»

Svetovna banka izdala obveznico s pomočjo blockchain tehnologije

vir: Fortune
Fortune - Po besedah predstavnikov Svetovne banke gre za prvo obveznico, katere ustanovitev, razdelitev, prenašanje in upravljanje bo potekalo s pomočjo tehnologije razpršene evidence, kot slovenimo "distributed ledger technology". Kar pa ne drži povsem, saj so to doslej že napravile nekatere manjše banke v Veliki Britaniji, Rusiji in drugod.

Drži pa, da gre v tem primeru za res ugledno fintech druščino; obveznice, imenovane bond-i oz. blockchain operated new debt instrument, so namreč izdali skupaj s Commonwealth Bank of Australia v vrednosti 87 milijonov ameriških dolarjev, med naložbeniki pa najdemo številne avstralske državne finančne inštitucije.

Kot so v sporočilu za javnost povedali...

12 komentarjev

Študija Univerze v Oxfordu pojasnjuje nasilno vedenje igričarjev predvsem s slabo narejeno uporabniško izkušnjo

vir: BBC
BBC - Obstoj povezave med nasilnimi računalniškimi igrami in agresivnostjo je že zelo staro vprašanje, na katero nas politika (obvezno) spomni vsake toliko časa, pa čeprav obstaja precej dokazov tudi v obratno smer.

Sveža študija Univerze v Oxfordu zdaj ugotavlja, da za agresijo niti ni kriva sama nasilna vsebina, ampak bolj izkušnja pri igranju (ali kako naj bi se pač prevedlo gameplay mechanics). Največ jeze naj bi povzročal prav slab, ne-intuitiven in zakompliciran mehanizem kontrole oz. igranja, ker pri igralcu vzbuja občutek nemoči oz. tega, da je pač slab (noob, scrub, idr). Raziskovalci so to hipotezo preverili z eksperimentom, ki je vključeval predelano različico priljubljene igre Half Life 2, v kateri nasprotnikov ni bilo treba postreliti, ampak zgolj...

18 komentarjev

Igranje iger naj bi izboljšalo učinkovitost predelave vizualnih informacij

Slo-Tech - O vplivih igranja video in računalniških iger je bilo prelitega že ogromno črnila - igranje iger naj bi redilo, nekateri menijo, da zmanjšujejo stopnjo kriminala, spet drugi iščejo povezave s strelskimi pohodi. Verjetno za igranje iger zanje velja enako, kot za večino ostalih stvari; imajo dobre in slabe učinke, resnica pa je nekje vmes. Zdaj pa poglejmo še najnovejšo raziskavo, ki kaže, da igralci iger boljše predelujejo vizualne informacije.

Na Univerzi Duke so namreč analizirali skupino 125 študentov, med katerimi so bili strastni igralci iger in taki, ki tega sploh ne počno. Ugotavljali so, ali med njimi obstojijo razlike v učinkovitosti vidnega kratkoročnega spomina. V ta namen so jim prikazovali krožno postavitev črk za zelo...

20 komentarjev

Strokovnjaki iz bank bežijo v internetne igre in igralništvo

Londonski City je finančno središče EU

Financial Times - Pred bankirji so težki časi. Nekdaj so Wall Street in investicijske banke pogoltnili najpametnejše diplomante z univerz, pri čemer so jih vabili z astronomskimi plačami in še višjimi bonusi. Sedaj so bankirji v očeh javnosti glavni krivci za skorajšnji razpad globalne ekonomije, zato banke klestijo bonuse in plače na vseh koncih in krajih, nemalokrat tudi odpuščajo, vmes pa posega tudi EU z omejitvijo bankirskih plač. Kam torej z vsemi (kmalu) brezposelnimi bančniki? Kot kaže, jih bodo posrkali založniki spletnih iger, kjer virtualna ekonomija postaja vedno realnejša s pravimi dolarji (Kitajci so to že davno odkrili, Zahodnjaki pa to spoznavajo zlasti z visokimi računi), in ponudniki spletnega igralništva.

Zlasti velik eksodus strokovnjakov iz...

27 komentarjev

Povprečni igralec iger star 37 let

CNet - Nova študija Entertainment Software Association (2011 Essential Facts About the Computer and Video Game Industry) je pokazala nekaj zanimivih dejstev o igralcih računalniških iger, ki jih nismo pričakovali. Odkrili so, da ni res, da je igranje iger v glavnem dejavnost mladostnikov, saj je povprečni igralec star 37 let in ima za seboj 12 let igranja. Kar 82 odstotkov igralcev pa je starejših od 18 let. Povprečni kupec igre je star 42 let. Med igralci je 42 odstotkov žensk, prirast v deležu pa je v njihovi skupini največji. Še zdaleč torej ne velja, da žensk igre ne zanimajo.

Zanimiv je tudi porast med starejšimi igralci, saj je delež starejših od 50 let dosegel 29 odstotkov. Od vseh igralcev jih 65 odstotkov igra z drugimi igralci v živo (torej v isti sobi ali hiši), 55 odstotkov pa jih...

53 komentarjev

Kitajski zaporniki prisiljeni v igranje spletnih iger

vir: BBC
Guardian - Prejšnji mesec smo pisali o sivem trgu z virtualnimi dobrinami, ki se ustvarjajo z igranjem spletnih iger (recimo World of Warcraft) z namenom pridobivanja virtualnih dobrin njihovo preprodajo za prave valute. Nekateri si s tem služijo kruh, saj naj bi bilo na Kitajskem, koder je 80 odstotkov vseh tovrstnih igralcev na svetu, kar 100.000 ljudi, ki jim je to glavna zaposlitev, druge pa v to prisilijo. Liu Dali (ime je izmišljeno) je bil iz zapora izpuščen pred letom 2009, ko je Kitajska prepovedala preprodajo virtualnih dobrin za pravi denar brez ustreznih licenc, a je vprašanje, koliko se je stanje izboljšalo.

Nekdanji zapornik je za Guardian povedal, da morajo zaporniki podnevi opravljati fizična dela (kopati jarke, delati v kamnolomu...

73 komentarjev

Preprodajanje virtualnih dobrin v spletnih igrah pomemben vir prihodkov za manj razvite

vir: BBC
BBC - Spletne igre, kjer igralci zbirajo različne vredne predmete in virtualne valute (recimo zlato), ki njihovim likom dajejo različne prednosti in sposobnosti, so postale velika poslovna priložnost za revnejše države. Svetovna banka v študiji ocenjuje, da je sivi trg, koder se trguje z vrednimi virtualnimi predmeti iz spletnih iger, vreden okoli tri milijarde dolarjev.

Zahodni igralci iger, kot sta World of Warcraft in Lineage, nimajo časa za večurno igranje in zbiranje raznih vrednih predmetov, zato jih pogosto kupujejo od drugih igralcev. Približno četrtina jih je to že storila, pri čemer so vsote najbolj vnetih dosegle tudi več tisoč evrov. Čeprav se ponudniki iger proti temu početju borijo, ga ne uspejo izkoreniniti.

Samo na...

5 komentarjev

Hekerji pokradli za milijon evrov Microsoft Points

Slashdot - Microsoft Points so točke, ki jih Microsoft uporablja kot virtualno valuto v spletnih trgovinah za Xbox Live, Games for Windows Live, Windows Live Gallery in Zune. Osemsto točk stane okrog 10 dolarjev (odvisno od države in menjalnega tečaja). Kupiti jih je mogoče z nakupom predplačilnih kartic, tako da uporabniki za njihovo uporabo ne potrebujejo kreditne kartice. Na spletu sicer najdemo na tone strani, ki obljubljajo domnevno brezplačne točke, a v preteklih dneh je bilo resnično mogoče priti do brezplačnih točk. Hekerji so namreč zlomili algoritem za tvorjenje promocijskih številk na eni spletni strani.

Tako je bilo mogoče generirati nove in nove veljavne kode ter z njimi dostopati do spletne strani, ki je ob vsaki osvežiti uporabnikovemu računu prištela...

4 komentarji

Izposoja filmov prek Facebooka

The New York Times - Warner Brothers je začel ponujati izposojo filmov prek omrežja Facebook, s čimer je potrdil, da se zaveda njegove pomembnosti, in hkrati napovedal konkurenco Netflixu in iTunes. Za zdaj si lahko uporabniki sposodijo samo en film, in sicer Vitez teme, ki ga plačajo z uporabo virtualne valute v Facebooku. Kasneje nameravajo omogočiti še izposojo drugih filmov.

Gre za poizkus, da bi videli, kolikšno zanimanje in povpraševanje po filmih vladata med Facebookovimi uporabniki. Trenutno se namreč virtualna valuta v Facebooku uporablja za nakupe dobrin v igrah, kot sta Farmville in Mafia Wars. Virtualna valuta se kupi v Facebooku s kreditno kartico po ceni dolar za deset enot. Za izposojo filma bo potrebno odšteti tri dolarjev oziroma 30 enot virtualne...

8 komentarjev

Kitajska daje staršem več nadzora nad početjem otrok v internetnih igrah

Na Kitajskem so kiberkavarne zelo priljubljena dostopna točka do interneta.

China Daily - Kitajska vlada je prek osmih ministrstev v ponedeljek objavila seznam ukrepov za zaščito mladoletnih igralcev spletnih iger, ki jih bodo morali ponudniki iger vpeljati najpozneje do 1. marca letos. Preizkusno delovanje sistemov bo potekalo februarja, prihodnji mesec pa bo uporaba obvezna. Namen sprejetih ukrepov je staršem omogočiti večji nadzor nad aktivnostmi njihovih otrok.

Starši ali zakoniti skrbniki bodo lahko od ponudnikov iger zahtevali, da omejijo dovoljen čas uporabe iger na dnevni ali tedenski osnovi ali pa kar v celoti blokirajo uporabo svojih storitev. Ponudniki iger bodo morali redno spremljati vzorce uporabe in igralniške račune, tako da bodo lahko sodelovali s starši, če se bo izkazalo, da njihovi otroci igrajo neprimerne igre...

6 komentarjev

Kitajska omejuje mlade igralce iger

Slashdot - Kitajske oblasti želijo mladoletne igralce računalniški iger zaščititi pred kvarnimi vplivi, zato so jim prepovedali cel kup stvari. Najprej so vsem, ne le mladoletnim, prepovedali uporabo virtualnih valut za nakup realnih dobrin. Kot virtualno valuto Kitajci definirajo tudi predplačilne kartice za igranje spletnih iger (na primer World of Warcraft). Odslej bo uporaba virtualnih valut, ki jih je moč menjati za realno valuto, omejena le na nakup virtualnih dobrin.

Mladoletne igralce iger pa so še dodatno omejili. Da jih splet ne bi pokvaril, jim bodo od 1. avgusta prepovedali sploh vsakršno ukvarjanje z virtualnimi valutami. Nova zakonodaja bo izrecno prepovedovala vsakršne kvarne vsebine, pri čemer natančna opredelitev ni podana. Se pa med njo prištevajo pornografija, kulti, praznoverje, igre na srečo in nasilje v spletnih igrah. Vse to bo mogoče, ker je v veljavi nova zakonodaja, ki zahteva registracijo s pravim imenom.

4 komentarji

Želite poslati svojim najdražjim sporočilo po smrti?

Schneier.com - Na internetu se je pojavila spletna stran You've Been Left Behind, ki zainteresiranim omogoča pošiljanje elektronskega sporočila po smrti.

Letna naročnina na storitev stane 40 USD, spletna stran pa omogoča, da svojim najdražjim pošljete ljubeče sporočilo, v katerega pa lahko vključite tudi (citat s spletne strani): "dostop do svojega bančnega ali borzno-trgovalnega računa, opis skritih vrednih predmetov" in podobne za vaše najdražje pomembne informacije.

Vse te informacije so na strežniku shranjene v šifrirani obliki, hkrati z njimi pa se na strežniku varno spravljen nahaja tudi šifrirni ključ.

V primeru, da se boste torej odločili za uporabo omenjene storitve torej na strežnik nikakor ne pozabite vpisati vseh vaših gesel in naložiti certifikatov za spletno bančništvo. Morda vam bodo vaši svojci po smrti globoko hvaležni. Morda pa vam bo kakšen spletni goljuf hvaležen tudi pred vašo smrtjo...

26 komentarjev