»

Kaj se zgodi, če nam Google odpove gostoljubnost

Business Insider - Večina uporabnikov interneta ali pametnih telefonov Android uporablja vsaj kakšno izmed Googlovih storitev, ki terja profil in vpis. Najočitnejši primer je elektronska pošta Gmail, jih je pa v resnici še cela nabirka: od koledarja prek imenika stikov do fotografij. Medtem ko njihovo delovanje jemljemo samoumevno, postreže Business Insider z zanimivo zgodbo, kaj se zgodi, ko se Google odloči dolgoletnega uporabnika zakleniti iz storitev.

Gre za razvijalca iger, ki ni želel biti imenovan s pravim imenom. Nekega dne ga je na telefonu pričakalo obvestilo, da so bili njegovi računi pri Googlu onemogočeni zaradi hujših kršitev Googlove politike uporabe. In v trenutku je ugasnilo vse: zaznamki v Chromu, Gmail, koledar itd. Seveda se je na odločitev pritožil, a je Google v odgovoru naslednji dan potrdil prvotno odločitev, da računov nazaj ne bo. Razlogov niso konkretizirali. Čeprav je poizkusil podatke obnoviti s povezavo, ki jo je dobil v elektronskem sporočilu na alternativni naslov,...

126 komentarjev

Gmail se skrivnostno vrača na Kitajsko

Financial Times - Po štiridnevnem popolnem mrku Gmaila na Kitajskem je storitev tako skrivnostno, kot je prenehala delovati, spet začela funkcionirati. Dostop je še vedno omejen v enaki meri kot pred popolno blokado, a je vsaj osnovna funkcionalnost omogočena. Kitajska trdi, da je razlog verjetno na Googlovi strani.

Kot je v modernem svetu hiperpovezanem svetu že v navadi, se je novica sprva razširila na družabnih omrežjih, kasneje pa tudi v klasičnih medijih. Skrivnostno in brez pojasnila je povezava do Gmailovih strežnikov prek protokola POP3/IMAP ter SMTP spet mogoča, uporabniki pa so prejeli tudi vso zaostalo pošto, čeprav nekateri še poročajo o manjših zamudah pri dostavi.

Na Googlovem servisu Preglednost informacij lahko vidimo, da se je promet do Gmaila s kitajskih IP-naslovov začel vračati, a še vedno ne dosega preteklih ravni.

0 komentarjev

Kitajska popolnoma blokirala Gmail

The New York Times - Kitajska je okrepila svojo cenzuro Google in popolnoma onemogočila dostop do Gmaila, ki je bil sicer otežen že zadnjih šest mesecev (omejitve so začele veljati v dneh pred 25. obletnico protestov na Trgu nebeškega miru, 4. junija 1989). Doslej je bila spletna stran Gmail nedosegljiva, a je bilo mogoče elektronsko pošto prek Gmailovega predala pošiljati oziroma sprejemati prek odjemalcev, ki so uporabljali protokol POP3/IMAP za sprejemanje in SMTP za pošiljanje. Nič več.

Konec tedna je promet do Gmaila iz kitajskih IP-naslovov upadel praktično na ničlo, Google pa zatrjuje, da napaka ni na njegovi strani. Na kitajskem zunanjem ministrstvu pa so dejali, da nimajo nobenih informacij o kakršnihkoli blokadah (kar je mogoče celo res). Analiza prometa kaže, da je Kitajska...

16 komentarjev

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

The New York Times - Na Kitajskem so v zadnjih treh dneh spet okrepili blokado Googlovih storitev, tako da je dostop nemogoč do cele palete storitve, med drugimi Gmaila, koledarja, prevajalnika, PIcase in drugih. Razlog je predvidljiv - 25. obletnica protestov na Trgu nebeškega miru. Ti veljajo na Kitajskem še vedno za prepovedano temo, o kateri se ne govori ali piše.

Dostop do Googlovih storitev na Kitajskem že dlje časa občasno oviran, o čemer smo že dosti pisali. Google je po poizkusu upora leta 2011, ko niso želeli več cenzurirati zadetkov iskanja na Kitajskem, naposled vendarle klonil. A vseeno kitajske oblasti občasno v celoti zablokirajo dostop do teh storitev.

Marca je Google začel preusmerjati...

26 komentarjev

Kitajska odstranila internetno blokado Googlovih storitev

Slo-Tech - Obsežna blokada Googlovih storitev na Kitajskem, ki so jo kitajske oblasti izvedle z zastrupljanjem DNS-vnosov, je končana. Približno 24 ur po blokadi je po večini države Google spet normalno dostopen. Zaradi narave blokade so sicer strani po dvigu blokade še vedno nekaj ur nedostopne, dokler se DNS-zapisi ne osvežijo po celotni globini omrežja, a državne intervencije je konec. Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je bil resnični razlog za enodnevni mrk Googla na Kitajskem.

Teoretično bi lahko šlo za napako, a indici kažejo, da se to ni zgodilo. Poleg domene google.com in njenih poddomen so bili blokirani tudi google.com.hk in google-analytics.com. To izključuje možnost, da so želeli...

0 komentarjev

Google Kitajce opozarja na cenzuro

Google - Googlov boj s Kitajsko in cenzuro, ki jo tamkajšnje oblasti izvajajo, se z mešanimi rezultati vleče že nekaj let. Cenzura je tam dejstvo že dolga leta in sprva jo je Google upošteval, potem pa je leta 2010 počilo. Naprej je kazalo, da se bo Google povsem umaknil s kitajskega trga, potem pa so oblasti vendarle obnovile licenco. Google je kljub temu preselil strežnike v Hongkong in začel uporabnike preusmerjati nanje, a cenzure to ni odpravilo. Opravljati jo je začela pač kitajska vlada. Posledica je tudi upad tržnega deleža, ki se je na Kitajskem s 35,7 odstotka prepolovil na 17 odstotkov.

V praksi se to pokaže kot nenavadne prekinitve povezave do internet ob vpisu nezaželenih iskalnih pojmov v Google. Blokade se vršijo na kitajskem delu interneta, tako da Google nanje nima vpliva, izvedene pa so na...

17 komentarjev

Kitajski vzporedni kibersvet

Slo-Tech - Večkrat pišemo o kitajskem nadzoru nad internetom in cenzuro, ki ju z namenom omejevanja pretoka informacij po državi izvajajo na več načinov - blokirajo priljubljene strani, kot so Gmail, YouTube, Twitter, onemogočajo navidezna zasebna omrežja, cenzurirajo telefonske pogovore itd. Še zlasti so kitajskim oblastem trn v peti socialna omrežja, kot so Twitter, YouTube, Facebook in podobna, ki omogočajo hitro širjenje informacij in idej. Ker bi bila javnost zgolj nad blokado ogorčena, so problem rešili z vzpostavitvijo pravega malega paralelnega internetnega sveta.

Kot piše The Diplomat, so kitajske oblasti za vsako priljubljeno spletno stran našle nadomestek. Tako namesto Facebooka Kitajci uporabljajo Renren (nad katerim se navdušujejo...

46 komentarjev

Kitajska potrdila obstoj internetne enote Modre armade

Slo-Tech - Čeprav ni nobena skrivnost, da moderni napadi potekajo tudi ali pa zlasti po internetu in da Kitajci tod prav nič ne zaostajajo, tega uradno doslej niso priznali. Šele prejšnji teden je Kitajska uradno potrdila, da je vzpostavila elitno skupino bojevnikov v internetnem prostoru. Imenuje se Modra armada in jo sestavlja okoli 30 izurjenih hekerjev.

Za ekipo so izbrali najboljše med najboljšimi iz različnih naborov. Nekaj jih je iz vrst Ljudske osvobodilne vojske, drugi so častniki, študentje ali drugi člani družbe. Uradno je misija Modre armada varovati Kitajsko pred internetnimi napadi od zunaj, medtem ko napadov naj ne bi začenjali sami, trdijo oblasti. Kitajci so doslej vanjo zmetali več milijonov juanov.

Pred kratkim je kitajski časnik PLA Daily poročal o...

6 komentarjev

Kitajska zvito blokira Gmail

Guardian - V zadnjih tednih imajo na Kitajskem uporabniki težave z dostopom do elektronskega predala na Gmailu in upravljanjem z njim , kar so pripisovali Googlovim težavam. Google pravi, da so preverili delovanje storitve in da niso odkrili nobene napake. Šli pa so še nekoliko dlje in odkrito povedali, da je po njihovem mnenju za slabo delovanje kriva kitajska vlada, ki da zvito blokira Gmail na način, ki daje vtis, kakor da bi bila težava v Googlu.

Google pravi, da so se težave pričele po vstajah v arabskem svetu, katerih razširitev v Azijo se kitajske oblasti zelo bojijo. Kitajci pa se niso ustavili pri tem, saj so blokirali celo Googlovo storitev za iskanje pogrešanih po japonskem potresu. Google je Kitajsko že večkrat obtožil kibernapadov, nazadnje...

6 komentarjev

China Unicom ukinja Google na Androidu

V naboru China Unicom je poleg Androida tudi iPhone

vir: engadget
engadget - Že takoj po sporu in Googlovem odhodu s Kitajske se je predvidevalo, da bodo kitajski mobilni operaterji na svojih mobilnih telefonih zamenjal privzet iskalnik. To se je sedaj potrdilo v primeru China Unicom, kjer bodo iskalnik zamenjali na mobilnih telefonih z Androidom. Iskalnik na slednjih je sicer jasno Googlov, a China Unicom nima namena sodelovati s podjetjem, ki ne spoštuje kitajskih zakonov. Googla kot iskalnika v lastnem operacijskem sistemu najverjetneje ne bo zamenjal le en ponudnik, saj naj bi...

16 komentarjev

Google bržkone 10. aprila zapušča Kitajsko

Google - Google je vsak dan resnejši o svoji napovedi, da bo zaradi sporov o cenzuriranju iskalnih zadetkov Kitajsko zapustil. Prejšnji konec tedna smo pisali, da so v Mountain Viewu praktično stoodstotno prepričani o odhodu, analitiki pa so izgubo kitajskega trga ocenili na 600 milijonov dolarjev. Viri blizu Googla pravijo, da bo vse znano že v ponedeljek.

Če se bodo napovedi uresničile, bo Google v ponedeljek najavil, da bodo 10. aprila odšli iz Kitajske, poročajo kitajski časniki, ki se sklicujejo na uslužbence podružnice Google China. Ni še znano, ali bo Google zgolj zaprl iskalni portal google.cn ali pa bodo popolnoma končali vse operacije na Kitajskem, torej tudi raziskave, razvoj in...

9 komentarjev

Napad na Google pomagali izvesti zaposleni?

CNet - Napad, ki je bil pretekli mesec izveden na Google iz Kitajske, bi lahko bil tudi interno delo. The Guardian poroča, da Google preiskuje več uslužbencev svoje kitajske podružnice, ki jih sumi pomoči pri pripravi in izpeljavi napada. Google sicer pravi, da gre za rutinsko preiskavo, a Reuters poroča, da so slutnje verjetno upravičene. Googlova predstavnica za stike z javnostmi sicer pravi, da govoric in špekulacij ne komentirajo in da podatkov o tekoči preiskavi ne morejo razkriti. Kitajski mediji poročajo, da nekaj zaposlenih v Google China ne more več dostopati do notranjih omrežij, medtem ko so drugi na čakanju ali pa premeščeni. Uradnih pojasnil še ni. Več o tem.

18 komentarjev

Kitajski napadi izkoristili luknjo v IE

CNet - Pred dnevi so odkrili, da so kitajski hekerji od decembra do 4. januarja napadli celo vrsto zahodnih podjetij, zaradi česar je Google celo napovedal, da se bo umaknil iz Kitajske. Microsoft je priznal, da je eden izmed krivcev za uspeh napadalcev tudi njihov brskalnik. Kot je dejal Mike Reavey, vodja Microsoftovega Security Response Center, je bil Internet Explorer eden izmed uporabljenih vektorjev za napad. Podjetje McAfee pojasnjuje, da so napadalci izkoristili pomanjkljivost IE zero-day in ne napake v PDF-jih. Luknja naj bi obstajala v vseh verzijah Internet Explorerja od 5.01 naprej, medtem ko Reavey trdi, da so bili prizadeti le uporabniki IE6. V intenzivni preiskavi, ki poteka o dogodku, sodelujejo MS, Google, Adobe, Mandiant in McAfee. Več o tem.

22 komentarjev

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že...

42 komentarjev