»

Veliki štirje pod drobnogledom države

vir: Pxhere

Slo-Tech - Pred dnevi smo poročali, da se nad Googlom zgrinjajo temni oblaki poostrenega nadzora s strani predstavniškega doma in regulatorjev v ZDA. Zdaj je postalo jasno, da se mu bodo pri tem pridružili še Facebook, Apple in Amazon. Poslanci namreč želijo preveriti, kako upravljajo z družbeno močjo, ki so jim jo zadnja leta zagotovili njihovi izdelki, zlasti v smislu kršitve konkurenčnih pravil. Parlamentarna preiskava se ne bo osredotočala na katero od konkretnih družb, pač pa bo izhajala iz predpostavke, da se je internet v zadnjih letih pokvaril in ga je treba popraviti. Jasno sliko si nameravajo ustvariti s pomočjo zaslišanj in pričanj izvršnih direktorjev vodilnih podjetij.

Zadeva je v bolj...

25 komentarjev

Snowden trdi, da FBI v primeru San Bernardino laže

The Intercept - Bitka med Applom in FBI-jem oziroma sodiščem glede odklepa nesrečnega iPhona, ki je pripadal enemu izmed napadalcev v pokolu v San Bernardinu, postaja družbena tema, o kateri se izrekajo domala vsi, ki kaj pomenijo. In medtem ko na mnenja nekaterih ne gre dati veliko, velja recimo Snowdnove trditve, da FBI laže, vzeti resno.

Že ko se je John McAfee hvalil, da bo v treh tednih uspel odkleniti iPhone, sicer bo na televiziji pojedel čevelj, so številni zmajevali z glavo. Imeli so prav, saj je minuli teden McAfee potrdil, da je bil vse skupaj le marketinški trik. Kot lahko vsakdo prebere iz dokumentacije, je iOS dobro zaščiten, zato ni presenetilo McAfeejevo priznanje, da nima pojma, kako bi zlomil iOS.

Oglasil pa se je tudi Snowden, ki...

32 komentarjev

CES 2014: Znamka McAfee gre na smetišče zgodovine

Slo-Tech - Dolga leta je bila znamka McAfee sinonim za računalniško varnost, saj je bil njihov protivirusni program zelo priljubljen. Podjetju, ki ga je leta 1987 ustanovil John McAfee, je slava počasi splahnela, program pa je postajal čedalje slabši. Konec prvega desetletja tega tisočletja je bil McAfee tako zanič program, da je bilo veliko vprašanje, kaj se bo s podjetjem sploh zgodilo.

John McAfee je iz podjetja odšel že leta 1994. Leta 2011 se je razburkana pot McAfeeja končala, ko ga je za 7,7 milijarde dolarjev kupil Intel in vključil v svoje izdelke. Škoda je bila tedaj že storjena, saj si je McAfee pridobil tako slab ugled, da so se številni uporabniki spraševali, kaj neki bodo s tem kosom programske opreme sploh storili. Intel se ni dal...

18 komentarjev

EU sumi založnike e-knjig dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropa komisija je sporočila, da so njihovi preiskovalci včeraj skupaj z nacionalnimi organi pregona v več evropskih državah izvedli več nenapovedanih preiskav v podjetjih, ki se ukvarjajo z založništvom e-knjig. Sumijo jih namreč kršitve evropske protimonopolne zakonodaje z dogovarjanjem o cenah in razdelitvi tržnega deleža.

Taka preiskava je prvi korak pri sumu kartelnega dogovarjanja in se izvede pred začetkom uradne preiskave. Evropska komisija pojasnjuje, da to še ne pomeni, da so podjetja dejansko kršila protimonopolno zakonodajo in da ne prejudicira izida preiskave. Imen podjetij niso želeli razkriti. Časovnih omejitev za nadaljevanje postopkov ni.

6 komentarjev

Intel dokončal prevzem McAfeeja

PC World - Intel je objavil, da so ta teden dokončali lani napovedani prevzem McAfeeja. Pred dokončanjem postopka so morali pridobiti še soglasje ameriških in evropskih varuhov konkurence, ki sta zahtevala nekaj zagotovil o spoštovanju poštene konkurence. Intel je za McAfee odštel 7,68 milijarde dolarjev v gotovini.

S to kupčijo si je Intel kupil vstopnico za prvo vrsto na trgu opreme za računalniško varnost. Intel namerava s prevzeto tehnologijo v svoje procesorje na strojni ravni vgraditi varnostne zmožnosti, kar bo še zlasti pomembno na trgu pametnih telefonov in prenosnih naprav, kjer si želi...

8 komentarjev

Evropska komisija odobrila Intelov prevzem McAfeeja pod določenimi pogoji

vir: CNet
Europa.eu - Intel je lani napovedal 7,7 milijard dolarjev težak prevzem podjetja McAfee, za kar morajo pridobiti tudi dovoljenje protimonopolnih inštitucij. Ameriška zvezna trgovinska komisija je konec prejšnjega leta sporočila, da se s kupčijo strinjajo, medtem ko je Evropska komisija izrazila pomisleke in napovedala temeljito preiskavo. Rezultat mletja evropskih mlinov je pogojno zelena luč, saj je Intel sodeloval s Komisijo, tako da so lahko odločili že po prvi, preliminarni fazi preiskave.

Evropska komisija je sporočila, da Intel lahko prevzame McAfee, če se hkrati zaveže spoštovati nekaj zahtev, ki bodo namenjene varovanju konkurence. Intel bo moral razvijalcem konkurenčnih programskih paketov za računalniško varnost zagotoviti dostop do...

7 komentarjev

FTC dal zeleno luč Intelovemu prevzemu McAfeeja

vir: CNet
CNet - Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je sporočila, da nimajo zadržkov pri napovedanem Intelovem prevzemu podjetja McAfee. Zanj naj bi Intel odštel 7,68 milijarde dolarjev, kar bo največji prevzem v Intelovi 42-letni zgodovini. S prevzemom si želi Intel kupiti bližnjico do trga programske opreme za varovanje računalnikov, saj naj bi podobne funkcionalnosti vgradil že v prihajajoče procesorje.

Prav to je eden izmed razlogov za obotavljanje Evropske komisije, ki mora prav tako odobriti prevzem in je po FTC-jevem soglasju še zadnja prepreka. Evropska komisija še preučuje prevzem in preudarja, ali bi začeli podrobno preiskavo. Skrbi jih, da bi imel McAfee v Intelovih procesorjih dostop do nedokumentiranih funkcij, ki jih ostali...

8 komentarjev

EU nezadovoljna z Intelovim prevzemom McAfeeja

The Wall Street Journal - Intel je avgusta najavil prevzem McAfeeja, za katerega nameravajo odšteti 7,7 milijarde dolarjev, a utegne kupčijo zaplesti Evropska komisija. Kot poroča The Wall Street Journal, je Evropska komisija, za zdaj še neuradno, izrazila pomisleke nad prevzemom, tako da bodo najverjetneje začeli dolgotrajno preiskavo, ki bo prevzem vsaj preložila. Glavni problem je Intelova nakana integrirati protivirusne sposobnosti neposredno v mikroprocesorje, kjer bi imel McAfee kot odvisna družba lahko neupravičeno prednost pri poznavanju nedokumentiranih funkcij pred tekmeci.

Intel je Komisijo o nameravanem prevzemu obvestil konec novembra. Komisija je nato ostalim podjetjem, ki izdelujejo protivirusne programe in drugo programsko opremo za zaščito računalnika, poslala vprašalnike o nameravanem prevzemu. V njih so jih povpraševali, ali je možno, da bi imel McAfee zaradi nove mame ekskluziven dostop do nekaterih funkcij.

Uradno stališče bo Komisija predstavila do 12. januarja, ko bodo bodisi...

3 komentarji

Intel kupuje McAfee

CNet - Intel se pripravlja na največji nakup v svoji zgodovini. Za 7,7 milijarde dolarjev kanijo prevzeti McAfee, ki ga poznamo predvsem po izdelkih za zaščito računalnika, tj. protivirusnih programih in požarnih zidovih. Intel je včeraj objavil, da so podpisali pogodbo o prevzemu, s katero se strinjata upravna odbora obeh podjetij. Za delnico bodo plačali 48 dolarjev, kar predstavlja 60-odstotno premijo na borzno ceno pred objavo prevzema.

McAfee bo postal del Intelove divizije Software and Services Group, so napovedali v Intelu, a analitikov to ni prepričalo. Peter Firstbrook iz Gartner in Stamford se čudi, saj med McAfee in Intelov ne vidi prav nobene sinergije. Špekulira celo, da bodo kratkoročno pridobili McAfeejevi tekmeci, predvsem...

20 komentarjev

McAfeejev antivirus sesul Windows XP

engadget - Slab mesec mineva od spodrsljaja romunskega antivirusnega BitDefender, ki je uporabnike zaradi lažnega pozitivnega rezultata pustil z onesposobljenim računalnikom. Podobno napako si je včeraj privoščil McAfee, ki je paraliziral na tisoče računalnikov z Windows XP.

Posodobitev virusnih definicij 5958, ki je bila objavljena včeraj ob treh popoldne po našem času, je kot okuženo datoteko zaznala svchost.exe, ki predstavlja povezavo med dinamičnimi knjižicami (DLL) in operacijskim sistemom. Gre za...

22 komentarjev

Tožba zoper Symantec zaradi avtomatskega podaljševanja licence

ComputerWorld - Kenneth Elan iz New Yorka toži podjetje Symantec, ker mu je to avtomatično podaljšalo naročnino na protivirusni paket Norton Antivirus in za to zaračunalo 76,03 dolarja. V tožbi, ki jo je na newyorško sodišče vložil 19. januarja, piše, da Symantec ni ponudil možnosti zavrniti podaljšanja licence. Če bi mu jo, bi jo sprejel in odpovedal naročnino na Norton Antivirus. Elan je prosil sodnika, da tožbi dodeli status skupinske tožbe, tako da bi se ji brez stroškov lahko pridružili še drugi opeharjeni kupci protivirusnega programa. Symantec tožbe še ni komentiral.

To sicer ni prvi tovrsten primer. Praksa avtomatskega podaljševanja licenc je že stara stvar, ki jo podjetja zagovarjajo z utemeljitvijo, da le tako...

13 komentarjev

Žensko perilo

Slo-Tech - Torej, po nemalo urah je stran Playtex-a še vedno pohekana. Bog ve, ali tako kot pri Citroenu, pridni admini stran 'obnavljajo'.

Opozorilo:

Mnogi bralci ste opozorili, da vam razni protivirusni programi (predvsem McAfeejevi) javijo virus. Norton AV, seveda s posodobljeno bazo, ne javi nič sploh, prav tako še marsikateri preventivni ukrepovalnik. Vseeno predlagam diskretnost...

19 komentarjev