»

Rambus z lastnimi čipi

Slo-Tech - Kdor dlje časa spremlja trg računalniškega pomnilnika, se bo gotovo spomnil podjetja Rambus. Njegovih izdelkov sicer ne vidite v nobenem računalniku, a podjetje je znano po tožbah in eksotičnem pomnilniku RDRAM iz časov Pentiuma 4. Intel ga je sprva uporabljal, a se je kot pravi standard kmalu uveljavil konkurenčen SDRAM. V sodnih dvoranah pa je bil Rambus redni gost, saj praktično ni proizvajalca, ki ga v svojih 25-letni zgodovini še ni tožil. V zadnjih letih se je Rambus nekoliko unesel, trg pomnilnika pa se je toliko konsolidiral, da so se začeli analitiki resno spraševati o vzdržnosti Rambusovega poslovnega modela, ki je v celoti temeljil na licenciranju tehnologije. Reševalo ga je dejstvo, da ima še vedno nekaj...

28 komentarjev

Kako peljati patentno vojno

The Register - Tokratna zgodba se je začela decembra davnega leta 2000. Grafični velikan NVidia je v četrtletnem SEC poročilu svoje delničarje obvestila, da je prejela opozorilo o možnih kršitvah patentov s strani podjetja za razvoj pomnilniških tehnologij Rambus. Delničarji naj vzamejo na znanje, da se NVidia sicer pogaja z Rambusom glede licenčnih pogojev, ampak ker ne morejo garantirati zadovoljivega izida, se lahko pripeti tožba s strani Rambusa praktično kadarkoli.

Zgodba nato za več let izgine iz oči javnosti za pogajalske mize. Nakar se poleti 2008 Rambus odloči, da ima dovolj pogajanj in vloži tožbo zoper NVidio, v kateri očita NVidji kršitev 17 njihovih patentov. Nekaj mesecev kasneje temu sledi še pritožba pred Ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC) v kateri Rambus zahteva prepoved uvoza NVidijinih produkov v Združene države Amerike (kar vključuje vse od grafičnih kartic do sestavljenih osebnih in prenosnih računalnikov) zaradi direktne kršitve devetih Rambusovih patentov....

6 komentarjev

Kindle 3 največkrat prodan izdelek pri Amazonu

TechCrunch - Pri Amazonu so sporočili, da je tretja generacija Kindla največkrat prodan izdelek v celotni zgodovini njihove trgovine. Da se je zavihtel na vrh je moral prehiteti zadnjo knjigo iz serije Harry Potter, Harry Potter in Svetinje smrti (Harry Potter and the Deathly Hallows). Uspeh pri Amazonu pripisujejo predvsem nizki ceni, zaradi katere se kupcem ni potrebno odločati med tabličnim računalnikom in e-bralnikom, saj je slednji dovolj...

11 komentarjev

Nvidia in Rambus podpisala licenčni dogovor

X-Bit Labs - Nvidia je konec tedna sporočila, da so podpisali patentni sporazum z Rambusom. S tem dogovorom, ki je stopil v veljavo v petek, je Rambus Nvidii podelil pravice za uporabo in proizvodnjo nekaterih pomnilniških krmilnikov. Licenčnina bo znašla en odstotek za SDR-krmilnike in dva odstotka za vse ostale (DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, LPDDR2, GDDR2, GDDR3, GDDR4 in nekatere GDDR5). Podjetji nista odpisali drugih medsebojnih terjatev in zahtevkov ali odstopili od tožb. To pomeni, da se bo Nvidia še vedno morala pritožiti na nedavno Rambusovo zmago, podpis pa ji omogoča prodajo svojih kartic v ZDA v vmesnem času.

4 komentarji

Zmaga za Rambus proti Nvidii

Extremetech - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je ta teden odločila, da so Nvidia in njene stranke kršile patente 6.470.405, 6.591.353 in 7.287.109, ki so v Rambusovi lasti. Gre za "določene krmilnike za sinhroni dinamični naključni (SDR) dostop do pomnilnika in izdelke, ki jih vsebujejo", torej linije GeForce, Quadro, nForce, Tesla in Tegra. Rambus je pritožbo vložil julija 2008 in v njej zahteval prepoved prodaje Nvidiinih izdelkov v ZDA.

Odločitev FTC-ja ne bo imela drastičnih posledic za Nvidio in njene stranke. Odločili so namreč, da bodo morali plačati premijo v višini 2,65 odstotka cene kartice na prodane izdelke, kar za najdražjo kartico GeForce GTX 480 znaša 12 dolarjev. Nvidia je že potrdila, da bo razsodbo upoštevala, a se bo obenem nanjo pritožila. Pri Rambusu pa si manejo roke, saj so vnovič zaslužili lep kupček denarja, ne da bi se pretegnili.

18 komentarjev

Rambus in AMD podaljšala dogovor o licenciranju

Rambusovi patenti

X-Bit Labs - AMD in Rambus sta včeraj objavila vest, da sta obnovila patentni dogovor, ki AMD-ju dovoljuje rabo patentov za DRAM, ki so v Rambusovi lasti. Dogovor se izteče septembra letos, zato sta podjetji podpisali dopolnila, ki bodo ostala v veljavi do jeseni leta 2015. AMD bo tako Rambusu v zameno še naprej plačeval četrtletno licenčnino, katere višino bodo določili konec tega leta. Finančnih podrobnosti niso razkrili.

Rambus je v patentnem svetu znano podjetje, ki je svoj čas razvilo in tržilo RDRAM. Na njem se je v 90. letih prejšnjega stoletja pošteno opekel Intel, ki je podpisal pogodbo o ekskluzivni uporabi tega pomnilnika, ki se je izkazal kot predrag in prepočasen. Poleg tega je Rambus,...

5 komentarjev

Blogerji morajo razkriti plačane recenzije

Slashdot - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je prenovila svoja pravila na področju oglaševanja, ki jih je nazadnje posodobila leta 1980, pri čemer se je prvič dotaknila blogerjev. V ZDA je namreč bloganje bistveno bolj razširjeno kot pri nas, čeprav smo tudi pri nas pohvalno aktivni na tem področju, in ni malo blogov, kjer avtorji bolj ali manj pozitivno opisujejo tehnične igračke. To samo po sebi ni napak, če so recenzije pisane v dobri veri, in je zelo koristno za bodoče kupce, ki si lahko pred nakupom naprave preberejo prve vtise in kaj naučijo na tujih napakah.

Ker pa so proizvajalci zviti, so začeli blogerjem deliti brezplačne primerke naprav (analogija s Tom's Hardware je slučajna) ali jim celo primakniti kakšen dolar v zameno za ugoden opis naprave. FTC je odločila, da morajo blogerji te bonbončke v opisu jasno navesti, sicer jim grozi kazen v višini 11.000 dolarjev. Pravila stopijo v veljavo 1. decembra.

54 komentarjev

Rambus odstopil od postopka zoper Nvidio

CNet - Lanskega novembra je Rambus sprožil postopek pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino, ker naj bi Nvidia kršila štiri njihove patente. Trdili so, da so spore poskušali rešiti v zadnjih šestih letih, a se je Nvidia vztrajno izmikala, zaradi česar so zahtevali prepoved prodaje njihovih izdelkov v ZDA. Sedaj si je Rambus očitno premislil, ali pa so uvideli, da jih bo pravdanje stalo preveč in da ga naposled verjetno ne bodo dobili. Komisiji so sporočili, da so ugotovili, da Nvidia ne krši njihovih patentov, zaradi česar umikajo vse zahteve in postopke. Že lanskega junija je ameriški patentni urad zavrnil 41 zahtev v sedmih patentih, ki jih je Rambus navajal v svojem procesu zoper Nvidio pri komisiji.

27 komentarjev

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev

Rambus toži Nvidio

The Register - Heh, yup, zdaj so se spravili celo na Nvidio, trenutno enega izmed najmočnejših grafičnih gigantov. Sodeč po registerjevem poročilu je Rambus nedavno "obvestil" Nvidio, da z določenimi produkti krši njihove patente in licence in seveda zahteva podpis licenčne pogodbe in plačilo licenčnine. Odvetniki Nvidie so na "obvestilo" že odgovorili in kot lahko sklepate, ni odgovor nič kaj prijazen. Rambusu se definitivno ne nameravajo podrejati, čeprav upajo na sklenitev kakšne, za obe strani ugodne, pogodbe.Hm, Rambus je vedno bolj podoben podivjanem pravnem stroju... Po internetu se celo svaljkajo novice o skorajšnjem pravnem sporu med Intelom in Rambusom. We shall se...

4 komentarji