» »

Nokia podpira brezžično polnjenje

Nokia podpira brezžično polnjenje

Polnjenje brez iskanja primernega priključka

vir: engadget
engadget - Ideja brezžičnega polnjenja prenosnih naprav, kjer npr. mobilni telefon za polnjenje preprosto odložite na posebno podlago, zveni odlično, ter je že na voljo tudi v nekaterih izdelkih. A tehnologija še ni sprejeta na široko oz. standardizirana, za kar se bori Wireless Power Consortium (Konzorcij za brezžično napajanje). Le-ta je do sedaj med pomembnejšimi podporniki imel npr. Philips, Sanyo in Texas Instruments, med podporniki ideje pa je še Samsung. A vsi našteti niso dovolj, da bi bila tehnologija že dodobra uveljavljena in prisotna v vsakem domovanju. To se bo morda v nekaj letih spremenilo zahvaljujoč Nokii, ki je postala pomembna članica konzorcija. Nokia je največji izdelovalec mobilnih telefonov, ki bi se s to potezo čez nekaj let lahko polnili brezžično, kar bi pomenilo brezžično polnjenje za vsak dom. Tehnologija je zagotovo močno zaželena, saj po javnomnenjskih raziskavah konzorcija kar 80% anketirancev meni, da bi brezžično polnjenje uporabljali dnevno v kombinaciji z več napravami. Tudi pri Nokii se strinjajo z navdušenjem potencialnih uporabnikov, saj pravijo, da bi slednjim brezžično napajanje močno olajšalo uporabo prenosnih naprav.

45 komentarjev

BaToCarx ::

Zanimivo da v svetu, kjer se kao borimo/borijo za čim bolj "EKO", potem streljajo take.. Nej kak ki zna kaj na področju pove malo kakšne so izgube..

Mr.B ::

Čakaj, popularno je tudi za polnenje Električnih Avtov. Zadeva je tam bolj priroča, samo na parking parkiraš, in se polni. Ko greš s parkinga plačaš kolikor si pokuri. Je pa res da to ravno ni učinkovito. Verjetno, samo napajalniki tipa mobitel ravno nimajo kako visokega izkoristka. Tako da je to ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

zcetrt ::

Kaj pa. če bi poskusili standardizirat priključek za polnit? Nokia mi zdaj napiše, naj varujem okolje in izklopim napajalnik iz vtičnice, ko ga ne potrebujem več. Zdaj bodo pa brezžično polnili... Mnjeh.
4.

BaToCarx ::

Mah ja, če se standardizira pa da mas namesto 2342 adapterjev v zidu idle, in da je "pametna" in regulira oddajanje energije potem pa bi skoraj lahko rekel da prihranimo na dolgi rok. Nič pustimo se presenetiti. :D

/edit

@zcetrt ce bodo proizvajalci mobitelov to standardizirali, potem ni potrebno izdelat 3423 razlicnih adapterjev, kaj je tudi prihranek... na času in energiji. Pa recimo v družini so trije člani vsak ma eno napravico in en adapterček... 3x idle waste :D medtem ko bi ta samo 1x idle, če pa je gor več napravic pa bi polnila vse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

nekikr ::

Ne, še vedno bi imela družina 5 takih brezžičnih napajalnikov. Kar je potem 5x waste energy zaradi idle in 5x pri polnjenjih... super uporabna stvar, super potratna z energijo. Kje so zeleni zdaj?

bbf ::

sistem lahko temelji na pametnem zaznavanju, če je naprava sploh položena. tako nimaš idle izgub. s pravilnim projektiranjem se tudi lahko ogneš velikim izgubam - več manjših napajalnih tuljav pod mizo, vsaka je sposobna zaznati kaj se nahaja nad njo -> optimizacija lokacije.
bdw, elektroavto GM EV1 se je polnil preko indukcijskega sklopa, seveda z veliko manjšo zračno režo.

WhiteAngel ::

Kolikšne so sploh izgube? Če pomislim na induktivne plošče v kuhinji, ni ravno veliko izgub, če sploh ...

Mr.B ::

Da samopri ploščah, ti to energijo direktno v toploto izgubo delaš. Tu pa boš moral indukcijo nazaj v elektriko narediti..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Keyser Soze ::

Ne, še vedno bi imela družina 5 takih brezžičnih napajalnikov. Kar je potem 5x waste energy zaradi idle in 5x pri polnjenjih... super uporabna stvar, super potratna z energijo. Kje so zeleni zdaj?

Zakaj qr*a bi mela ena familija 5 takih laderjev. S punco imava na srečo oba Nokio in uporabljava en napajalnik. Drugega imam v službi, kjer ga na široko posojam naokoli.

A da bi bilo z brezžičnim kaj drugače. Ja ne. Vsaj če maš kanček soli v glavi. Točne tehnike v teh polnilcih trenutno ne poznam. Vendar imamo v klasičnih polnilcih isto transformatorje, ki delujejo na sličen princip kot tile brezžični. Plus še žico in konektor, kjer se generirajo dodatne izgube.

Mi je pa vsekakor bolj všeč tale opcija brezžičnega, pa čeprav bom zato na leto spustil kilo več CO2 v zrak.

P.S.: Se bom pa malček vlakninam odpovedal.
OM, F, G!

jest10 ::

A da bi bilo z brezžičnim kaj drugače. Ja ne. Vsaj če maš kanček soli v glavi. Točne tehnike v teh polnilcih trenutno ne poznam. Vendar imamo v klasičnih polnilcih isto transformatorje, ki delujejo na sličen princip kot tile brezžični. Plus še žico in konektor, kjer se generirajo dodatne izgube

Tukaj pa so dodatne velike izgube pri prenosu energije skozi zrak. V vsakem primeru si na slabšem. Le bolj komot je

Keyser Soze ::

Je večja razdalja, zato je pa treba zoptimizirat zadevo v nulo z obstoječo tehniko.

Mikrotuljave morda. Z optimizirano razporeditvijo v plošči polnilca in pokrovčku telefona? Tako da ni treba pazit kako odložiš telefon na polnilec.

Plus še na "črno" bi lahko filali baterije, glede na vso obstoječo elektromagnetno sevanje.>:D
OM, F, G!

nekikr ::

Keyser: zgoraj je bila omenjena družina, ki v povprečju šteje 4 člane. Ne pa vidva s punco.

Pri nas recimo bi starša morala imeti svoj napajalnik, jaz s punco svojega, brat svojega, v službi bi potrebova enega... Razen če misliš, da bomo v hiši naredili en sveti kraj na sredini stavbe, kjer se bodo polnile vse naprave?

driver_x ::

A da bi bilo z brezžičnim kaj drugače. Ja ne. Vsaj če maš kanček soli v glavi. Točne tehnike v teh polnilcih trenutno ne poznam. Vendar imamo v klasičnih polnilcih isto transformatorje, ki delujejo na sličen princip kot tile brezžični. Plus še žico in konektor, kjer se generirajo dodatne izgube.


Princip niti pod razno ni sličen. Žica in konektor pri običajnem polnilcu ne pomenita praktično nobvene izgube. Brezžični prenos električne energije je s trenutnimi tehnologijami povezan z ogromno izgubami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

BaToCarx ::

Kje je VolkD?

Ko adapterčki iz 220V -> 3.6V al kolko je... spremenijo imaš izgubo. Ker je provtako "brezžični prenos".

 Evo..

Evo..

Keyser Soze ::

@nekikr

Aha, in to so sedaj štirje polnilci. Služba ni glih familija, pogosto. Torej trije polnilci.
Zakaj jih potem rabimo pet? Če ste pa v über osveščeni pa res lahko naredite en polnilni "oltar".:P

@sammy73
Potem trafoti ne delujejo na osnovi indukcije? Sta v transformatorju primarno in sekundarno navitje v stiku?
OM, F, G!

driver_x ::

Nista, sta pa obe navitji na istem feromagnetnem jedru.

Keyser Soze ::

Samo je med njima izolator? (kar je tudi zrak, ergo... imamo praktično brezžični prenos energije že v transformatorjih, ki so vsepovsod okoli nas)

Ne vem zakaj je folku brezžičen prenos energije tak "bav bav in še neviđeno".
Res da ne govorimo o razdaljah v metrih. Ampak dokler smo pri velikosti reda milimetrov to ni nič posebnega. Izgube so večje, jasno. Ampak z izboljšavo tehnike (kar morda celo že obstaja) "prenos štroma" na razdaljo par mm sploh ni več problem.
OM, F, G!

jype ::

Sej ni zraka vmes.

Opkow ::

Kje ste zdej nasli ta trafo. Napajalniki za mobitele in se marsikateri drug gizmo ze lep cas ne uporabljajo vec transformatorjev v klasicnem pomenu besede. Zato pa so sedaj precej majhni in lahki. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Opkow ()

driver_x ::

Trafo deluje na principu indukcije in energijo res prenaša brezžično, ampak sta obe strani vseeno spojeni z medijem, ki (ni žica) je feromagnetno jedro. Izkoristki transformatorjev so zato zelo veliki. Podatke o izkoristkih brezžičnih polnilcev je zelo težko dobiti. Tak način polnjenja je sigurno enostavnejši, vendar dokler ni poenoten (kar kaže da bo) in po izkoristku primerljiv s klasičnim polnjenjem, potem raje v telefon priključim žico. Ko bom pa lahko vso navlako polnil na eni taki plošči, bom pa zelo vesel, četudi bom porabil kakšen vat več.

Keyser Soze ::

@jype
Ma pustmo detajle. Pač je izolirana žica ena od druge, pa vseno pride tok čez. Al plastika, al zrak, al karkoli druzga, ki se šteje kot izolator.

@sammy73
Exactly ma point. Morda le malo bolj ekstremno. Da bi bil že sedaj pripravljen zadevo uporabit zato da podprem njen razvoj oz. WW standardizacijo.
OM, F, G!

driver_x ::

Keyser: detajl pri trafotu je ta, da je vmes feromagnetno jedro in ne zrak, plastika, ... ampak pustimo detajle 8-)

Drugače pa bo zame zadeva uporabna, ko bom na njej lahko polnil telefone, miške, prenosnik, .... Dokler pa lahko tako polnim le eno napravo, ostale pa preko običajnih polnilcev, me ne zanima. Razvoja pa nisem pripravljen podpirati iz lastnega žepa. Se mi pa že tole zdi napredek, da bodo poenotili priključke polnilcev za telefone. Kot sem zasledil, tudi Logitech v nove modele brezžičnih miši vgrajuje priključek USB za polnjenje.

RoSeR ::

Napredek bo, ko sploh ne bomo rabili polnit baterij, ko baterije sploh ne bodo potrebne, ko sploh ne bomo rabili "toliko" energije za takšne naprave, ki jih je še vedno potrebno polnit skoraj vsaki dan. Mislim, da je boljše delat na tem, da aparati porabijo čim manj energije, kot pa to, kako jih bomo polnili. Nano energija je prihodnost.

jype ::

sammy73> Razvoja pa nisem pripravljen podpirati iz lastnega žepa.

Hihi.

Keyser Soze ::

@sammy73
Ma si vztrajen. Nisem štromar, pa mi je vseeno jasno, da bi neizolirana žica direktno na jedru trafota naredila en velik "pok" če bi takšno pogruntavščino vštekal v vtičnico.

Je pa tudi res, kar pravi Killer. Samo mi ni niti svanulo to, ker so bili takrat, ko sem jaz doma veselo uporabljal transfomratorje le ti še vedno "bog i batina" (za samogradnjo hifi ojačevalcev, ipd.).
OM, F, G!

JurijTurnsek ::

1. http://www.greenplug.us/

2. nokia je nedavno izjavila, da ne bo nikoli izdala android mobitela.

3. nokia sprejema vprašljive odločitve.
http://www.slatnaskejta.com

madmitch ::

Keyser: zgoraj je bila omenjena družina, ki v povprečju šteje 4 člane. Ne pa vidva s punco.

Pri nas recimo bi starša morala imeti svoj napajalnik, jaz s punco svojega, brat svojega, v službi bi potrebova enega... Razen če misliš, da bomo v hiši naredili en sveti kraj na sredini stavbe, kjer se bodo polnile vse naprave?


Če te izgube res tako skrbijo, boš za to tudi kanček svoje komoditete žrtvoval, aneda. Pri nas so štiri Nokie (dve privat + dve službeni)in en sam polnilnik, itak se nikoli ne spraznijo vse na enkrat (nisva lih GSM frika). Res redkokdaj se zgodi, da je treba še en napajalnik iz predala vleči. Samo to so samo Mobiji, potem sta tu še dve stacionarni slušalki, par daljincev, miške... Robe kolikor češ in čisto vse našteto bi lahko polnil na enem pladnju.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

nekikr ::

Ne, mene izgube sploh ne skrbijo in zato bom še vedno imel 3 polnilce, zaradi udobnosti. Me pa moti da danes na vsakem koraku posiljujejo s podatki koliko kilogramov in ton CO2 bi prišparal če ne bi delal tega in onega. Vsak dan samo še o tem berem. Potem pa pride na plan ideja, da bi polnili naprave brezžično. Ja super ane, res korak v pravo smer...

Pyr0Beast ::

Gorenje indukcijska kuhalna plošča, sedaj lahko polnite tudi mobitele :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jest10 ::

@sammy73
Ma si vztrajen. Nisem štromar, pa mi je vseeno jasno, da bi neizolirana žica direktno na jedru trafota naredila en velik "pok" če bi takšno pogruntavščino vštekal v vtičnico.

Med žico in jedrom je reža zanemarljiva. Med to polnilno napravo in telefonom pa je zračna reža konkretna. Večji trafo ima izkoristek čez 99%. Kakšen izkoristek ima pa tale polnilna zadevščina?

darksamurai ::

Gorenje indukcijska kuhalna plošča, sedaj lahko polnite tudi mobitele :)


To je pa že turbo izvedba. Super charger.8-)


Veliko naprav lahko med polnjenjem še vedno uporabljaš. Pri takšnem načinu pa je to malo problem. Jaz že ne bi imel glave zraven plošče, pa se pogovarlaj po mobitelu.

Teža naprav se s tem poveča, ker potrebujejo navitje, dodatno regulacijsko elektroniko in boljšo zaščito ostale elektronske komponente, da jih ne skuri (boljša notranja faradayeva kletka).

Slabši izkoristki: zaradi oddaljenosti (zračne reže), tankega navitja (večje je pretežko) in dodatne elektronike.

Še več dodatnega sevanja. Kmalu bo hiša postala velika mikrovalovka.
...

Zgodovina sprememb…

hamax ::

Jaz sem svojo zobno scetko brezzicno polnil ze pred 10 leti.
Ne vem zakaj bi bila ta tehnologija danes nek bav bav.

PNG ::

Komaj čakam, da bom lahko po katalogu izbral eno takšno ploščo po svojem okusu, kakršnakoli mi bo že všeč, jo bom uporabil kot dekoracijo v stanovanju, a bo obenem tudi praktična dekoracija - takšna, ki bo polnila vse moje elektronske napravice.

LordPero ::

Jaz sem svojo zobno scetko brezzicno polnil ze pred 10 leti.
Ne vem zakaj bi bila ta tehnologija danes nek bav bav.

Aha, same here (oz. 15+ let nazaj), samo že takrat mi ni bilo jasno, v čem je bila taka poanta. Še vedno je bila zadeva pač tam na podstavku in uporabno na istem nivoju, kot če bi sedela na konektorjih.

Zato tudi ne vidim pointa u tej goniji za neko brezžično polnjenje, ker razen mogoče večje standardizacije, mi ne bi prinašala/omogočala nič novega/dodatnega (aja, pa več prostora zavzame polnilna naprava).
Sej če bo (in mi ne bo preveč kuhalo raznih organov), bom uporabljal (ob isti/nižji ceni), mi pa ni to tehnologija, ki jo bi komi čaku.

Imho ni zanemarljivega vpliva na to zgolj, kako se masam dopade, da je u imenu nekaj 'brezžično'. Juhu.
LordPero

nekikr ::

Tud jaz sem imel tako ščetko. Fora je bila v tem, da če bi imel konektorje, ki bi jih močil z vodo ne bi bilo glih kul...zato se je polnilo kar preko plastike...

ALT ::

imo naj raje denar za raziskave mecejo v razvoj baterij, ki jih napolnis v minuti z kablom, kot pa to brezzicno polnjenje..

nekikr ::

Bravo ALT, kar nam manjka je ena dobra novica o novih baterijah :)

PrimozR ::

Čakaj, popularno je tudi za polnenje Električnih Avtov. Zadeva je tam bolj priroča, samo na parking parkiraš, in se polni. Ko greš s parkinga plačaš kolikor si pokuri. Je pa res da to ravno ni učinkovito. Verjetno, samo napajalniki tipa mobitel ravno nimajo kako visokega izkoristka. Tako da je to ?

Za avto je reža prevelika. Sicer pa so izkoristki, kakor sem gledal na strani konzorcija, okrog 70 %. En brezžični napajalnik anmesto dveh žičnih je all in all že sedaj bolj varčen, obenem pa je še prostor za izboljšave.

Kaj pa. če bi poskusili standardizirat priključek za polnit? Nokia mi zdaj napiše, naj varujem okolje in izklopim napajalnik iz vtičnice, ko ga ne potrebujem več. Zdaj bodo pa brezžično polnili... Mnjeh.

USB. Oz. tole.

Ne, še vedno bi imela družina 5 takih brezžičnih napajalnikov. Kar je potem 5x waste energy zaradi idle in 5x pri polnjenjih... super uporabna stvar, super potratna z energijo. Kje so zeleni zdaj?

brezžični napajalnik (kao prototipi recimo) v idle (brez bremena) porabijo okrog 100 mikroW. Nokiin najnovejši adapter (standardna oprema) pa v idle pokuri mislim da 0,01 al 0,001W.

Bravo ALT, kar nam manjka je ena dobra novica o novih baterijah :)

Hočeš? Sanyo je naredil AA Ni-Mh, ki zdržijo 1500 ciklov in 30 % izgube energijev treh letih na polici ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

ALT ::

no ja, novic mamo dost :D (ceprav ze kr pogresam kako novo novicko, je blo kr zatisje, zadnje case sam se o brezzicnih prenosih poslusamo :)

ampak resno, raj bi videl da se mi zadeva veliko hitreje napolni na kablu/docku in da zdrzi dlje, kot pa da se polni ko lezi na mizi..

Mordecai ::

Čuje se še bolj nepraktično kot kabel. S kablom lahko telefon vsaj uporabljaš na kratko razdaljo.
In tak polnilec verjetno ne bo poceni...

PrimozR ::

Marcek6 dvigneš, uporabiš, položiš nazaj. Fila se med tem res ne, ampak ni treba ponovno pirklapljati kabla. Če imaš pa TAKO zelo prazno baterijo pa pač, j**i ga.

LordPero ::

In kaj pridobiš s tem? In kaj je problem tiste sekunde za priklop?
LordPero

ABX ::

Kaj pa. če bi poskusili standardizirat priključek za polnit? Nokia mi zdaj napiše, naj varujem okolje in izklopim napajalnik iz vtičnice, ko ga ne potrebujem več. Zdaj bodo pa brezžično polnili... Mnjeh.


Ali jim EU da ukaz za standardizacijo ali ne bo nič od tega.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

PrimozR ::

In kaj pridobiš s tem? In kaj je problem tiste sekunde za priklop?

Iščeš kabel (pač mess na mizi), ciljaš luknjo, vtikaš. Ali pa samo malodane vržeš mobitel na mizo. And that's it. Ne vem, meni se wireless charging zdi zanimiva ideja.

Pyr0Beast ::

Hej, ne vem kaj je z vami, ampak če nalit dec najde ključavnico s ključem boste pa tudi vi lepo priklopili mobitel na polnilnik.

Marketing burno dela na tem, da vsiljuje ljudem ideje, ki jih sploh ne potrebujejo in šopa delujočo tehnologijo kot zastarel princip.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Qi postaja de facto standard brezžičnega polnjenja

Oddelek: Novice / Ostale najave
188027 (6792) MrStein
»

Prizadeven kitajec OnePlus 3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
8128235 (22297) bojany
»

Novi USB-priključek bo obrnljiv (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Modifikacije
5922687 (19147) [D]emon
»

Nokia podpira brezžično polnjenje

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
454750 (3658) Pyr0Beast

Več podobnih tem