Slo-Tech

»

Google Play je končno odkril Slovenijo

vir: Wikipedia
Android Police - Ta teden je Google Play slovenskim razvijalcem omogočil registracijo Merchant računa, kar pomeni, da lahko odslej tam prodajajo tudi plačljive aplikacije, igre, zaslužek v evrih pa lahko kujejo tudi s pomočjo plačil znotraj aplikacij.

Novost so pri Googlu - kjer po lastnih besedah veliko razmišljajo o tem, kako omejeni so uporabniki in razvijalci nekaterih držav - omogočili še dvema državama, to sta Mjanmar in Urugvaj. V Maleziji pa so zgolj omogočili nakup darilnih kartic za svojo tržnico aplikacij.

Google Play obstaja že dobrih deset let, čeprav se je rodil pod imenom Android market. Razvijalci, ki želijo svoje izdelke prodajati na njem, se morajo med registracijo - ta stane 25 USD - med drugim zavezati, da bodo zagotavljali najboljšo možno uporabniško izkušnjo, za denarna plačila pa morajo uporabljati njihov interni sistem, pri čemer si Google za distribucijo...

43 komentarjev

Danes mednarodni dan boja proti cenzuri interneta

Slo-Tech - Od leta 2009 se na predlog Novinarjev brez meja in Amnesty International 12. marca obhaja mednarodni dan boja proti cenzuri interneta. Kot so zapisali v svojem poročilu, cenzura interneta omejuje kar vsakega tretjega uporabnika na svetu, kar je nedopustno. Države, ki najbolj grobo grešijo, so označene kot sovražniki interneta - te so Mjanmar (nekdanja Burma), Kitajska, Kuba, Iran, Severna Koreja, Saudova Arabija, Sirija, Turkmenistan, Uzbekistan in Vietnam. V teh državah je cenzura tako stroga, da je brskanje po spletu zaradi filtrov, blokad in drugih preprek zelo oteženo.

Druga skupina držav, kjer je internet še vedno omejen, a cenzura ni tako huda, je uvrščena na listo opazovanih držav. Na njej najdemo med drugim tudi Francijo (zaradi...

11 komentarjev

Hekerji napadli računalnike kanadske vlade

Slashdot - Vrstijo se novice o hekerskih napadih na pomembno infrastrukturo po vsem svetu. Poročali smo o napadih na ameriško borzo, na evropsko borzo za kupone za izpuste ogljikovega dioksida ter naftna in plinska podjetja, sedaj pa na ta seznam dodajamo še kanadsko vlado. CBC poroča, da so napadalci pridobili dostop do treh ključnih kanadskih uradov.

Uspešni so bili pri napadih na finančno ministrstvo, Treasury Board in DRDC. Prvikrat so za napade izvedeli januarja, kasneje pa so njihov izvor izsledili do domnevno kitajskih računalnikov. To seveda ne pomeni, da so napad izvedli Kitajci, saj ga je prav lahko kdo drug preusmeril prek kitajskih strežnikov. Kitajsko zunanje ministrstvo...

1 komentar

Spletni napadalci vsaj poldrugo leto napadali naftna in plinska podjetja

Kontrola procesa v rafineriji

vir: BBC
BBC - V zadnjih časih se kar vrstijo poročila o napadih hekerjev na pomembno računalniško infrastrukturo, ki so bolj ali manj neopaženo potekali v zadnjih letih. Razkrito je bilo, da so hekerji napadali ameriško borzo Nasdaq, znani so tudi napadi na platformo za trgovanje z emisijskimi kuponi, včeraj pa je McAfee v svojem poročilu razkril, da so v zadnjih letih napadali energetska podjetja.

Napade so poimenovali Nočni zmaj (Night Dragon) in naj bi bili potekali vsaj od novembra 2009. Napadalci so z uporabo prevar, izkoriščanja varnostnih ranljivosti in ohlapnih varnostnih nastavitev postopoma pridobivali dostop do notranjih omrežij...

5 komentarjev

Evropa izvedla prvo vajo pripravljenosti na internetne napade

Europa.eu - Evropa je uspešno izvedla prvo vajo pripravljenosti na napade na internetno infrastrukturo, ki so jo naslovili Cyber Europe 2010. Vaja, v kateri so sodelovale vse države iz EU ter Islandija, Norveška in Švica, se je zaključila v četrtek.

Simulirali so napad na evropski del interneta. Scenarij je bil takle: sčasoma je postala povezava med državami nezanesljiva in celo nemogoča zaradi napadov hekerjev na kritične storitve, zaradi česar je bil moten dostop do spletnih storitev. Napad se je stopnjeval, tako da so države ena za drugo imele otežen dostop do interneta. Med vajo so merili, kako...

4 komentarji

Silovit napad na internet v Mjanmaru

Slashdot - Mjanmar, nekdaj znan pod imenom Burma, je vse od 25. oktobra pod silovitim kibernapadom, ki preprečuje normalen dostop do interneta v državi, poroča Myanmar Times. Napad vpliva na vse pore življenja, tako na turizem, kjer je še zlasti problem spletna rezervacija letalskih vozovnic, kot tudi na druge industrije.

Vzrok in izvor DDOS-napada sta še neznana, medtem ko je cilj poznan - tamkajšnje ministrstvo za pošto in telekomunikacije, kjer je glavno vozlišče v internetni infrastrukturi v državi. V Arbor Networks ocenjujejo, da Mjanmar napadajo z 10 do 15 Gbps, zaradi česar je dostop resno moten. Razlog za napad bi utegnile biti volitve, špekulirajo zunanji opazovalci, ki bodo v Mjanmaru potekale to nedeljo. V Mjanmaru je namreč cenzura še vedno zelo stroga.

15 komentarjev

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

Google in Kitajci se bodo pogovarjali, napaden tudi Intel

vir: Reuters
The Wall Street Journal - Še vedno so glavna kost za glodanje decembrski napadi na Google, ki so izvirali iz Kitajske, najnovejše sledi pa vodijo do ene poklicne šole in ene univerze na Kitajskem. Nova podrobnost, ki je prišla na dan, kuka iz Intelovega letnega poročila. V njem so zapisali, da je tudi njih doletel sofisticiran kibernapad v istem času kakor Google. Kljub temu Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy zatrjuje, da sta napada nepovezana. Edina podobnost je časovni okvir, to pa je tudi vse, pravi. Dodal je, da napadi niso bili tako obširni kot tisti na Google in da Intel ni bil oškodovan. Vprašanju, ali je izvor napada na Kitajskem, se je modro izognil.

Google se je medtem tudi pomiril. Po hudih besedah njihov portal...

1 komentar

Napad na Google izviral z dveh kitajskih šol

Shanghai Jiaotong University

The New York Times - Na plano kapljajo novi podatki o decembrskih kibernapadih iz Kitajske. The New York Times poroča, da so izsledili nekaj IP-naslovov iz napadov ter da je sled preiskovalce pripeljala do dveh izobraževalnih ustanov na Kitajskem, izmed katerih ima ena močne vezi z vojsko. Ugotovili so še, da so se napadi morda začeli že lanskega aprila, torej več mesecev prej, kot so predvidevali doslej. Dosedanji podatki so preiskovalce z NSA vodili le do tajvanskih računalnikov.

Nova odkritja porajajo več vprašanj, kot jih zapirajo. Izsledki sedaj kažejo na Univerzo Jiaotong v Šanghaju in Poklicno šolo Lanxiang, medtem ko dokazi nekega drugega ameriškega podjetja, ki je bilo napadeno na isti način, vodijo do...

11 komentarjev

Nemška vojska bo imela hekerski oddelek

Slo-Tech - Po poročanju Der Spiegla bo nemška zvezna vojska ustanovila posebno enoto, v kateri bodo združeni "hekerji v uniformah", kot so jih poimenovali. Za zdaj se imenujejo Oddelek za operacije na področju informatike in računalniških mrež (Abteilung Informations- und Computernetzwerkoperationen) in se urijo v kasarni Rheinbachu blizu Bonna. V enoti bodo večinoma diplomanti informatike in sorodnih programov z vojaških univerz. Njihova naloga bo od začetka prihodnjega leta, ko naj bi bil oddelek popolnoma delujoč, zaščita in protinapad proti kibernapadom, kot se je denimo zgodil nedavno v Estoniji, poleg tega pa bodo analizirali, prisluškovali in vdirali v tuja omrežja in strežnike sovražnikov, če bo za to potreba.

Poleg tega zvezna vlada vlaga tudi v izboljšanje lastne IT-varnosti, saj se še dobro spomnijo napadov na ministrstva in pisarno kanclerke spomladi in poleti leta 2007. Takrat so preiskovalci napade izsledili do kitajske province Lanzhou. Sedaj so BSI (Zvezni urad za varnost in...

40 komentarjev

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev