»

Založnike skrbi snemanje pretočnih vsebin

BBC - Založniki imajo pred seboj nov problem s piratiziranjem glasbe, ugotavlja raziskava britanskih Intellectual Property Office (vladna služba za avtorske pravice) in PRS for Music (britanski SAZAS). Glavni problem predstavlja lokalno snemanje pretočnih vsebin za poznejše predvajanje, ki se je v letih 2014-2016 povečalo za več kot 140 odstotkov. Gre za strani, ki omogočajo shranjevanje pretočnih vsebin (stream-ripping), denimo videoposnetkov z YouTuba, skladb s Spotifyja in podobno. Založniki opozarjajo, da je to nezakonito.

O obsegu tega početja pričajo naslednje številke. V raziskavi je sodelovali 9000 ljudi. Lanskega septembra so ti ljudje te strani uporabljali v 500.000 primerih, medtem ko so spletne hrambe (Dropbox,...

175 komentarjev

Promet po internetu: večina za razvedrilne vsebine, torrentov manj

Slo-Tech - Sandvine je objavil svojo polletno študijo internetnega prometa po svetu, ki kaže, na kaj odpade največji delež prenesenih podatkov. Pomislili bi, da večino potratimo za prenose vsebin prek torrentov, a to ni res. Daleč največji kos kolača poberejo razvedrilne vsebine na zahtevo (streaming). Pričakovano je ta delež najvišji v Ameriki, kjer je teh storitev več, medtem ko se Evropejci zatekamo tudi k manj legalnim alternativam.

Poglejmo najprej Evropo, in sicer dostop do interneta prek žičnih povezav. V povprečju uporabnik z interneta prenese 14 GB, medtem ko vanj pošlje 3,4 GB podatkov. Mediana za ti vrednosti znaša 6,3 GB in 751 MB; torej ima porazdelitvena krivulja izrazit debel rep v...

18 komentarjev

V ZDA znatno manj torrent prometa

Sandvine izdeluje omrežno opremo za QoS, med drugim tudi motilce torrent povezav. Kot taki so ja v dobrem položaju za oceno količine p2p prometa.

vir: Sandvine Networks
TorrentFreak - Kanadski proizvajalec mrežne odpreme Sandvine networks je izdal zanimivo poročilo o globalnih internetnih trendih za prvo polovico letošnjega leta. Najbrž najbolj zanimiv podatek zadeva občutni padec deleža torrent prometa z 17,3 % na 11,3 %, a to le v ZDA. V Evropi se še vedno drži z dobrimi 20 odstotki (skupaj 30 % z eDonkey in drugimi p2p klienti), v Aziji pa je sploh visok, skupaj skoraj 66 %.

Pravijo, da glavni razlog za razliko ni v bolj striktnem režimu ščitenja...

24 komentarjev

V Franciji po HADOPI-ju manj piratstva

Ars Technica - Te dni mineva 15 mesecev, odkar je v Franciji v veljavi strogi protipiratski zakon HADOPI. Ta vzpostavlja mehanizem za lovljenje nezakonitih datotek, ki se prenašajo na P2P-omrežjih, in kršitelje avtorskih pravic strogo kaznuje. Prve študije nekaj mesecev po uveljavitvi zakona so kazale, da njegov učinek na piratstvo ni želen, saj se uporabniki zgolj preusmerijo na druge načine distribucije, ki jih HADOPI ne pokriva. Rezultat leto dni pozneje je generalno gledano nekoliko bolj vzpodbuden, a za glasbene založnike enako klavrn.

Uradno poročilo kaže, da se je količina nelegalnih datotek, ki se prenesejo prek P2P, zmanjšala. Uporabili so dve metodologiji in po eni so izmerili 43-odstotni padec,...

105 komentarjev

Netflix prihaja v Evropo, sprva na Otok

BBC - Priljubljena storitev Netflix, ki v ZDA, Kanadi in v zadnjem času tudi Južni Ameriki ponuja video na zahtevo (video-on-demand) in neposredne prenose prek spleta (streaming), se pripravlja na širitev v Evropo. Prihodnje leto bodo začeli poslovati tudi v Veliki Britaniji in na Irskem, kasneje pa se bodo širili tudi na kontinent. Še junija je sicer veljalo, da bo v Evropi prva na vrsti Španija, a so očitno na Otoku prikazali večjo pripravljenost za sodelovanje.

Netflix bo v Evropi ponudil podobne storitve kot v ZDA, to je neomejen streaming TV-oddaj, serij in filmov prek interneta. Klasični DVD-by-mail ostaja omejen izključno na ZDA po trenutno znanih podatkih. Cene in podrobnosti še niso znane, saj jih bo Netflix razkril tik pred zagonom storitve, kar bo v...

32 komentarjev

Na Netflix in YouTube vedno več prometa, P2P v upadu

Ars Technica - Priljubljena mantra borcev proti spletnemu piratstvu pravi, da večino prometa na internetu tako ali tako predstavlja ilegalno pretakanj vsebin prek omrežij P2P, zato omejevanje mesečnega prenosa podatkov ne more škoditi. Rezultati raziskave interneta prometa za ZDA jih postavljajo na laž, saj zagotovo vsaj polovica prometa zakonita.

Podatki se v posameznih virih nekoliko razlikujejo, a trendi so jasno vidni v vseh. Narašča promet, ki ga ustvarijo storitve, kakršni sta YouTube in Netflix (gledanje video vsebin neposredno prek spleta), medtem ko je delež prometa prek omrežij P2P na najnižjih ravneh. Od leta 2007 se je promet prek P2P več kot razpolovil in sedaj po meritvah Arbor Networka znaša osem odstotkov. Na Netflix odpade dvajset, na YouTube pa dvanajst odstotkov prometa prek interneta.

To kaže, da imajo filmski...

8 komentarjev

Google kupil BeatThatQuote in Next New Networks

Google - Google je za začetek tedna objavil nakup dveh podjetij. Neposredno so kupili britansko podjetje BeatThatQuote, ki se ukvarja z iskanjem cen oziroma različnih najugodnejših ponudb za nakup izdelkov na internetu. Ustanovljeno je bilo leta 2005 in je do danes ustvarilo kumulativno izgubi dveh milijonov funtov ob prometu 8,5 milijona funtov. Stran tekmuje z večjima tekmecema Go Compare in Compare the Market. Google je za BeatThatQuote odštel 37,7 milijona funtov.

Prek YouTuba pa je Google kupil Next New Networks. Slednje producira izvirne video vsebine in pomaga avtorjem distribuirati svoje filme. S prevzemom želi Google nadgraditi YouTube iz storitve, kjer se večidel objavljajo kratki, domači posnetki, v storitev, kjer svoje mesto najde tudi...

2 komentarja

ISP-ji: preveč prometa za premalo denarja

Pozicija evropski in ameriških regulatorjev interneta

Ars Technica - Štirje veliki evropski ponudniki dostopa do interneta, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia in Telefónica, so naročili študijo A Viable Future Model for the Internet pri A.T. Kearney o prihodnosti interneta. Podjetja namreč zagovarjajo trditev, da YouTube in Netflix neupravičeno bogatita s ponujanjem vsebine. Krivično se jim zdi, da čeprav strani servirata ogromne količine podatkov, plačujeta le fiksni pavšal za dostop do interneta in pogodbe o izmenjavi podatkov, medtem ko vsi stroški in nič dobička odpadejo na ponudnike dostopa do interneta.

Zato predlagajo eno izmed štirih možnosti:
  • podražitev dostopa do interneta za končne uporabnike za okoli šest evrov na mesec;
  • zaračunavanje internetnim podjetjem 0,05 evra za vsak prenesen gigabajt po omrežjih in...

33 komentarjev

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

YouTube izstrelil Monty Python v višave

Slashdot - Založniki in avtorji radi tarnajo, da jim internet odžira kruh, najsi gre za nelegalne prenose prek omrežij P2P ali čisto legalno gledanje videospotov na YouTubu. Legendarni Angleži Monty Python so pokazali, da to ni nujno res in da se da internet dodobra izkoristiti. Novembra lani so se odločili, da bodo odprli svoj kanal na YouTube, kjer bo na voljo nekaj najboljših skečev, in poteza sem jim je obilno obrestovala. Njihov DVD je na Amazonu zlezel na drugo mesto najpriljubljenejših filmov. Če se bolj razumete na številke, povejmo, da je rast prodaje znašala stratosferskih 23 tisoč odstotkov. Zakaj točno so ljudje razgrabili njihove DVD-je, se bosta verjetno RIAA in MPAA spraševali še nekaj časa, a nauk te zgodbe je zelo preprost. S pravim pristopim je internetu navzlic (ali pa prav zavoljo njega) še vedno moč prodajati.

42 komentarjev