»

Chrome OS prihaja na PC-je in starejše Mace

Slo-Tech - Google je danes predstavil Chrome OS Flex, ki predstavlja pomemben korak pri razširitvi Chrome OS na običajne osebne računalnike na Intelovi arhitekturi. Chrome OS Flex je zgrajen na platformi CloudReady, ki jo je Google pridobil leta 2020. Na voljo je delujoča predogledna verzija.

Zamisel je preprosta. Chrome OS želijo pripeljati na katerikoli računalnik (PC-ji, Maci pa izpred leta 2016). Google je objavil seznam računalnikov, na katerih bo to zagotovo možno, a z veliko verjetnostjo bo šlo tudi na kakšnem drugem. Chrome OS in Chrome OS Flex uporabljata isto kodo in bosta izhajala v istem ritmu, zato bo tudi uporabniška izkušnja praktično identična. Za zdaj na Chrome OS Flex še ni podpore za Google Play Store in aplikacije z Androida, bi se pa to utegnilo v prihodnosti spremeniti. Trenutno pa ima osnovno opremo, denimo Google Workspace.

Namestitev Chrome OS Flex bo enostavna. V računalnik vstavimo zagonski ključek USB, s katerega ga zaženemo in že uporabljamo. Možno pa ga je...

31 komentarjev

Kako je Google z enim znakom v kodi pokvaril prijavo v Chrome OS

Slo-Tech - Google je v posodobitvi 91.0.4472.165 za Chrome OS zagrešil napako, zaradi katere se uporabniki niso mogli več prijaviti v naprave. Ker se Chrome OS kot operacijski sistem za naprave, ki se zanašajo pretežno na oblak, posodablja avtomatično ob ponovnem zagonu, uporabniki niso mogli storiti ničesar. V novi verziji 91.0.4472.167, ki je sedaj nared, so napako popravili. Kogar je nevšečnost doletela, lahko bodisi počaka, da se naprava ponovno samodejno posodobi, ali pa jo tovarniško ponastavi. Komur naprava deluje, se še nekaj dni odsvetuje ponovi zagon, da ne bi slučajno posodobil na nepravo verzijo.

Zanimivo pa si je bilo pogledati, kje je Google storil napako. Ker je Chrome OS odprtokoden, je to možno. Uporabniki na redditu so hitro ugotovili, da je šlo za napako v enem znaku. Namesto standardnega operaterja &&, ki v C++ pomeni 'in', se je v kodi pomotoma zapisal &. To je pomenilo, da Chrome OS sploh ni preverjal gesla, temveč je avtomatično javil napako.

Precej manj razumljivo pa...

29 komentarjev

Neuradno: Chrome OS in Android bosta eno

The Wall Street Journal - The Wall Street Journal in The Verge sta iz več virov izvedela, da se bosta Chrome OS in Android predvidoma v letu 2017 eno. Prvotne nepotrjeni vesti so bile, da bo Google upokojil Chrome OS in nadaljeval izključno z Androidom, a ju bodo zgolj združili. Rezultat bo torej isti - pametne telefone in prenosne računalnike bo poganjal isti operacijski sistem.

Reči je treba, da je to pravzaprav pričakovano. Tako kot Microsoft zbližuje Windows 10 in Windows 10 Mobile, tudi Google nima več razlogov, da bi Android in Chrome OS ostajala ločena. V resnici imajo dobre razloge za nasprotno, saj bodo z združitvijo lahko trgovino aplikacij Google Play pripeljali tudi na prenosnike, kar je, recimo, Microsoft v Windows 10 že storil. In medtem ko ima Android zavidanja vreden tržni delež, je Chrome OS pribit na 2-4 odstotke, ker...

27 komentarjev

Google bo študentom prodajal prenosnike s Chrome OS

Cr-48

Forbes - Google bo začel prodajati tako imenovan študentski paket, ki vključuje strojno opremo (prenosnik s Chrome OS) in programsko opremo (spletne storitve Google Apps ipd.), za vsega 20 dolarjev na mesec. Google podjetjem že prodaja dostop do Google Apps (konkurenca Officeu) za 50 dolarjev letno, zato mnogi študentski paket vidijo kot uverturo v podoben paket tudi za podjetja. Kateri prenosnik bo vključen v paket, ni znano, bo pa verjetno podoben Cr-48.

Ideja je smiselna. Dijaki in študentje preizkusijo izdelek po ceni, ki je znatno nižja od nakupa prenosnega računalnika, in Googlu javijo vse pomanjkljivosti, hkrati pa se navadijo izdelka in ga kasneje po končanem izobraževanju pričakujejo tudi na delovnem mestu. Google pravi, da...

27 komentarjev

Chrome prireditev

Bo to tipkovnica, ki bo v uporabi na Chrome OS prenosnikih?

vir: engadget
engadget - 7. december je dan D, ko bomo izvedeli nekaj več o enem izmed Googlovih projektov Chrome - brskalniku oz. operacijskemu sistemu Chrome OS. Na z informacijami izredno skopo vabilo so napisali le, da bodo razkrili razburljive novice, povezane s Chrome. Zaradi omejenih informacij se pričakuje eno izmed dveh možnosti, da bo Google nekoliko bolj podrobno predstavil operacijski sistem, da bodo končno predstavili trgovino z aplikacijami za brskalnik oz. morda kar oboje skupaj. Predstavitev trgovine bi bila tempirana odlično, saj je stabilno vejo končno dosegel Chrome 8, prva različica z vgrajeno podporo prav tej trgovini.

Po drugi strani je na fronti operacijskega sistema, ki bi...

4 komentarji

Chrome OS prihaja letos in prihodnje leto

Chrome OS delujoč v navideznem sistemu

vir: TechCrunch
TechCrunch - Dolgo se je izid Googlovega drugega operacijskega sistema, Chrome OS, pričakovalo še pred koncem leta, a Googlu to očitno ne bo popolnoma uspelo. Na Web 2.0 Summitu, konferenci o svetovnem spletu, je CEO Googla, Eric Schmidt, zbranim povedal, da platforma Chrome OS ne bo pripravljena še nekaj mesecev. Pri TechCrunch so nato o tem povprašali Googlove predstavnike, ki pa so povedali, da je prvi javni izid še vedno načrtovan za letošnje leto. Chrome OS, ki se po besedah Schmidta od Androida razlikuje po namembnosti (prvi je namenjen napravam s tipkovnico, drugi brez - jasno je torej, da Chrome OS ne prihaja na tablične računalnike), bi torej lahko doživel nekoliko...

32 komentarjev

Prebežniki in brezposelni

Lee Williams

vir: CNet
CNet - V zadnjih dveh v svetu IT-ja odmevajo vsaj tri zamenjave službe, David Garcia je zapustil Google in dobil zaposlitev pri Facebooku, svoji mesti pa zapuščata Ray Ozzie, vodja razvoja programske opreme pri Microsoftu, in Lee Williams, vodja fundacije Symbian. V primeru prvega udarec sicer ni tako hud, kot odhod Matthewa Papakiposa, idejnega moža za Chrome OS, ki je prav tako novo službo dobil pri Facebooku. A odhod še enega inženirja iz skupine, ki razvija Chrome OS, tik pred izidom tega za cenejše prenosnike namenjenega operacijskega sistema za Google ne more biti dobra novica.

Veliko hujše je stanje pri Microsoftu, saj je Ozzie že tretji ki je z dokaj visokega vodilnega mesta zapustil...

7 komentarjev

Dell ne mara Linuxa

PC Pro - Pred tremi leti smo poročali, da je Dell izbral Linuxovo distribucijo Ubuntu kot alternativni operacijski sistem, ki bo lahko na računalnike prednaložen namesto Windows. Časi se obračajo. V začetku tega meseca so postavili informativno spletno stran, kjer so uporabnikom svetovali, da je Windows primeren za vse, ki bodisi imajo izkušnje z Windows bodisi so novi uporabniki računalnikov, medtem ko je Ubuntu le za tiste, ki nameravajo programirati v odprti kodi. Neposrečeno in zavajajoče, a to še ni vse.

S svoje spletne strani so umaknili uporabniške računalnike, ki bi imeli prednameščen Ubuntu. Iskanje po njihovi spletni strani odkrije le en sam prenosnik z Ubuntujem, pa še ta je Dell Latitude 2100 za poslovneže. Dell trdi, da to ne pomeni konec Ubuntuja v njihovem podjetju, saj je računalnike s tem sistemom še vedno moč naročiti prek telefona. Kot pravijo, so želeli le poenostaviti svoje spletne strani in uporabnikom ponuditi največkrat izbrane konfiguracije. S tem so zmanjšali...

264 komentarjev

Dell razmišlja o Chrome OS

Google Chrome OS

Ars Technica - Google razvija svoj Chrome OS približno leto dni, prve naprave z njim pa pričakujemo letos. Vsi vemo, da bo bolj kot od sposobnosti sistema njegov uspeh odvisen od strojne opreme, ki ga bo imela prednameščenega. Google je to filozofijo pognal še korak dlje, tako da Chrome OS sploh ne bo na voljo za samostojen prenos, marveč zgolj z napravami proizvajalcev, s katerimi se je Google pogodil. Eden takšnih naj bi bil véliki Dell.

V Dellu so razkrili, da se dogovarjajo z Googlom o možnosti, da bi njihovi prenosniki imeli prednameščen Chrome OS. Dell ponuja več platform, tako da že nekaj časa eksperimentirajo z Linuxom (Chrome OS je osnovan na njem), a se je ta v zadnjem...

29 komentarjev

Googlov operacijski sistem pozno jeseni

Google Chrome OS

Reuters - Google je na tajvanskem Computexu po tem, ko je dvignil obilo prahu z oznanilom, da ne bodo več uporabljali Microsoftovih operacijskih sistemov, vendarle nadel tudi nekoliko podrobnejšo časovnico svojemu hišnemu operacijskemu sistemu Google Chrome OS. Njihov Sundar Pichai, ki je vodja projekta Chrome OS, je novinarjem povedal, da bodo netbooki in druge naprave s Chrome OS nared do pozne jeseni letos. To pomeni, da bodo ulovili božično nakupovalno sezono, kar so napovedovali že prej. Čas je kar pravšnji, saj je manija tabličnih računalnikov z iPadom na čelu nekoliko uspavala trg netbookih, ki ga bo Google poskusil...

45 komentarjev

Oblačno tiskanje v Chrome OS

Google - Google si je za svoj operacijski sistem Chrome OS zamislil nov pristop k tiskanju dokumentov na oblačen način. Ideja je preprosta: z razširjanjem oblačnega računalništva in različnih mobilnih naprav imajo uporabniki dostop do osebnih dokumentov prek različnih naprav od vsepovsod, čemur pa tiskalniki ne sledijo. Ti za svoje delovanje še vedno potrebujejo lokalne gonilnike, njihov razvoj za vse kombinacije operacijskega sistema in strojne opreme pa ni izvedljivo. Kljub temu bi bilo lepo, če bi lahko tiskali z vsake naprave.

Zakaj pa ne, so rekli v Googlu. V Chrome OS so vse aplikacije spletne aplikacije, zato lahko na enak način upravljamo tudi s tiskanjem. Google Cloud Print je storitev, ki uporabi oblak, ker je to skupna točka vseh naprav, da omogoči tiskanje z vseh naprav. Namesto lokalnega sistema se aplikacije naslonijo na...

8 komentarjev

Google prevzema Motorolo, pripravlja tablet??

Google Droid?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na jutro pred težko pričakovano Googlovo konferenco, kjer bo predvidoma javnosti uradno predstavljen telefon Nexus One, krožita dve nadvse zanimivi govorici o Googlu, njihovih izdelkih in konkurentih.

Glede na prvo govorico naj bi bil Nexus One pravzaprav postranskega pomena, saj naj bi Google danes zvečer pravzaprav predstavil tablet, povečan mobilni telefon oz. pomanjšan prenosni računalnik brez tipkovnice z upravljanjem prek zaslona na dotik. S tem naj bi za kar tri tedne prehitel Apple (in mu s tem vrgel težko rokavico), za katerega se govori, da podobno napravo (s 7 oz. 10 palčno diagonalo) po dolgih letih priprav namerava predstaviti 27. januarja. Govorice so...

20 komentarjev

Google predstavil sodelujoče pri Chrome OS, ušle prve slike bete

vir: engadget
engadget - Čeprav je do izida Chrome OS še vsaj eno leto (izide v drugi polovici leta 2010), to ni ustavilo Googla pri poimenovanju prvih družb, ki sodelujejo oz. pomagajo pri projektu. Vključeni so proizvajalci računalnikov, procesorjev in programske opreme. Slednji je sicer le en, Adobe, a to pomeni, da je podpora za Flash praktično zagotovljena. Med proizvajalci čipov so Freescale, Qualcomm in Texas Instruments, ki jim je skupna proizvodnja procesorjev, ki temeljijo na arhitekturi ARM. Tukaj se seveda najbolj pogreša Intel, a z razširjenostjo sistemov z Atom procesorji in dobro podporo x86 arhitekturi Linuxa to verjetno ni težava.

Med proizvajalci računalnikov bodo na pomoč priskočili HP, Acer, Asus in...

332 komentarjev

Google namerava izdati lasten operacijski sistem

Sundar Pichai, podpredsednik razvoja produktov med najavo Chrome OS

vir: New York Times
New York Times - Google, za katerega se je dolgo govorilo, da bo izdal lasten operacijski sistem, je danes tudi uradno objavil takšno vest. Nič kaj presenetljivo bo operacijski sistem temeljil izključno na brskalniku Chrome, tako da bo vsaj na začetku Chrome OS primarno namenjen netbook-om, si pa kasneje obetajo razširitev tudi na preostali trg. Google bi naj delal skupaj z več OEM partnerji, tako da naj bi prve netbook-e z Chrome OS ugledali že v drugi polovici leta...

97 komentarjev