»

Android domov pošilja 20-krat več podatkov kot iOS, iOS pobira lokacijo od neprijavljenih uporabnikov

Slo-Tech - Profesor Douglas Leith z uglednega Trinity Collegea v Dublinu je preveril, koliko podatkov telefoni z Androidom in iOS pošiljajo Googlu oziroma Applu. Zanimalo ga je, kaj vse in kdaj se posreduje na strežnike proizvajalca, četudi uporabnik tega ne želi oziroma se odjavi od vseh oblik zbiranja podatkov. Ugotovil je, da je Google prenese večjo količino podatkov, Apple pa k sebi prenaša več različnih vrst podatkov. Google in Apple se z izsledki študije ne strinjata z ugovorom, da je uporabljena metodologija napačna.

Leitha je zanimalo, kaj pošlje telefon pri različnih scenarijih: prvi zagon po ponastavitvi, vstavitev/odstranitev kartice SIM, neaktivnost (idling), pregled nastavitev, vklop/izklop lokacije, prijava v tržnico z aplikacijami (Play Store, App Store). Upošteval je podatke, ki jih posreduje sam operacijski sistem in tudi tiste, ki jih pošiljajo integrirane in prednaložene aplikcije (Siri, OK Google; iCloud, Google Drive; Apple Maps, Google Maps; ApplePhoto, Google Photos)....

78 komentarjev

Androidi in iPhoni z Broadcomovim čipom za Wi-Fi močno ranljivi

Slo-Tech - Gal Beniamini iz Googlovega projekta Zero, v sklopu katerega se iščejo ranljivosti v programski in strojni opremi, je odkril, da je veliko pametnih telefonov z iOS ali Androidom, ki uporabljajo Broadcomov čip za zagotavljanje povezljivosti z Wi-Fi, ranljivih za oddaljen napad. Za uspešen napad zadostuje, da je naprava v dometu istega Wi-Fi kakor napadalec, medtem ko žrtvi ni treba storiti nič. Apple je luknjo v ponedeljkovi posodobitvi iOS 10.3.1 že zakrpal, medtem ko je Google še ni. To naj bi storil še ta mesec, a v ekosistemu Android od popravka v glavni kodi do njegove namestitve na vseh napravah mine precej časa, vsi telefoni pa ga sploh ne dobijo.

Napad deluje, če telefonu pošiljamo paketke Wi-Fi (frames), ki vsebujejo določene posebej prilagojene vrednosti. To zmede firmware v Broadcomovem čipu, kjer pride do prekoračitve...

7 komentarjev

Google prevzel Zagat

Google - Google je včeraj najavil, da so prevzeli podjetje Zagat, ki je znan ocenjevalec lokalov, trgovin itn. Za razliko od večine Googlovih nakupov, ki jih predstavljali relativno mladi start-upi, je bil Zagat ustanovljen že leta 1979. Prav tako podjetje ni prisotno zgolj na internetu, ampak objavlja ocene kakovosti restavracij tako na spletu kakor tudi v tiskanih izdajah (kjer so pravzaprav začeli).

Zagat restavracije ocenjuje po ključu z več postavkami, tako da lahko skupaj zberejo do 30 točk. Pokrivali so več kot sto mest, pri ocenjevanju pa so se zatekali tudi k mnenju uporabnikov (gre za enega prvih primerov user-generated content). Svoj obseg so razširili na restavracije, hotele, motele, trgovine, nočne klube, diskoteke itn.

Zaradi naštetega so bili privlačna tarča za Google, ki je hitro uvidel...

19 komentarjev

Nova tožba zoper Apple zaradi zbiranja osebnih podatkov

CNet - Zoper podjetja Apple, Pandora Media in The Weather Channel so na ameriškem teritoriju Portoriko vložili tožbo, ker naj bi Apple ne razkril dejstva, da osebne podatke delijo s tretjimi podjetji, zlasti oglaševalci. Tožba je podobna v začetku meseca vloženi tožbi zaradi sledenja lokacije.

Problem je spet UDID (unique device identifier) mobilnih naprav iPhone in iPad, ki se podobno kakor serijska številka izdelka ne more spremeniti in mu Apple sledi. Ker UDID ni mogoče spremeniti, pobrisati, napraviti nevidnega ali kako drugače vplivati nanj, so ga nekateri že poimenovali superpiškotek. V tožbi zato trdijo, da Apple z zbiranjem in posredovanjem osebnih podatkov in lokacije, ki zaradi UDID omogočajo profiliranje, ter...

2 komentarja

Skupinska tožba zoper Google zaradi sledenja lokacije v Androidu

Ars Technica - Prejšnji teden smo poročali, da vsi pametni telefoni (Android, Apple, Microsoft) shranjujejo podatke o lokaciji telefona in še nekatere druge s tem povezane. Prav zaradi se Googlu obeta skupinska tožba, ki sta jo v Detroitu vložila nezadovoljna uporabnika.

Čeprav Android ne shranjuje podatkov neomejeno dolgo, kot to očitno počne Apple, je po drugi strani še bolj problematično, da Android lokacijo določi in zapiše vsakih nekaj sekund in večkrat v uri posreduje Googlu. Vsak telefon dobi enolično številko, ki sicer ne bi smela omogočati identifikacije, a je mogoče s tehniko deanonimizacije in iskanja vzorcev postaviti dobre korelacije. Zaradi tega sta Julie Brown in Kayla Molaski vložili tožbo zoper Google, v kateri zahtevata bodisi prekinitev...

28 komentarjev

Tudi Microsoft Windows Phone zbira podatke

vir: CNet
CNet - Kakor smo ugotovili, da si Applov iOS in Googlov Android shranjujeta lokacijo telefona in nekatere druge podatke, počne nekaj podobnega tudi Microsoft Windows Phone. Telefoni z nameščenim Microsoftovim operacijskim sistemom v Redmond pošiljajo podatke o serijski številki aparata (unique ID), podrobnosti o vseh vidnih brezžičnih omrežjih (Wi-Fi) in točne zemljepisne koordinate, pridobljene z GPS. Kako pogosto se ti podatki posredujejo v Microsoft, tamkajšnji tiskovni predstavnik ni mogel povedati.

Za razliko od Appla in Googla pa Microsoft podatkov ne shranjuje tudi lokalno na telefonu, kar so bili glavni očitki Applu in...

11 komentarjev

Tudi Android beleži zgodovino lokacij telefona

Guardian - Medtem ko so se ameriški senatorji zgražali nad radovednostjo Applovega operacijskega sistema iOS, ki na iphonu v datoteko consolidated.db vestno beleži vse lokacije telefona in omrežja, s katerimi je prišel v stik, je Magnus Eriksson pokazal, da Android počne zelo podobno.

Naprave z Androidom shranjujejo zadnje lokacije telefona, oznake zadnjih baznih postaj, s katerimi se je telefon povezal, in imena zadnjih brezžičnih omrežij (Wi-Fi), ki jih je telefon srečal. Pri tem njegov spomin ne seže toliko nazaj, kot je to slučaj za Apple, saj si shranjuje samo zadnjih 50 lokacij in 200 srečanih omrežij. Razlika je tudi v dostopnosti teh podatkov, saj jih iOS shranjujejo v navadno datoteko, do katere ni težko dostopiti, medtem ko se je do teh podatkov...

9 komentarjev

Applov iOS 4 si shranjuje zgodovino lokacij telefona

Slo-Tech - Pete Warden in Alasdair Allan sta pri raziskovanju podatkov na iPhonu, ki sta jih potrebovala za vizualizacijo nesreče v Fukušimi, odkrila, da Applov operacijski sistem iOS 4 ves čas pridno shranjuje lokacijo naprave v datoteko consolidated.db. Sprva je kazalo, da je morebiti v njej le nekaj vnosov za zadnje dni, a se je izkazalo, da vsebuje vse podatke o zemljepisni dolžini in širini za ves čas namestitve iOS 4. Koordinate niso povsem točne, a so najboljši možni približek, ki ga naprava dobi s triangulacijo.

Podatki se shranjujejo v napravi, kamor zaradi peskovnika načeloma ni enostavno dostopiti, a se pri izdelavi varnostne kopije prenesejo tudi vanjo. Tam so že bolj ranljivi, saj niso nujno šifrirani (odvisno od nastavitev). Problem...

50 komentarjev

Osem milijonov poizvedb lokacije v letu dni

Wired News - Bloger in aktivist za večjo zasebnost Christopher Soghoian se je prikopal do zanimivih informacij o sledenju uporabnikom s pomočjo njihovih mobilnih telefonov. Odkril je, da so med septembrom 2008 in oktobrom 2009 pri operaterju Sprint Nextel oblastem kar osemmilijonkrat posredovali zemljepisne koordinate zahtevanega telefona. Še več, obstaja namreč portal, kjer lahko policija vpiše številko in avtomatično dobi koordinate.

Predstavnik podjetja za stike z javnostmi je takoj začel miriti javnost, da številke niso tako ogromne, kot se zdi na prvi pogled. Ni šlo namreč za osem milijonov naročnikov, marveč mnogo manj številk. Kot pravi, se številka hitro nabere, saj gre za posamezne poizvedbe, ki se seveda večkrat nanašajo na isto številko, ki jih policija sledi tudi več...

28 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev

Google vključil "kill" stikalo v Androida

MacRumors.com - Ko je Apple izdal svoj SDK paket razvojnih orodij, najnovejšo različico popravkov in predstavil svoj iTunes App Store za prodajo programov, je bilo najbolj šokantno odkritje, da je Apple v svoj programski paket vključil tudi t.i. kill stikala, s pomočjo katerega lahko Apple katero koli aplikacijo, za katero bi se izkazalo da je uporabnikom škodljiva, izbriše iz vseh telefonov, ki so jo kupili.

Podobno kill stikalo pa bo možno najti tudi v Google-ovem Androidu - tako Pogoji uporabe že pred samo izdajo opisujejo, da si Google pridružuje pravico do izbrisa katere koli aplikacije, za katero se izkaže da krši pogodbo. To sicer pomeni, da je Google nekoliko bolj odkrit glede stikala kot Apple, ki je potrdil obstoj le-tega šele po izdaji SDK-ja, vendar pa bi enak odnos do uporabnikov, kot ga je imel Apple, bil za Google poguben, saj je že po Apple-ovem razkritju prišlo do velikega šoka med uporabniki, ponovna ponovitev vaje pa bi bila že neumnost za podjetje kot je Google.

Google se...

19 komentarjev

Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008

Geodetska uprava RS - Slovenija bo do 1. januarja 2008 zamenjala Gauss-Kruegerjev koordinatni sistem iz časa Avstroogrske za sodoben koordinatni sistem ETRS89 (European Terrestrial Reference System 1989). Gre za sodoben evropski geocentrični geodetski datum, sprejet s strani EUREF.

Pri novem sistemu je spremenjena definicija elipsoida (t.j. matematična aproksimacija zemeljske površine na način, da se ta ploskev kar najboljše prilega površini, a še vedno ostane matematično enostavno določljiva), in sicer iz Besselovega v GRS 80. Do menjave je prišlo predvsem zato, ker stari sistem ni bil kompatibilen z GPS-ovim elipsoidom WGS84, pa tudi zato, ker je bila stara mreža zelo deformirana zaradi napak pri določanju temeljnih točk. To je pomenilo, da ni bila mogoča enostavna pretvorba iz GPS koordinat v našo državno koordinatno mrežo.

Za uporabnike to pomeni, da bodo koordinate, ki jih bo izpljunil GPS, brez preračunavanja uporabne tudi na naših bodočih kartah. Ker se večina evropskih držav ravno tako...

19 komentarjev

Kokoš ali jajce?

Slashdot - Da je obstoječe razmišljanje o datotečnih sistemih krepko za časom, zastarelo in predpotopno, je jasno kot beli dan. Pojavljajo se raznorazne rešitve, kako opustiti idejo o lokaciji shranjenih datotek. In Microsoft in Apple se že prepirata, čigava ideja je boljša in katera se je pojavila prej. Nažalost pa nihče ne omeni, da je rešitev prvi ponudil Suse 9.3 (Beagle), kot samostojni izdelek pa Google (Google Desktop).

Naj se kar prepirajo, glavno je, da uporabnike čakajo boljši časi.

31 komentarjev