» »

Programljivi procesorji

Programljivi procesorji

Adrian's Rojak Pot -

Na Adrian's Rojak Pot so spisali zanimiv članek o procesorjih, ki so se sposobni sami prekonfiguirati -- FPGA. Kratica FPGA predstavlja angleški izraz field programmable gate arrays, ki opisuje te procesorje prihodnosti. Glavna ideja je, da ni potrebno imeti ves čas enakega procesorja, ki enako hitro izvaja vse računske operacije, temveč je bolje imeti procesor, ki se dinamično prilagaja aplikacijam, ki jih na njem poganjamo.

FPGA-ji, ki že obstajajo v industrijskih okoljih, sestojijo iz tisočih tranzistorjev in povezav med njimi, ki jih lahko programiramo. Od povezanih tranzistorjev je odvisna tudi namembnost in hitrost takšnega procesorja, trenutno pa v industriji omogoča, da nove tipe procesorjev s simulacijo preiskusijo pred izdelavo. Cel članek.

8 komentarjev

OwcA ::

Tole v povezavi z evolucijskim algoritmom bo Mooru dokončno spodneslo stolček. Končno. :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Brane2 ::

Stara stvar. Tudi že mnogokrat uporabljena. Just one nitpick:
Trenutno najhitrejši industrijski FPGAji se lahko "zavrtijo" tja do parsto MHz (recimo 500MHz) in stanejo bogastvo. Čisto tako za zabavo povprašajte za ceno najmočnejšega Virtexa. :D

En takle čipek stane lahko več kot soliden avto , mogoče celo bajta. 8-O

Poleg tega tudi današnji FPGAji niso ravno optimalni za vdelavo procesorjev. Če bi bili, potem ne bi bilo FPGAjev z vdelanim PowerPC jedrom, ampak bi si CPU uporabnik kar sam "sprogramiral" v FPGA.

V glavnem, ne resno računat na take rešitve. So lahko zelo hitre, a to samo v zelo posebnih primerih, daleč od mainstream computinga.
Mogoče kdaj bo kaj iz tega (upam), but not just yet.

Highlag ::

Drugače pa samo spremembo mikrokode med izvajanjem programa omogočajo tudi nekateri mikrokontrolerji, ki lahko sami spreminjajo program, ali pa program spremenimo mi na daljavo. :D

Thomas ::

Jest pa dvomim, da se kakšni ukazi dajo bistveno hitreje izvajat, kot standardni INC, DEC, ADD, LOAD ...

Vsaj ne kaj zelo uporabnega. O tem sem prvič slišal pred leti, ko sem bral en članek o tem, pa me ni prepričal.

Mogoče no, samo vseeno mislim, da programibilnost za kodo ni najboljša reč. Prej specializiran hardware za kodo.

Hm ... al pa je le boljš, če se da tudi preprogramirat ...

Mogoče pa le!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

frenk ::

mah mir naj dajo pa hitr nej nanotech začnejo razvijat pa ne bo treba nč preprogramirat:)

Highlag ::

Dejansko se ukazi ne morejo izvajati tako hitro, kot pri namenskih procesorjih. Fora je le v tem, da ti lahko čip sprogramiraš, da na "hardwarskem" nivoju postane simulacija nekega vezja. Zaradi neoptimiziranih povezav in samih gradnikov zadeva nikoli ne bo tako hitra, da bi lahko konkurirala nekemu vezju, ki je namenjen samo eni funkciji.

Skratka uporabiš ta programabilen čip zato, da ugotoviš če bo fvoja funkcija ki si si jo zamislil na hardware nivoju sploh delala. (No seveda če se ne zmotiš pri pisanju programa :D )

Thomas ::

Spintronika! Moj trenutni favorit. Ne delamo z električnim tokom, pač pa s spini elektronov. ZELO MALO energije, kar je po moje ključnega pomena.



:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

slawc ::

thomas, pri FPGAjih ni ukazov.
highlag, ce govoris o FPGAjih to niso hardware simulacija ampak emulacija. Ker dobesedno sestavis enako vezje kot si ga zamislis. Pac je namesto 10000 cipov (NAND vrat in flip-flopov) vse na enem kosu silicija.

ko se govori o programiranju FPGAjev to ni pisanje programa npr. v Cju ali asemblerju. To je opisovanje delovanja.
Poleg tega je namen FPGA vezij cisto drugacen kot pa ga imajo mikrokrmilniki in mikroprocesorji, (ki so cisto druga zasnova). Res je, da se da z FPGAji popolnoma naresti P4 (ki pac tece pri mnogo manjsih frekvencah), potem pa ta P4 "izvaja" ukaze.

Mogoce koga fascinira to, da se da z enim FPGAjem izvesti po 2,4,8,16 DSP operacij hkrati in ne sekvenčno kot to izvajajo mikroprocesorji.

Najhujsi FPGA je zasnovan kot popolnoma konfigurabilen blok logicnih vezij s PowerPC jedrom (okoli jedra spravis 16 DSP procesorjev, ostalo periferijo: ethernet, memory... pa imas stroj za vesolce iskat). Cena? Je Brane povedal. hehe
LP, Slawc


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uporaba Thermalright SI-97 (Soc.A) za hlajenje grafične kartice

Oddelek: Novice / Grafične kartice
62964 (2690) Fly.MaCh!nE
»

Pregled specifikacij grafičnih kartic na enem mestu

Oddelek: Novice / Grafične kartice
62673 (2183) boštjan
»

HIS Excalibur 9800 Pro IceQ - kje kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
81107 (982) Big_Al
»

Radeon 9800 Pro v Radeon 9800XT Mod

Oddelek: Novice / Grafične kartice
81696 (1696) laibachnsk
»

Windows XP in AVI datoteke

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
183084 (3084) AtaStrumf

Več podobnih tem