»

Adobe kaže pot v prihodnost: naročnina na programsko opremo

vir: CNet
CNet - Prodajanje programske opreme se težko primerja s prodajo klasičnih fizičnih dobrin, zato mnogokrat beremo raznorazne primerjave o poštenosti različnih omejitev, ki jih postavljajo proizvajalci. Nekatere primerjave so poštene, druge so iz trte izvite. Karkoli si že o tem mislimo, navaditi smo se morali, da pri komercialni programski opremi večinoma kupujemo licenco za uporabo, ne postanemo pa lastniki programa. Od tod sledi kopica omejitev (ena licenca pomeni en računalnik, če ni drugače dogovorjeno, omejena preprodaja rabljene programske opreme itd.), ki jih moramo upoštevati. Vseeno pa je doslej klasični model prodaje poznal tako imenovane večne licence. Ko ste program kupili, ste ga lahko uporabljali neomejeno časa - in prav zato mnogokod še vedno uporabljajo Windows 95, ker na primer...

210 komentarjev

Adobe za odpravo ranljivosti zahteval drag nakup nove verzije

vir: ZDNet
ZDNet - Razumljivo je, da ima vsaka programska oprema omejeno obdobje, ko jo proizvajalec podpira. V obdobju splošne podpore si tako običajno brezplačno obetamo varnostne popravke, odpravo odkritih hroščev in včasih celo kakšno manjšo novo funkcionalnost. Običajno traja to obdobje vsaj nekaj let, za najbolj priljubljeno programsko opremo, kot je Windows XP, pa se je raztegnilo na celo desetletje. Adobe, ki ga imajo zaradi odnosa do uporabnikov mnogi pošteno v zobeh, pa je s svojimi programi pravkar skoraj...

36 komentarjev

Adobe daje zbirko Creative v najem

Ars Technica - V svetu grafičnega oblikovanja, urejanja slik, ustvarjanja spletnih strani oz. vsebin, urejanja videa in podobnih opravil je Adobe eden izmed najbolj znanih in najpomembnejših igralcev z zbirko Creative Suite, v kateri se npr. nahajajo Photoshop, Illustrator, Flash, Dreamweaver, Indesign, Premier, After Effects, itd. Nekateri izmed izdelkov bodo zdaj dobili oznako 5.5 in bodo tako sestavljali Creative Suite 5.5. Sem spadajo Indesign, Dreamweaver, Flash s svojimi izvedenkami, Premiere Pro, After Effects, Audition in Media Encoder, v prihodnosti pa ne bodo ostali edini, saj Adobe očitno počasi prehaja na dvoletni cikel polnih izidov, pri katerih se bo za števko povečala prva oznaka (čez eno leto lahko torej pričakujemo zbirko CS 6.0).

Velika novost, ki jo Adobe predstavlja skupaj s predstavitvijo zbirke CS 5.5, je naročniški...

33 komentarjev

Flash na mobitelih zamuja

Flash na Nexus One

vir: engadget
engadget - V videointervjuju, ki so ga posneli pri Fox Business ob izidu Adobovega kompleta za ustvarjanje Creative Suite CS5, je CEO Adobea, Shantanu Narayen, razkril tudi dogajanje s Flashom in njegovim prihodom na mobilne telefone. Da bo polno različico Flasha v obliki izdaje 10.1 dobil Android, vemo že lep čas, zdaj pa je razkril, da si podobno lahko obetajo tudi lastniki naprav, na katerih teče operacijski sistem Blackberry oz. WebOS, torej naprave RIM-a (Blackberryji) in Palma (Pre ter Pixi).

Prvotne napovedi so izid Flasha postavljale v prvo polovico letošnjega leta, a se je izkazalo, da bo zamudil. Pri Adobeu so izid namreč prestavili v drugo polovico leta 2010, gospod Narayen pa je povedal še, da istočasno lahko pričakujemo tudi tablične računalnike, ki bodo...

160 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Adobe Photoshop CS3 Beta

Google News - Adobe je predstavil Photoshop CS3 Beta, ki je javno na voljo za brezplačen 30-dnevni preizkus, uporabniki programov Adobe Photoshop CS2, Adobe Creative Suite 2, Adobe Creative Suite Production Studio, Adobe Design Bundle, Adobe Web Bundle in Adobe Video Bundle pa ga bodo lahko s pomočjo svoje serijske številke aktivirali za neomejeno uporabo do izdaje končne različice, ki je predvidena v drugem četrtletju let 2007.

Poleg posodobljenega uporabniškega vmesnika ter posodobitev orodij Adobe Bridge in Adobe Device Central, je nova izdaja pomembna zaradi dosegljivosti kot univerzalen binarni paket za računalnike Mac, kar pomeni, da bo odslej na Macih s procesorji Intel Photoshop deloval občutno hitreje, saj ne bo potreboval emulacije.

10 komentarjev

Adobe prevzema Macromedio!

Slashdot - Do konca leta bo sklenjen 3,4 milijarde ameriških dolarjev vreden posel prevzema Macromedie, katerega glavni akter bo Adobe. Kaj bo združitev podjetij, katerih številni izdelki so si v marsičem podobni in konkurenčni, prinesla končnim uporabnikom? Zaenkrat lahko le ugibamo, a na podlagi izjav o zmanjševanju stroškov je pričakovati, da bosta Adobov Photoshop in Illustrator izpodrinila Macromediin Fireworks in Freehand. In po podobnem ključu lahko pričakujemo, da bo Dreamweaver na smetišče zgodovine poslal Adobov GoLive.

Na novico nas je opozoril tudi pramarko.

Monopol?

22 komentarjev