»

Ultrazvočno sledenje še ni umrlo

Ars Technica - O sledenju uporabnikom prek različnih naprav z ultrazvokom smo prvikrat pisali že leta 2015 in čeprav se vse sliši kot znanstvena fantastika, gre v resnici za izpopolnjeno in razširjeno tehniko. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je lani pisce aplikacij opomnila, da gre za nedopustno prakso, a je ta danes bolj razširjena kot kdajkoli. Preprosto povedano gre za to, da mikrofon v telefonu posluša zvoke v zgornjem delu slišnega spektra, ki so ljudem neslišni. Te vzorce zakodirajo v na primer televizijski program, in tako telefon ve, kaj uporabnik gleda na televiziji.

Čeprav je največji ponudnik te tehnologije SilverPush lani obljubil, da je ne bo več nudil, smo lahko še januarja letos na Google Playu našli 234 aplikacij za Android, ki počno točno to, ugotavljajo raziskovalci s Tehniške univerze v...

3 komentarji

Google in Apple si bosta v aplikacijah rezala manjši kos pogače v zameno za naročnine

Slo-Tech - Že od nekdaj se zaslužek od aplikacij v spletni trgovini med Applom in razvijalci deli v razmerju 30 proti 70, kar občasno sproži polemike piscev aplikacij. Medtem ko Apple žanje rekordne dobičke, številni pisci aplikacij ugotavljajo, da s temi dohodki ne morejo shajati in vzdrževati aplikacij. Zato je dobrodošla Applova napoved, da bodo model malenkost spremenili v prid piscev aplikacij.

Od aplikacij v štirih spletnih trgovinah (iPhone/iPad, Watch, Mac, TV) Apple in pisci služijo na dva načina: ob enkratnih nakupih ali s periodičnimi nakupi (npr. naročnino ali nakupi v aplikacijami, t.i. in-app purchases). Applov podpredsednik Phil Schiller, ki je zadolžen za trženje, je v intervjuju za The Verge povedal, da se obeta sprememba. Od naročnikov, ki bodo aplikaciji zvesti...

20 komentarjev

Lažna aplikacija za Tor na iOS v App Storu več mesecev

Slo-Tech - Čeprav Apple trdi, da aplikacije pred vključitvijo v njihovo spletno prodajalno prestanejo strog preizkus, se včasih skozenj izmuzne kakšna nesnaga. Tak primer je Tor Browser, ki je bil v App Storu na voljo od novembra, čeprav je Apple že decembra dobil informacijo, da gre za zlonamerno, lažnivo in škodljivo aplikacijo. Tor je način za anonimno brskanje po internetu, kjer se podatki šifrirajo, potem pa posredujejo v omrežju prek več vozlišč do končnega mesta, ki ne ve, kdo je stran obiskal.

Apple se je na decembrsko obvestilo odzval z besedami, da bodo razvijalcem aplikacije dali možnost, da pripravijo svoj odgovor in aplikacijo ubranijo. To se je zgodilo 3. januarja. Od takrat sprememb ni bilo, aplikacija je še vedno enaka, kot je...

17 komentarjev

Android Master Key luknja

Bluebox - Ameriško varnostno podjetje Bluebox je nedavno objavilo podrobnosti o posebej zoprni varnostni pomanjkljivosti v Androidu - Master Key Vulnerability - ki omogoča spreminjanje vsebine podpisanih aplikacij (.apk paketov), brez da bi se Android nad tem pritožil. Skratka, napadalec lahko vzame obstoječo aplikacijo, jo spremeni (zamenja s trojancem) in ponudi uporabniku, ki ne bo opozorjen na to, da se je nekdo poigral z vsebino. Še huje: napaka obstaja že vse od Androida 1.6 Donut (september 2009), tako se lahko potencialno okužijo (ali pa so že okuženi) skoraj vsi Android telefoni.

Popravek za luknjo je sicer trivialen - bojda vsega dve vrstici - in Google ga je že vključil v zadnjo verzijo Androida (AOSP). Obenem so poskrbeli, da v uradni Play trgovini več ni...

31 komentarjev

Steam se širi tudi na programe

Gabe Newell.

vir: VentureBeat
Slashdot - Valve je drevi napovedal možnost prodaje še česa razen PC, Mac in (kmalu) Linux iger preko svoje spletne trgovine Steam. Začenši s 5. septembrom bodo v dodali še izbrane "creativity & productivity programe", potem pa naj bi počasi začeli dodajati še prijave od drugih razvijalcev. Seznam naslovov žal še ni na voljo.

S tem se Steam odkrito pozicionira kot konkurent Microsoftovega Windows Store, Applovega Mac App Stora in, po svoje, tudi za oblačni skladišči Microsoft Skydrive oziroma Dropbox. Njegove glavne prednosti so prav enostavna namestitev, avtomatsko posodabljanje in možnost shranjevanja dokumentov v Steam Cloud. In, Newellova izjava o vprašljivi usodi Windows 8 se s tem kar naenkrat...

32 komentarjev

Apple rešil težavo z okvarjenimi aplikacijami

Ars Technica - Včeraj smo pisali o težavah v Applovi spletni trgovini, saj mnogo aplikacij, ki so bile posodobljene med 3. in 5. julijem, ni delovalo. Čeprav so se namestile navidez pravilno, so se pri zagonu sesule, kar je sprožilo val pritožb uporabnikov in tudi negativnih ocen samih aplikacij. Apple je ugotovil, kaj je šlo narobe, popravil okvarjene datoteke in karseda saniral težavo z ocenami.

Kot so povedali, je bil razlog za težav nepravilno delujoč strežnik za podpisovanje in zaščito aplikacij FairPlay DRM. Ta ni pravilno izvajal kodiranja, zato so imele vse med 3. in 5. julijem podpisane...

4 komentarji

Apple omilil pogoje uporabe za pisce naročniških aplikacij

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Ars Technica - Ko je Apple februarja ponudil API z možnostjo plačevanja in naročanja znotraj aplikacij v App Store, kar je uporabno za vsebine, ki se morajo periodično osveževati, kot so recimo digitalni časniki, so to storili zelo samosvoje. Razvijalci aplikacij so morali obvezno v aplikacijo integrirati gumb za naročilo iz same aplikacije, če je kje na spletu obstajala tudi druga možnost nakupa naročnine, pa so morali zagotoviti, da je bila ponudba v sami aplikaciji, ki je šla prek App Stora, vsaj enako poceni. Apple je s tem pridobil 30 odstotkov provizije od vseh prodanih naročnin, hkrati pa razvijalci niso dobili podatkov o strankah (kontaktni in profilni podatki). Sedaj so pogoje uporabe omilili.

Kot so prvi ugotovili pedantni Nemci, lahko razvijalci...

5 komentarjev

Apple ponuja naročnine na časnike prek App Stora

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Guardian - Po vzoru elektronskega časnika The Daily za iPad je Apple ponudil storitev naročanja časnikov prek App Stora za vse svoje naprave in za vse založnike. Nova storitev založnikom omogoča nastavitev cene in obdobja veljavnosti za ponavljajoča plačila (naročnine). S tem so olajšali njihovo delo, saj so morali doslej vsak izdelek prodajati ločeno. Spremembo je prinesel The Daily.

Apple pobere 30 odstotkov naročnine, preostanek pa dobi založnik. Če pa založnik novega naročnika pridobi izven Applove App Store (recimo na svoji strani), Apple ne prejme ničesar. Edina zahteva je, da založniki ponudijo vsaj tako ugodne ponudbe kakor izven App Stora tudi v njem in da neposredno iz aplikacije ne podajajo povezav na svojo stran. Logično, saj tako lahko...

0 komentarjev

Mac App Store že uspešno napaden

vir: CNet
CNet - Le en dan po uradnem odprtju Applovega Mac App Stora so hekerji na splet že poslali popravek, ki omogoča piratstvo. Aplikacije v Mac App Storu imajo DRM, ki poskrbi, da jih lahko poganjajo le kupci in jih ne morejo kopirati naprej. Uporabniki so že potrdili, da trik deluje in da lahko zaganjajo plačljive aplikacije brez nakupa.

Srž napake ni v DRM-ju, ampak pomanjkljiva implementacija preverjanja dovoljenja za zagon v aplikacijah, kot so jo spisali pisci aplikacij. Tako niso prizadete vse aplikacije ampak le neka podmnožica. Temu navzlic skupina Hackulous trdi, da so razvili programsko opremo, ki omogoča nelegalno uporabo katerekoli aplikacije z Mac App Stora, a je še niso predstavili.

Napad je zelo preprost. Napadalec prekopira tri...

9 komentarjev

Mac OS X 10.6.6 prinesel Mac App Store

Wired News - Včeraj je izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.6.6, ki jo omenjamo predvsem zaradi podpore Mac App Storu. Slednji deluje podobno kot App Store za iPhone, iPad in iPad Touch, le da je namenjena namiznim računalnikom z Mac OS X. Uporabniki lahko izbirajo med več kot tisoč plačljivimi in brezplačnimi aplikacijami, ki se s klikom na gumb namestijo brez uporabnikovega posredovanja. Izbirajo lahko med starimi znanci, kot je denimo Autodesk, in novinci. Apple je želel z Mac App Storom olajšati življenje neveščim uporabnikom, ki jim ne bo treba nameščati aplikacij iz vseh vetrov, in poceniti življenje tudi naprednejšim uporabnikom (recimo Aperture stane v spletni trgovini 80 dolarjev, klasična škatlasta verzija pa...

57 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

Dve milijardi prenosov z App Stora

The Register - Konec aprila smo poročali, da je trinajstletnik z App Stora prenesel milijardto aplikacijo, za kar je bil z Applove strani nagrajen z vrednostnim bonom za 10.000 dolarjev. Drugo milijardo aplikacij je Apple pomagal prodati občutno hitreje, saj so za to potrebovali pičlih pet mesecev (prva milijarda je pošla v devetih), k čemur je gotovo pripomogla dosegljivost App Stora v 77 državah in nabor 85.000 aplikacij. Apple žal noče razkriti, kolikšen delež prenesenih aplikacij je bilo plačljivih in koliko brezplačnih, viri pa trdijo, da je razmerje približno tri proti ena. Nagrade za dvomilijardtega kupca žal ni bilo.

0 komentarjev

Trinajstletnik dobil milijardto aplikacijo z App Stora

Beta News - Pred dvema tednoma smo poročali, da se App Store približuje milijardi prodanih aplikacij in da Apple pripravlja nič kaj simbolično, ampak kar konkretno nagrado za kupca aplikacije z zaporedno številko 1000000000. Ta teden smo dočakali srečnega kupca, ki je bil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta. Kupil je aplikacijo Bump, ki se uporablja za izmenjavo kontaktnih informacij in fotografij. Kot so obljubili, bo prejel bon za 10.000, ki ga lahko unovči na iTunes, iPod Touch, Time Capsule in MacBook Pro.

Mi pa si poglejmo še nekaj številk. V povprečju so uporabniki na dan prenesli 3,5 milijona aplikacij. V devetih mesecih delovanja App Stora se je Applov dobiček povečal za 15 odstotkov na 1,21 milijarde dolarjev, prodali pa so 37 milijonov iPhonov in iPodov Touch. Kot najbolj zaželene aplikacije so se pokazale predvsem igre (na prvih 20 mestih jih je 15), med njimi Tetris, iShoot in Bejewled 2. Najbolj popularne brezplačne pa so Facebook Mobile, The Weather Channel, Google Earth in...

30 komentarjev

App Store se bliža milijardi

CNet - V še eni premetni marketinški potezi je Apple na splet postavil števec prodanih aplikacij prek spletne trgovine App Store, ki se počasi bliža številki milijarda. Srečnemu kupcu aplikacije s serijsko številko ena milijarda bo Apple primaknil MacBook Pro, 32 GB iPod Touch, Time Capsule in bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko zapravil na iTunes. V App Storu je trenutno naprodaj 30.000 aplikacij. Apple je svojo spletno trgovino usposobil 11. julija lani, do 100 milijonov pa je potrebovala dva meseca. S pol milijarde prodanih aplikacij so se pohvalili letos januarja, ko so napovedali, da bodo do cele milijarde potrebovali še tri mesece. Kot kaže, so imeli prav.

1 komentar