»

Skype dobiva šifriranje in snemanje klicev

Slo-Tech - Prav zanimivo je, da Skype že 15 let nima funkcije snemanja klicev. Funkcija, ki jo tudi Skype for Business pozna že nekaj časa, doslej še ni prišla na vrsto. Šele v poletni nadgradnji osme verzije bo Microsoft v Skype dodal snemanje klicev, šifriranje klicev, sporočil in deljenih datotek in nekatere druge novosti. Stari Skype 7 bo nehal delovati septembra.

Skype ima trenutno okrog 300 milijonov uporabnikov, a se je rast ustavila. Konkurenca v obliki Applovega FaceTime, Facebookovega Messengerja in WhatsAppa je zavzela preostali del trga. Lani je zato Microsoft Skype vizualno prenovil, sedaj pa prihajajo še dodatne funkcije. V Skypu 8.0 bomo že takoj opazili podporo za HD-video (v konferenčnih klicih omejitev na 24 ljudi), povabila, potrdila o branju...

41 komentarjev

Skype dobil šifriranje Signal

Slo-Tech - Ker večina programov za medsebojno komunikacijo že podpira šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), je bilo le vprašanje, kdaj bo to funkcijo dobil tudi Skype. Potem ko je bil Skype dolgo tarča kritik zaradi lastnega in zaprtega protokola, se to spreminja. Skype odslej podpira protokol Signal, ki ga imajo istoimenska aplikacija, WhatsApp, Facebook Messenger in Google Allo ter ob primerni implementaciji omogoča popolnoma varno komunikacijo.

Skype je novo funkcijo vpeljal kot Private Conversations, ki je za zdaj na voljo le članom predoglednega programa Insider. Verzije Insider so na voljo za iOS, Android, Linux in macOS, medtem ko verzija Universal Windows Platform, ki je priporočena za...

9 komentarjev

NYT: pariški napadalci niso uporabljali šifriranja, temveč telefone za enkratno uporabo

Slo-Tech - Teroristični napadi, kakršen je bil lani pariški, so vsakokrat povod za razprav o regulaciji in zakonitosti šifriranja. V ZDA se trenutno Apple in FBI na sodišču prepirata, ali naj Apple zgradi orodje za lažji napad na šifrirane iPhone s surovo silo, v Evropi pa so zlasti v Veliki Britaniji in Franciji čedalje močnejše težnje po prepovedi šifriranja ali vsaj zagotovitvi stranskih vrat za oblasti. The New York Times razkriva, da napadalci v Parizu niso uporabljali šifriranja, pa napada oblastem vseeno ni uspelo preprečiti.

Napadalcem je bilo očitno znano, da obveščevalne agencije redno kontrolirajo nezaščiten promet po internetu, zato za komunikacijo niso uporabljali orodij za hipno...

46 komentarjev

Kako so v praksi videti prometni podatki ob uporabi ZRTP šifriranih klicev

Slo-Tech - S pojavom tim. pametnih telefonov in prenosom podatkov v mobilnih omrežjih, se meja med klasičnimi telefonskimi klici in VoIP klici čedalje bolj briše. Dokončno bo zabrisana s prehodom na LTE - v prihodnosti bomo tako v mobilnih omrežjih prenašali le podatke.

Ena izmed oblik prenašanja "telefonskih" podatkov preko omrežja je tudi VoIP. VoIP (Voice over Internet Protocol) je telefonija preko internetnega protokola. Za uporabo VoIP telefonije na mobilnem omrežju potrebujemo ustrezno aplikacijo, ki analogni govorni signal pretvori v digitalni format, ga kompresira z ustreznim kodekom in podatke preko IP omrežja prenese do sogovornika na drugi strani. Seveda mora biti ustrezna aplikacija tudi na drugi strani.

Pomembno je...

55 komentarjev

Skype uvaja nadležne pogovorne oglase

Oglas tekom Skype pogovora.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Skype, ki je od konca lanskega leta v Microsoftovih rokah, bo danes/jutri začel s prikazovanjem "pogovornih oglasov", kot jim pravijo. Gre za klasične banner oglase, ki pa bodo prikazani kot avatar v 1 na 1 pogovoru, sicer samo za uporabnike brezplačne različice (tiste brez skype creditsov oz. naročnine).

"Pogovorni" so zato, ker se nadejajo, da bodo uporabniki - tako v izjavi za javnost - svoj pogovor navezali na vsebino teh oglasov, posebej okoli "svojih unikatnih in zanimivih izkušenj z oglaševano znamko". Da pa bodo lahko začutili to povezavo, je poskrbljeno z individualizacijo oglasov na spol, starost, lokacijo in interese, ki jih Skype zbira skozi uporabnikove preference, morebitno

70 komentarjev

Prihaja odprtokodna alternativa Skypu: GNU Free Call

Slo-Tech - V okviru GNU Projecta pripravljajo nov projekt z imenom GNU Free Call. Šlo naj bi za odprtokodno alternativno Skypu, ki bo ponujala anonimne VoIP klice na principu P2P. Za posredovanje klicev nameravajo uporabiti GNU SIP Witch server, ki zaradi nizke porabe sistemskih sredstev teče tudi na mobilnih telefonih. Kot telefonski strežnik pa nameravajo uporabiti GNU Bayonne, ki se sicer že uporablja v komercialnih okoljih.

GNU Free Call v osnovi sicer ne bo ponujal videotelefonije, bo pa uporaba videoklicev mogoča s pomočjo končnih SIP aplikacij, kot npr. Ekiga, Empaty, Twinkle, itd, saj je naloga omrežja zgolj posredovanje podatkov, oblika komunikacije, izbira kodekov itd. pa bo stvar končnih aplikacij.

Sistem bo podobno kot Skype omogočal P2P klice, tudi znotraj NAT omrežij, podpiral pa bo tudi šifriranje pogovorov. GNU SIP Witch bo namreč služil kot varni VoIP proxy vmesnik, podatki med GNU SIP Witch točkami pa bodo potekali v šifrirani obliki s protokolom, ki bo temeljil na...

36 komentarjev

Na Kitajskem internetna telefonija ilegalna

Slo-Tech - Kitajsko Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je razglasilo internetno telefonijo (VoIP) na Kitajskem za nelegalno, razen če jo ponuja državno podjetje China Telecom ali China Unicom. S tem Kitajska ščiti monopol obeh paradržavnih podjetij in hkrati reže načine komunikacije, ki bi lahko ušli strogi cenzuri. Uradna razlaga je sicer zaščita tržnega deleža domačih podjetij.

S to odločitvijo bodo storitve, kot sta Skype in UUCall, na Kitajskem prepovedane. To bo tudi precej podražilo telefonijo v tujino, saj stane klic prek stacionarnega omrežja na Japonske iz Kitajske okoli pol evra, medtem ko je te klice Skype ponujal za manj kot deset centov.

26 komentarjev

Šifrirani telefonski pogovori za Android platformo

Moxie Marlinspike

Slo-Tech - Kot kaže, se na področju (mobilne) telefonije in zasebnosti obetajo velike spremembe. Tradicionalno je veljalo, da je šifriranje široko dostopno le za računalnike, uporaba kvalitetnega šifriranja v telefoniji pa je bila povezana s številnimi težavami in visokimi stroški. Telefonija je pač bistveno bolj zaprta tehnologija.

A s prihodom pametnih mobilnih telefonov, zlasti pa s prihodom odprte Android platforme, se je to pričelo spreminjati. In ta teden se je zgodil prvi konkretnejši premik k uporabi varnega šifriranja telefonskih pogovorov. Varnostni strokovnjak Moxie Marlinspike (znan tudi...

48 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Švicarske oblasti razmišljajo o uporabi trojancev za prisluškovanje VoIP

PC Pro - Kot poroča PC Pro, švicarske oblasti razmišljajo o uporabi trojanskih konjev za prisluškovanje VoIP telefonskim klicem.

Problem VoIP klicev je namreč v tem, da so kriptirani, kar pomeni, da je pri razmeroma kratkih (nekajminutnih) pogovorih nemogoče izvesti uspešno kriptoanalizo. Dodaten problem predstavlja dejstvo, da se ponudniki VoIP storitev pogosto nahajajo v tretjih državah in oblasti od njih ne morejo zahtevati namestitev prisluškovalnih naprav.

Švicarske oblasti so zato podjetje ERA IT najele za razvoj trojanskega konja, ki bo omogočal prisluškovanje neposredno mikrofonu prilkjučenem na računalnik. S tem pa ne bo omogočeno samo prisluškovanje telefonskim pogovorom, pač pa tudi pogovorom v prostoru (kadar bo okuženi računalnik seveda prižgan). Podjetje zatrjuje, da bo omenjeni trojanski konj sposoben zaobiti požarne zidove in se skriti pred protivirusnimi programi. Protivirusna podjetja, npr. F-Secure, pa že zatrjujejo, da bodo - v kolikor bodo ta virus zaznali - v svoje...

31 komentarjev

Nov članek: Intervju s Philipom Zimmermannom

Slo-Tech - Pred kratkim se je v Sloveniji mudil legendarni Philip Zimmermann. Zimmermann je avtor šifrirnega programa PGP (Pretty Good Privacy). Gre za računalniški program, ki ga je ameriška vlada razglasila za vojaško tehnologijo in proti Zimmermannu leta 1993 uvedla preiskavo zaradi suma, da je omogočil njen nezakonit izvoz (Zimmermann je namreč program objavil na internetu). Januarja 1996 je bila preiskava ustavljena, Philip Zimmermann pa je postal legenda.

Zimmermann je programer in strokovnjak na področjih kriptografije ter informacijske varnosti. Trenutno deluje kot svetovalec številnih podjetij, za svoje delo pa je prejel tudi številne nagrade in priznanja. Ob svojem obisku si je vzel nekaj časa tudi za vprašanja Slo-Techa. Če vas zanima kaj legendarnega pripravlja za v bodoče, pa kar veselo na branje!

Ogledate pa si lahko tudi Zimmermanov televizijski intervju, ki ga je dal za Resnično resničnost.

Dodatek: v času do objave tega intervjuja, je Zimmermann že uresničil svoje...

7 komentarjev