»

Napovedan prevajalnik CUDA C za x86

X-Bit Labs - Nvidia in Portland Group sta objavila, da razvijata prevajalnik CUDA C za platformo x86. Aplikacije, napisane za platformo CUDA, se namreč izredno hitro izvajajo na sistemih z grafičnimi procesorji Nvidia, medtem ko se na tistih brez zelo težko ali pa sploh ne. Nov prevajalnik bo to popravil, saj se bodo v odsotnosti Nvidiinih GPU-jev aplikacije izvajale z AMD-jevimi ali Intelovimi procesorji s podporo SIMD (Single Instruction Multiple Data). Nov prevajalnik bodo predstavili na konferenci SC10 Supercomputing, ki bo med 13. in 15. novembrom v New Orleansu. Takrat bomo tudi dobili prve vtise o hitrosti izvajanja, ki utegne biti problematična, če bodo aplikacije slabo prevedene iz nabora CUDA v x86 ali obratno.

15 komentarjev

Nvidia izdala CUDA 2.2

E-week - Nvidia je izdala verzijo 2.2 toolkita in SDK-ja za arhitekturo CUDA, ki omogoča programerjem, da spišejo večnitne aplikacije GPGPU, ki se izvajajo na grafičnih čipih GeForce in Tesla. Najnovejša verzija že podpira prihajajoči operacijski sistem Windows 7, tako da je s tega vidika Nvidia pripravljena na prihodnost. Poleg tega nova inačica vsebuje CUDA Visual Profiler za profiliranje C-jevskih aplikacij (iskanje ozkih grl pri dostopu do pomnilnika), izboljšano delovanje aplikacij OpenGL in še nekaj dodelav. Vse potrebne datoteke si lahko prenesete z njihovih spletnih strani.

26 komentarjev

Programski jezik D tudi za Mace

Slashdot - Programski jezik D je razvil Walter Bright, ki se je zgledoval po moči in hitrosti jezika C++ in storilnosti programerjev v Rubyju in Pythonu. Prva stabilna verzija je izšla v začetku leta 2007, zadnja pa pred dobrim tednom. Doslej je so bili prevajalniki namenjeni le Windows in Linux, a ker tudi Maci lahko tečejo na x86, je avtor sedaj jezik prenesel še na platformo Macintosh. Vse skupaj je izvajal na MacMiniju, ki ga je naročil za božič. Kako je vse skupaj potekalo, na kaj je moral biti pozoren in kako mu je naposled uspelo, je popisal na svoji strani.

13 komentarjev

Programljivi procesorji

Adrian's Rojak Pot -

Na Adrian's Rojak Pot so spisali zanimiv članek o procesorjih, ki so se sposobni sami prekonfiguirati -- FPGA. Kratica FPGA predstavlja angleški izraz field programmable gate arrays, ki opisuje te procesorje prihodnosti. Glavna ideja je, da ni potrebno imeti ves čas enakega procesorja, ki enako hitro izvaja vse računske operacije, temveč je bolje imeti procesor, ki se dinamično prilagaja aplikacijam, ki jih na njem poganjamo.

FPGA-ji, ki že obstajajo v industrijskih okoljih, sestojijo iz tisočih tranzistorjev in povezav med njimi, ki jih lahko programiramo. Od povezanih tranzistorjev je odvisna tudi namembnost in hitrost takšnega procesorja, trenutno pa v industriji omogoča, da nove tipe procesorjev s simulacijo preiskusijo pred izdelavo. Cel članek.

8 komentarjev

Nov grafični čip

The Register - 3DLabs je najavil, da bo izdal nov pospeševalni grafični čip s kodnim imenom P10. Prvič ga bomo lahko videli v tretji četrtini tega leta. Podpiral bo DirectX 9 in OpenGL 2.0. Ciljajo pa na trg delovnih postaj in igralcev iger. Podjetje je označilo čip kot VPU ali "Visual Processing Unit". Torej nekako tako kot je nVidia označila svoje čipe za GPU ("Graphical Processing Unit").

Še nekaj specifikacij: 200 programabilnih SIMD (single instruction, multiple data) enot, 256-bit DDR in pasovna širina 20 gigabajtov na sekundo. 3D Labs bo poslal P10 na tržišče ravno v času, ko ATI in nVidia pripravljata svoje grafične čipe nove generacije. Poleg tega je Creative Labs nekaj časa nazaj kupil 3D Labs in posledično ima 3DLabs že zagotovljenega izdelovalca grafičnih kartic z prilotanim njihovim čipom. Zgodba.

10 komentarjev