»

Evropski načrt hitrih povezav se je sfižil

Slo-Tech - Cilj, da bi do leta 2020 z ultrahitrimi spletnimi povezavami, torej s prepustnostjo vsaj 100 Mbps, opremili polovico gospodinjstev v uniji, se kot kaže ne bo uresničil. Do sredine lanskega leta je namreč tako povezavo dobilo le 15 % prebivalstva unije. Še več, skozi prste bo najbrž spolzel tudi podrejeni cilj, ki predpisuje vsaj 30 Mbps na gospodinjstvo.

Da je načrt nedosegljiv, je v svoji reviziji pred dnevi ugotovilo Evropsko računsko sodišče. Dokument ugotavlja, da se razmere sčasoma sicer izboljšujejo, dosežen je bil tudi prvi cilj, zadan do leta 2013, po katerem naj bi države članice polovici prebivalstva priskrbele vsaj osnovno širokopasovno povezavo.

Delegacija sodišča je obiskala...

44 komentarjev

Slovenija v EU najbolj napredovala v indeksu digitalne družbe

Slo-Tech - Evropska komisija je izdala novo poročilo o indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI), s katerim se merijo relevantni faktorji glede digitalizacije evropskih držav. Slovenija in Slovaška sta državi, ki sta v letu 2016 naredili največji napredek. Indeks sestavljajo naslednji parametri: povezljivost (razširjenost širokopasovnih povezav), človeški viri (uporaba interneta, osnovna in napredna digitalna znanja in spretnosti), uporaba interneta (uporaba vsebin, komunikacij in spletnih transakcij s strani državljanov), integracija digitalnih tehnologij v poslu (digitalizacija in spletna trgovina), digitalne javne storitve (e-uprava in podobno).

Slovenija je na lestvici na 17. mestu, nekoliko pod evropskim povprečjem, tik za Francijo in pred Češko, s čimer sodi med srednje...

12 komentarjev

V Braziliji morajo ISP-ji zagotavljati 80 odstotkov plačane hitrosti

Slo-Tech - V Braziliji se zelo trudijo, da bi internetno povezljivost države dvignili na nivoje, ki so primerljivi s Severno Ameriko, Evropo in Azijo. Sem sodi tudi zagotavljanje hitrosti dostopa do interneta, kjer ponudniki ne bodo smeli več prodajati megli, saj bodo obvezani zagotavljati vsaj 80 odstotkov naročene hitrosti. To je približno enako razmerje, kot je v Evropi.

Tako kot pri nas je tudi v Braziliji popularno prodajanje internetnih priključkov z magično besedo do pri navedbi hitrosti. Medtem ko so naši operaterji sorazmerno pošteni in naročene hitrosti praviloma dosegamo (raziskave kažejo, da v Evropi dobimo 75 odstotkov tega, kar plačamo, včasih pa je bilo še slabše), je v Braziliji precej drugače. Do leta 2012, ko je...

16 komentarjev

EU in Japonska hočeta 100-gigabiten internet

Europa.eu - Medtem ko je trenutno povprečna hitrost dostopa do interneta v EU slabih 20 megabitov na sekundo in še tu ne dobimo vsega, kar naročujemo in plačujemo, EU in Japonska razmišljata daljnosežno in velikopotezno. Evropska komisija in Japonska sta teden najavili šest raziskovalnih projektov, ki jih bosta sofinancirali in ki razvijajo novo internetno arhitekturo za povečanje učinkovitosti omrežij in večjo hitrost prenosa podatkov. Cilj je precej smel: 100 gigabitov na sekundo.

Podpredsednica Evropske komisije in komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je dejala, da "internet prihodnost ne bi smel poznati meja, ki bi se pojavila zaradi pomanjkljive priprave na podatkovno revolucijo". Z...

23 komentarjev

Povprečna hitrost dostopa do internet nekoliko nižja

Akamai - V zadnjem četrtletju preteklega leta se je prvikrat zgodilo, da sta se delež širokopasovnih povezav in povprečna hitrost dostopa do internet v svetu znižala, ugotavlja Akamai v zadnjem četrtletnem poročilu. V 93 državah se je hitrost dostopa do interneta v povprečju znižala, v 41 pa povečala. Nelogične rezultate bi lahko pojasnili z razmahom mobilnega interneta, ki se pospešeno širi in ponuja nižje hitrosti kot bakrene in optične širokopasovne povezave, a Akamai trdi, da mobilnih povezav niso upoštevali. Razlogov za upad ne zmorejo pojasniti. Na letni ravni je rast še vedno pozitivna.

V poročilu najdemo cel kup zanimivih statistik. Razčlemba provenience internetnih napadov po državah kaže predvidljivo sliko, da je Kitajska vir 13 odstotkov vseh napadov. Sledijo ZDA, Indonezija, Tajvan in Rusija. Naslovi IPv4, ki so...

33 komentarjev

Četrtina Evropejcev še ni okusila interneta

Delež gospodinjstev z dostopom do interneta, Eurostat 2011

Slo-Tech - Eurostat je včeraj objavil rezultate raziskave o razširjenosti interneta in njegovi uporabi v državah EU, kandidatkah in državah EGP v letošnjem letu. Izsledki kažejo, da se je od leta 2006 občutno povečala dostopnost interneta nasploh in širokopasovnih povezav, medtem ko delež ljudi, ki interneta še nikoli niso uporabili, pada. Pričakovano prednjačijo severne države, medtem ko je v jugovzhodni Evropi penetracija najnižja.

Internet je najbolj razširjen na Nizozemskem, kjer ima 94 odstotkov gospodinjstev dostop do njega. Visoko so še Luksemburg, Švedska (oba 91 odstotkov) in Danska (90 odstotkov), medtem ko so na repu Bolgarija (45 odstotkov), Romunija (47 odstotkov) in Grčija (50 odstotkov). Slovenija s...

23 komentarjev

EU bo investirala 9,2 milijarde v širokopasovni internet

vir: BBC
BBC - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je prejšnji teden napovedala velike investicije, s katerimi želi Evropska komisija pospešiti gradnjo širokopasovnega internetnega omrežja na celini in s tem dolgoročno izboljšati konkurenčnost gospodarstva. Evropska komisija naj bi projektu subvencioniranja širokopasovnih povezav v letih 2014-2020 namenila 9,2 milijarde evrov, od česar naj bi bilo 6,4 milijarde evrov namenjenih neposredno vlaganjem v samo infrastrukturo, preostanek pa bo namenjen ustvarjenju enotnega evropskega trga za storitve, ki širokopasovne povezave uporabljajo - e-zdravstvo, internetna varnost, skupni boj proti otroški pornografiji, inteligentna energetska omrežja itd.

Do konca leta 2020 naj bi po...

65 komentarjev

Evropska komisija predlaga nadaljnja znižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je predstavila predlog nadaljnjega zniževanja maksimalnih cen za gostovanje uporabnikov mobilnih telefonov v tujih omrežjih, ki bi veljale po celotni Evropski uniji. EU znižuje cene že od leta 2009, trenutno pa so v uporabi ceniki od lanskega 1. julija. Zadnje znižanje je določeno za letos, zato si Kroesova želi nadaljevanje tega programa.

Predlagana cena za minuto odhodnega klica v tujem omrežju za leto 2014 znaša 24 centov, medtem ko trenutno znaša 39 centov. Dohodne klice želi Kroesova poceniti s trenutnih 15 centov na 10 centov na minuto. Cenejši bi bil tudi prenos podatkov, saj bi se cena za 1 MB...

22 komentarjev

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Europa.eu - Evropska komisija je objavila poročilo o širokopasovnih povezavah na našem kontinentu, iz katerega je moč razbrati, da smo v primerjavi z lanskim letom napredovali. Četrtina državljanov evropskih držav ima širokopasovni dostop do interneta, kar je dve odstotni točki več kot lani, medtem ko jih šest odstotkov uporablja širokopasovno povezavo na mobilni napravi.

Tudi hitrost ne šepa. Julija 2010 je bilo 29 odstotkov vseh širokopasovnih povezav v Evropski uniji hitrosti vsaj 10 Mbps, kar je dvakrat več kot lani, medtem ko je bilo pet odstotkov povezav hitrejših od 30 Mbps in pol odstotka od 100 Mbps.

Vodilni državi sta Nizozemska in...

10 komentarjev

YouTube prepričljivo vodi

TechCrunch - Analitiki iz podjetja Comscore so včeraj objavili podatke o uporabi strani za predvajanje videov na spletu. Ugotovili so, da jih uporablja pravzaprav vsak uporabnik spleta. Z veliko premočjo vodi YouTube, ki je imel maja 43,1-odstotni tržni delež z več kot 14,6 milijardami ogledov. Na drugem mestu je Hulu, ki ima vsega 3,5-odstotni tržni delež z dobro milijardo ogledov. Sledijo mu Microsoftove strani, Vevo, Viacom Digital in Yahoo. Skupno so maja uporabniki pogledali 34 milijard videoposnetkov.

Nadaljevanje velja sicer za ZDA, a ga lahko poizkusimo ekstrapolirati tudi na naš konec sveta. Kar 85 odstotkov Američanov z dostopom...

11 komentarjev

Na Finskem univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

TechCrunch - Kot poroča finska državna novinarska hiša YLE, je Finska sprejela odličen zakon, ki vsem uporabnikom omogoča širokopasovni dostop do interneta. Ministrstvo za transport in telekomunikacije je namreč objavilo, da bo s prihodnjim julijem pravica vseh državljanov širokopasovni dostop do interneta, kar je prvi tak primer v svetu. Francozi so sicer dostop do interneta že uzakonili kot osnovno človeško pravico, niso pa definirali kakovosti in hitrosti dostopa. Za zdaj bodo Finci zagotavljali hitrost enega megabita na sekundo, medtem ko naj bi do leta 2015 zagotovljeno hitrost povišali na 100 Mbps. Če slučajno res ne bo mogoče potegniti vodov do kakšnih zakotnih vasi, bodo lahko zakon izpolnili tudi z dovolj hitrim dostopom prek mobilnih omrežij, sicer pa bo broadband univerzalen.

32 komentarjev

APEK: Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za četrto četrtletje 2008

APEK - Na voljo je novo poročilo APEKa za zadnje četrtletje 2008.

Nekaj zanimivosti iz vsebine:

  • Na mobilnem trgu je penetracija presegla 100%

  • Nadaljnji padec tržnega deleža Mobitela, povečanje deleža predvsem Tušmobila in tudi Simobila

  • Zanemarljiv delež T-2 na mobilnem trgu (0,3%)

  • Še bolj strma rast rezidenčne IP Telefonije (posledično padec fiksne telefonije)

  • Občuten padec deleža T-2 pri rezidenčni IP telefoniji

  • Že 120.000 prenesenih fiksnih tel. številk

  • Pri deležu poslanih SMS-ov sta Mobitel in Simobil že skoraj izenačena (pri MMSih občutno v prednosti Mobitel)

  • Praktično že izenačeno število naročnikov samostojnega širokopasovnega dostopa in naročnikov trojčka

  • Razmerje CATV proti IPTV je 64:36. IP TV pridobiva čedalje večji delež.

  • Padec (sicer visokega) deleža T-2 pri IP TV na 43,5%

  • Število FTTH priključkov se je povzpelo na 44.564, kar je preko 10% delež širokopasovnih tehnologij

  • Penetracija fiksnega širokopasovnega dostopa (gospodinjstva) je enaka 62,3%

  • Po dolgotrajnem padanju...

35 komentarjev

Stratosferske širokopasovne povezave

Delo - Se še spominjate, kako je mednarodna skupina znanstvenikov zadnjega dne avgusta s švedskega vesoljskega središča, 200 kilometrov pod arktičnim krogom, izstrelila poskusni balon z modulom za širokopasovne povezave?

No, Mednarodni konzorcij trinajstih evropskih držav in Japonske, Capanina, je pred dnevi objavil prve rezultate meritev. Brezžične povezave (Wi-Fi), ki so jih razvili na britanski univerzi York, so na razdalji do 60 kilometrov dosegale hitrosti od 4 do 11 megabitov na sekundo.

Nemška skupina strokovnjakov ( DLR) je hkrati kot prva opravila optično komunikacijo z objektom v stratosferi - na razdalji 64 kilometrov so podatke nemoteno prenašali s hitrostjo do 1,25 gigabita na sekundo.

Sicer pa je končni cilj Capanine končnim uporabnikom in malim podjetjem omogočiti poceni širokopasovne povezave s hitrostjo prenosa do 120 megabitov na sekundo. Več v originalni novici na delo.si.

S to tehnologijo boste čez nekaj let končno prišli na račun tudi uporabniki na odročnih...

5 komentarjev

Stanje širokopasovnih povezav v svetu

Slashdot - Mednarodna Telekomunikacijska zveza je te dni objavila poročilo o stanju širokopasovnih povezav v svetu. Prav nič presenetljivo ni, da vodita Južna Koreja in Japonska s 60 oziroma 70 odstotki s širokopasovnim internetom ožičenih domov. Slovenije sicer ni na seznamu držav, vendar je njihovo poročilo (PDF) (DOC) vseeno zanimivo branje, saj vsebuje med drugim tudi podatke o cenah za večje svetovne države.

Pri nas se s takšnimi raziskavami ukvarja projekt Raba interneta v Sloveniji. V poročilu Gospodinjstva: uporaba interneta 2003/1 tako med drugim navajajo, da ima dostop do interneta 38 odstotkov slovenskih gospodinjstev. Na spletni strani SIBIS pa so v svoji publikaciji zapisali, da sta v Sloveniji 2% širokopasovnih povezav.

3 komentarji