»

Nvidia predstavila oblačni grafični rešitvi GRID in VGX

Nvidia - Nvidia je ta teden predstavila svojo vizijo prihodnosti grafičnih procesorjev, ki utegne korenito spremeniti prihodnost računalništva. Računsko intenzivne procese smo že navadili odlagati v izračun v gruče hitrih računalnikov, medtem ko dela grafičnih procesorjev nismo mogli prenesti drugam. V Nvidii menijo (izjava za javnost), da ni razloga, da lahkih odjemalcev (prenosnih računalnikov, pametnih telefonov, ultrabookov, namiznih računalnikov itd.) ne bi odrešili tudi GPU-jev in njihovo delo poslali v centraliziran oblak.

Na konferenci, ki je v torek potekala v San Joseju, so predstavili VGX. Gre za platformo, ki ima na eni...

11 komentarjev

CryptDB - baza podatkov, ki izvaja podatkovne operacije nad šifriranimi podatki

Forbes - Skupina raziskovalcev iz MIT-ja je pred kratkim predstavila pomemben napredek pri razvoju šifriranih baz podatkov. Raluca Ada Popa, Catherine M. S. Redfield, Nickolai Zeldovich in Hari Balakrishnan so v članku CryptDB: Protecting Confidentiality with Encrypted Query Processing predstavili koncept baze podatkov, ki omogoča izvajanje operacij nad šifriranimi podatki na način, da podatkov ni potrebno dešifrirati.

Gre za tim. popolnoma homomorfno šifriranje, katerega teoretične temelje je leta 2009 postavil je kriptolog Craig Gentry (več o tem v članku Fully Homomorphic Encryption Using Ideal Lattices).

Homomorfni šifrirni sistemi imajo to lastnost, da je določena algebraična operacija nad dvema nizoma podatkov ekvivalentna določeni algebraični operaciji (ni nujno, da gre za isti dve algebraični operaciji) nad šifriranima niza teh dveh podatkov.

Homomorfne šifrirne sisteme je mogoče uporabiti npr. pri preštevanju elektronskih glasovnic. Sistem omogoča preštevanje šifriranih...

23 komentarjev

Razbijanje gesel z GPU je realnost

PC Pro - Vse od prihoda programljivih grafičnih procesorjev (GPGPU) poslušamo, da so uporabni za reševanje problemov, za katere so centralni procesorji prepočasni. Že pred tremi leti so se začeli pojavljati superračunalniki, ki izkoriščajo tudi moč grafičnih procesorjev, opazne pohitritve pa z GPGPU dosežemo tudi na namiznih računalnikih. Eno izmed početij, ki jih opazno pospešijo, je razbijanje gesel.

Jon Honeyball s PC Pro je uporabil grafično kartico Radeon 5770 in brezplačni program ighashgpu za razbijanje gesel z grobo silo (brute-force) z GPU-jem in Cain & Abel za uporabo CPU-ja. Ugotovil je, da je prijavno geslo za NTLM, ki sestoji iz šestih znakov (male in velike črke ter številke), moč zlomiti v vsega štirih sekundah na grafičnem procesorju, medtem ko CPU porabi poldrugo uro. Jasno, kompleksnost problema...

102 komentarja

ASCII-igra v naslovni vrstici brskalnika

Slashdot - Umetnost ASCII je svojevrstno mojstrstvo ustvarjanja umetnin iz znakov v osnovnem naboru znakov ASCII (95 natisljivih znakov od 128 kod). Tradicija obsega že skoraj zavidljivega pol stoletja in se je med tem razvila že do obstoja avtomatičnih generatorjev, ki nekoliko razvodenijo prvobitni čar tega početja. Kaj pa, če bi povezali več ASCII-sličic? Že nekaj let obstoji Vojna zvezd v ASCII. Kaj pa, če bi vse skupaj napravili interaktivno? Pa po možnosti še vgradili v naslovno vrstico brskalnika?

Na Slashdotu so našli prav tovrstno umetnino. Na spletni strani Probably Interactive lahko igrate pošteno oskubljeno verzijo Pac-Mana kar v naslovni vrstici brskalnika. Levo in desno se premikate z...

3 komentarji

Microsoft dobil patent za z GPU pospešeno enkodiranje videa

Slashdot - Microsoftu je bil odobren patent Accelerated video encoding using a graphics processing unit (št. 7.813.570), za katerega so vlogo predložili 22. oktobra 2004. V njem je orisan koncept uporabe grafičnega procesorja (GPU) za enkodiranje videa. To opravilo so klasično sicer izvajali centralni procesorji (CPU), a ga lahko moderni grafični procesorji izvedejo hitreje zaradi paralelizacije. Končni uporabniki so tehnologiji dobili na razpolago šele z DirectX 10 in Windows Visto leta 2007, nadaljevalo pa se je z Nvidiino implementacijo GPGPU-ja v obliki arhitekture CUDA in AMD-jevim GPU-pospeševanjem. Prvi z GPU pospešen program za enkodiranje videa je bil Elementalov Badaboom. Sedaj podeljeni patent zaobjema vse te rešitve.

57 komentarjev

Zla koda v grafičnih procesorjih

Slashdot - Z razvojem grafičnih procesorjev do te mere, da lahko z njimi obdelujemo kakršnekoli podatke (GPGPU), se povečuje tudi možnost njihove uporabe za skrivanje zle kode in uporabo zmogljivosti grafičnih procesorjev v botnetih, ugotavljajo raziskovalci v članku GPU-Assisted Malware.

Z uporabo prevajalnikov, kot je Nvidiin CUDA, se mora le majhen del izvršilne kode izvajati v centralnem procesorju in domovati v centralnem pomnilniku. Tipično gre za odsek kode z navodili za kopiranje v grafični pomnilnik in zagon sekvence za dekodiranje, medtem ko je vsa ostala koda prevedena in izvedena v grafičnem procesorju. GPU in CPU si po potrebi podajata nadzor nad podatki. Program lahko ima tudi ustrezne podprograme za različne vrste grafičnih kartic - samo s podporo za Nvidia CUDA in ustrezni AMD-jev SDK je moč zajeti praktično celoten trg.

Tradicionalni pripomočki za lovljenje zle kode so optimizirani za platformo IA-32, mnogo slabše pa se odrežejo pri iskanju izvajajoče se kode v grafičnem...

6 komentarjev

Manjši tudi Xbox 360?

Nova revizija plošče

vir: engadget
engadget - Sony je s predstavitvijo tanjšega PlayStationa 3, jasno poimenovanega Slim, in s sočasno pocenitvijo konzol, močno dvignil popularnost in počasi začel zmanjševati zaostanke v prodajnih količinah. Skupaj z manjšim ohišjem, ki za razliko od prvotnega modela npr. nima vgrajenega napajalnika, temveč uporablja zunanjo opeko, so s 65 na 45 nm pomanjšali tudi centralni procesor (Cell), s čimer so spustili tudi porabo. Podobno potezo zna pripravljati tudi Microsoft, saj so po spletu zaokrožile slike matične plošče, namenjene za Xbox 360, ki je manjša od trenutnih primerkov. Ker sta grafično jedro in...

8 komentarjev

Intel v Wii 2, Cell odhaja iz PlayStationov

engadget - Čeprav je naslednja generacija konzol oddaljena še nekaj let (za Xbox 360 se npr. naslednika pričakuje okrog leta 2015, čeprav je bilo to sprva načrtovano za ~2010), prvi orisi o strojni zmogljivosti naslednikov zgolj tri leta po predstavitvi trenutnih konzol že bežijo na plano. Zamenjava za Xbox 360 je še popolnoma zavita v temo, medtem ko sta največja tekmeca, Wii in PlayStation 3, že dobila prve informacije o centralnih procesorjih, ki bi jih lahko vsebovala.

Nintendov Wii je brez dvoma v današnjih dneh televizorjev s podporo visoki ločljivosti kot nebogljeno dete, a ga je revolucionaren način igranja dolga tri leta držal v vodstvu oz. vsaj ob boku svojima tekmecema. Pomanjkljivosti svoje konzole se pri Nintendu zavedajo in že pripravljajo naslednika, v nekaterih krogih poimenovanega tudi kot Wii HD. Le-ta naj bi po svežih informacijah uporabljal centralni procesor, izdelan v Intelovih tovarnah. Še več, govori se celo o kombinaciji centralnega in grafičnega procesorja, ki bi...

13 komentarjev

Lucid Hydra 200 že oktobra

MSI Big Bang P55

vir: AnandTech
AnandTech - Pred približno enim letom je na računalniško sceno z drznimi napovedmi prišla družba Lucid. Obljubljali so multi-GPU sisteme, ki se ne ozirajo niti na proizvajalca uporabljenih grafičnih kartic kartice, niti na njihove modele in zmogljivostne razrede. Prvotno so popravljali model Hydra 100, izdelan v 130 nm-proizvodnem procesu, ki ni nikoli prišel na trg. To naj bi se spremenilo že naslednji mesec, ko naj bi splavili novejši čip, Hydra 200, ki ga uporablja tudi MSIjeva matična plošča z veznim čipovjem P55, Big Bang P55.

Čip prestreza grafične ukaze, ki gredo iz procesorja v grafične kartice, razdeli sceno na dele, ki so primerno zahtevni zmogljivosti grafične kartice ter jih tja pošlje. Po obdelavi le-te...

26 komentarjev

AMD in Intel uspešnejša od nVidie

CNet - Predvčerajšnjim smo poročali o tržnih deležih na procesorskem področju in ugotovili, da je AMD nazadoval. Danes si poglejmo rezultate vojne za premoč pri grafičnih procesorjih (GPU), kjer so razmere povsem drugačne. GPU-sektor ekonomskega upočasnjevanja sploh ni beležil, saj smo bili v tretjem kvartalu priče največjemu povečanju povpraševanja v zgodovini (odstotkovno gledano). Proizvajalci so tako razposlali več kot 111 milijonov grafičnih procesorjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 18 odstotkov več kot v drugem četrtletju letos. V primerjavi s situacijo pred letom dni sta se okrepila Intel (s 33,4 na 49,4 %) in AMD (s 17,0 na 20,9 %), medtem ko je nVidia izgubila 6,4 %. Več o tem.

11 komentarjev