» »

Larry Page bo postal izvršni direktor Googla

Larry Page bo postal izvršni direktor Googla

Vodilna trojica - Eric Schmidt, Sergey Brin in Larry Page z mikrofonom v roki

vir: Google
Google - Letošnjo pomlad se pri Googlu obeta sprememba na vrhu, saj bo 4. aprila na mestu izvršnega direktorja (CEO-ja) Erica Schmidta zamenjal Larry Page, eden izmed dveh ustanoviteljev. Odločitev za to je očitno precej sveža, saj naj bi se Larry Page in Sergey Brin, oba ustanovitelja, z Ericom Schmidtom o prihodnosti podjetja dokončno dogovorila med novoletnimi prazniki, ko je tudi prišlo do odločitve za menjavo vodstva (pogovori o zapletenm vodstvu so sicer potekali že nekoliko dlje). Do sedaj so vsi trije imeli enakovredno vlogo pri pomembnih odločitvah v podjetju (razvoj novih izdelkov in ostale pomembne poteze), kar se po eni strani ne bo spremenilo, a bo vsak od trojice dobil bolj usmerjene naloge. Kot izvršni direktor bo Larry Page obenem skrbel še za vsakodnevne težave s podjetjem, kar je za ta položaj običajno.

Eric Schmidt po 4. aprilu tako seveda ne bo zapustil Googla, saj bo ostal eden izmed pomembnih vodilnih mož. Poleg svetovalne vloge obema soustanoviteljema bo skrbel še bolj za zunanje dele posla, za sodelovanje s strankami, tako običajnimi kot vladnimi, za dosego partnerstev in kupčij. Sergey Brin se bo kot soustanovitelj (njegov uradni naziv bo namreč Co-Founder) posvetil razvoju novih tehnologij oz. nasploh delu s strateškimi projekti, med katerimi je med pomembnejšimi očitno vse, kar je povezano s socialnimi omrežji (o podrobnostih niso želeli govoriti). Poleg vsakodnevnih odločitev bo tudi Larry Page odgovoren za razvoj novih izdelkov poleg tehnološke strategije za prihodnost podjetja. Po besedah Schmidta je Page več kot pripravljen na svojo novo vlogo.

To novost so pri Googlu razkrili skupaj s finančnim poročilom preteklega četrtletja, v katerem je najpomembnejši podatek, da so za kar 26 % dvignili prihodke v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 (lani so znašali kar 8,44 milijarde ameriških dolarjev). Obenem je Eric Schmidt razkril še nekatere smernice razvoja podjetja, predvsem osredotočanje na mobilna omrežja prihodnjih generacij (LTE oz. 4G), razvoj plačilnih sposobnosti brezžične komunikacije NFC ter vpeljava le tega v resnični svet ter razvoj poceni pametnih mobilnikov za manj razvite dele sveta.

1 komentar

lurker ::

Jaz mislim, da je Schmidt hotel Google voditi preveč kot 'pravo podjetje'. Poslovni rezultati so odlični, tam kjer služijo denar so praktično edini v osončju. Ballmerjeva zmerljivka, da je Google 'one trick pony' je samo delno resnična. V vseh ostalih 'hoby projektih' je Google med prvimi ali pa vsaj prvi skopira market leaderja. Praktično se vedno potrudijo pokriti vse poteze trenutnih (in bodočih) konkurentov (uspešeno iOS, neuspešno Facebook/Twitter). Da opaziš strateške priložnosti in nevarnosti je delo CEO-ja. Težko bi Schmidtu kdo tu kaj očital. Največ kar mu lahko očitamo je, da se še niso odrekli 'do no evil' blesarije, ki se še vedno driži njihovega PR-a.

Pomoje CEO-ja, ki je ravnokar prebral best ever financial report, zamenjaš samo, če se ne strinjaš z načinom kako naj težke miljarde pritekajo v firmo. Sta co-founderja še vedno v enem drugem romantičnem črnobelem filmu? Tako se mi zdi, kot da mislita, da je Google z nekaj potezami, stopil z 'do no evil' vlaka in da je to treba popravit.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google je mrtev, naj živi Alphabet

Oddelek: Novice / Ostale najave
2720339 (16780) VaeVictis
»

Eric Schmidt v Severni Koreji in kaj to pomeni

Oddelek: Novice / NWO
104577 (3312) SuperVeloce
»

Google povečal dobiček za manj od pričakovanj

Oddelek: Novice / Rezultati
206629 (5063) zeleni
»

Poslovilna nagrada za Erica Schmidta 100 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
94390 (3318) Tody
»

Google ostaja na Kitajskem - necenzurirano

Oddelek: Loža
51423 (1148) Icematxyz

Več podobnih tem