»

2018: črno leto za novinarstvo

vir: PxHere

Reporters Without Borders - Iztekajoče se leto je bilo za novinarje eno najbolj smrtonosnih doslej, ugotavlja poročilo mednarodne organizacije Novinarji brez meja oz. Reporters sans frontieres (RSF). Ta vsako leto spremlja število novinarjev, ki so bili bodisi ubiti ali pa izpostavljeni zlorabam oz. nasilju.

Skupaj je življenja izgubilo 80 novinarjev, v številko štejejo tudi amaterski novinarji in drugi medijski delavci. 61 % od teh je bilo ubitih namenoma, v povezavi z njihovim poročanjem, 39 % pa jih je umrlo prav neposredno med opravljanjem svojega poklica. 348 jih je bilo pridržanih in 60 jih je doživelo usodo talca. Skratka, kot ugotavlja generalni sekretar RSF, je situacija v letošnjem letu postala kritična, saj se je nasilje nad novinarji...

35 komentarjev

Kam bo šel Snowden?

Edward Snowden

Slo-Tech - Najprej bi sicer morali ugotoviti, kje je ta hip, a vseeno je bolj žgoče vprašanje, kam bo Edward Snowden v srednjeročni prihodnosti šel. Pred razkritjem velike prisluškovalne afere Prism je pobegnil v Hongkong, kjer je ta teden zapustil hotel in izginil neznano kam. Snowden je v intervjuju za Guardian povedal, da bi si želel pridobiti azil na Islandiji. A to ni tako preprosto, čeprav je Islandija demokratična država, ki zagovarja svobodo govora in interneta.

O tem je danes govorila Birgitta Jónsdottír, islandska poslanka, ki se že dva tedna mudi na obisku v ZDA. Povedala je, da so...

30 komentarjev

Domače branje: The Data Journalism Handbook (2012)

Slo-Tech - Sodelavke Evropskega novinarskega centra (EJC) so na pomladnem novinarskem festivalu v Perugii predstavile prvi priročnik za podatkovne novinarje – Data Journalism Handbook.

Povedale so, da knjiga ne bo odgovorila na vsa vprašanja o zbiranju in uporabi najrazličnejših podatkovnih zbirk, ampak bo zanimiva zlasti za uporabnike, ki jih zanimajo podatkovne osnove. Prav tako ne bo odgovorila na vprašanje, kaj podatkovno novinarstvo sploh je, temveč bo predstavila različne poglede na novo novinarsko zvrst in prikazala dobre prakse podatkovno naprednejših redakcij.

Podatkovni novinarski priročnik je nastal v obdobju, ko so se mediji že začeli zavedati, da kriza medijske industrije ni konjunkturna, ampak sistemska. Zato so bili pripravljeni preizkusiti tudi novičarske in poslovne modele, o katerih pred krizo ne bi razmišljali. Zasebne fakultete in medijski predavatelji so zaslutili izobraževalno nišo in razpisali prve specialistične študije podatkovnega novinarstva. Za dodatno...

13 komentarjev

Domače branje: novinarstvo

Slo-Tech - Mediji in novinarstvo so pogosta tema debat na tehnoloških spletnih forumih. Včasih smo krivi novinarji, ker ne znamo najbolje pokriti tehnoloških zgodb, drugič smo udeleženi le posredno, ker pač pišemo (ali ne pišemo) o novicah, ki razburijo spletne skupnosti. V zadnjem času pa smo se začeli tudi sami pojavljati kot novica – kot tema razprav o prihodnosti medijev, krizi medijskih poslovnih modelov, domnevnem izginjanju občinstev in novih velikih obljub, ki...

26 komentarjev

Zakon o zaščiti novinarskih virov v ZDA eksplicitno izvzema Wikileaks

Techdirt - V ZDA je v pripravi zakon o varovanju novinarskih virov, ki bo podoben, čeravno nekoliko manj rigorozen od znamenitega švedskega modela. Zakon je v pripravi že nekaj časa, sedaj pa se bliža sklepnemu dejanju, to je branju in glasovanju o sprejemu. Posebej žgoče debate so se v preteklosti bile o vprašanju, ali so amaterski novinarji tudi upravičeni do zaščite svojih virov ali ne ter kam uvrstiti spletne časnike.

Senatorja Chuck Schumer (demokrat, New York) in Dianne Feinstein (demokratka, Kalifornija) sta v zakonski osnutek vrinila amandma, ki brez vsakega dvoma izvzema Wikileaks. Zakon o zaščiti novinarskih virov ne bo veljal za "spletne strani, ki se uporabljajo kot posrednik za masovno razpečevanje tajnih dokumentov", kamor sodi Wikileaks.

Je pravo novinarstvo že umrlo?

30 komentarjev

Kako dobro švedski zakoni ščitijo Wikileaks

Slo-Tech - Wikileaks ima svoje strežnike na Švedskem z razlogom. Ta nordijska država ima namreč eno najbolj rigoroznih zakonodaj, kar se tiče svobode izražanja, novinarske svobode in zaščite virov. Po švedski zakonodaji novinarji identitete svojih virov sploh ne smejo izdati, saj bi v nasprotnem primeru zagrešili kaznivo dejanje. Vir, katerega identiteta je bila izdana brez privoljenja, sme tožiti brezvestnega novinarja in tožbo bo dobil. Tudi organe pregona vežejo enako stroge določbe, saj ne le da novinarja ne smejo zasliševati in od njega terjati razkritja vira, marveč tudi če bi za identiteto vira izvedeli, ga ne smejo preiskovati.

S temi podatki se hvali tudi Wikileaks, a po poročanju...

7 komentarjev

Novinarji brez meja za svobodno pisanje blogov

Slo-Tech - Novinarji brez meja (Reporters Sans Frontières) so ta teden v Parizu ustanovili prvi zatočišče proti cenzuri, ki bo namenjeno tujim novinarjem, piscem blogov in drugim nasprotnikom režimov, kjer izražanje svojih protivladnih mnenj ni varno. V izjavi so zapisali, da v času, ko spletna cenzura in nadzor postajata vse bolj razširjena, poskušajo na aktiven način zagotoviti neomejen in dostopen internet za vse žrtve cenzure. Še nikoli v zgodovini ni bilo toliko ljudi na Kitajskem, v Vietnamu in Iranu v zaporu zaradi izražanja svojih mnenj na spletu, so dodali.

V sodelovanju s podjetjem XeroBank so...

0 komentarjev

Islandija za največjo zaščito novinarjev na svetu

Google News - Islandski parlament je včeraj soglasno s samo enim vzdržanim glasom sprejel Islandsko moderno medijsko iniciativo, zaradi katerih naj bi Islandija postala varen pristan za preiskovalno novinarstvo. Z njimi od vlade zahtevajo pripravo zakonodaje, ki bo okrepila zaščito novinarjev in jih ščitila pred sodnimi procesi zaradi njihovega poročanja v tujih državah. Na ta način želijo v državo pritegniti več internetnih medijev in podatkovnih centrov, ki bi državo lahko uporabili kot sedež zaradi zelo močne zaščite svobode govora.

Veliko pozornosti so islandski mediji pritegnili predlani, ko se je sesula tamkajšnja ekonomija. Ker so vso gnilobo domačega finančnega sistema odkrili le tuji novinarji, so se je pojavili očitki, da je odnos med domačimi...

5 komentarjev

Strožji nadzor interneta v Belorusiji

MSNBC - Naslednja v vrsti držav, kjer se internetna svoboda krči, je Belorusija. Tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko je namreč napovedal, da bo država poostrila nadzor nad internetom in uporabniki. Da bi identificirali ljudi, ki širijo laži, in zagotovili ustrezen pregon po zakonu, beloruski parlament obravnava zakon o internetu. Če bo sprejet, bo po novem obvezna registracija in identifikacija vseh spletnih publikacij in uporabnikov interneta. Sem štejejo tudi obiskovalci kiberkavarn, ki bodo prav tako morale policiji prijaviti vse obiskovalce, ki bodo uporabljali internet.

Lukašenko ima v Belorusiji že tretji zaporedni mandat od leta 1994, v tem času pa je še okrnil svobodo medijev....

5 komentarjev

Se v islandskih šolah pričenja prehod na Ubuntu?

Ubuntu prihrani milijone!

Slo-Tech - Islandska nacionalna TV je prejšnji teden predvajala oddajo z naslovom Nýtt kerfi sparar milljónir (Novi sistem prihrani milijone).

V oddaji so prikazali primer tehniške šole v severni Islandiji, ki je s prehodom na Ubuntu Linux prihranila 5 milijonov islandskih Kron (27.706 EUR). Predstavniki šole so pri tem izpostavili tudi dejstvo, da pri prehodu ni bila potrebna menjava nobene strojne opreme, niti niso nastali drugi dodatni stroški. Na koncu oddaje so k podobnim prehodom pozvali še ostale javne ustanove.

Ena lastovka še ne prinese pomladi, a kljub temu ne gre za...

165 komentarjev

Cenzura po islandsko

Sedež banke Kaupthing

Slashdot - Finančna kriza je še posebej hudo prizadela Islandijo, saj so lanskega septembra in oktobra druga za drugo skorajda propadle tri največje islandske banke: Glitnir, Landsbanki in Kaupþing. V času ekonomske ekspanzije je namreč domače tržišče za te banke postalo pretesno, zato so z veliko žlico začele zajemati tudi inozemski kos kreditne pogače. Banke so si nagrmadile dolgove, ki so večkratno presegali domači bruto družbeni produkt, in ko je pošteno zaškripalo, jih je morala pred propadom in razpadom islandskega finančnega sistema z nacionalizacijo rešiti kar država. Kljub temu je tečaj islandske krone strahovito padel (izgubil je več kot polovico), jezni britanski varčevalci v otoški...

38 komentarjev

Microsoft in ekonomija Islandije

Slo-Tech - Smári McCarthy. projektni vodja Icelandic Innovation centra, član upravnega odbora Icelandic Society for Digital Freedoms ter član islandske skupine Wikipedistov je pred nekaj dnevi na svojem blogu objavil zanimivo razmišljanje o vplivu Microsofta na islandsko ekonomijo.

Povsod po svetu, enako tudi na Islandiji, Microsoft svojih licenc ne prodaja neposredno podjetjem in ostalim končnim kupcem, pač pa to počnejo preko svojih partnerjev (Microsoft Certified Partners). MCP so tako glavni lokalni zagovorniki Microsoftove programske kode, ki prodajajo, reklamirajo in lobirajo v svojem lokalnem okolju.

A licence se prodajajo za obdobje treh let, podjetja pa licence plačujejo na letni ravni. Zadeva lepo poteka, dokler na trgu ni velikih pretresov. A pretresi so, so tudi krize in Islandija je v času aktualne finančne krize doživela pravi ekonomski kolaps. Številna podjetja so bankrotirala, zato licenc ne morejo plačati.

A to se Microsofta ne tiče. On namreč ni prodal licenc podjetjem,...

48 komentarjev

Zasebnost na spletu

Yahoo News - Ameriški zakonodajalci so v petek povedali, da načrtujejo sprejem zakonodaje v začetku naslednjega leta, ki bo zagotavljala osnovno zaščito za zasebnost uporabnikov spleta. Predvidena zakonodaja pa naj ne bi obremenjevala podjetij, ki poslujejo na spletu. Spletna podjetja so se do sedaj namreč močno upirala kakršnikoli zakonodaji na področju zasebnosti uporabnikov, saj trdijo, da tako pridobivajo podatke o trgu in morebitnih njihovih strankah oz. kupcih.
Zakonodaja bo določala samo osnovne standarde zaščite osebnih informacij obiskovalcev spleta na komercialne spletne strani. Tako bodo morala podjetja označiti, kje lahko uporabnik dobi njihovo izjavo o varstvu zasebnosti ob kakršnem koli zbiranju podatkov o uporabnikih. Prav tako bodo podjetja morala dati uporabnikom možnost za izjavo, da ti ne želijo, da se njihovi osebni podatki posredujejo tretjim osebam.
Sedaj je še vsa zakonodaja, kar se tiče zasebnosti na spletu, v pristojnosti posameznih federalnih držav v ZDA; ta nova...

0 komentarjev