»

Še zadnja država v Evropi dobila 4G

Slo-Tech - Ta teden se je še zadnja država v naši soseščini in Evropi spoznala z omrežjem 4G. Regulator je licence za koriščenje frekvenc 4G razdelil še v Bosni in Hercegovini, kjer se je že začelo poizkusno obratovanje. Komercialna storitev bo na voljo v začetku maja, in sicer po načrtih 8. maja. Trenutno testno deluje v Mostarju, naslednje mesto pa bo Sarajevo.

Za uporabo omrežja 4G bodo morali lastniki telefonov dobiti nove kartice SIM, kar je običajno. V Bosni in Hercegovini v resnici vzpostavljajo omrežje 4G+, ki bo omogočalo hitrosti do 300 Mb/s, kar je dvakrat več od običajnih omrežij 4G. Licence za uporabo frekvenc so dobili vsi trije ponudniki mobilnih storitev (HT Mostar, BH Telekom in Telekom Srpske). Do pokritosti večjega dela države pa bo še trajalo....

4 komentarji

Estonija bo prihodnje leto postavila omrežje 5G

ZDNet - Estonski mobilni operater EMT bo prihodnje leto postavil pilotsko mobilno omrežje 5G, ki v teoriji omogoča brezžični prenos podatkov s hitrostjo 100 Gb/s, v Estoniji pa naj bi dosegal realne hitrosti okrog 4,4 Gb/s. Konkurenca ne spi in prav tako obljublja 5G, čeprav nekaj let pozneje. Do konca desetletja pa naj bi bil 5G nekaj povsem običajnega.

Najbolj zanimivo je dejstvo, da 5G sploh še ni standardiziran, kar pa ne omejuje testov po celem svetu. Samsung je že uspel prenašati podatke s hitrostjo 7 Gb/s, nekaj podobnega pa uspeva tudi Japoncem. V Evropi so najnaprednejši Skandinavci in finska Nokia naj bi 5G testno zagnala že letos.

Tehnični direktor EMT-ja Tiit Tammiste pojasnjuje,...

43 komentarjev

Verizon sledi in prodaja podatke o svojih uporabnikih mobilnega interneta

Hacker News - Največji ameriški mobilni operater Verizon Wireless je pravkar splavil spomladi napovedano storitev prodaje naročniških in prometnih podatkov o svojih uporabnikih oglaševalcem.

Storitev deluje tako, da Verizon v ozadju beleži ves uporabnikov mobilni internetni promet, ter iz njega gradi profil obiskanih spletnih strani. Potem pa v vsak sproženi HTTP zahtevek (v šifirane seveda ne morejo) vstavi posebni header "X-UIDH", ki vsebuje enolični indentifikator tega uporabnika in (sodeč po twittih) tudi njegovega telefona. Ta header potem sprejme vsaka obiskana spletna stran. Če ima njen oglaševalski partner pogodbo z Verizonom, lahko potem na podlagi tega headerja dobi določene podatke o uporabniku - sodeč po PR dokumentih so to podatki o starosti, spolu, prebivališču in seveda spletni...

14 komentarjev

Mobilna omrežja v Braziliji na preizkusu

Slo-Tech - Uvodno tekmo letošnjega nogometnega svetovnega prvenstva med Brazilijo in Hrvaško si je v živo ogledalo 61.000 ljudi, ki so na stadionu v São Paulu opravili več kot 135.000 telefonskih klicev in milijon prenosov podatkov.

Brazilski operaterji so seveda pričakovali velikanske obremenitve omrežja, a številke so vseeno impresivne. Povprečna velikost poslanega besedilnega sporočila, večpredstavnostnega sporočila ali elektronske pošte je znašala dobrega pol megabajta. Z drugim besedami so v dveh urah poslali več kot 500 GB podatkov, kar je veliko - a spet ne tako zelo. Ocenjujejo namreč, da bo finalna tekma 13. julija na stadionu Maracanã v Rio de Janeiru prinesla več kot 12 TB prenesenih podatkov. Povejmo, da so pred osmimi leti na...

17 komentarjev

Nexus 4 ima 'delujoč' LTE

Nexus 4 skriva omejeno podporo za LTE

vir: Android Central
Android Central - Nexus 4 je ob predstavitvi žel pohvale z vseh strani, tako za novo različico operacijskega sistema z novimi podrobnostmi, ki jih prinaša Android 4.2, za industrijski dizajn (steklo na sprednji in zadnji strani, disko efekt pod zadnjim steklom, mat gumirana plastika ob robu, ki izboljšuje oprijem) kot za zmogljivost procesorja, grafičnega čipa in pomnilnika. Večina ocenjevalcev se je obregnila predvsem v kapaciteto pomnilnika, ki obsega le 8 oz. 16 GB (uporabnikom je ob prvem zagonu na voljo ~3 GB manj, kolikor zavzame operacijski sistem in nekatere aplikacije), praktično vsi ocenjevalci iz ZDA pa so potarnali, da ne podpira povezljivosti z omrežji LTE.

V Evropi to niti ni pretiran problem, saj je razširjenost LTE-ja za razliko od ZDA izredno majhna, kar tudi...

14 komentarjev

Potrjen standard ODF 1.2

PC World - Ta teden je komite OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) standard ODF 1.2 potrdil kot novi standard za zapis dokumentov, preglednic, predstavitev in grafov v XML-jevskem formatu. V primerjavi s pet let starim ODF 1.1 prinaša novinec precej izboljšav in novosti, skupno pa obsega 1217 strani dokumentacije.

Glavna novost v ODF 1.2 je na novo napisan modul za...

6 komentarjev

Potrjen standard 802.16m

Slo-Tech - IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) je potrdil standard 802.16m za prenos podatkov po mobilnih omrežjih, ki opisuje naslednjo generacijo WiMax-2. Razvit kot nadgradnja standarda 802.16e, novi standard po več kot štirih letih razvoja podpira hitrosti prenosa podatkov do 300 megabitov na sekundo v smeri proti uporabniku mobilnega telefona.

Vprašanje je, kako se bo WiMax-2 prijel, saj mnogi operaterji na 4G že ponujajo LTE, ki je podoben, a ne povsem združljiv z WiMax-2. Wi-Max je bil še pred leti praktično edini kandidat za podporo v 4G, saj takrat LTE ni bilo še nikjer na vidiku. Toda leta 2007 sta Verizon in AT&T objavila, da bosta podprla LTE v svojih omrežjih 4G in WiMax je začel izgubljati primat. Lani je sicer...

0 komentarjev

Naslednici Santa Rose

bit-tech.net - Santa Rosa, četrta generacija Intelove mobilne platforme, bolj znane pod imenom Centrino, bo, jasno, tekom letošnjega leta dobila naslednico. Na Intel Developer Forumu, ki poteka danes in jutri, je bilo namreč že govora o Montevini. Povedanega ni bilo nič specifičnega o strojnih specifikacijah, obljubljajo pa precej boljše zmogljivosti integriranega grafičnega čipa in zmožnost gledanja BluRay filmov brez zatikanja ob uporabi napajanja le iz baterije! Obljubljajo pa še, da bo nekaj baterije ostalo še za poznejše delo po ogledu filma. Glede na Wikipedijo bo nova platforma zgrajena okrog mobilne verzije veznega čipa serije 45 in ICH9M južnega mostu, s čimer bomo dobili podporo za DDR3. Osrednji procesorji bodo seveda narejeni v 45 nm proizvodnem procesu.

Ve pa se tudi že, da bo Montevina zadnja platforma, kjer bo krmilnik pomnilnika v veznem čipovju - Calpella bo namreč zgrajena okrog procesorjev Nehalem. Ker pa je videz vedno bolj pomemben faktor za nakup prenosnika, vedno večje...

0 komentarjev

Menlow na CESu

AnandTech - Poleg novih, hitrejših in manj(ših,-požrešnih,-vročih) procesorjev za namizne računalnike in prenosnike, je Intel na CESu končno povedal malo več tudi o prihajajoči platformi za mini PCje - ki jih lahko po želji imenujete, kot hoče Intel MID ali če bolj zaupate Microsoftu, UMPC.

Menlow sestavljata procesor, trenutno imenovan Silverthorne in vezni čip (ker je samo en čip, mu težko rečemo čipset, kajne), ki sliši na ime Poulsbo. Silverthorne je pravzaprav sorodnik pred kratkim predstavljenih Penrynov in Wolfdalov, in je tudi narejen v 45nm High-k tehnologiji. Glavni cilj pri načrtovanju je bila majhna poraba energije ob razmeroma dobri zmogljivosti. V številkah to pomeni, da imajo najpočasnejši (600MHz) Silverthorni TDP le okoli 0.6W, na CESu pa so pokazali procesorje delujoče s frekvencami do 1.6GHz.

Za primerjavo se spomnimo, da ima Stealey (uporabljen med drugim v prvi generaciji Asusovega EEE PCja) TDP 3W. Po zmogljivosti Intel cilja v razred Pentiumov M iz leta 2004 (med...

10 komentarjev

Samo za vas ...

Kiberpipa - Zaradi različnih okusov bi težko izpostavili "the" dogodek tega tedna, zato naj vas seznanimo kar s celotnim dogajanjem v Kiberpipi v tem tednu. V torek na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost spoznati WiMAX, kaj pomeni WiMAX tehnologija za končne rezidenčne uporabnike, korenine nastanka, prednosti, zmogljivosti in primerjavo s klasičnimi tehnologijami. V sredo bomo na Spletnih uricah govorili o več kot aktualni temi tega časa pri nas - online predsedniški kampanji, kjer bo Vuk Čosić predstavil zasnovo online dela predsedniške kampanje za enega izmed kandidatov, s poudarkom na danes aktualnih 'social online...

3 komentarji

Brezžična povezava s hitrostjo 1 Gbps na obzorju

Daily Tech - DailyTech pravi, da so se pojavili dokumenti o novi specifikaciji, ki sliši na ime IEEE 802.16m, ki bi naj prinesla vsaj 1 Gbps prenose proti uporabniku.

Skrivnost takih prenosov bi naj bila v t.i. MIMO tehnologiji (multiple-input/multiple-output). Trenutno se zadeva uporablja na 802.11g in 802.11n usmerjevalnikih, da dosegajo hitrosti do 108 Mbps.
IEEE komite je omenil, da ta tehnologija ni del WiMax tehnologije, bi pa naj bili tehnologiji kompatibilni.

13 komentarjev

Power Over Kloker- IBM...

Slo-Tech - IBM je v sodelovanju z Georgia University predstavil prve tranzistorje na Si-Ge, ki delujejo pri sobni temperaturi na 350 GHz, ohlajeni na 4.5K pa pridejo do 500 GHz !

Demonstracijsko vezje s testnim tranzistorjem, kot sem uspel razumeti iz novičke, ni nič posebnega, a to je le začetek, ki kaže na potenciale. Mimogrede, pri tej frekvenci je valovna dolžina signala največ 0,86 mm in to brez upoštevanja dielektričnih lastnosti Si-Ge, sicer verjetno še vsaj dvakrat manjša!

Proizvajalci pogosto uporabljajo enostavna testna vezja, s katerimi merijo frekvenčno karakteristiko tranzistorja. Te pri iskanju novih materialov in tehnik poskušajo "nafrizirati" na čim višje frekvence in rezultati jim dajejo dragocene podatke o lastnostih osnovnih gradnikov vezja v materialu-osnovi. IBM je že dolgo časa nazaj začel delati na Si-Ge kot zamenjavi za Ga-As, ki je bil opevan kot 10 krat hitrejši naslednik silicija, pa se ni prijel v široki uporabi zaradi drugih problemov, predvsem majhnih...

16 komentarjev