»

Bliskovni pomnilnik postaja hitrejši, manjši

Samsungov nov pomnilnik z vodilom DDR 2.0, ki doseže do 400 Mbps prenosov

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Samsung je včeraj začel z masovno proizvodnjo popolnoma svežega in hitrejšega bliskovnega pomnilnika. Gre za 64-gigabitne čipe (8 GB), izdelane s postopkom izdelave med 20 in 29 nm (točen podatek ni znan), ki svoje pohitritve prinašajo tudi zaradi uporabe novega tipa vodila. Gre za drugo generacijo DDR, s katero se prenosi med čipom in krmilnikom vršijo z vse do 400 Mbps, v primerjavi s 133 Mbps, kolikor doseže vodilo DDR 1.0 za bliskovni pomnilnik NAND, oz. v primerjavi z vsega 40 Mbps, kolikor doseže vodilo SDR, ki je dandanes najbolj popularno.

Sama arhitektura pomnilnika je tipa MLC, torej vsaka celica shranjuje večje število bitov, a še ni znano, če to pomeni 2 oz. nekoliko gostejše 3 bite na celico. Bolj verjetna je uporaba zapisa dveh bitov na celico, saj naj bi bili novi čipi namenjeni ne le za mobilne telefone in tablične...

21 komentarjev

Toshiba končala razvoj 19 nm-bliskovnega pomnilnika

X-Bit Labs - Medtem ko Intel in Micron pripravljata 20 nm-tehnologijo za izdelavo bliskovnega pomnilnika, je Toshiba naznanila, da je končala razvoj 19 nm-tehnologije. Razvoj je končan, z njeno uporabo pa so izdelali že prve primerke 64-gigabitnih bliskovnih NAND-čipov. Kasneje bodo predstavili še izdelke, ki bodo imeli v eni celici lahko zapisane tri bite in ne le dveh, kot je to običaj v trenutnih MLC-čipih.

Ti dosežki bodo Toshibi omogočili proizvodnjo manjših čipov, ki bodo spričo tehnologije Toggle DDR2.0 tudi hitrejši. Tako bomo verjetno kmalu dobili tudi pametne telefone s kapaciteto 128 GB, saj je Toshiba stlačila 16 čipov v eno ploščico. Prve delujoče primerke bo javnost dobila že konec meseca, medtem ko se bo...

26 komentarjev

Sony nazaj kupuje tovarno v Nagasakiju

X-Bit Labs - Sony je objavil namero, da bi od Toshibe zopet kupili Nagasaki Technology Center, ki je bila nekoč že v Sonyjevi lasti. To je bilo do leta 2008, ko je naprej prešla v last konzorcija Sony-Toshiba in jo je kasneje Toshiba v celoti odkupila, ko so v njej proizvajali procesorje Cell. Sony želi tovarno nazaj, da bi v njej proizvajali senzorje CMOS.

Za kontrolni delež v tovarni ponujajo 50 milijard jenov (456 milijonov evrov), medtem ko je Toshiba zanjo odštela 90 milijard jenov (822 milijonov evrov). Z začetkom proizvodnje tudi v Nagasakiju bo Sony lahko podvojil proizvodnjo svojih senzorjev CMOS, s čimer bodo resno konkurirali Micronu in Samsungu in proizvedli 40 tisoč 300 mm-rezin mesečno.

0 komentarjev

Intel, Samsung in Toshiba ustanavljajo konzorcij za razvoj NAND

Reuters - Trije veliki proizvajalci polprevodnikov Intel, Toshiba in Samsung bodo združili moči in ustanovili razvojno zavezništvo, v katerem bodo složno razvijali bliskovni pomnilnik. Zastavili so si smel cilj, saj nameravajo do leta 2016 preiti na 10 nm-tehnologijo izdelave, medtem ko so komaj letos uvedli 20 nm. Konzorciju naj bi se pridružilo še nekaj podjetij, tako da bo v končni fazi sodelovala dobra deseterica.

Intel je največji svetovni proizvajalec čipov, Samsung in Toshiba pa sta prvi in drugi največji proizvajalec NAND-pomnilnika, kar priča o ogromnosti načrtovanega konzorcija. Pomagale bodo tudi vlade, saj naj bi japonsko ministrstvo za ekonomijo, trgovino in industrijo v razvoj primaknilo pet milijard jenov (45 milijonov evrov) ustanovnega kapitala oziroma polovico. Drugo polovico bodo priskrbela podjetja. Reuterjeva poročila so za zdaj še neuradna, saj Intel partnerstva ni želel potrditi, a neuradni viri zagotavljajo, da so že podpisali dogovor o sodelovanju.

6 komentarjev

Intel izdal dvojedrni Atom

Atom N550

ComputerWorld - Kot je bilo napovedano, je Intel izdal prvi dvojedrni procesor Atom, ki je namenjen posebej za netbooke, in po pričakovanjih je to model N550. Zgrajen je v 45-nanometrski tehnologiji in podpira pomnilnik DDR3. Uradna splavitev je bila včeraj, v trgovinah pa ga pričakujemo v naslednjih dneh. Novinec tiktaka z 1,50 GHz, kar je nekoliko počasneje od najhitrejših Atomov, a se je Intel oddolžil z dodatnim jedrom in megabajtom dodatnega predpomnilnika.

Posledica dodatnega jedra v netbooku bodo pričakovane. Čip je nekoliko dražji, a bo hitrejši, tako da bodo uporabniki na primer lahko predvajali video ločljivosti 720p. Intel obljublja, da avtonomija ne bo trpela in bo enaka kot v enojedrnih modelih. Acer, Asus, Lenovo, Samsung...

19 komentarjev

Samsung začel proizvajati 20 nm-bliskovni pomnilnik

PC World - Samsung je včeraj objavil, da so začeli proizvajati NAND-bliskovni pomnilnik v 20 nm-tehnologiji, ki v primerjavi s staro 30 nm nudi večje kapacitete in višje hitrosti. Skupaj bodo zlagali 32 gigabitne (4 GB) čipe vse do kapacitet 64 GB, ki bodo uporabne tako v pomnilniških karticah kot tudi pametnih telefonih. Glede na to, da je IMFT (podjetje v solastništvu Intela in Microna) v začetku letošnjega leta predstavil 25 nm-proizvodni proces, so to prvi obeti cenovne vojne. Samsung namreč obljublja 30-odstotno pohitritev in pocenitev izdelave.

6 komentarjev

Južna Koreja zaključila protimonopolno preiskavo

ComputerWorld - Južna Koreja je zaključila preiskavo o domnevnem kršenju protimonopolne zakonodaje proizvajalcev flash pomnilnika. Preiskovali so dve korejski, eno japonsko in eno ameriško podjetje, pri čemer so ugotovili, da ni dokazov o obstoju kartelnega povezovanja. Za katera podjetja točno je šlo, v korejskem FTC (Fair Trade Commission) niso želeli povedati, neuradno pa se omenjajo Samsung, Hynix, Toshiba in SanDisk.

Korejci niso našli nobenih dokazov o dogovarjanju o cenah na mednarodnem nivoju in omejene dokaze o dogovarjanju o domačih cenah. Preiskava se je usmerjala predvsem na pomnilnik NAND flash, ki se rabi v predvajalnikih glasbe, digitalnih fotoaparatih, pomnilniških karticah, USB-ključih in podobno.

2 komentarja

Nokia podpira brezžično polnjenje

Polnjenje brez iskanja primernega priključka

vir: engadget
engadget - Ideja brezžičnega polnjenja prenosnih naprav, kjer npr. mobilni telefon za polnjenje preprosto odložite na posebno podlago, zveni odlično, ter je že na voljo tudi v nekaterih izdelkih. A tehnologija še ni sprejeta na široko oz. standardizirana, za kar se bori Wireless Power Consortium (Konzorcij za brezžično napajanje). Le-ta je do sedaj med pomembnejšimi podporniki imel npr. Philips, Sanyo in Texas Instruments, med podporniki ideje pa je še Samsung. A vsi našteti niso dovolj, da bi bila tehnologija že dodobra uveljavljena in prisotna v vsakem domovanju. To se bo morda v nekaj letih spremenilo zahvaljujoč Nokii, ki je postala pomembna članica konzorcija. Nokia je največji izdelovalec mobilnih telefonov, ki bi se s to potezo čez nekaj let lahko polnili brezžično,...

45 komentarjev

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

engadget - 80% Intelov delež trga procesorjev očitno ni po godu kar sedmim japonskim družbam, ki so se odločile povezati in že načrtujejo izdelavo svojih procesorjev. Ne le, da je članov pravljičnih sedem, prav vsi so obenem tudi industrijski težkokategorniki - NEC, Renesas, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, in Canon. Projekt, ki ga bo sofinanciralo japonsko Ministrstvo za Gospodarstvo, bo pot začel s 3 do 4 milijardami Jenov (med 22 in 30 milijoni €) in ima kot glavni cilj izdelati procesor z nizko porabo, ki bi obenem zmanjšal odvisnost japonske od Zahoda.

Vsak izmed članov konzorcija bo sprva izdelal svoj prototip, ki bo podpiral izvajanje varčnejše programske kode, katere glavni avtor je profesor Hironori Kasahara z Univerze v Wasedi. Ko bo delujočih vseh sedem prototipov, ki naj bi že imeli do 70% nižjo porabo od današnjih procesorjev, bodo inženirji pod vodstvom profesorja Wasede izdelali enotno zasnovo, za katero računajo nadaljnjih 30% prihranka pri porabi električne energije. S...

45 komentarjev