»

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Spreminjanje velikosti koledarja v Android 3.1

vir: engadget
engadget - Google je na svoji vsakoletni konferenci I/O že mnogokrat pokazal nove izdelke, med drugim tudi enega izmed propadlih projektov Wave, zadnje čase pa konferenco radi izkoristijo tudi za najave, povezane z Androidom. Lani so npr. predstavili FroYo, letos pa je bera novosti, predstavitev in napovedi mnogo obsežnejša. Po najavi storitve Music in partnerstvu velikih studiev z YouTube, ki bo prejel dodatnih 3.000 znanih filmov v izposojo, lahko povemo, da bo te filme mogoče gledati tudi na napravah z Androidom. Izposoja bo mogoča kar prek Android Marketa, pogoji pa so enaki, kot na YouTube - 30 dni za ogled od izposoje, 24-urno okno za ogled od začetka gledanja in storitev, ki je zaenkrat omejena le na ZDA. Podprte so naprave z Android 2.2 in...

21 komentarjev

Vložen patent za svetlobni tazer

ročna različica naprave

vir: Slashdot
Slashdot -

Pri podjetju Genesis Illumination so vložili patentno prijavo za svetlobno pištolo StunRay XL-2000, ki s kratkim in močnim snopom svetlobe začasno onesposobi tarčo. V primerjavi z električnimi tazerji deluje na precej večji razdalji (do 50 metrov), proti posamezniku ali manjši skupini, učinek pa traja dlje (tudi do 15 minut), in kar je še pomembneje, s sabo ne nosi rizika srčnega infarkta. Idelek je že na voljo na trgu in naj bi bil sprva namenjen zlasti policistom in službam za varovanje, pripravili pa so tudi večje različice za na vozila (crowd control) ali ladje (varovanje pred vkrcanjem piratov).

Učinek je podoben prehodu iz močno zatemljene sobe na direktno...

58 komentarjev

Razvojni paket za Android 3.0 izdan

Android Developers Blog - Slab mesec po izidu predogledne je Google izdal končno verzijo razvojnega paketa (SDK) za Android 3.0 (Honeycomb). Vključeni API-ji so dokončani, tako da jih razvijalci lahko uporabijo za razvoj aplikacij za platformo in jih potem objavijo na Android Marketu. Izdali so tudi ADT Plugin za Eclipse.

Glavne novosti v novem tabličnim računalnikom prilagojenem uporabniškem vmesniku sta novi orodni vrstici (akcijska na vrhu in sistemska na dnu). Prva bo omogočala upravljanje z aplikacijo, druga pa bo imela splošne informacije o sistemu (ura, jakost brezžičnega signala, stanje baterije). Prenovili so navidezno tipkovnico, tako da so tipke nekoliko preoblikovali in premaknili. Kopiranje in lepljenje teksta deluje boljše, izboljšana je...

0 komentarjev

Prihaja Kinect SDK za Windows

Bo Kinect tudi na osebnih računalnikih zaživel z igrami?

vir: engadget
engadget - O razvojnem paketu, ki bi omogočil uporabo Microsoftovega Kinecta tudi na osebnih računalnikih, se je govorilo že od sredine januarja, in čeprav Steve Ballmer ni popolnoma potrdil izida, je že pred časom povedal, da lahko v prihodnosti pričakujemo uradno podporo. Takrat seveda ni izdal niti okvirnih datumov, a so pri Microsoftu zdaj sporočili, da bo brezplačen razvojni paket na voljo že to pomlad. Z razvojnim paketom bi Microsoft tudi uradno omogočil razvijalcem in akademikov uporabo Kinecta v namene, ki niso nujno povezani z upravljanje likov v igrah.

Tudi to bo seveda prišlo na vrsto, a nekoliko kasneje po izidu. SDK bo vsem hekanja Kinecta željnim uporabnikom prinesel enostavnejši dostop do strojne opreme, npr. infrardečega senzorja, zaznavanja govora ter drugih delov Kinecta.

5 komentarjev

Xoom izhaja brez podpre Flashu

Drobni tisk spodaj desno

vir: engadget
engadget - Čeprav je bila ena izmed oglaševanih lastnosti Motorolinega Xooma podpora Adobe Flash, kar je sicer v Androidu omogočeno že od različice 2.2, Xoom z Android 3.0 vseeno sprva prihaja brez podpore. Xoom bo v ZDA sicer fizično na voljo od 24. februarja, medtem ko drobni tisk v reklami na Motorolini strani opozarja, da podpora Flashu prihaja šele letošnjo pomlad. Na Engadgetu sicer špekulirajo, da Google in Motorola čakata na različico 10.2, namenjeno mobilnim napravam, katere izid Adobe načrtuje že v kratkem. Temu bo seveda sledilo še vgrajevanje v operacijski sistem in nekaj...

5 komentarjev

The Daily prvi časnik ekskluzivno za iPad

ComputerWorld - Branje elektronskih verzij klasičnih časnikov na mobilnih naprav ni več nič nenavadnega. Naslednji logični korak v evoluciji so izključno elektronski časniki, ki papirnatih staršev nimajo več. Medijski mastodont News Corp. je včeraj izdal prvi elektronski časnik za iPad, ki se imenuje The Daily.

The Daily je moč prenesti z App Stora, uporabniku pa nudi novice v vseh oblikah - besedilni, slikovni in video. Na predstavitvi v New Yorku je izvršni direktor News Corp. Rupert Murdoch dejal, da je iPad naprava, ki jih je prisila v popolno prenovo svojega modela podajanja novic. Tako The Daily ni zgolj elektronska oblika klasičnega časopisa, ampak nov način informiranja javnosti.

Nov časnik bo kakor vsak papirnati izšel vsak dan zjutraj, a bo...

8 komentarjev

Google bo uradno predstavil Honeycomb

Googlovo vabilo na predstavitev

vir: HotHardware
HotHardware - Izid Xooma se bo zgodil že čez nekaj tednov, a še vedno nismo videli uradne predstavitve operacijskega sistema, ki bo uporabljen na tej Motorolini tablici. Gre seveda za Android 3.0 oz. Honeycomb, ki bo uradno predstavitev doživel že v sredo, 2. februarja. Google predstavitev pripravlja v svojem generalnem štabu v kalifornijskem Mountain Viewu, sama prireditev pa bo potekala prav na dan Applove predstavitve nekaterih novosti za iPad (povezano z naročniškim sistemom za elektronske časnike). Po sami predstavitvi, ki jo bomo lahko gledali tudi v živo kar prek YouTube, se...

1 komentar

Chrome prireditev

Bo to tipkovnica, ki bo v uporabi na Chrome OS prenosnikih?

vir: engadget
engadget - 7. december je dan D, ko bomo izvedeli nekaj več o enem izmed Googlovih projektov Chrome - brskalniku oz. operacijskemu sistemu Chrome OS. Na z informacijami izredno skopo vabilo so napisali le, da bodo razkrili razburljive novice, povezane s Chrome. Zaradi omejenih informacij se pričakuje eno izmed dveh možnosti, da bo Google nekoliko bolj podrobno predstavil operacijski sistem, da bodo končno predstavili trgovino z aplikacijami za brskalnik oz. morda kar oboje skupaj. Predstavitev trgovine bi bila tempirana odlično, saj je stabilno vejo končno dosegel Chrome 8, prva različica z vgrajeno podporo prav tej trgovini.

Po drugi strani je na fronti operacijskega sistema, ki bi...

4 komentarji

Poplava Android tablic nekoliko manjša?

Lenovov LePad

vir: engadget
engadget - Za konec letošnjega leta se pričakuje izid velikega števila tabličnih računalnikov, na katerem bo tekel Android. Eden izmed prvih takšnih bo Samsungov Galaxy Tab, ki bo na prodajne police ameriškega operaterja Verizon prišel že v sredini novembra. A veliko proizvajalcev z izidom odlaša do izida Androida 3.0, ki je po vseh dosedanjih napovedih Gingerbread, a to še ni popolnoma potrjeno. Za tablične računalnike bo Google Android 3.0 izdal že v decembru, medtem ko bo javni izid šele v januarju prihodnjega leta.

Gingerbread bo v vsakem primeru z izidom prinesel nekaj novosti, npr. vgrajeno podporo lastni VoIP storitvi, Google Voice (telefon bo v primeru WiFi povezave v svet zvonil ob klicu na uporabnikovo Google Voice številko),...

41 komentarjev

Motorola izdala prvi pametni telefon, ki uporablja Linux

PC Linux Online - Motorola je predstavila pametni telefon Motorola A760, ki je prva tovrstna Motorolina naprava, ki jo poganja Linux. Hkrati je tudi prvi telefon sploh, ki združuje zmogljivosti operacijskega sistema Linux in tehnologije Java. Predstavitev je prvi sad Motoroline februarske objave, da bo nosilni steber večine njihovih pametnih telefonov Linux. Ta korak so pozdravili in vzeli pod drobnogled vsi, ki vidijo svetlo prihodnost v uporabi odprtokodnega operacijskega sistema v prenosnih napravah.

A760 je vrhunski telefon, ki se ponaša z mnogimi odlikami dlančnikov, saj vsebuje osebni organizator, predvajalnik video posnetkov in glasbe ter orodje za neposredno sporočanje. A760, pričakujemo te v Sloveniji! [:D]

1 komentar

Prvi hibridni virus

ZDNet - V torek se je pojavil prvi računalniški virus, ki lahko okuži računalnike z Windows operacijskim sistemom ali z Linux operacijskim sistemom.
Virus, imenovan tudi "W32.Winux", ni nevaren, vseeno pa predstavlja nek precedens na področju virusov, saj do sedaj še ni bil razvit takšen virus, ki bi lahko bil dejaven hkrati na Windows operacijskem sistemu in na Linuxu.

11 komentarjev