»

Amazonova Alexa snemala pogovor in ga poslala naključnemu stiku

Slo-Tech - Po definiciji morajo Alexa (Amazon Echo), Google Home, mobilni telefoni in podobne naprave ves čas poslušati pogovore v okolici, če naj se odzovejo na ključne besede in postorijo želeno. To lahko predstavlja varnostno tveganje, če hekerji uspejo vdreti vanje, saj jih zlahka spremenijo v prisluškovalno napravo. Še bizarnejša zgodba pa se je zgodila paru iz Oregona, ki sta prejela telefonski klic od enega izmed moževih zaposlenih. Po telefonu je dejal, naj takoj izključita Alexo, ker da njune pogovore trosi naokoli. Amazon je bizaren incident potrdil.

O incidentu je sprva poročala lokalna televizija Kiro-TV, na katero se je obrnila uporabnica Danielle. Povedala je, da imata z možem doma Amazonovo Alexo. Pred nekaj tedni...

59 komentarjev

Amazon podpisal z založbami, njihov iTunes Match na poti

Jeff Beszos, Amazonov CEO

vir: CNet
CNet - Amazon je svojo spletno storitev za streamanje glasbe predstavil že lani spomladi, sicer na veliko presenečenje vseh, a potem brez vidnejšega uspeha. Analitiki pravijo, da zato, ker je je rešitev v tej fazi zanimiva predvsem (zgolj) za tiste, ki imajo res veliko glasbe in se zato res ne želijo ukvarjati s kopiranjem med računalnikom in mobilnikom oz. tablico, za to skupino pa ima Apple trenutno boljšo ponudbo - iTunes Match (na voljo celo v Sloveniji). Amazonu zato ni ostalo drugega, kot da se usede za pogajalsko mizo in odpre denarnico.

Digital Locker so namreč zagnali brez krovne pogodbe s štirimi (no, zdaj že tremi) velikimi založbami - Universal + EMI, Warner in Sony. Amazonovo stališče je bilo,...

0 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (5): Optus TV Now in oblačni videorekorderji

ABC News - Avstralska mobilna operaterja Optus in Telstra se že vso pomlad (oz. jesen na njihovi strani ekvatorja) dajeta glede prenosa tekem avstralskega nogometa in rabgija na mobilnih napravah. Dokončna odločitev v tej zadevi bi lahko imela izjemen vpliv na vprašanje zakonitosti oblačnih videorekorderjev (cloud DVR-ov), širše pa tudi glasbenih lockerjev kot npr. iCloud ali Amazon Digital Locker. Poglejmo.

Telstra se je letos februarja z avstralsko zvezo AFL zmenila za mobilno ekskluzivo in zato tudi odštela lepe milijone (med 50 in 150 milijoni avstralskih dolarjev letno), zaradi česar jih je strašno zmotila sveža ponudba konkurenta (Optus s svojo TV Now), ki je omogočala snemanje tekem z javno predvajanih televizijskih kanalov in njihovo...

19 komentarjev

Activision mnenja, da sta Rovio in Zynga močno precenjena

TechCrunch - Mobilna senzacija Angry Birds in Facebook time killer Farmville sta svojima avtorjema konkretno napolnila denarnice in zvišala aspiracije. Zynga se že pripravlja na enomilijardno izdajo delnic za skupaj 10% vrednosti podjetja (med 10-20 miljardami), Rovio pa se ceni na "več milijard" in trenutno zaključuje zaprto dokapitalizacijo po valuaciji 1.2 miljarde.

To postavlja uveljavljene velike založnike pred nenavadno situacijo. Že zaradi vsega denarja, ki se obrne okoli teh iger (zlasti in-app purchasi), bi radi bili zraven. A njihov poslovni model ni nagnjen k tveganju in inoviranju, prej vsakoletnemu štancanju nove različice prejšnjega naslova, s podobno obsežnim changelogom, kot ga...

5 komentarjev

Zakaj je založbam Apple iCloud všeč, Amazonov Digital Locker pa ne

Steve Jobs med popolno in objektivno primerjavo treh servisov za oblačno shranjevanje in streamanje glasbe. V ZDA je ti. 'primerjalno oglaševanje' sicer bolj pogosto in manj regulirano kot v EU [4]

vir: Forbes
Forbes - Forbes magazine je na svojem omrežju blogerjev objavil zanimiv prispevek z naslovom Zakaj založbe ljubijo iTunes Match, medtem ko ga pirati sovražijo. V njem avtorica razpreda o dolgoročnih posledicah, ki bi jih uvedba iClouda lahko imela na glasbeno industrijo in način, kako poslušamo glasbo.

Spomnimo, Apple je ta ponedeljek predstavil oblačno storitev iCloud, ki (med drugim) omogoča hranjenje glasbe iz uporabnikove iTunes zbirke na Applovih strežnikih ("v oblaku") ter njeno poslušanje (streaming) na do deset različnih napravah. Del storitve je tudi rešitev iTunes Match, ki bo na uporabnikovem disku poiskala glasbo, ki ni bila kupljena v iTunes trgovini (in je s tem avtomatsko na voljo na iCloudu), jo analizirala ter v...

11 komentarjev

V pričakovanju Apple iCloud

Predhodnika iClouda, Mobile Me, so pestile težave s slabo dosegljivostjo, nedelovanjem e-poštne storitve in predčasnim zaračunavanjem kreditnih kartic. Apple je bil primoran na veliko deliti po več mesecev brezplačne uporabe, postaviti posebno spletno stran s statusom storitve in povečati oddelek za podporo.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Napetost pred razvijalsko konferenco podjetja Apple (WWDC), ki se bo z Jobsovim keynotom začela ta ponedeljek ob 21 po našem času, se že stopnjuje, in twitter bo po vsej verjetnosti zasut od ranih popoldanskih ur naprej. Medtem svetovni mediji pospešeno brskajo za informacijami o vsebini najavljene storitve iCloud, ki naj bi, vsaj spočetka, skrbela za hranjenje uporabnikove glasbe v oblaku in streamanje te glasbe na iNapravice.

iCloud ne bo prvi Applov poskus na to temo. Med predhodniki najdemo najprej iTools (2000, brezplačen), nato .mac (2002, $99.95 letno) in od leta 2008 Mobile Me ($99 oz. €79 letno). iToolsi so ponujali popularne storitve tistega časa - eVoščilnice, spletno pošto na naslovu...

12 komentarjev

Sony še vedno na udaru

vir: BBC
BBC - Seriji varnostnih spodrsljajev v različnih storitvah podjetja Sony se pridružuje še ena. Hekerji so se včeraj namreč spravili na spletno trgovino kanadskega Sony Ericssona. V napadu so pridobili osebne podatke približno 2000 uporabnikov, med ostalim njihova gesla, elektronske naslove in telefonske številke.

Sonyjevi predstavniki so povedali, da do najhujšega - izgube številk kreditnih kartic - k sreči ni prišlo ter da nezgoda nima vpliva na njihove ostale storitve, ker se je napadena stran nahajala na strežnikih zunanjega ponudnika storitev. A oškodovanim uporabnikom oba podatka nudita bolj klavrno tolažbo.

131 komentarjev

Apple blizu dogovora z založniki za oblačno glasbeno storitev

vir: CNet
CNet - Google in Amazon že ponujata svoji storitvi, kjer lahko uporabniki glasbo prenesejo v oblak in jo poslušajo na katerikoli napravo. Žal še nobenemu izmed podjetij ni uspelo skleniti dogovora z založniki, tako da sta storitvi tehnično varnostni kopiji podatkov uporabnika. To pomeni, da mora vsak prenesti svojo glasbo in ne le podatkov o skladbah, ki jih ima na disku, (četudi ima več ljudi isto pesem), pa tudi pri predvajanju niso čisto svobodni. Apple pripravlja konkurenčno storitev, ki pa ji bodo svoj blagoslov dali tudi založniki.

Z Warner Music Groupom je Apple podpisal pogodbo že pretekli mesec, sedaj pa je sklenil tudi dogovor z EMI Music, medtem ko so pogajanja z Universal Music...

9 komentarjev

Založbe imajo pomisleke glede Amazonovega digital lockerja

Amazon trenutno ponuja 5 GB prostora (20 ob nakupu prvega posnetka v njihovi trgovini). Če mislijo servis razširiti še na videoposnetke, bodo verjetno rabili ponuditi več, čaka pa jih še nasprotovanje internetnih in kabelskih operaterjev, ki jim bo to šlo v zelje. Odveč je povedati, da je servis za zdaj na voljo le Američanom.

Slo-Tech - Poročali smo že o novi storitvi podjetja Amazon - digitalni omarici, ki uporabniku omogoča hranjenje svoje glasbe kar na strežnikih v oblaku ter poslušanje od kjerkoli. Številni komentatorji so postavili vprašanje, ali si je Amazon zagotovil ustrezne pravice za to.

Podobno storitev kani ponuditi tudi Apple, ki pa se še dogovarja z založniki glede pravic za internetni streaming in neomejeni prenos že kupljenih posnetkov. Dosedanja pogodba za iTunes Store mu tega ne dovoljuje, zato uporabniki v primeru izgube že kupljene glasbe ne morejo avtomatsko zaprositi za ponovni prenos (lahko pošljejo e-mail in upajo na najboljše). Dogovor se pričakuje do poletja in naj bi bil na voljo preko

20 komentarjev

Amazon pripravlja digitalne omarice za glasbo

The New York Times - Naslednje velike bitke med internetnimi velikani Google, Apple in Amazon se bodo bíle na področju glasbe. Apple ima s svojim iTunes tod že dobro utrjene položaje, sedaj pa se mu poleg Googla želi pridružiti še Amazon. Slednji namreč uvaja storitev Digital Music Locker (digitalna omarica za glasbo), ki bo imetnikom računov pri Amazonu omogočila shranjevanje svojih vsebin - glasbe, filmov, dokumentov in fotografij - v oblak in dostop od koderkoli na svetu.

To ni nič novega, saj podobne storitve že obstajajo. Novost pa je dodatna ponudba, ki obsega predvajalnik Cloud Player. Ta bo uporabnikom omogočil predvajanje glasbe, ki so jo bili predhodno sinhronizirali v oblak, s kateregakoli računalnik z uporabo poljubnega brskalnika ali namenske aplikacije...

2 komentarja

Avtorji želijo obiti založnike

Guardian - Skupina avtorjev knjig se je odločila iz prehranjevalne verige črtati založnike in je sklenila dogovor o prodaji e-različic svojih knjig neposredno z Amazonom. Gre za mnoga zveneča imena, kot so Philip Roth, Martin Amis in pokojni John Updike (oz. dediči njegovih pravic). Združili so se v Odyssey Editions, nad katerim bdi Andrey Wylie. Trenutno ekskluzivno prek Amazonovega Kindla nudijo 20 naslovov, ki stanejo običajnih 9,99 dolarja. Pogodba velja dve leti.

Wylie je v intervjuju za Harvard Magazine napovedal, da bodo združili 700 strank, pogledali, katerih pravic nimajo v lasti založniki, in ustanovili podjetje, ki bo licence prodajalo neposredno Googlo, Amazonu, Applu in drugim trgovinam. Založniki so seveda ogorčeni, saj jim grozi izguba velikega kosa e-knjižne pogače, zato na vse kriplje dokazujejo, da jim v skladu s pogodbami za papirnate izdaje iste pravice ostajajo tudi za digitalne verzije knjig.

V Veliki Britaniji avtorji od prodaje elektronskih izdaj dobijo 25 odstotkov,...

38 komentarjev

Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Slashdot - Pisali smo že o e-črkarski pravdi med Applom in Amazonom, ki se je razplamtela letos z izsiljevanjem založnika Macmillan. Ta je za svoje knjige zahteval 15 dolarjev, kar je v nasprotju z Amazonovo filozofijo, da smejo e-knjige stati največ 10 dolarjev in da ceno postavljajo oni. Macmillanu je na pomoč priskočil Apple, ki si želi Amazonu odgrizniti čim večji kos pogače in pušča založnikom proste roke pri oblikovanju cen. Amazon je tedaj popustil in Macmillanu dovolil zvišanje cen knjig. Nato je na bojišču zavladalo zatišje, a vojne še zdaleč ni konec.

Amazon še vedno pošteno privija (zlasti male) založnike, ki bi želeli sami določiti cene svojih knjig. Vsem tem je Amazon zagrozil, da bodo nehali prodajati elektronske in papirnate izdaje njihovih knjig, če bodo založniki želeli tako imenovani model agencije (agency model). Založniki so sedaj v precepu: tvegati Amazonov srd in se pogajati z Applom ali se zadovoljiti z vrabcem v roki.

Tudi Apple pa ni idealna rešitev, saj zahteva...

3 komentarji

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev

Barnes and Noble predstavil e-bralnik knjig - Nook

Barnes & Noble - Nook E-Book reader

vir: Gizmodo
Gizmodo - Navkljub novici iz leta 2003, da nameravajo z distribucijo digitalnih knjig prenehati, se je po uspehu Amazon Kindle tekmovanju za delež tržišča pridružila tudi knjigarna Barnes and Noble in s svojim bralnikom elektronskih knjig B&N Nook ( Gizmodo, WSJ) premešala karte na tržišču. B&N Nook je odgovor na Amazonove zadnje bralnike (Kindle v2. in Kindle DX z večjim 9.7" prikazovalnikom) in je izjemno zanimivo zasnovan. Namesto Kindlove tipkovnice (ki je na Kindlu v2 občutno izboljšana) so se odločili za kombinacijo sivinskega E-Ink prikazovalnika namenjenega prikazu teksta in barvnega touch displaya, ki je namenjen interakciji z napravo. Strojna oprema je zasnovana na osnovi Google...

17 komentarjev