarjev

Prodaja Apple naprav bo še letos presegla Okensko

Gates didn't like it

vir: estudio.com
Financial Times - Sodeč po napovedih znane analitske hiše Gartner bo 2013 leto Appla; namreč, prvič doslej naj bi skupna naročila iNaprav (iPhonov, iPodov, iPadov, Mac računal in prenosnikov) presegla tista od naprav z Okni (predvsem namiznih računalnikov in prenosnikov, glede na to, da se telefoni in tablice ne prodajajo najbolje). Lani so številke še bile v prid Oken - 175 milijonov prodanih Windows naprav proti 159 z iOS/OSX, letos naj bi bilo malo v prid Appla, prihodnja leta pa sploh, zlasti na račun prenosnih naprav.

Trend prehoda z namiznega na prenosno računalništvo se sicer omenja že nekaj časa, in Apple (ter Google) sta ga znala bistveno bolje izkoristiti kot nekdanji velikan Microsoft. Številke v mobilnem sektorju so zares vrtoglave - do 2015 naj bi se letno prodalo kar...

33 komentarjev

Kitajsko sodišče v provinci Guangdong prepovedalo prodajo ipadov

Kitajske oblasti so zaplenile nekaj ipadov.

MacRumors.com - Na Kitajskem ima Apple precej pravnih nevšečnosti s prodajo svojega iPada, saj je na Kitajskem omenjeno ime zaščitena blagovna znamka podjetja Proview. Od leta 2010 se vrstijo tožbe in protitožbe, v katerih Apple poizkuša dokazati, da je zakonito kupil pravico do uporabe imena, medtem ko Proview tega ne priznava.

Spor je izbruhnil leta 2010, ko je Proview vložil tožbo zoper Apple zaradi kršitev blagovne znamke. V njej so trdili, da je Proview od leta 2000 lastnik blagovne znamke iPad na Kitajskem, zato so od Appla zahtevali plačilo odškodnine v višini 800 milijonov dolarjev. Apple je ugovarjal s protitožbo, saj so leta 2009 od tajvanskega Proview International Holdings za piškavih...

25 komentarjev

Na spletu gre največ časa za Facebook

vir: ZDNet
ZDNet - Analitiki v podjetju Nielsen so raziskali brskalne navade uporabnikov interneta in ugotovili, da ti daleč največ časa preživijo na Facebooku. Raziskava sicer zajema le ZDA, a ni pričakovati, da bi bile številke v drugih razvitih državah pomembno drugačne.

Maja letos so Američani na Facebooku zapravili 53,5 milijarde minut, kar pomeni približno 12 minut na uporabnika na dan (Facebook ima v ZDA po Nielsnovi metodologiji 140 milijonov uporabnikov). Na drugem mestu je Yahoo s 17,2 milijarde minut, sledijo pa Google (12,5), AOL (11,4), MSN/Bing (9,5) in YouTube (9,1).

Najbolj priljubljena spletna aktivnost je torej obiskovanje socialnih omrežij, kjer Američani zapravijo 23...

13 komentarjev

Apple najvrednejše podjetje na svetu

Primerjava letošnje rasti delnic Appla (AAPL) in ExxonMobila (XOM)

Heise - Vse od leta 2005 je podjetje z največjo tržno kapitalizacijo na svetu naftni gigant ExxonMobil, ki mu je v tem času ves čas za petami kitajski PetroChina in ga včasih za kratek čas celo prehiti (leta 2008 je za hip najvrednejše podjetje postal Volkswagen, ko je Porsche s premeteno tržno manipulacijo pognal njegov tečaj kvišku). V zadnjem času pa mu preti nova nevarnost v obliki Appla, ki je na začetku leta postal drugo največje podjetje na svetu. Včeraj je med trgovanjem na ameriški borzi Applova delnica pridobila skoraj šest odstotkov, medtem ko je ExxonMobil izgubil dva, s čimer je Apple postal največje podjetje na svetu, s katerim se javno trguje.

Tržna kapitalizacija Appla je ob koncu trgovanja sicer dosegla vrednost 346 milijard dolarjev,...

28 komentarjev

Facebook kani izgubiti blagovno znamko "facebook"

Techdirt - Zuckerbergov Facebook je v preteklosti izredno agresivno nastopil proti vsem spletnim stranem s podobnim imenom, tj. začenši na "face" in s končnico "book". Trdili so, da je izraz "facebook" njihova blagovna znamka, se pravi pravica intelektualne lastnine, ki jim omogoča "razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja" (slovenski ZIL v 42. členu - predmet varstva znamke).

Spremembo domene so zahtevali tudi od britanskega shagbook.com (Shagbook adult dating UK, kaj pa drugega), vendar se je je lastnik slednjega podjetja odločno uprl in britansko sodišče celo poprosil, da Facebooku odvzame že dodeljeno blagovno znamko.

Shagbook svojo zadevo...

14 komentarjev

Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

The Wall Street Journal - Najpopularnejši kitajski spletni iskalnik Baidu že nekaj časa ponuja iskanje glasbenih datotek po spletu, a pri tem uporabniki navadno naletijo na ilegalne kopije datotek. Zaradi tega si je v zadnjih letih Baidu nakopal tožbe kitajskega SAZAS-a in ameriških založnikov (ki so seveda po pravilu izgubljali na kitajskih sodiščih), RIAA in MPAA pa sta ga redno uvrščali na seznam najbolj spornih spletnih strani. Temu so storili konec, saj je Baidu sklenil dogovor z Universal Music, Sony Music in Warner Music o licenciranju glasbe, poroča The Wall Street Journal.

Odslej bodo Kitajci prek spletne strani ting.baidu.com lahko poslušali (stream) ali pa prek iskanja MP3 prenašali glasbo, ki so jo...

19 komentarjev

Microsoft bo sodeloval z največjim kitajskim iskalnikom Baidu

The New York Times - Microsoft se želi okrepiti na kitajskem iskalniškem trgu, zato so sklenili dogovor o sodelovanju z vodilnim kitajskim iskalnikom Baidu. Ta ima na Kitajskem 83-odstotni tržni delež pri iskanju po spletu, a večino poizvedb uporabniki opravijo v kitajščini. V zadnjem času pa narašča tudi število uporabnikov interneta na Kitajskem, ki znajo angleško in iščejo informacije tudi v tem jeziku. Baidu ima nemalo težav pri prikazovanju relevantnih zadetkov na angleške poizvedbe, zato jim bo na pomoč priskočil Microsoft. Njihova iskalna storitev Bing bo namreč servirala rezultate iskanja v angleščini, ki bodo bolj relevantni.

Kitajska ima 470 milijonov internetnih uporabnikov, ki dnevno opravijo 10 milijonov iskanj v angleščini, in tu se skriva velika priložnost za Microsoft. Še posebej mu je delo olajšal Google, ki se je lani spopadel s kitajskimi oblastmi v vprašanju upravičenosti...

3 komentarji

Facebook dodal označevanje strani na fotografijah

Novost bo pomembna predvsem za oglaševalce, npr. za organizacijo priljubljenih nagradnih iger v stilu 'pošljite nam najbolj noro fotko s počitnic'.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Na facebooku bo kmalu na voljo označevanje (tagganje) fotk s povezavami na facebook strani (Pages); se pravi, na fotki boste poleg prijateljev lahko s kvadratkom obrobili tudi vam ljubo blagovno znamko, podjetje, glasbeno skupino ali kako drugo neumnost.

Vmesnik za tagganje ostaja nespremenjen in bo na voljo vsem uporabnikom, vštevši tistim, ki strani (še) niso dodali med priljubljene. Prav tako je mogoče nastaviti zasebnost vsake oznake in s tem njegov prikaz omejiti le na prijatelje. Označene slike se bodo sicer zbirale na posebnem jezičku "photos" na zadevni facebook strani in ne njenem zidu.

Oglaševalci si že manejo roke ..

8 komentarjev

Apple največ vredna blagovna znamka na svetu

Podatki za Evropo brez Velike Britanije in Irske.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Blagovna znamka podjetja Apple je najbolj vredna znamka na svetu, so izračunali v podjetju WPP plc. Njena vrednost se je v zadnjem letu povzpela za 84 odstotkov in dosegla vrednost 153,3 milijarde dolarjev. Prejšnji vodilni Google je izgubil dva odstotka in z 111,5 milijarde dolarjev vredno blagovno znamko pristal na drugem mestu po štiriletnem vodstvu. Tretje mesto po novem drži IBM, četrti je McDonald's, peti pa Microsoft.

Med zanimivimi sta še Facebook, ki je vrednost svoje znamke povečal za 246 odstotkov in z 19,1 milijarde dolarjev zasedel 35. mesto, in kitajski iskalnik Baidu na 29. mestu s 141-odstotno rastjo. Največ so izgubili BlackBerry (-20 odstotkov), British Petroleum (-27 odstotkov),...

56 komentarjev

Intel z najboljšim poslovnim rezultatom v zgodovini

Otellini ima razlog za zadovoljstvo

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. junija. V treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 10,8 milijarde dolarjev, kar je za 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko so še lani v tem kvartalu izgubili 400 milijonov dolarjev - k temu je sicer levji delež prispevala globa EU v višini 1,1 milijarde evrov. Bruto marža je letos znašala 67 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot lani. Intelov izvršni direktor Paul Otellini se je pohvalil, da je bilo letos najboljše četrtletje v 42-letni zgodovini podjetja. Za naslednji kvartal načrtujejo prihodke v višini 11,6 milijarde dolarjev.

31 komentarjev

Palm naprodaj

Bloomberg - Več zaporednih rdečih let je Palm pripeljalo tako daleč, da se bodo prodali. Finančni podjetji Goldman Sachs Group in Qatalyst Partners, ki bosta koordinirali prodajo, zdaj iščeta primernega kupca. Neuradni viri pravijo, da se trenutno zanimata tajvanski HTC in kitajski Lenovo. Še najbolj bodo s prevzemom zadovoljni v Elevation Partners, ki so 30-odstotni lastnik Palma, saj delnice Palma norijo gor in dol, prevzem pa bi temu napravil konec. V zadnjem letu smo videli vrednosti od 17 dolarjev do manj kot štirih dolarjev. Včeraj se je delnica zaradi napovedi o prodaji pobrala in pridobila dvajset odstotkov, ko je pred tem izgubila več kot šestdeset odstotkov vrednosti.

Obeti za trenutno četrtletje niso rožnati. Podjetje načrtuje dohodke iz prodaje v višini manj kot...

7 komentarjev

Hewlett-Packard vsled nižjega dobička odpušča

smh.com.au - HP je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, na podlagi katerih so že napovedali odpuščanja. Njihov čisti dobiček je upadel na 1,7 milijarde dolarjev, kar je 20 odstotkov manj kot enakem obdobju lani. Nekoliko so se znižali tudi prihodki, ki so uplahnili za tri odstotke in so v drugem četrtletju fiskalnega leta, ki se je končalo 30. aprila, znašali 27,4 milijarde dolarjev. Da bi izboljšali učinkovitost, bodo odpustili približno dva odstotka zaposlenih, kar pomeni okrog 6400 duš, je napovedala glavna finančnica Cathy Lesjak. To nameravajo izvesti v prihodnjih 12 mesecih.

Eno izmed redkih področij, kjer je HP v tem četrtletju blestel, so bile storitve za podjetja, kjer so nabrali kar 1,17 milijarde dolarjev dobička, predvsem zaradi lanskega prevzema podjetja EDS. Ostale divizije so beležile zmanjšanje prihodkov in opazno nižje dobičke. Zanimivo je še, da se je prodaja v Severno Ameriko povečala za devet odstotkov, medtem ko se je v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod,...

1 komentar

Samsung še vedno največji

X-Bit Labs - Sodeč po poročilu Gartner Dataquest je bil Samsung v drugem letošnjem kvartalu še vedno največji proizvajalec pomnilnika, saj obvladuje slabo tretjino trga (31 odstotkov), kar je za odstotek več kot v prvem letošnjem četrtletju. Povečali so tudi prihodke od prodaje, ki so zdaj znašali 1,155 milijarde dolarjev. Na drugem mestu je Micron, sledijo pa mu Infenion, Hynix, Nanya in Elpida. Več o tem.

3 komentarji