»

Microsoft osumljen podkupovanja na Madžarskem

Microsoft Magyarország Kft

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Po neuradnih informacijah sta ameriško ministrstvo za pravosodje in agencija za trg vrednostnih papirjev začela preiskavo podjetja Microsoft, ker naj bi na Madžarskem v letih 2013 in 2014 podkupoval v zameno za pridobivanje javnih naročil, poroča The Wall Street Journal. Microsoft naj bi svojo programsko opremo, zlasti Office, po zelo znižani ceni prodal madžarskemu posredniku, ki je potem državnim institucijam zaračunal polno ceno. Iz razlike naj bi se izplačevale tudi podkupnine za ljudi, ki so poskrbeli za posle. Po ameriški zakonodaji (US Foreign Corrupt Practices) je plačevanje podkupnin v zameno za posle prepovedano.

Povedna je tudi Microsoftova izjava, da so takoj po zaznavi potencialnih nepravilnosti v letu 2014...

19 komentarjev

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

Slo-Tech - V San Franciscu se je končal postopek ameriškega pravosodnega ministrstva proti Hewlett-Packardu in njegovim ruski, mehiški in poljski podružnici, v katerem je bilo podjetje obsojeno dajanja podkupnin. Skupno bodo morali plačati 108 milijonov dolarjev glob in sodnih stroškov.

Preiskava HP-ja zaradi podkupovanja se je v ZDA pričela že pred štirimi leti, v Evropi in Rusiji pa je tekla še dlje. V ZDA so HP-ju očitali kršitve zakona o prepovedi podkupovanja v tujini (FCPA), saj naj bi odgovornim osebam v Rusiji izplačali večmilijonske podkupnine, da so dobili posel na ruskem tožilstvu. Podobno so si v Mehiki zagotovili posel z naftnim podjetjem v državni lasti ter na Poljskem s policijo.

Že aprila letos se je HP pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih...

7 komentarjev

Hewlett-Packard in Foxconn skupaj v proizvodnjo strežnikov

The Wall Street Journal - Hewlett-Packard bo sodeloval z največjim proizvajalcem in sestavljavcem elektronike na svetu Foxconn. Slednji je bil deležen publicitete predvsem zaradi nehumanih delovnih pogojev za delavce, ki so povzročali samomore delavcev, kar je raziskoval tudi HP, in obvezne študentske prakse v svojih tovarnah, kar je lani glasno kritiziral tudi HP. A vse to ni ovira pri poslu, saj podjetju že sedaj sodelujeta na ruskem trgu.

HP je največji proizvajalec strežnikov na svetu, saj ima 28-odstotni tržni delež. Toda za ovratnik mu diha Lenovo, ki je od IBM-a odkupil cenejši strežniški del. Zato HP in Foxconn skupaj vlagata v proizvodnjo strežnikov. Odločitev ni presenetljiva, saj si HP želi doseči nižje cene, kar mu Foxconn vsekakor lahko zagotovi,...

5 komentarjev

Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Guardian - Hewlett-Packard se je pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih papirjev (SEC), tožilstvom in pravosodnim ministrstvom v postopku zaradi podkupovanja in pranja denarja. Podjetje bo plačalo 108 milijonov dolarjev globe, začenjajo pa se tudi kazenski postopki, so sporočili iz pravosodnega ministrstva. Preiskavo so skupaj opravljali FBI, ameriška davčna služba (IRS), SEC in tuji organi pregona.

Korupcijo so odkrili pri pregledu pogodb s poljsko policijo v vrednosti 40 milijonov dolarjev za vzpostavitev IT-sistema. Preiskava je pokazala, da je HP nepošteno posloval tudi v Rusiji, kjer je delal za tožilstvo, in v Mehiki, kjer je delal za naftno podjetje v državni lasti. V vseh teh državah je HP podkupoval uradnike, da so mu ti priskrbeli omenjene dobičkonosne...

9 komentarjev

Internetna pokerska stran Full Tilt v resnici Ponzijeva shema

Chris Ferguson naj bi nezakonito prejel 25 milijonov dolarjev.

The New York Times - Zvezno tožilstvo v ZDA je vložilo dopolnilo k civilni tožbi (kazenski postopek poteka že od aprila) zoper upravljavce strani za internetno igranje pokra Full Tilt Poker, ker naj bi igralce ogoljufali za več milijonov dolarjev. Ti so strani zaupali več kot sto milijonov dolarjev denarja, ki so ga uporabljali za igranje pokra drug proti drugem. Denar bi moral biti varno shranjen in v celoti...

79 komentarjev

Nemci podelili nagrade Big Brother 2011

Heise - Od leta 1998 v Nemčiji in kasneje tudi drugod po svetu podeljujejo nagrade Big Brother, ki jih prejmejo podjetja in posamezniki, ki so v preteklem letu storili največ za ogrozitev zasebnosti. Včeraj ob 18.00 so na posebni prireditvi, ki je potekala v Bielefeldu, podelili letošnje nagrade. Prejemnike je med nominiranci, katere lahko posreduje vsakdo, izbrala žirija v sestavi Rena Tangens (FoeBud), Sönke Hilbrans (DVD), Frank Rosengart in Andreas Bogk (oba CCC), Werner Hülsmann (FIfF), Peter Wedde (AdA) in Rolf Gössner (ILMR).

Nelaskave nagrade so v Nemčiji letos prejeli:

18 komentarjev

Napaka v računalniškem algoritmu investitorje stala 217 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Ker je vedno več trgovanja z vrednostnimi papirji algoritemskega, se pojavi vprašanje, kdo je odgovoren, če je algoritem napisan slabo, površno ali celo napačno. V ZDA so se ta teden v precedenčnem primeru tri enote francoskega finančnega giganta Axa Group pred ameriško Agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) poravnala z oškodovanimi vlagatelji zaradi napačnega modela. Axa je namreč vodila kvantitativni investicijski sklad, ki je trgoval na podlagi algoritmov.

Njihov model je namreč imel od aprila 2007 programsko napako, saj je bila možnost uravnavanja tveganja izključena. Napako so programerji odkrili lanskega junija. Namesto da bi jo popravili, so jo menedžerji prikrili in vlagateljem dejali, da je za slabe rezultate kriva visoka...

6 komentarjev

Šesterica se je poravnala zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju

Los Angeles Times - Šest velikih računalniških podjetij se je poravnalo z ameriškim pravosodnim ministrstvu v preiskavi zaradi kartelnega dogovarjanja o nenovačenju zaposlenih, s čimer so umetno držali njihove plače na nižjem nivoju. Če bo sodišče v Washingtonu dogovor sprejelo, Google, Apple, Intel, Adobe, Intuit in Pixar ne bodo smeli več sklepati dogovorov, s katerimi se zavezujejo, da ne bodo drug drugemu novačili kadrov. Kot je dejal Google, nimajo nobenih dokazov, da bi tovrstni dogovori vplivali na višino plač, a so že lani prenehali s to taktiko, ko je pravosodno ministrstvo izrazilo prve pomisleke o njeni zakonitosti. Podobno so tudi druga podjetja navedla, da na plačno politiko to ni vplivalo.

Poravnava je smiselna za obe strani. Pravosodno ministrstvo bi moralo prepričati sodišče in dokazati, da je zaradi dogovora dejansko nastala škoda za zaposlene. Če pa bi jim to uspelo, bi se podjetja znašla pod plazom civilnih tožb, ki bi jih lahko vložili zaposleni. Kot kaže, jo bodo odnesli le z...

0 komentarjev

Google razglasil zmagovalce Projecta 10^100

Google - Google je včeraj razglasil zmagovalce Projecta 10^100, ki se je začel pred dvema letoma. Takrat so javnost pozvali, naj jim pošljejo čim več idej, ki bi spremenile svet. Ljudje iz več kot 170 držav so poslali 150.000 zamisli, izmed katerih so v Mountain Viewu izbrali 16 najboljših, ki so jih postavili na glasovanje. Ljudstvo je spregovorilo in Google je predstavil pet najboljših idej, ki bodo skupno dobile 10 milijonov dolarjev za realizacijo.

Na prvem mestu najdemo Khan Academy, o kateri smo že obširno pisali. Z namenom povečati število predmetov in zagotoviti prevode v najbolj razširjene jezike na svetu prejme dva milijona dolarjev. Na drugem mestu je FIRST, ki promovira znanost in matematiko po svetu s skupinskimi tekmovanji. Da bi...

39 komentarjev

Nov ameriški zakonski osnutek v boju zoper piratstvo

Ars Technica - V ameriškem Senatu so včeraj razpravljali o osnutku zakona Combating Online Infringement and Counterfeits Act, s katerim bodo poizkušali zajeziti delovanje strani s piratskim blagom. Zakonski osnutek predvideva močno orožje tudi za boj proti stranem, ki ne domujejo v ZDA, saj bi pravosodno ministrstvo po novem lahko od zveznega sodišča zahtevalo sodno odredbo, ki bi od registrarja domene terjala prenehanje preusmerjanja zahtevkov do strani. Tako bi vsi obiskovalci dobili napako Stran je nedosegljiva 404, četudi bi stran povsem normalno obratovala.

Ali bo zakonski osnutek sprejet, še ni mogoče reči. Pred dvema letoma so poizkušali sprejeti podoben zakon, ki je tudi uvedel funkcijo koordinatorja za uveljavljanje intelektualne lastnine, a je takrat Busheva administracija zagrozila s predsedniškim vetom, če ne bi sedaj znova aktualnih pooblastil pravosodnemu ministrstvu takrat odvzeli. RIAA in MPAA seveda podpirata predlog; med drugim tudi zato, ker bi jima sedaj pravosodno...

34 komentarjev

Leteči sloni, deviške LaToye in - ruski telefoni.

Fotografija: Kanal 1

Slo-Tech - Povprečen Rus je edini naseljenec tega planeta, ki je - oblečen v najkice in leviske, naslonjen na Fordov avto in med prigrizovanjem Bigmaca - po iPhonu sposoben prijatelju šimfati zavoženi zahod. Da, le redki državljani največje države na svetu, ko gre za njihov denar, kupijo izdelek Made in Russia.

Toda planska ekonomija ne obupava in poskuša delovati vsaj na propagandni ravni. Rusija naj bi tako prihodnje leto na trg poslala lasten mobilni telefon. Sergej Čemezov, direktor državnega podjetja Rostehnologi je pred dnevi obiskal ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva in mu pokazal prototip mobilnika, ki so ga izdelali na Tajvanu, kasneje pa naj bi proizvodnja stekla v Rusiji.

...

30 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

Hewlett-Packard v preiskavi zaradi podkupovanja

Kenneth Willett

vir: CNet
CNet - Ameriški organi pregona so se pridružili ruskim in nemškim v preiskavi obtožb zoper Hewlett-Packard, da naj bi si podjetje z večmilijonskimi podkupninami zagotovilo javna naročila v tujini, s čimer so kršili zakon FCPA. Kot poroča The Wall Street Journal, ameriško pravosodno ministrstvo in njihov ATVP poizkušata ugotoviti, ali je podjetje kršilo omenjeni zakon s podkupovanjem tujih državnih uradnikov, kar je v njem eksplicitno prepovedano.

Nemške oblasti že nekaj časa raziskujejo, ali je HP resnično plačal 10,9 milijona dolarjev podkupnin, da so dobili posel, v katerem so ruskemu tožilstvu prek nemške podružnice prodali sistem za varne komunikacije. HP-jeve moskovske pisarne je v sredo ruska policija preiskala, da bi...

2 komentarja

Microsoft in HP bosta sodelovala pri oblačnem računalništvu

Ars Technica - Microsoft in Hewlett-Packard sta v teh dneh sklenila dogovor o sodelovanju, s katerim sta se zavezala k partnerstvu pri razvoju in poenostavitvi IT-rešitev na področju oblačnega računalništva. Sodelovanje med HP-jem in Microsoftom sega že četrt stoletja nazaj. Nov paket je težak 250 milijonov dolarjev in obsega mnogo izdelkov, med njimi optimizacijo HP Converged Infrastructure za Microsoft Exchange 2010, HP Insight Software and Business Technology Optimization z Microsoft System Center itn. Prav tako se je Microsoft obvezal, da bo za svojo platformo Windows Azure uporabljal HP-jevo strojno opremo, za nameček pa bosta podjetji podeseterili investicijo v distribucijske kanale in partnerje po svetu. Več o tem.

1 komentar

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji

Oracle sme prevzeti Sun

ComputerWorld - Oracle je dobil dovoljenje ameriškega pravosodnega ministrstva, da sme prevzeti Sun za 7,4 milijarde dolarjev oz. 9,50 dolarja na delnico. Tam nekje je tudi tečaj Sunovih delnic ostal zabetoniran od aprila. Namero so v Oraclu objavili aprila, julija so dobili blagoslov delničarjev, sedaj pa so da dahnili še regulatorji - edini, ki še morajo potrditi prevzem, so evropski komisarji. S prevzemom bo Oracle dobil celo paleto novih izdelkov: zakorakal bo na trg strojne opreme, podatkovne baze MySQL in Jave. Klik!

11 komentarjev

Ruski ne Googlu

ComputerWorld - Ruski urad za varstvo konkurence ( FAS) je zavrnil Googlovo namero za prevzem podjetja ZAO Begun, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem. V dogovoru, ki ga je Google z njihovim lastnikom, ruskim Rambler Media Group, podpisal julija letos, so se sporazumeli o 140 milijonov dolarjev vredni kupčiji, po kateri bi Google prevzel nadzor nad podjetjem, ki posluje s prek 40.000 oglaševalci in oskrbuje 143.000 ruskih spletnih strani.

Sedaj pa je vse skupaj padlo v vodo. Uradna razlaga za blokiranje prevzema je pomanjkanje podatkov o finančni konstrukciji posla, prav tako pa Urad pogreša več informacij o posameznikih, ki bodo odigrali ključne vloge v Googlovi skupini v Rusiji in v tujini, so zapisali. Neuradno pa naj nad partnerstvom ne bi bil preveč navdušen Putin.

To ni prvi tovrsten udarec za spletnega giganta, saj ameriško pravosodno ministrstvo preučuje tudi načrt za sodelovanje z Yahoojem, ki predvideva prikaz Googlovih oglasov pri iskanju na Yahoojevem portalu. Projekt bi moral...

4 komentarji