» »

Amazon pripravlja digitalne omarice za glasbo

Amazon pripravlja digitalne omarice za glasbo

The New York Times - Naslednje velike bitke med internetnimi velikani Google, Apple in Amazon se bodo bíle na področju glasbe. Apple ima s svojim iTunes tod že dobro utrjene položaje, sedaj pa se mu poleg Googla želi pridružiti še Amazon. Slednji namreč uvaja storitev Digital Music Locker (digitalna omarica za glasbo), ki bo imetnikom računov pri Amazonu omogočila shranjevanje svojih vsebin - glasbe, filmov, dokumentov in fotografij - v oblak in dostop od koderkoli na svetu.

To ni nič novega, saj podobne storitve že obstajajo. Novost pa je dodatna ponudba, ki obsega predvajalnik Cloud Player. Ta bo uporabnikom omogočil predvajanje glasbe, ki so jo bili predhodno sinhronizirali v oblak, s kateregakoli računalnik z uporabo poljubnega brskalnika ali namenske aplikacije za mobilne naprave. Cloud Player bo samodejno prenesel vso prek Amazona kupljeno glasbo, prebrskal lokalni račun pri iTunes in knjižice Windows.

Bistvena razlika v primerjavi z Googlom (in tudi Applom) pa vseeno obstoji. Medtem ko konkurenta pregledata nameščeno glasbo in uporabnikom omogočata poslušanje te glasbe v obliki toka (stream), bo Amazon zahteval dejanski prenos glasbenih datotek v oblak (razen kupljenih prek Amazona). Pravni strokovnjaki po svetu pravijo, da je tovrstna storitev lahko v nekaterih primerih sporna. Vsi založniki ne dovoljujejo prenosa kupljene glasbe v spletna skladišča in poslušanje v drugih napravah, zaradi česar smo videli že tudi nekaj tožb. Amazon odvrača, da je njihova storitev v bistvu ekvivalentna uporabi zunanjega diska za prenašanje datotek med napravami in zato ne more biti ilegalna.

2 komentarja

matejdro ::

Digital Music Locker (digitalna omarica za glasbo)


omogočila shranjevanje svojih vsebin - glasbe, filmov, dokumentov in fotografij - v oblak in dostop od koderkoli na svetu.


? Od kdaj so filmi, dokumenti in fotografije glasba?

Jst ::

Novica razlozi se ostale vidike njihove ponudbe. Novost je glasbeni predvajalnik Cloud Player...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple izdal iOS 5, iTunes 5, iCloud in Mac OS X 10.7.2

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2711514 (9285) MrStein
»

Apple WWDC: iCloud (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6927551 (25107) Lonsarg
»

Zakaj je založbam Apple iCloud všeč, Amazonov Digital Locker pa ne

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
118696 (7302) techfreak :)
»

Založbe imajo pomisleke glede Amazonovega digital lockerja

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
205169 (4503) Jst

Več podobnih tem