»

LG-jev lebdeči zvočnik

LG - LG je napovedal nov izdelek, ki dokazuje, da prihodnost resnično ne mara kablov. Po Applovih brezžičnih slušalkah je tu brezžični lebdeči zvočnik. LG Levitating Portable Speaker PJ9, kot se uradno imenuje, bodo uradno predstavili na sejmu CES 2017, ki bo potekal v Las Vegasu od 5. do 8. januarja.

To sicer ni prvi lebdeči zvočnik, je pa zagotovo med lepšimi in uporabnejšimi. Lebdeči del je v resnici brezžični zvočnik, ki po standardu Bluetooth komunicira s polnilno postajo pod seboj. Prav tako se prek Bluetootha povezuje tudi z virom vsebine, a čisto brez žic vseeno ne bo šlo, saj morate vsaj polnilno postajo povezati z električno napeljavo. Zvočnik potem z magneti lebdi nekoliko nad polnilno postajo, baterije pa mu...

32 komentarjev

Apple razvija električni avtomobil?

The Wall Street Journal - Špekulacije o Applovem skorajšnjem vstopu na avtomobilski trg, ki so se razširile minuli teden ob pogledu na nenavadno Applovo vozilo s številnimi kamerami, so še podžgale govorice, da Appla že nekaj mesecev zelo resno z ekipo tisoč inženirjev razvija električni avtomobilov.

Apple dejansko ima dovolj denarja in znanja, da se razvoja električnega avtomobila loti. Projekt z imenom Titan naj bi vodil Steve Zadesky, ki je bil nekdaj zaposlen pri Fordu, sedaj pa je že nekaj let Applovec in je vodil tudi razvoj iPhona. Financial Times ugotavlja , da Apple novači strokovnjake z avtomobilističnega področja, recimo nekdanjega vodja razvoja v Mercedes-Benzu Johanna Jungwirtha in oblikovalca v Fordu Marca Newsona. Reuters pravi, da želi Appli razviti samovozeči električni avtomobil,...

89 komentarjev

Hekerji napadli japonskega orožarja Mitsubishi Heavy

vir: Reuters
Reuters - V podjetju Mitsubishi Heavy Industries so danes uradno potrdili, da so njihove računalniške sisteme napadli hekerji. Ni še znano, ali so dejansko tudi odtujili kakšne podatke, kar trdijo neuradno viri. Japonski časnik Yomiuri piše, da naj bi bilo okuženih okoli 80 računalnikov na sedežu podjetja in v razvojno-raziskovalnih obratih.

Mitsubishi Heavy Industries je glavni japonski orožar, saj izdeluje podmornice in rakete, opremo za jedrske reaktorje, motorje, vodna plovila, vlake ipd. Sedanji napad je...

18 komentarjev

Nova vrsta baterij za električna vozila

PhysOrg.com - Raziskovalci iz podjetja 24M (do lani del A123 Systems) so v sodelovanju z ekipo z MIT-a in Univerze Rutgers razvili novo vrsto baterij, ki bi lahko bile uporabne za električna vozila, saj bi jim povečale kapaciteto in znižale ceno. Trenutno na baterije odpade približno tretjina cene novega električnega vozila, nova vrsta baterij pa ima manj komponent, ki ne držijo naboja in so tako rekoč mrtva teža. O odkritju poročajo v članku Semi-Solid Lithium Rechargeable Flow Battery v reviji Advanced Energy Materials.

V novem dizajnu je namesto suhih celic uporabljen goščast material, ki se črpa skozi kanale, tako da lahko ioni migrirajo med elektrodama, kar poganja zunanji električni tok....

6 komentarjev

Estonija načrtuje nacionalno mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile

Mitsubishi MiEV

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Po poročanju Estonskih oblasti, bodo do leta 2012 zgradili mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile. Sredstva bodo zagotovili s prodajo 10 milijonov emisijskih kreditnih točk CO2 Japonskemu podjetju Mitsubishi.

Država bo lokalnim oblastem namenila približno 500 avtomobilov Mitsubishi i-MiEV, v načrutih pa je tuda podpora nakupa električnega vozila za posameznike. Tako pričakujejo, da bo do konca leta 2012 na cestah približno 1000 električnih avtomobilov.

Postaviti imajo namen 250 polnilnih postaj, kjer bo mogoče avto napolniti do 80% v 30 minutah.

59 komentarjev

CES 2011 minil rekordno

Vrvež na CES-u 2011.

Slo-Tech - V nedeljo se je zaključil vsakoletni lasvegaški spektakel Consumer Electronics Show (CES), koder se zbere računalniška smetana in srečnim obiskovalcem pokaže, kaj bo pisalo nove smernice v prihodnosti. Letošnji štiridnevni CES je bil v vseh pogledih uspešnejši od lanskega.

Na njem se je predstavilo 2700 razstavljavcev. Izmed 140.000 obiskovalcev je bilo 30.000 tujih, torej neameriških, kar je lepa številka. Na njem je sodelovalo 22 izvršni direktorjev velikih IT-podjetij in 80 mednarodnih delegacij. Zvrstilo se je 250 predavanj, kjer je nastopalo več kot 900 govorcev.

Na njem smo videli več kot 80 različnih novih tabličnih računalnikov, pametnih telefonov, TV-tehnologij prihodnosti in pametnih...

1 komentar

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje

Slashdot - Pred šestimi leti je odločitev münchnskih oblasti, da 14.000 svojih računalnikov migrirajo na brezplačno programsko opremo dvignila veliko prahu. Tako veliko, da so o njej obširno poročali celo v ZDA. Sedaj si poglejmo, kako prehod napreduje. Začetni stroški projekta so znašali 13 milijonov evrov, medtem ko bil prehod z Windows NT 4 na XP-je cenejši, a dolgoročno naj bi beležili prihranek. Približno 60 odstotkov vseh računalnikov že uporablja OpenOffice, medtem ko naj bi ostali sledili do konca letošnjega leta. Firefox in Thunderbird sta pristala že na vseh, operacijski sistem pa naj bi za odprtokodni LiMux do konca leta 2012 zamenjalo že 80 odstotkov računalnikov. Več o tem.

206 komentarjev

Na MIT-u odkrili baterije, ki se napolnijo v sekundah

Nature - Vsake toliko objavimo kakšno vest o novem odkritju na področju baterij, za katerega raziskovalci obljubljajo, da bo res prebojno. Žal ti izdelki potem le redko najdejo pot do masovne proizvodnje in morebiti celo trgovin na našem koncu Atlantika. Tokrat so raziskovalci z MIT-a odkrili nov način delovanja baterij oz. akumulatorjev, ki naj bi omogočal hipno polnjenje in praznjenje; ker temelji na izboljšavi obstoječih litij-ionskih baterij pa naj bi kmalu zaživel med ljudskimi množicami.

V današnji številki ugledne revije Nature poročajo o odkritju novih ultrahitrih tunelov za transport električne energije skozi litij-železov fosfat (LiFePO4), ki je v uporabi v litij-ionskih baterijah. To v teoriji in tudi v prototipu, ki so ga pripravili, omogoča zelo hitro polnjenje baterij (10 do 20 sekund), kar bi bilo uporabno v vseh vejah industrije - od električnih avtomobilov dalje. Srž odkritja leži v hitrosti gibanja litijevih ionov skozi elektrode, ki bi moralo biti po izračunih zelo...

80 komentarjev