»

Edge prehitel Safari, Chrome ostaja na vrhu, Firefox izgublja

Slo-Tech - Microsoftov brskalnik Edge je uspel doseči 10-odstotni tržni delež, s čimer je prehitel Safari in postal drugi najpopularnejši brskalnik. Še vedno je premočno prvi Chrome s 66-odstotnim tržnim deležem, medtem ko je četrti z rahlim upadom tržnega deleža Firefox, ki ga najdemo na slabih osmih odstotkih računalnikov. Edgeu pomaga zlasti izid Windows 11, saj njegov tržni delež zlagoma raste vse odtlej. Edge je med četverico najmlajši, saj se je rodil leta 2015, ko je Microsoft ugotovil, da bi Internet Explorer vendarle kazalo nadomestiti s čim modernejšim.

A prve verzije Edgea niso uspele prepričati uporabnikov, zato je Microsoft tri leta pozneje Edge spisal na novo. Namesto lastnega pogona sedaj uporablja Chromium, torej v svoji srži enak kakor Chrome. Še vedno pa Edge ostaja omejen na osebne računalnike, medtem ko ima konkurenca tudi svoje uporabnike na mobilnih napravah. Tam ima Chrome 63-odstotni tržni delež, Safari pa 25-odstotnega. Na tretjem mestu je, presenetljivo, Samsung...

34 komentarjev

Windows 7 noče umreti

Slo-Tech - Čeprav se je podaljšana razširjena podpora za Windows 7 uradno končala januarja letos, torej so odtlej vsi računalniki izpostavljeni vsem novo odkritim ranljivostim, operacijskemu sistemu ne pešajo moči. Rezultati tržnega deleža za oktober razkrivajo, da je Windows 7 še vedno drugi najpriljubljenejši operacijski sistem. Na prvem mestu sicer svoj primat krepi Windows 10.

V zadnjem mesecu se je delež Windows 10 na namiznih računalnikih povišal z 61,3 odstotka na 64,0 odstotoka, kažejo podatki NetMarketShare. Windows 7 vztraja pri 22,7 odstotka, kar je le slabi dve odstotni točki man kot pred letom dni. Na tretjem mestu je Mac OS X 10.15 s 3,8 odstotka, sledi pa Windows 8.1 s 3,2 odstotka. Razčlemba zgolj po arhitekturah pokaže, da ima Windows 88-odstotni delež, Mac 9-odstotnega, Linuxa pa 2-odstotnega. Vse ostalo je v rangu zaokrožitvene napake.

Mobilni uporabniki večinoma prisegajo na Android, ki ima tričetrtinski delež, preostanek pa odpade na Applov iOS. Še najbolj zanimiva je...

68 komentarjev

Sedmica končno prehitela XP

ZDNet - Windows 8 je svež kakor jutranje žemljice (trenutno ga je mogoče dobiti le v volumskem licenciranju), Windows XP pa se ponaša z metuzalemsko starostjo skoraj 11 let. In vendarle se je šele ta mesec zgodilo, da je Windows XP predal žezlo najbolj uporabljanega operacijskega sistema svojemu vnuku Windows 7. Vmesna Vista itak nikoli ni imela možnost, da bi dosegla omembe vredno uvrstitev.

Sedmica je pri domačih uporabnikih na Zahodi že nekaj časa na prvem mestu, a če pogledamo statistiko globalno, je slika drugačna. Ogromno poslovnih uporabnikov vztraja na Windows XP, ker Sedmica ne prinaša nobene zanje pomembne novosti, ki bi upravičila strošek nadgradnje. Nadaljnji zaviralec je ogromen azijski trg, kjer prevladujejo piratske kopije Windows XP, ki zasedajo ogromen delež računalnikov.

Netmarketshare v obzir vzame vse te vpliva in šele za avgust 2012 so izračunali, da je Windows 7...

79 komentarjev

Najbolj okuženi Windows XP, najmanj Windows 7

ComputerWorld - V češkem podjetju Avast, ki se ukvarja z računalniško varnostjo in je tudi pisec enega najbolj znanih brezplačnih protivirusnih programov, so raziskali okuženost računalnikov z rootkiti na različnih verzijah operacijskega sistema Windows. Ugotovili so, da so daleč najbolj prekuženi tisti z Windows XP, medtem ko se je najbolj odrezal novinec Windows 7.

Windows XP je še zmeraj najbolj priljubljen sistem, saj poganja 58 odstotkov vseh računalnikov z Windows na internetu. Kljub temu nanje odpade kar 74 odstotkov vseh najdenih primerov okužbe z rootkiti. Po drugi strani ima Windows 7 že 31-odstotni tržni delež, a le 12 odstotkov vseh okuženih računalnikov. Vista je nekje med obema ekstremoma po...

34 komentarjev

Prodaja Windows 7 ne jenja

Microsoft sicer ni podrobneje razčlenil statistike, koliko odstotkov licenc odpade na prednaložene verzije in koliko na škatlaste verzije iz trgovine.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Odlična prodaja Windows 7 se nadaljuje, so povedali v Redmondu. V 18 mesecih, kolikor je nov operacijski sistem naprodaj, so prodali že 350 milijonov kopij. Preračunano to pomeni, da v povprečju prodajo kopijo vsakih 7,4 sekunde, pri čemer tempo v zadnjih mesecih sploh ne upada.

Spomnimo, da je bil sprejem Viste pravo nasprotje evforije ob Sedmici. Čeprav so v prvih dveh letih sicer uspeli prodati 330 milijonov kopij, so jo uporabniki često grajali, medtem ko je podjetja sploh niso vzela za...

106 komentarjev

Eurostat objavil statistiko internetne varnosti

Razširjenost interneta v EU leta 2008.

vir: Europa.eu
Europa.eu - Evropski statistični urad Eurostat je objavil statistiko o internetni varnosti v Evropski uniji, ki zajema 200.000 uporabnikov interneta v 27 državah EU. Raziskava je bila izvedena v drugem četrtletju preteklega leta.

Ugotavljajo, da je lani 31 odstotkov uporabnikov interneta v EU na svoj računalnik dobilo virus ali kakšno drugo škodljivo programsko opremo, čeprav jih 84 odstotkov uporablja zaščitno opremo (seveda ne vemo, kako učinkovito). Štirje odstotki uporabnikov interneta so imeli težave z odtujenimi osebnimi podatki,...

0 komentarjev

Yahoo izgublja, Bing pridobiva, Google vodi

Slo-Tech - ComScore je objavil statistiko rabe iskalnikov za december za ameriški trg. Ugotovili so, da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google, ki ima 64,3-odstotni tržni delež brez vidnejše spremembe. Pol odstotne točke je izgubil Yahoo, ki je pristal pri 18,8 odstotka, medtem ko je Microsoftov Bing pridobil 0,7 odstotne točke in dosegel 12-odstotni tržni delež. Daleč zadaj je Ask s 3,2 odstotka. Tudi če pogledamo druge parametre, ostane slika enaka. Gogole je daleč spredaj, Bing počasi dohiteva izgubljajoči Yahoo, ostali pa niso omembe vredni igralci. Podobno je bilo tudi leto poprej.

2 komentarja

Statistika uporabe operacijskih sistemov in internetnih brskalnikov v letu 2010

Slo-Tech - Znane so statistike, katere operacijske sisteme in katere spletne brskalnike smo uporabljali preteklo leto. Kot vsak mesec so statistiko pripravili na Net Applications. Še vedno so daleč v ospredju Microsoftovi izdelki, a počasi tudi alternative pridobivajo privržence.

Najprej k operacijskim sistemom. Uporabniki so vzeli Windows 7 za svojega, saj se je njegov tržni delež skoraj potrojil. Še vedno sicer vodi Windows XP, ki je imel januarja 2010 dvotretjinski tržni delež, konec leta pa še vedno 56-odstotnega. Vista ni rojena pod srečno zvezdo, saj ni nikoli dosegla stratosferskih višav; lani je z 18 odstotkov padla na dobrih 12 odstotkov. Praktično vse te prestope je polovil Windows 7, ki...

113 komentarjev

iAd pomembna mobilna oglaševalska platforma?

Demonstracija iAd-a na predstavitvi

vir: Ars Technica
Ars Technica - Steve Jobs je ob predstavitvi iAd-a, platforme za dostavo oglasov na napravah z iOS, napovedal, da bodo do konca letošnjega leta upravljali s kar 50% mobilnega oglaševalskega trga. Tolikšen delež je seveda izredno težko dosegljiv zaradi omejenega števila naprav po svetu, ki uporabljajo iOS. Glavni konkurent iAd-u naj bi bil tako Googlov AdMob, mobilnim napravam namenjena oglaševalska platforma iskalnega giganta, ki ima že močno razvit servis AdSense za oglaševanje na spletnih straneh.

Po napovedih analitične družbe IDC naj bi oba leto končala z 21-odstotnim tržnim deležem, kjer naj bi Google izgubil 6...

8 komentarjev

Apple poskuša patentirati metode za ugotavljanje istovetnosti uporabnika iOS

Ars Technica - Apple je vložil zahtevek za dodelitev patenta za metodo, ki omogoča razlikovanje legalnih uporabnikov iOS-a od nelegalnih. Ko odkrijejo, da je raba v nasprotju s pogodbo, lahko na napravi oddaljeno izključijo nekatere funkcije ali pošljejo obvestilo lastniku.

Patentna prijava se imenuje Sistemi in metode za identifikacijo nepooblaščenih uporabnikov elektronskih naprav (angl. Systems and Methods for Identifying Unauthorized Users of an Electronic Device) in opisuje več načinov za identifikacijo uporabnika. Med njimi so analiza glasovnega odtisa,...

77 komentarjev

Windows 7 prehitel Visto

CNet - Rezultati tržnih raziskav podjetja Netmarketshare so pokazali, da je Windows 7 v manj kot letu dni po izidu prehitel Windows Visto po številu uporabnikov. V izteklem mesecu je Sedmico uporabljalo 14,46 odstotka naprav z dostopom do spleta, medtem ko je bil Vistin delež 14,34-odstoten. Na prvem mestu je sicer še vedno prepričljivo Windows XP, ki ima gromozanski 62-odstoten tržni delež. Microsoft je sicer objavil, da so od izida prodali že več kot 175 milijonov kopij Windows 7. Konkurenca caplja daleč zadej. Mac je zbral pet odstotkov uporabnikov, medtem ko preostanek (iOS, Linux in na Javi osnovane platforme) dosega le en odstotek.

Kar se tiče brskalniške vojne, razmerja niso tako...

26 komentarjev

Grafični procesorji: Intel vodi, AMD prehitel Nvidio

Extremetech - Znani so podatki o prodaji grafičnih procesorjev (GPU) v drugem letošnjem četrtletju, ki sta jih skoraj istočasno izdala Mercury Research in Jon Peddie Research. Oboji ugotavljajo, da je mobilni trg prerasel namiznega in da je AMD prehitel Nvidio.

Jon Peddie Research ugotavlja, da je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem prodaja zrasla za 38,6 odstotka, na podlagi česar ocenjujejo letno prodajo na 525 milijonov enot. Mercury Research pa je nasprotno izračunal, da je prodaja padla za 2,5 odstotka - resnica je verjetno nekje vmes.

Mobilni trg sedaj zavzema 56,1-odstotni del celotnega trga grafike, so izračunali v Mercuryju. Oboji ugotavljajo upad prodaje veznih naborov za namiznike z integrirano...

14 komentarjev

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

Windows 7 z dvomestnim tržnim deležem

Ars Technica - Rezultati marčevskih analiz tržnega deleža operacijskih sistemov, ki jih izvaja podjetje Net Applications, kažejo, da se je novinec Windows 7 prebil do dvomestnih številk. Skupni tržni delež sistema Windows se je zmanjšal za pol odstotne točke na 91,58 odstotka, izmed katerih levji delež pripada Windows XP (64,46 odstotka). Na drugem mestu je Vista (16,01 odstotka), tretji pa že Windows 7 z 10,23 odstotka. Zanimiva je tudi primerjava tržnega deleža Windows 7 in Viste v enakem obdobju po izidu. V prvih petih mesecih dobavljivosti je Vista komajda prilezla na štiri odstotke, medtem ko ima Sedmica dvakrat več uporabnikov. Mac OS je pridobil četrtinko odstotne točke, tako da ima skupno...

108 komentarjev

Windows Mobile izgublja

ZDNet - V zadnjih dvanajstih mesecih je Microsoftov operacijski sistem za mobilne naprave Windows Mobile izgubil 28 odstotkov svojega tržnega deleža, kažejo analize podjetja Gartner. Lani takle čas so imeli 11-odstotni delež na pametnih telefonih, letos pa je upadel na 7,9 odstotka, medtem ko se je iPhonov povzpel z 12,9 na 17,1 odstotka, RIM-ov pa s 16 na 20,8 odstotka. Na prvem mestu še vedno ostaja Symbian, ki pa je zdrsil z 49,7 na 44,6 odstotka. Novinec Android lani še ni obstajal, letos pa drži solidnih 3,9 odstotka, kar je trikrat več od Palmovega WebOS. Vsi preostali Linuxovi derivati imajo slabih pet odstotkov.

Analitik Roberta Cozza, ki je zaslužen za te številke, ugotavlja, da se Microsoftov operacijski sistem še naprej spopada s hudo konkurenco. Do leta 2012 bodo, ocenjujejo, Symbian, Android in ostali Linuxovi derivati obvladovali 62 odstotkov trga, prav tako pa naj bi se okrepila zaprtokodna RIM in Applov iPhone. Microsoft pa ostaja med kladivom in nakovalom, pri čemer mu...

6 komentarjev

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev