» »

Danes mednarodni dan boja proti cenzuri interneta

Danes mednarodni dan boja proti cenzuri interneta

Slo-Tech - Od leta 2009 se na predlog Novinarjev brez meja in Amnesty International 12. marca obhaja mednarodni dan boja proti cenzuri interneta. Kot so zapisali v svojem poročilu, cenzura interneta omejuje kar vsakega tretjega uporabnika na svetu, kar je nedopustno. Države, ki najbolj grobo grešijo, so označene kot sovražniki interneta - te so Mjanmar (nekdanja Burma), Kitajska, Kuba, Iran, Severna Koreja, Saudova Arabija, Sirija, Turkmenistan, Uzbekistan in Vietnam. V teh državah je cenzura tako stroga, da je brskanje po spletu zaradi filtrov, blokad in drugih preprek zelo oteženo.

Druga skupina držav, kjer je internet še vedno omejen, a cenzura ni tako huda, je uvrščena na listo opazovanih držav. Na njej najdemo med drugim tudi Francijo (zaradi HADOPI), Avstralijo (napovedana huda cenzura, zaradi katere so lani Avstralci protestirali), Južno Korejo (cenzura prosevernih strani), Rusijo, Belorusijo, Turčijo, Egipt, Libijo, Tunizijo, Tajsko, Šrilanko (nekdanji Cejlon), Venezuelo, Eritrejo in Združene arabske emirate.

Vse skupaj približno 60 držav na tak ali drugačen način omejuje dostop do interneta, seznam pa se vsako leto širi. Slovenija v poročilu eksplicitno ni omenjena, a ni dvomiti, da se uvršča na najbolj razširjeni seznam, saj ima zgodovino blokiranja strani (primer Betandwin, začasna blokada Udbe.net ...). Zaskrbljujoče je, da se seznam vsako leto podaljša.

Novinarji brez meja opozarjajo, da je po svetu v zaporih vsaj 119 državljanov, ki so izkoriščali svobodo govora, ki jo ponuja internet (imenujejo jih netizen). Največ jih je zaprtih na Kitajskem (77), v Vietnamu (17) in Iranu (11). Najbolj znani zapornik je gotovo Šjaobo Liu, ki je lani prejel Nobelovo nagrado za mir. Leta 2009 je bilo zaprtih 120, a so lani izpustili nekaj blogerjev.

V poročilu opozarjajo še na libijsko blokado celotnega dostopa do interneta, ki pa ni prvi tovrsten primer - leta 2005 je to storil Nepal, dve leti pozneje pa še Mjanmar. Kljub temu to ni pomagalo pri preprečitvi tako imenovanih facebookrevolucij, ko se ljudje organizirajo prek socialnih omrežij in nato demonstrirajo na ulicah.

Letošnjo nagrado Netizen 2011 prejmejo tunizijski pisci bloga Nawaat, ki so se neustrašno in nasprotovanju režima navkljub lotili obveščanja sveta in tunizijskih državljanov o razmerah v državi. Danes, 12. marca, pa je dan v letu, ko zahtevamo svoboden, necenzuriran internet brez omejitev za vse.

11 komentarjev

Nikec3 ::

In mi štejemo Francijo za neko razvito državo?

Rajk0 ::

Prava propaganda zahodnih držav(ZDA, Evrope), te statistike so ogromno pomanjkljive, največ blokad jih naredi ZDA in Google, Google velikokrat v iskanje ne da veliko iskanj, google velikokrat izbriše iz google trends določene iskalne predloge in da ne naštevam, da tiste določene video ki pridejo čez, jih prekinjajo, da ljudje zgubijo interes in gredo na naslednji posnetek kot recimo justin bieber,...
Glede zaprtih ljudi pa velja enako v ZDA, reporterji se bojijo poročati o pravih novicah, ker jim šefi(velike korporacije, ki si jih lastijo) to prepovedujejo in če se opogumijo, jih velikokrat za tem izsiljujejo, o njih izmišljujejo laži, spravi za zapahi in tudi usmrti(ne javno ampak za to najamejo plačance)

Zato, vas prosim naredite svoje statistike in svoje raziskave o teh stvareh in ne samo brati in kopirati novic iz zahodnih medijev.

Manu ::

Se strinjam ... pazit je treba tudi na ZDA in EU. Na zunaj se delata izredno demokratične, a ko politikom ali pomembnim organizacijam teče voda v grlo se ta izredna demokratičnost izgubi. To smo lahko videli na primeru ZDA proti wikileaks - letele so grožnje s smrtjo, prepovedi vpogleda strani wikileaks javnim uslužbencem itd...
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

techfreak :) ::

Google velikokrat v iskanje ne da veliko iskanj, google velikokrat izbriše iz google trends določene iskalne predloge in da ne naštevam, da tiste določene video ki pridejo čez, jih prekinjajo, da ljudje zgubijo interes in gredo na naslednji posnetek kot recimo justin bieber,...

In katera strani niso na Googlu? Poleg povezav do nelegalnih vsebin za katere založbe zahtevajo izbris. Za video tudi že dolgo nisem slišal, da ga ne bi pustili (odmislimo tiste z avtorsko vsebino, ki jih založbe umaknejo), sploh pa ne vem o kakšnem prekinjanju govoriš.

smash ::

zakaj potrebuje wikilkeaks 1000 mirorrjev? zakaj ni dovolj en streznik znotraj zda?

amigo_no1 ::

Nikec3 je izjavil:

In mi štejemo Francijo za neko razvito državo?

Vsekakor bolj kot naš bananistan, kjer rastejo samo nakupovalni centri.

judoka ::

Glede na trend, bo slej ko prej na temu seznamu tudi SLO.

hruske ::

Hmmm, Nova Zelandija je pa tak cenzurirana, da sploh ne obstaja več.
Rad imam tole državico. <3

SkipEU ::

Nova Zelandija bi bila rozasta, z Avstralijo pa se že bližata vijolični barvi.

Rajk0 ::

@techfreak :)
recimo pojdi na google news(in english) in poskusi najti infowars novice, jih ni več v iskalnem mehanizmu, ker jih blokirajo(ker dolgo časa so bili notri, vendar zgleda nekdo ni bil zadovoljen z njihovimi novicami in jih sedaj blokirajo, da omenim, veliko tujih novic se sklicujejo na njihove novice ;) potem velikokrat izbrišejo iz google trends-a iskalne mehanizme, ki nočejo da bi "navadni" ljudje videli :)

MrStein ::

Sem edini, ki ne pozna besede "proseverno" ?
Super, torej mi bo takoj en razložil! :)

Aha, pro-severno , severni (Koreji) naklonjeno.
Pfh...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turčija sedaj blokira še YouTube

Oddelek: Novice / NWO
156856 (5781) Hayabusa
»

Na lestvici svobode tiska Slovenija 34.

Oddelek: Novice / NWO
76139 (3724) hokuto
»

Turčija uzakonila orwellovsko cenzuro interneta

Oddelek: Novice / NWO
1711454 (9062) Iatromantis
»

Iran se bo odklopil od interneta

Oddelek: Novice / NWO
308537 (6136) antonija
»

Cenzura interneta v Nemčiji?

Oddelek: Novice / NWO
217015 (5654) poweroff

Več podobnih tem