»

Razbit protokol AirPlay 2

Slo-Tech - Ekipa shairport-sync je sporočila, da so uspešno dešifrirali Applov zaprti protokol AirPlay 2 za predvajanja večpredstavnostnih vsebin. Medtem ko je bil AirPlay 1 razbit že pred leti, smo lahko vsebino z novih naprav z iOS predvajali le napravah (npr. zvočnikih), ki jih je Apple certificiral in so podpirale dešifriranje signala AirPlay 2. Nič več.

Razbitje protokola pomeni, da lahko sedaj podporo za AirPlay 2 vgradijo katerikoli proizvajalci. Gre tudi obratno, saj lahko z Raspberryjem Pi dešifriramo vsebino in jo nato predvajamo na katerihkoli zvočnikih. S tem pa se delo še ni zaključilo. Čeprav je matematika rešena, koda v Pythonu še ni povsem nared, zato zainteresirane uporabnike prosijo še za nekaj potrpljenja. Hkrati teče tudi vzporedni projekt, kjer želijo AirPlay 2 implementirati v Rustu.

Ob tem moramo priznati, da z AirPlay 2 Apple res ni pretirano skoparil. Podporo zanj imajo najrazličnejše naprave, tudi Samsungove pametne televizije z Androidom, pa LG-jeve in Sonyjeve...

6 komentarjev

Netflix prenehal podpirati AirPlay

Slo-Tech - Applov drzni pohod v svet pretočne televizije očitno ni bil najbolje sprejet pri konkurenci. Njihov glavni nasprotnik, Netflix, se je prejšnji teden bolj ko ne čez noč odločil odpovedati podporo za pretakanje videov na pametne televizije preko Applovega novega protokola AirPlay 2, ob tem pa istočasno izklopiti še podporo za že obstoječi AirPlay 1. Pri tem pa navajajo precej obskuren razlog - "tehnične omejitve" na strani Appla.

AirPlay 2 je že predlani najavljena nadgradnja obstoječega AirPlaya, ki dodaja možnost potiskannja vsebin na več različnih naprav v stanovanju ("multiroom support"). V začetku letošnjega leta pa je Apple najavil dogovore z večjimi proizvajalci pametnih televizorjev, med drugim Samsungom, tako da bo podpora za Airplay in iTunes neposredno vgrajena v...

14 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Danes prihajata iPad mini 3 in iPad Air 2

Slika, ki v navodilih prikazuje nova iPada

vir: The Verge
The Verge - Applu se je zgodila neobičajna napaka, da so nekoliko prezgodaj na spletni strani objavili popravljena navodila za uporabo iOS 8, kjer so uporabili še nepredstavljeni napravi. Že dan pred predstavitvijo so tako razkrili nova iPada, iPad mini 3 in iPad Air 2. Žal smo izvedeli le malo, zelo verjetno je, da bosta novinca uporabljala čitalec prstnih odtisov TouchID v gumbu pod zaslonom, povsem verjetno pa je še, da bomo na prireditvi videli iOS 8.1, saj je bil v navodilih za uporabo večkrat omenjen.

Omeniti velja, da naj bi iPad Air 2 podpiral rafalsko fotografiranje, torej zajem večjega števila slik v kratkem času. Slike pokažejo, da sprememb v zasnovi tablic ni, Air 2 je bolj ali manj...

56 komentarjev

Google Docs, Sheets in Slides za iOS in Android

Google - Google je izdal samostojne aplikacije za Google Docs, Sheets in Slides, ki so namenjene uporabnikom Applovih mobilnih naprav s sistemom iOS in uporabnikom Androida. K temu jih je brez dvoma vzpodbudila Microsoftova zbirka Office, ki je marca letos prispela na iOS, hkrati pa Apple že nekaj časa za nove naprave iWorks ponuja povsem brezplačno. Ker je bil doslej edini način za dostop do dokumentov v Google Docs in njihovo urejanje prek spletnega vmesnika Drive, je Google poskrbel za izdajo samostojnih aplikacij.

Te sedaj tečejo tudi brez povezave v splet. V načinu brez povezave je mogoče dokumente tudi urejati, saj se na napravo shrani lokalna kopija, ki se po ponovni vzpostavitvi povezave sinhronizira v oblak. Še vedno pa je mogoče do istih...

11 komentarjev

V petek izšel iPad 3, jailbreak že nared

ZDNet - Po dolgem pričakovanju je v petek končno izšla nova generacija Applovega tabličnega računalnika iPada, ki jo imenujemo kar iPad 3 in jo je Apple predstavil 7. marca. O njem smo izvedeli že skoraj vse, a ponovimo glavne novosti. Čeprav se fizično po videzu skorajda ne razlikuje od prejšnjega modela, je v notranjosti precej izpopolnjen. Novi retina zaslon ima štirikrat večjo ločljivost od dvojke, in sicer 2048 × 1536 točk pri 264 točkami na palec. Ima vgrajen...

17 komentarjev

Piratiziranje je na iOS-u še kako prisotno

FingerKicks

vir: Gameized
Gameized - Glede na poročila o zaslužkih, težavah in glede na druge novice o Androidu ter iOS-u bi lahko sklepali, da se na Applovi platformi cedita med in mleko, da so zaslužki astronomski, medtem ko je na Googlovi strani situacija neprimerno slabša. A to morda ni povsem res, saj je povsem možno, da je situacija tudi v Applovem svetu nekoliko slabša, kot se zdi. Vsaj takšno sliko pričara razvijalski...

130 komentarjev

Prihodnji teden predstavljeni iCloud, Mac OS X Lion in iOS 5

Govoril bo Steve Jobs, ki je od marca na bolniškem dopustu.

Apple - Apple bo na konferenci za razvijalce prihodnji teden predstavil oblačno storitev iCloud, ki bo neposredna konkurenca Googlovi in Amazonovi rešitvi, so zapisali v izjavi za javnost. Prve govorice o iCloud so vzniknile aprila, ko je Apple odkupil istoimensko domeno. Ni pa še jasno, ali bo iCloud omogočal le shranjevanje glasbe ali pa bo celovita oblačna storitev, kot je recimo Dropbox. Prejšnji mesec smo pisali, da je Applu blizu dogovora o sodelovanju z založbami, kar bi mu omogočilo postaviti konkretno boljšo in uporabnikom bolj prijazno storitev od Google Musica, Amazon Digital Lockerja in celo Spotifya - še zlasti, ker slednji v ZDA ni na voljo.

Poleg tega bo Apple na Worldwide...

8 komentarjev

Heker pridobil zasebne ključe za Apple AirPlay

AirPort express (na sredini) v akciji. Vir: apple.com

Slo-Tech -

Programer James Laird je minuli teden na githubu objavil odprtokodno različico strežnika za Applov protokol AirPlay, ki omogoča streamanje glasbe iz iTunesov in iNapravic na domači hi-fi.

Dela se je lotil potem, ko se je njegova punca preselila v novo stanovanje in se njen AirPort Express (na sliki, na sredini) ni hotel priklopiti na tamkajšnje brezžično omrežje. Namesto preproste spremembe wi-fi kanala se je James, as hackers do, odločil, da bo napravo preprosto zamenjal s svojim Linux strežnikom.

Streamanje po protokolu AirPlay, nekoč znanem pod imenom AirTunes, poteka tako, da uporabnik v svojem iTunes programu oz. na iNapravici vklopi deljenje glasbene knjižnice z napravo AirPort Express. Na slednjo priklopi Hi-Fi komponento, nakar lahko...

8 komentarjev

Apple izdal iOS 4.3

Heise - Apple je pohitel in dve dni pred napovedmi izdal novo verzijo operacijskega sistema za svoje prenosne naprave iOS. Tretja podverzija iOS 4 prinaša številne novosti, med njimi omenimo izboljšan tethering, ki omogoča deljenje WLAN-povezave z do tremi napravami in UMTS z do petimi napravami. Prvič je tudi mogoč tethering med iPhonom in iPodom prek Bluetootha. Pohitrili so še izvajanje JavaScripta v mobilnem Safariju, podprli prenos videa prek AirPlaya v aplikacijah z App Stora, spremenjeno opozarjanje na prispele SMS-e itn. Novo verzijo iOS je mogoče brezplačno prenesti prek iTunes za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3 in 4 ter iPad. Podporo za iPhone 3G in iPod touch 2 so ukinili.

21 komentarjev

Mobilna Opera presegla sto milijonov uporabnikov, prihaja na iPad

Opera Web Browser - Vitki norveški brskalnik Opera, ki se je v mobilnem svetu uporabnikom prikupil dosti bolj kot v namiznem, je presegel mejo 100 milijonov mobilnih uporabnikov. Kot so sporočili iz podjetja, 90,4 milijona ljudi uporablja Opero Mini vsak dan, medtem ko jih dodatnih 15 milijonov Opero Mobile zažene vsaj enkrat mesečno. Ob tem poudarimo, da te številke zajemajo le uporabnike, ki so si svojo Opero z interneta prenesli sami in ne tudi tistih, ki so jo že dobili prednaloženo na telefonih in jo nemara uporabljajo. Mobilna Opera tako vsak mesec odpre 52 milijard spletnih strani, kar ni malo.

Hkrati je Opera napovedala, da bodo...

25 komentarjev

Apple želi sodno prepoved odklepanja operacijskega sistema iOS

Neowin - Ameriška kongresna knjižnica, ki določa obseg veljave DMCA in izjeme, je lani odločila, da odklepanje operacijskega sistema iOS na Applovih telefonih za namen poganjanja nepodpisanih aplikacij (jailbreaking) ni nelegalno. Apple nad tem ni navdušen in želi spremembo te odločitve. Kot so povedali ameriškemu Uradu za avtorske pravice, ki je del Kongresne knjižnice, postopek odklepa uporablja nedovoljene modifikacije povzroča kršitve avtorskih pravic. Dodajajo, da razširjenost te prakse povzroča piratiziranje aplikacij. Apple sedaj upa, da mu bo zvezno sodišče pomagalo z zavrnitvijo lanske odločitve.

59 komentarjev

Iz iOS odstranjeno zaznavanje jailbreaka

Jailbreak različnih iOS naprav

vir: engadget
engadget - Z iOS 4 je Apple dodal poseben API, s katerim je bilo mogoče preveriti, če je bil na napravi opravljen jailbreak, ki uporabniku da bolj obsežen dostop do naprave. Tako je mogoče nameščati aplikacije iz nepotrjenih virov ter nasploh aplikacije, ki jih Apple ni odobril za iTunes Store, poleg še obilice drugih možnosti, ki jih prinese poln dostop do operacijskega sistema. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da ta postopek obenem nekoliko zniža varnost operacijskega sistema, saj ga naredi bolj dovzetnega za različne napade z zlobno kodo.

S pomočjo API-ja so lahko v poslovnih in ostalih okoljih, kjer je varnost pomembna, upravljalci sistemov preverili, če je naprava z iOS še varna ali če je varnost naprave in/ali morda vprašljiva. Zdaj slišimo...

24 komentarjev

Moški so za Android, ženske pa iOS

PC Magazine - John Gray je imel prav, ugotavlja analiza prodanih pametnih telefonov v letošnjem oktobru. Moški prisegajo na androidne, ženskam bolj ugajajo jabolčni.

Oktobra 2010 je namreč 31 odstotkov žensk želelo kupiti napravo z Apple iOS, medtem ko bi se jih za tako z Androidom odločilo 22,8 odstotka. Pri moških je vrstni red zamenjan, saj bi jih 32,6 odstotka kupilo Android in 28,6 odstotka takega z iOS.

Kar ste tiče tržnega deleža, imajo iphoni in blackberryji oboji 27-odstotni tržni delež. Na tretjem mestu sledijo androidi z 22 odstotki, četrti je Windows Mobile s 14 odstotki. Symbian, Linux in Palm skupno obvladujejo manj kot osem odstotkov trga. Zanimiva je tudi razčlemba po željah, saj si 35 odstotkov vprašanih za naslednji telefon želi takega z iOS in 28 odstotkov androidnega.

32 komentarjev

Apple Game Center deli vaše pravo ime

Slo-Tech - Applov Game Center je v svoje pogoje uporabe vrinil spremembo, ki je vznejevoljila precej uporabnikov. Po novem namreč sistem razkrije uporabnikov vzdevek in pravo ime vsakokrat, ko ta pošlje zahtevo po prijateljstvu drugemu uporabniku. Ko ta zahtevo sprejme, tudi pobudniku prikaže pravo ime novega prijatelja. Ni še znano, ali je sprememba retroaktivna. Za zdaj imena v vseh ostalih obvestilih...

9 komentarjev

iOS 4.2 že razbit

iOS 4.2.1 na iPad prinese vse bonbončke - zdaj brez omejitev

vir: engadget
engadget - Manj kot dan je trajalo, da smo dobili prvi jailbreak za Applovo najnovejšo različico operacijskega sistema iOS, 4.2.1. Za to so poskrbeli pri skupini Dev-Team, kjer so le nekoliko popravili svoje orodje redsn0w (zdaj v različici 0.9.6b4). redsn0w za delovanje sicer izkorišča Limera1n, delo Georga Hotza, prvega, ki je naredil večje korake k razbitju zaščite PS3 ter znanega hekerja Applovih napravic z iOS. Limera1n izkorišča luknjo v zagonskem nalagalniku (bootloader), ki jo bo Apple lahko zakrpal le z izdajo novih modelov iPadov, iPhoneov in iPod Touchov, na katerih bo nova različica nalagalnika. Postopek še ni združljiv z ultrasn0w, postopkom za odklepanje mobilnega telefona na vse mobilne operaterje, obenem pa je v...

7 komentarjev

Apple izdal iOS 4.2

PC Magazine - Apple je izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS 4.2 za mobilne naprave iPad, iPhone in iPod Touch. Bistveni novosti v tej inačici sta AirPlay in AirPrint. Prvi omogoča, da se mobilne naprave z iOS in Apple TV samodejno zaznajo, če so v istem brezžičnem omrežju, tako da lahko na Apple TV brezžično prenašate videoposnetke, glasbo in fotografije. Tako lahko isto vsebino (razen videoposnetkov, koder mobilna naprava prevzame funkcijo daljinskega upravljalnika) hkrati spremljate na obeh napravah. Cesta je sicer enosmerna, tako da vsebin, kupljenih na Apple TV, ni moč prenesti na druge naprave.

Druga novost, AirPrint, omogoča brezžično tiskanje z iPada. Manjši popravki, ki jih je Apple vdelal v nov paket, so še boljša podpora...

0 komentarjev

iAd pomembna mobilna oglaševalska platforma?

Demonstracija iAd-a na predstavitvi

vir: Ars Technica
Ars Technica - Steve Jobs je ob predstavitvi iAd-a, platforme za dostavo oglasov na napravah z iOS, napovedal, da bodo do konca letošnjega leta upravljali s kar 50% mobilnega oglaševalskega trga. Tolikšen delež je seveda izredno težko dosegljiv zaradi omejenega števila naprav po svetu, ki uporabljajo iOS. Glavni konkurent iAd-u naj bi bil tako Googlov AdMob, mobilnim napravam namenjena oglaševalska platforma iskalnega giganta, ki ima že močno razvit servis AdSense za oglaševanje na spletnih straneh.

Po napovedih analitične družbe IDC naj bi oba leto končala z 21-odstotnim tržnim deležem, kjer naj bi Google izgubil 6...

8 komentarjev

Razkrita notranjost Apple TV-ja

Sestavni deli Apple TV

vir: engadget
engadget - Kot običajno ni trajalo dolgo, da so po začetku razpošiljanja Apple TV v roke dobili pri iFixit in pogledali, kaj sestavlja strojni del te male napravice za predvajanje videoposnetkov na televizijskem zaslonu. Na kratko, gre za iPad brez zaslona v drugačnem ohišju. Procesor je enak Applov A4, kot se skriva v iPad in iPod Touch (a ne v iPhone 4!), prav tako enak, kot v iPadu, je 8-gigabajtni NAND Flash čip, čip za brezžično povezljivost v omrežja WLAN (podpira standard IEEE 802.11n), enaka pa je tudi količina delovnega pomnilnika, 256 MB. Opazili so še blazinice za spajkanje, ki so na moč podobne tistim za priključek Dock Connector. Samo popravljanje oz. podiranje naprave, ki naj bi bila med bolj zelenimi svoje vrste, naj bi bilo...

39 komentarjev

Apple TV, iOS 4.1

Apple TV

vir: engadget
engadget - Na glasbeni prireditvi Apple ni predstavljal novosti povezanih zgolj z glasbo, temveč so oživili še enega izmed starejših projektov, Apple TV. Že ob izidu prvega so povedali, da ne gre za uraden projekt, temveč zgolj za hobi projekt, ki je bolj postranskega pomena. A z novo izdajo Apple TV postane mnogo bolj zanimiv. Njegova cena bo namreč znašala vsega 100 ameriških dolarjev. Nizka cena sicer pride na račun nekoliko manjših zmogljivosti, saj Apple TV iz leta 2010 zmore predvajati zgolj videoposnetke do ločljivosti 1280 x 720 pik oz. 720p. Slednje se je napovedovalo že v obilici govoric iz bližnje preteklosti, ki so govorile, da bomo napravo v kratkem ogledali.

V primerjavi s starim Apple...

40 komentarjev

Novosti z MacWorlda

MacRumors.com - Pred nekaj urami se je končal tradicionalni vsakoletni govor Steva Jobsa, vodilnega moža Applea, v okviru katerega je vedno predstavljena obilica novosti iz že omenjenega podjetja. Letos je bila prireditev precej navdušujoča, da pa ne bom dolgovezil, bom kar začel z naštevanjem vsega novega.

Prva stvar, s katero je Stevo Službe navdušil množice, je bil Apple TV. Gizmo je bil predstavljen že na nekaj predhodnih prireditvah in je bil do sedaj poznan pod kodnim imenom iTV. Na videz spominja na Mac Mini, le da je pol tanjši (natančne dimenzije so 20x20x3 cm), opremljen pa je s 40 gigabajti trdega diska in Intelovim procesorjem. Na zadnji strani lahko najdemo HDMI in komponentni video izhod, optični in RCA audio...

136 komentarjev